Olet täällä

Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 7.5.2020 10.27

Kiitos Teknokraatti näkemyksiesi jakamisesta, todella tervetullutta! Pitänee vielä pohtia kertaalleen josko se IS sittenkin olisi vielä shortlistalla. Lääkkeesi autokuumeeseen on erinomainen laugh

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 7.5.2020 05.23

idkf kirjoitti:

"Motor-Generator" Toyota käyttää tuota termiä hybridiensä sähkömoottori-generaattoreista. Toyotan hybrideissä noita on kaksi eli MG1 ja MG2.

Kiitti!

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 7.5.2020 04.30

Teknokraatti kirjoitti:

Omat kommentit kandidaattiautoista: 

Jos ajomatkaa tulee yhtään enemmän, vanhan Lexuksen kulutus on rasite. Uudempi IS on toimiva hybridi, joka voittaa teoriassa vastaavan Toyotaversion joka kohdassa nostamatta kulutusta kovin pahasti. Erot eivät rajoitu vain Leksassa olevaan ja Toyotasta puuttuvaan äänieristykseen, vaan Leksan MG yksiköt ovat selvästi järeämmät, mikä tuntuu ajossa siinä, että Toyotan kaasua painaessa mitätön pensamoottori ulvoo korvia kiusaten ja mitään ei silti tapahtu. Lexus tekee saman kaasu lattiaan tallattuna, mutta liikkuu myös, mutta se ero ei ole tässä, vaan siinä, että hillitymmin ajettaessa Leksan vahvemmat MG yksiköt vievät painavaa autoa selvästi elegantimmin ja ilman voimalinjan venyvän kuminauhan tunnetta. Takavedosta voi olla monta mieltä, mutta paras se silti on, joten tämäkin IS:lle plussaa. 

Lexus CT:n voi poistaa listalta. Jos etuvetoinen hybridi kelpaa, Toyotan saa halvemmalla tai samalla rahalla uudempana. CT on turha malli.

Sanot että CT on turha malli. Onko se juuri tuo Auris mikä on Toyotan puolelta vastaava malli? IS on kyllä hyvä ja olen niitä koeajanut muutamaa, mutta en välttämättä halua sedania perheen ainoaksi autoksi, koska tavaratila ei ole niin käytännöllinen kuin hatchbackeissa.

Avaatko vielä mulle, että mikä on MG yksikkö?

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 7.5.2020 04.24

Torocks kirjoitti:

Joillain saataa olla myös seuraavia menoja:

autopesut
pysäköinti ja pysäköintipaikkavuokrat
renkaiden vaihdot ja säilytys
sakot
rahoituskuluja
Wunderbaumit ja karvanopat ;)

Hyviä lisäyksiä. Nämä onneksi eivät ole ajoneuvoriippuvaisia, joten eivät vaikuta vertailuun muuta kuin sillä tavalla, että riittääkö kokonaisbudjetti vai ei. Mutta hyvä pitää mielessä nämä.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 22.2.2020 12.00

Aijai Erik :D itsekin hiljattain löysin HOMM3:n uudestaan. Vieläkin timangia kamaa, harmi vain että tekoäly on ehkä jäänyt jälkeen nykypäivän kehityksestä. Mutta vaikeustasoa ruuvaamalla saa siitäkin siedettävän. Ns. min-maxing on peleissä tehokas tapa menestyä ja ehkä se on jäänyt päälle myös oikeassa elämässä ja näkyy nyt muun muassa kovissa säästämisprosenttitavoitteissa. Pörssi on siitä hieno peliareena, että vastassa on koko maailman kovimmat tyypit ja menestyminen vaatii oikeaa taitoa. Mutta jos menestyy, niin palkinto voi lopullisesti muuttaa elämänsä paremmaksi itselle, perheelle ja jälkipolville.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 21.2.2020 08.30

Pelaan vieläkin silloin tällöin, yleensä pyrin rajoittamaan viikonloppuihin ja peleihin joissa on selkeä lopetus, jotta pysyy kontrollissa. En usko nollatoleransseihin, sillä tuolloin kiusaus saattaisi kasvaa liian suureksi ja johtaa romahdukseen, joten parempi yrittää löytää tasapaino kaikesta tekemisestä.

Itse asiassa avain melkein kaikkeen tekemiseen on tasapaino, oli kyseessä sitten pelit, alkoholi, makeiset, liikunta, lukeminen... mikä vain. Mikä voi olla vaikeaa on sen määrittäminen, mitä tarkoittaa tasapaino – tai enemmänkin kohtuullisuus. Sen selvittämisessä pitäisi pystyä objektiivisesti arvioimaan eri tekemisten hyötyjä ja haittoja, mikä on todella todella vaikeaa etenkin jos on jokin riippuvuus päällä.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 20.2.2020 11.30

Kuulostaa mukavalta traditiolta, Teknokraatti! Meillä ei varmaankaan edes ole mitään vakiintunutta käytäntöä, vaan fiiliksen mukaan mikä milloinkin tuntuu hyvältä. Pysyy homma tuoreena ja ajankohtaisena wink

Nuo aikasyöpöt harrastukset ovat haastavia, jos haluaa jotain muutakin tehdä. Mutta hyvällä priorisoinnilla toki pääsee pitkälle. Mulla lisähaasteena geeniperimä, joka altistaa riippuvuuksille. Lienee kohtuullisen yleinen perimä, joten ei varmaan sinänsä erikoinen tausta, mutta hyvä tiedostaa.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 11.2.2020 10.20

Onkija kirjoitti:

Ansa 1: hankitaan suhteettoman kallis auto

Mielestäni on kaikkien oma asia mihin kuluttaa. Jos suhteettoman kallis auto tekee jonkun onnelliseksi, niin oikein näe miksi tämä olisi huono kulutuksenkohde.

Ansa 4: ostetaan mitä halutaan eikä mitä tarvitaan

Tämä on mielestäni niin väärin kun olla ja voi. Tietenkin pitää ostaa juurikin se asia minkä itse haluaa. Tämän jos jonkin luulisi motivoivan työntekoon, kun tietää että töitä tekemällä voi toteuttaa jonkun unelman. Jos pyritään johonkin minimalistiseen elämään, niin onko se hyvää elämää? Ei ainakaan minun mielestäni.

Esim. ” Brändistä ylimääräisen maksaminen on sama kuin sulloisi rahansa suoraan maailman 1% varakkaimman demografian taskuun.”

Täysin erimieltä, brändivaate voi motivoida paremmin kun hyvin työntekoon.

Ansa 6: kasvatetaan menoja sitä mukaa kun tulot nousevat

Näinhän sen nimenomaan pitäisi olla, menojen pitäisi kasvaa samassa suhteessa tuloihin. Miksi prosentuaalisen kulutuksen pitäisi vähentyä?

” Vaurastumisen kannalta olisi kuitenkin järkevää pysähtyä miettimään yhtälöä hetkeksi ja pohtia voisiko asiat tehdä toisin.”

Tuoko raha niin paljon iloa, että sitä kannattaa säästää vaan säästämisen vuoksi?

 

Muuten olen noista ansoista samaa mieltä, koska ne liittyvät nimenomaan taloudenhoitoon ja siihen että onnistuu itse paremmin kohdentamaan kulutustansa siihen mihin itse haluaa.

En ole kanssasi eri mieltä ja onnellisuus on erittäin tärkeä mittari; mitä järkeä on elämässä jos ei tavoittele onnellisuutta. Kirjoituksen ei kuitenkaan ollut tarkoitus ottaa kantaa onnellisuuteen, vaan avata syitä miksi jotkut vaurastuvat nopeammin kuin toiset. Jos saa onnellisuutensa kalliista autoista, niin (suurimman osan kansaa) pitää silloin hyväksyä, että vaurastuminen tulee lykkäytymään.

 

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 10.2.2020 08.54

von Fyrckendahl kirjoitti:

Kiva kirjoitus ansoista. Löytääköhän kohderyhmä kirjoituksen täältä sijoittajien saitilta? Asia oli suunnattu ennemmin sijoittamattomille.

"Hankitaan suhteettoman kallis auto" on tehokas tapa tasoittaa miesten ja naisten välisiä varallisuuseroja. smiley Ajatelkaapa, jos miehet lopettaisivat auto-ostot ja autonvaihdot ja pistäisivät ne kymppitonnit sijoituksiin. Osa nuoresta polvesta taitaa tämän jo tajutakin, kun autoilu kaupungeissa ei enää ole se juttu.

Vaikka olisikin ansioitunut sijoittaja, niin ainahan sitä voi vähän tarkastaa tilannetta, jos vaikka ote olisi lipsunut jonkin kohdan osalta... smiley 

Jos kaikki miehet sijoittasivat, niin porukka vaurastuisi eri tahtiin. "Tarpeeksi pitkälle" päässeet voisivat sitten alkaa kuluttaa ulkomaisista yhtiöstä osinkoina saatuja tuottoja tänne Suomen maahan. Näin saataisiin tänne lisää rahaa ulkomailta ja kotimainen talous rullaisi mukavasti eteenpäin. Jos monikansallisilta autofirmoilta jäisi yhden reunamarkkinan muutama auto myymättä, niin tuskin mittari värähtäisi mihinkään suuntaan maailmantalouden kannalta. Ihan kiva utopia, mutta tämä skenaario ei tule koskaan toteutumaan Suomessa, ei ainakaan omana elinaikana.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 7.2.2020 07.31

Erik kirjoitti:

Erinomainen avaus TA. Jatka samaan malliin, tälläiset kultakimpaleet on erittäin toivottuja, oltiin sitten hiilikaivoksessa, coronakoneessa tai lypsylehmien ravintoloissa. 
Valtaosa näistä ansoista osuu jokaisen kuluttajan tielle. Eritoten nuorien kohdalla olis potentiaalia, jos 15-vuotiaat tajuais, miten yksinkertasilla tavoilla pystyy vaurastumaan heikommillakin ansioilla. Pari viikkoa sitten kuuntelin lukiolaiskundken puhetta ekoista autoista, jätkät silmäili junassa (tottakai pakassa vetämistä odottavia) Hummereita ja Mesejä. Yksi kertoi keskustelun päätteeksi, että jos naisia haluaa niin kannattaa unohtaa tollaset imurit ja ostaa ekaksi autoksi Rolls. En hetkeäkään epäile vinkin paikkansapitävyyttä. Nuorille tytöille voisi myös opettaa, että Rolls on aivan eri luokan vehje, kuin joku väsynyt vm -16 Bemari. 

Kiitokset Erik! Kyllä nämä ansat on käyty läpi omallakin kohdalla ja osa tekee vieläkin tiukkaa, mutta onneksi hiljalleen alkaa olla selvillä vesillä. Nuorille tämä kirjoitus olisi erityisen hyvä, jos he jostain löytäisivät tämän lukemaan. Omakohtaisesta kokemuksesta muistelen, että teininä mielessä oli hieman eri asiat kuin tylsien aikuisten sijoitusfoorumit...

Näytä koko viesti