Kotimainen päiväkauppakurssi -

Törmäsin tutulta kalskahtavaan nimeen Kauppalehden printtiversiossa:

Näytä koko viesti
Kreate - Vaativan infran erikoisosaaja | Listautumisanti -

Muutama havainto yhtiöstä ja toimintaympäristöstä:

 

Negat:

- Kannattavuus. Projektikatteet budjetoidaan useimmiten 8-15 % välille, jonka jälkeen kiinteät kulut ovat verrokeilla 3-7 %. Kreaten tapauksessa käsittääkseni noin 4 %. Lisäksi varsinkin julkisissa rakennushankkeissa mahdollisuudet kateylityksiin ovat usein rajattu rakennuttaja-pääurakoitsija -urakkasopimuksessa (mm. yksikköhintaluettelot lisä- ja muutostöihin, "omavastuut" määräpoikkeamissa jne.) joten riski heikennyksiin nousee melko korkeaksi upside-potentiaaliin verrattuna. Varmaankin kaikilla isoilla toimijoilla on joka vuosi katastrofihankkeita tämän vuoksi ja näitä osaisin joitakin Kreateltakin nimetä. Allianssi-urakkamuoto on sitten tämän suhteen asia erikseen. Kreaten tulostaso on ollut alan suurimpien parhainta päätä, joten oletettavasti tähän ei tule asettaa suuria muutosodotuksia jatkossa.

- Kasvunäkymät. Ala kasvaa hitaasti, joten tavoitteen mukainen kasvu nojaa markkinaosuuden kasvattamisen lisäksi jo myös kv-laajenemiseen. Infrassa myös poliittinen tahtotila luonnollisesti vaikuttaa investointeihin - osa ei tätä ehkä niinkään arvosta. Tietyssä kokoluokassa firmat pystyvät kasvattamaan liikevaihtoa yllättävänkin nopeasti syöden markkinaosuutta, esimerkiksi GRK Infra 144 Meur --> 212 Meur kolmessa vuodessa 2016-2019. Tämän jälkeen kasvu yleensä vähintäänkin rajoittuu jyrkästi.

 

Posit:

+ Operatiivinen suorittaminen. Firman projekteissa on nopeat läpivientiajat, innovatiivisuus ja aika mukavat referenssitkin jo kasassa. On myös arvostettu työnantaja projektijohdon henkilöstölle, jonka osaamisen ja sitoutumisen merkitys hieman jopa korostuu rakentamisessa.

+ Arvostus. Tiedettyjen lukujen valossa edullinen, kuvittelin arvon olevan 90-95 miljoonaa. Kysymysmerkkejä toki on.

 

Alan jollakin tavalla tuntevana en oikein näe tätä pitkän ajan keissinä itselleni. Suurin syy tähän kasvunäkymien epävakaisuus/rajoitteisuus sekä lv että tulospuolella. Merkkasin silti vajaat 1000 kpl heti maanantaina kun en ole osallistunut IPOihin sitten Mustin ja pikku pikavoiton mahdollisuus on aina olemassa. Viikon aikana lukemani perusteella aika pieniä eriä on tiedossa.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin -pörssikaupankäyntiketju -

Olen haalinut jonkin verran Enedoa arvaksi siltä varalta että hulluus tarttuisi HKI:n todelliseen pohjasakkaan. Nykyisiin ATL-lukemiin tultu vuodessa reilut 60 % alas ja kolmessa vuodessa kohta jotain n. 100, joka olisi ihan käypä ostosignaali laumoille. Tällä lapulla oli muuten niin huonoja vaihtopäiviä, että tulin kirittäneeksi ensimmäisellä ostoksella kurssia yli 2 % vaikka kyseessä tosiaan ihan bettipositio. Ei eletä kunniallisimpia aikoja sijoittajaurallani nyt laugh

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju -

Tämän aamun Nordic ID:n kurssiliikkeet innoittivat jällee pohdiskelemaan hieman tätä alkaneen vuosikymmenen tekno-momentum-hypeksi nimeämääni markkinaa. Kyllä pannu käy joillakin alueilla jo luonnottoman kuumana jos kurssi pomppaa avauksen jälkeen yli 50 % uutisesta, jossa yhtiö ilmoittaa melko tavanomaisesta diilistä. 

"Sopimus on monivuotinen ja se sisältää minimiostovelvoitteen kehitettävälle laitteelle. Sopimuksen arvo on vähintään miljoona euroa"

Toki epämääräisesti ilmaistu, mutta jos kuvitellaan monivuotinen=3v. ja vähintään miljoona=1,5 M, niin tappiollisen yhtiön markkina-arvo kasvoi uutisen myötä enemmän kuin itse katalyytti tuo liikevaihtoa 3 vuotta frontattuna. Ilman yksityiskohtaisempia lisätietoja tuosta tiedosta tuskin on muuta arvoa ulosmitattavissa.

Varmaankin vaaditaan kunnon maanytimen sulaminen ennekuin saadaan seuraavan kerran lisää rationaalisuutta osakemarkkinoille.

 

 

Näytä koko viesti
Robit -

Erittäin mielenkiintoinen seurattava ollut kuluneen 2,5 vuoden aikana, josta (onnekkaasti) vain viimeisimmät 5 kk omistajana. 

Yksi jännittävä haara tarinassa on teräksen LME-hintojen kehitys marraskuun lopulta lähtien. Romuteräksen hinta on rallatellut siis karkeasti 40 % 480 $:iin tonnilta reilussa kuukaudessa. Tämä kertoo nopeasta kysynnän kasvusta, jota kaivosteollisuus ei pysty lyhyellä aikavälillä täyttämään, vaan terästeollisuus lisää romun sisäänostoa mahdollistaakseen riittävät tuotantovolyymit. Romumarkkinan ollessa huomattavasti pienempi, kysynnän lisääntyminen näkyy piikkeinä hinnassa ja on hyvä indikaattori kysynnän ja tarjonnan suhteen muutoksille raaka-ainemarkkinalla. En tiedä miten nopeasti kaivoksilla pystytään nostamaan kapasiteettia, eli kuinka paljon hyvää tilanteen johdosta on satanut Robitin laariin Q4:llä, mutta vahva ajuri alkanutta vuotta ajatellen mielestäni.

Kilpailijoille tämä Finnjävel aiheuttaa varmasti jo nyt jonkin verran harmaita. Samaan aikaan kooltaan lähinnä suupala ja keskellä kannattavuuskäännettä, joten miksikäs ei, kysyn minä. Toisaalta kaikki ilmeisimmät yritysjärjestelyt jäävät yleensä toteutumatta.

 

Graafi: https://www.lme.com/Metals/Ferrous/Steel-Scrap#tabIndex=2

Näytä koko viesti
Robit -

Robson ottanut hieman happea ohjeistuksen palauttamista seuranneen kirin jälkeen. Vaihdon lisääntyminen näyttää tasaantumisensa jälkeenkin pitävän edelleen pintansa ja vaikuttaa, että käänteen merkit ovat herättäneet kiinnostusta. Viime viikolla mm. Goldman oli ostoksilla ja nyt nappaavat silloin tällöin hajaeriä. Marraskuun omistajalistan aion selata mielenkiinnolla heti kun päivittyy.

Katsoin maanantaina Pörssi-illan lähetyksen ja nyökkäilin suuren osan toimarin presentaatiosta. Uskon, että markkinaosuuden kasvattaminen ei tuota pahoja vaikeuksia. Strategia tuotehinnoittelussa edesauttanee nykyisen kilpailuasetelman jatkuessa asiaan, sillä asetan tuotteet laadussa vähintään samalle viivalle Sandvikin & Epirocin kanssa. Ostaisin tämän itse pois jos olisin ruotsalainen kokonaistoimittaja.

Näytä koko viesti
Nordea -

https://m.finanswatch.dk/article/12514164

Fränkki ostoksilla. Niin pian minäkin kun en ymmärrä nykyistä arvostusta ollenkaan. Melko itsekriittisesti täytyy kuitenkin jo liikkeitään miettiä kun ylipainoa on venytetty jo kolmatta vuotta laskeviin hintoihin ja omassa kuvassa keissi tuntuu vain vahvistuvan.

Näytä koko viesti
Nordea -

Vahvalle pääomistajalle on tietenkin tarve, mutta olisiko Sampo paras mahdollinen siihen rooliin jatkossa? En tiedä, mutta intressi vaikuttaa olevan tosiaan insurance-puolella ja tämä onkin varmasti yhtiölle ihan oikea suunta; pankkisektorilla ahdistaa matalat tulosnäkymät ja korkeahkot riskit samaan aikaan kun If tekee melkein parinkymmenen prosentin tulosta ja 30 % ROE.

Onko tietoa, mitä nopeita toimenpiteitä voisi tehdä paremman myyntikunnon saavuttamiseksi? Kyllä tässä mielestäni pitäisi toimia melko nopeasti kun tilanne tiedostetaan jo markkinoilla. Tosin kyseessähän ovat kai vielä toistaiseksi spekulaatiot ja huhut. Mahdollista myyntihintaa ajatellen Nordea-osingon jakaminen signaalina irrottautumisesta tuskin vaikutti lyhyellä aikavälillä kovin positiivisesti. 

Jos Nordeasta huippuhinnan haluaa, niin joutuu odottamaan että jotain muuttuu markkinalla. Toisaalta yksittäinen näyttö tuloksentekokyvystä voisi nostattaa hintaa sen verran että monien kannattaa jo hypätä kelkasta - itseni mukaan lukien.

Näytä koko viesti
Nordea -
Anssi A kirjoitti:

Vähän yllättävää, että kurssi ei mitenkään reagoinut Sammon suunnitelmiin luopua Nordean omistuksistaan. Eikö tämä nyt ole melko negatiivinen signaali?

 

Sampo hakee melko aktiivisesti uudenlaista suuntaa. Selkein nähtävissä oleva skenaario on profiloituminen yksinomaan vakuutuskonserniksi, mutta joka tapauksessa Nordea istuu kuvaan tulevaisuudessa verrattain huonosti. Tämä on yleiseisesti tiedostettua ja mahdollinen vaikutus lienee jo hinnassa.

Kun käännetään asia toisin päin, on aiheellista myös kyseenalaistaa tarve Sammon kaltaiselle suuromistajalle Nordean lähitulevaisuuden kehittämisen kannalta.

Näytä koko viesti
Robit -

Myyntipainetta vaikuttaa olevan jo vähemmän ja lisäsinkin tänään vielä @ 2,07 €. Nyt saa sitten karata koilliseen jos niin on käydäkseen.

Robitilla on hyvä tuoteportfolio ja pitkälle sen vuoksi kyydissä istutaan. Yrityskulttuurissa olisi sen sijaan parannettavaa; mindset pitäisi saada pikku hiljaa enemmän bisnesorientoituneeksi nykyisestä teknisestä insinörtteilystä. Uskon kuitenkin että laadukas tuotekehitys näkyy jossain kohtaa väkisin joko tuloksessa tai sitten ostotarjouksena joltakin alan isommista narikoista.

Näytä koko viesti