Olet täällä

Nordea Markets - 2.12.2016 09.31

Niin, näiden tuotteiden kohdallahan ei todellakaan pysty sanomaan, mikä arvo olisi esim. kolmen kuukauden päästä, jos noustaan tai lasketaan tietty määrä. Ensin pitää tietää, millaisilla päivämuutoksilla sinne on päästy. Tässä esimerkissä toki hyvin positiivinen skenaario, koska laskua tasaisesti. Jos samaan 30% laskuun olisi päädytty rankasti sahailemalla, niin tuotto toki pienempi.

T. Erkki

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 23.6.2016 10.45

Hei,

CoBa oli näemmä jostain syystä nostanut tiistai-aamuna tuon ja parin muun Neste-lapun preemiota hieman ja palautti sen ennalleen klo 16.42. Normaalisti preemio on ollut 5-6 senttiä, mutta tiistaina oli jonkin aikaa 7-8 senttiä. Kun kerroin on viisi, tuo tarkoittaa Nesteen hinnassa n. 28 senttiä (normaali) ja 38 senttiä (tiistain korotettu aika). Linkin kuvassa tilanne reilun viikon ajalta. Alhaalla oleva turkoosi käyrä kuvaa preemiota (vaikka otsikkona vola) kohde-etuuden (tässä Neste) hinnan mukaan laskettuna. Punaiset täpät johdannaisen, harmaat kohteen hintoja. http://warrantti.com/B_LONGNES_AD_CZB.PNG

Näissä unlimited-turboissa on tyypillisesti perusarvon päällä jonkun suuruinen "puskuri", preemio. Tällä markkinatakaajat pyrkivät pienentämään riskiään äkkitilanteissa. Lisäksi sen avulla vältytään tilanteelta, jossa ihan lähellä knokkia hinta olisi vain sentin tai pari. Sellainen tilanne olisi markkinatakaajalle hurjan vivun vuoksi aika haastava - tosin sijoittajille tarjoaisi kivoja lottopaikkoja. :-)

Tuo preemio ei edes pysy vakiona, vaan vaihtelee mm. sen mukaan, kuinka kaukana knokista ollaan. Tai vuoroveden vaihtelun...tai kuun kierron mukaan... Joillain takaajilla preemion eläminen on johdonmukaista, joillain taas hyvin mystistä. Tällä hetkellä Brexitistä johtuen DAX-turbojen preemiot ovat aivan villejä - voi olla jopa useita euroja. Tässä esimerkissä CoBan lappu, joka on vielä kohtuullisen maltillinen: http://warrantti.com/B_LONGDAX_ZR_CZB.PNG  Siis maltillinen suhteessa moniin muihin lappuihin. Onhan tuossakin kohtuuttoman suuri korotus, kun vertaa 10.6. -tilanteeseen, jolloin preemio oli 20 senttiä, nyt euron verran enemmän. SG puolestaan nostanut preemiot pilviin: http://warrantti.com/T_LONGDAX_S198.PNG

Tänään ei siis missään tapauksessa pidä ostaa DAX-turboja holdiin, koska ensi viikolla preemiot tippuvat varmasti!

Joskus aikoinaan, kun turbot tulivat markkinoille, kehuttiin niiden lineaarista luonnetta ja sitä, kuinka helppoa niiden hinnan laskeminen on, kun ei ole mitään volakikkailuja. Niin olikin pitkään, mutta nyt tämä preemiopelleily on mennyt aivan sairaaksi. Minulla ei ole ollut nyt riittävästi aikaa tuoda epäkohtia julki, mutta jollei sitä kukaan muu tee, niin minun täytynee aktivoitua.

T. Erkki Fadjukoff aka Scirocco

 

Näytä koko viesti