Olet täällä

Fellow Finance - 4.10.2018 11.27

Fellow Financen yleisöanti  vaikutti ensinäkemältä pitkästä aikaa mielenkiintoiselta,

joten tutuistuin yhtiön listalleottoesitteeseen, Indereksen ja Evlin sijoitusraportteihin.

Kävin myös Fellow Finance Oy:n  järjestämässä antiesittelyssä. Kotiläksyt on siis tehty.

 

Fellow Finance Oyj:n IPO  on Indereksen mukaan selkeästi, eli 46,7 % alihinnoiteltu.

 (Marketcap annissa 45M€ vs  66 M€ Indereksen näkemys yhtiön käyvästä hinnasta)

Valitettavasti Indereksen track record listautumisantien  arvonmäärityksessä on erittäin huono.

Viimeisimpänä epäonnistumisena  Enersense International Oyj:n osakeanti (en osallistunut).

Olenkin usein ihmetellyt, miten näinkin hyvä analyysitalo etenkin pienissä yhtiöissä,

voi olla näin ”kujalla” yleisöantien hinnoittelujen suhteen.   

 

Yhtiön arvostus vaikutti myös omasta mielestäni edulliselta  (liikevaihdon raju kasvu huomioiden)

 P/E 2019e 17,5 (ei huomioitu osakeannin laimennusvaikutusta)

EV/S 2019e 3,5

Lähde: Inderes

 

Yhtiön liiketoimintamalli on mielestäni hyvä. Luottoriski on asiakkaalla, lainojen korko on muuttuva/markkinaehtoinen, yhtiön omistama lainaamo toimii kannattavasti  markkinoilla market makerina ja auttaa markkinoiden avaamisessa.

Pidän myös perintätoimiston kanssa tehtyä sopimusta järjestämättömien saamisten takaisinostosta 70% valuaatiolla(Suomessa) sijoittajan kannalta hyvänä diilinä.

Yhtiö saa tämän annin ja listautumisen  kautta paljon julkisuutta, joka sataa yhtiön laariin lisääntyneinä sijoittaja- ja laina-asiakkaina sekä lisää yhtiön uskottavuutta toimijana ulkomaille laajentumisessa.

Yhtiöhän on saanut Portugalilaisen pankin alkuvuodesta sijoittaja-asiakkaakseen ja tällaisten instituutioasiakkaiden kasvu asiakkaina on erittäin hyvä yhtiön kannalta.

Sijoittajat pelkäävät yhtiön kansainvälistymisen syövän yhtiön kassan, mutta yhtiön toimitusjohtajan mukaan (sijoittajatilaisuus) yhtiön kansainvälistyminen on mahdollista toteuttaa halvalla, koska ohjelmat täytyy vain kääntää paikalliselle kielelle ja muutaman hengen organisaatio kohdemaassa paikallisten asiantuntija kumppaneiden kanssa (paikalliset luottarating yhtiöt/perintätoimistot) riittävät.

Tästä yhtiöllä on mielestäni selvää näyttöä, koska yhtiöllä on jo toimintaa Puolassa, Saksassa ja Ruotsissa ja niiden perustamiskulut eivät ole syöneet yhtiön tulosta.  

Vertaislainamarkkina on rajussa kasvussa maailmalla ja kyllä, mielestäni myös suomalaisella  fintech-yhtiöllä on mahdollisuus menestyä. Näistä suomalaisista menestyjistä mainittakoon Ferratum Group (Frankfurt pörssi) ja Mash.

Listautumisanneissa suhtaudun aina skeptisesti vanhojen osakkaiden osakemyynteihin etenkin kasvuyritysten kohdalla, joiden hyväksytyt valuaatioarvot ovat korkeita.

Valtaosa tämän annin osakemyynnistä tulee Taalerilta (6,3M€/10 M€) 63%.

Taaleri myy koska tarvitsee rahaa vakavaraisuutensa nostamiseen (FIVA) ja Taaleri jää myös annin jälkeen yhtiön merkittäväksi omistajaksi.

Muiden hallitusten jäsenten/osakkaiden osakemyynnit ovat pieniä yhtiön valuaatioon ja hallituksen jäsenten oletettuun omaisuuteen   nähden.  Osakemyynnit  perustuvat yhtiön osakkaiden osakassopimukseen (sijoittajatilaisuus TJ), eli  muiden osakkeenomistajien  on pakko myydä, koska Taaleri myy.

 

Yleisöantien sentimentti on nyt huono. Ne eivät tahdo mennä kaupaksi ja pikavoittoja ei ole ollut tarjolla.

Tämäkään anti ei ole herättänyt suurta kiinnostusta sijoittajien keskustelupalstoilla. KL-keskustelupalstalla ”Fellow Finance listautuminen”- viestikeskustelu on kuitenkin kerännyt 18746 lukijaa.

Tämä lukijamäärä on kuitenkin yli tuplasti enemmän kuin Smile Henkilöstöpalvelu Oy:n viestiketju (9108 lukijaa), joka oletettavasti meni huonosti.

Vincit Oyj:n  yleisöannissa oli aikoinaan KL-viestiketjussa yli 60.000 lukijaa, pääosin positiivisia palautteita ja pikavoitto oli sen mukainen.

Fellow Finance listautumistilaisuudessa Vanhalla oli tupa täynnä eli n. 500 kuulijaa ja siellä ei kuulunut tuulipukujen kahinaa. Tilaisuudessa oli oletettavasti ainakin osallistujen kellojen ja pukeutumisen perusteella paljon Taalerin varainhoitoasiakkaita ja tunnelma oli myönteinen. Esitetyt kysymykset yhtiön johdolle olivat myös poikkeuksellisen laadukkaita verrattuna aiempiin yleisöannin kysymyksiin. (Missä saa merkitä?, mikä on minimimerkintä?  yms. tyyppiset kysymykset eivät mielestäni kuulu näihin tilaisuuksiin.)

 

Fellow Finance osakeanti on pieni, ankkurisijoittajia on (merkintäsitoumus), yhtiön hallituksen edustaja on sitoutunut yhtiöön ostamalla annista  merkittävän määrän osakkeita.  Annin järjestäjät ovat vakuuttavia

EVLI ja Nordnet (paljon piensijoittajapotentiaalia, helppo merkitä netissä. vrt Nordea/Pohjola esim. Smile)

Varmasti myöskin Taalerin varainhoitoasiakkaat merkitsevät osakkeita runsaasti.

Odotan tälle annille runsasta ylimerkintää,  jos näin ei tapahdu, katson listautumisikkunan olevan täysin jäässä.  Edellä mainituista syistä merkitsin itse yhtiön osakkeita tässä annissa.

Näytä koko viesti
Privanet - 24.11.2017 09.59

Privanetin yhteistyö  FundedByMe kanssa on näemmä saanut lentävän lähdön. Ohessa ote Privanetin lehdistötiedotteesta

"
 Privanet Securities Oy LEHDISTÖTIEDOTE 23.11.2017 klo 16.00
 
 
Privanetin ensimmäinen FundedByMe-rahoituskierros saatiin onnistuneesti päätökseen – BCaster Oy keräsi 1,2 miljoonaa euroa
 
FundedByMe Finland Oy solmi yhteistyön Privanet Securities Oy:n kanssa syyskuussa ja sai nyt ensimmäisen joukkorahoituskampanjansa onnistuneesti suljettua, kun BCaster Oy, suomalainen käänteentekevää media-alustaa rakentava startup-yritys, keräsi 1,2 miljoonaa euroa, ollen voimakkaasti ylimerkitty alle kolmessa päivässä. FundedByMe yhdisti voimansa Privanet Securitiesin kanssa syyskuussa 2017. Yritysten välisen yhteistyön perusteena on ollut hyödyntää näiden kahden yrityksen sijoittajapohjaa, verkostoja ja osaamista. Erittäin hyvin onnistunut BCaster-kampanja on ensimmäinen joukkorahoituskampanja yhteistyön aloittamisen jälkeen. Osakeannin vähimmäistavoite noin 700 tuhatta euroa saavutettiin vain muutamassa tunnissa, vaikka kampanja käynnistettiin perjantai-iltana 10. marraskuuta. Maanantaina 13. marraskuuta kampanja oli suljettava ylimerkinnän vuoksi. "

 

Näytä koko viesti
Privanet - 23.11.2017 01.58

Privanetin tulosvaroitusta ei Lapiksen johdosta tullut (Inderes) ja pitäisin hyvin omituisena jos yhtiö ei olisi sitä jo ilmoittanut jos aihetta olisi.

Privanetin oma  arvio tämän vuoden liikevoitoksi on 5,5 m€. Yhtiö luvannut eri sijoittajatilaisuuksissa yhtiön  maksavan vähintään samansuuruista osinkoa kuin viime vuonna. 

Lapiksen tuoma julkisuus (jonka ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään kts. esim Pyysingin kirjoitukset aiheesta) on toki negatiivista yhtiölle, mutta

mielestäni yhtiön kurssilasku on jo reilu ylilyönti. (vrt. viime vuoden kirjoittelu yhtiöstä ja yhtiön kurssin nopea toipuminen).

Lähi-Tapiolan 250.000 osakeen myynnit (NEO,ainoa nettomyyjä) romauttivat kurssin lopullisesti nykytasolleen. Lähi Tapiolalla ei enää ole osakkeita yhtiössä ja heidän myynneillään ei mielestäni ole signaaliarvoa. 

NGM:n suunnatun annin merkintä viivästyi Ruotsin viranomaisista johtuen ja uskon, että se toteutunee suunnitelman mukaisesti vuoden loppuun mennessä.

Näytä koko viesti
Kotipizza - 14.11.2017 02.38

Kotipizzassa printattiin tänään  Dansken blokki 17778 kpl. Danske on ollut pitkään myyntilaidalla osakkeessa

ja blokkikaupan osakkeiden lukumäärä viittaa siihen, että Dansken myynnit oli nyt tällä erää tässä. 

 

Näytä koko viesti
Honkarakenne - 2.6.2017 09.45

Honkarakenteen vetovastuun siirtyminen jatkuu. AKR Invest Oy liputti tänään yhtiössä  ja nyt omistusosuus jo 16,42 %.

Saarelaisten osakemäärä meni jo alle 10 %:n. Eritttäin positiivinen signaali muiden uutisten lisäksi. Saarelaisten valtakaudella yhtiö on polttanut

rahaa ihan riittämiin. Loppuvuosi oli  2016 voitollinen, hirsitalobuumi, ruplan vahvistumien ja pääomistajan vaihtuminen. Aika monta ajuria tälle sijoituscaselle.

Yhtiöhän on todella halpa jos tuloskäänne jatkuu. 

Näytä koko viesti