Olet täällä

Salkku nimeltä Wanda

Salkku nimeltä Wanda

  • Liittynyt 28.9.2015
  • 82 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kolumni: Miten sijoittaja varautuu hallituksen kaatumiseen? - 30.5.2018 9.32

Aki Pyysing kirjoitti:

Aika nopeasti kolumni nykypäivänä hapantuu:

Jos joku oikeasti uskoo, että työttömyys hoituu työaikaa lyhentämällä, kannattaa kaikki rahat laittaa pienikuluisiin indeksirahastoihin ja lopettaa Sijoitustiedon lukeminen. 

Kyllähän työttömyys sillä vähenisi, kunhan työntekijän kulut laskisivat samassa suhteessa kuin työaikakin?

Osingot - Keskusteluketju - 21.5.2018 10.25

Sijoitustieto kirjoitti:

"Tosin sijoittajien varallisuudessa tapahtui oikeasti osinkoverojen suuruinen muutos alaspäin. Lähtökohtaisesti osakkeiden hinta tippuu kupongin irtoamispäivänä täyden osingon verran"

Aki Pyysing 20.05.2018: Älkää ryypätkö osinkojanne

Olen ilolla seurannut Akin vuosikausien yritystä vääntää tätä ihmisille rautalangasta.

Sinäänsä kiinnostava seikka, että äimistyttävä monien normaalisti aivan täysijärkisten ja korkeakoulutettujen ihmisten on vaan kertakaikkisen mahdotonta käsittää/uskoa tätä asiaa. Enkä puhu vain vasemmistoliiton jäsenkunnasta.

Keräilytavara - 6.3.2017 18.30

Jones kirjoitti:

Onko minkäänsorttinen keräilytavara sijoitusmielessä hyvä hankinta? Toimiiko edes inflaatiosuojana?

Tottakai jonkin sorttinen keräilytavara on hyvä hankinta. Jos vain tietää minkä. Toisten keräilyesineiden arvo nousee tulevaisuudessa ja toisten varmasti suoranaisesti laskee inflaatiokin huomioimatta.

Taitolaji, jossa sekä ymmärryksellä ja sattumalla on osuutensa. En missään nimessä suosittele, ellei usko biittaavansa markkinoita. Kuten toki ihan kaikessa sijoittamisessa. Huomioon pitää toki ottaa myös tavaran säilytyksen kulut ja vahingoittumis, häviämis ja katoamis riskit. Mitä ne itsellä sitten ikinä minkin tavaran kohdalla ovat.

Vaivaton ja semi-turvallinen rahasto rahoille pariksi-muutamaksi vuodeksi - 15.10.2016 9.02

possu kirjoitti:

Passiivinen indeksirahasto houkuttelee myös mutta sen ongelma taas on että se koostuu pelkistä osakkeista, voinko turvallisin mielin olla sitten seuraamatta taloutta?

"Turvallisinta" on olla sijoittamatta. Aina kun tuotot nousevat, noudevat myös riskit. Aina.

Jos tahdot sijoitta osan vaikkapa korkoihin, niin sekun sijoitat? Osa passiiviseen rahastoon ja loput korkoihin? Aktiiviset rahastot kun eivät ole yhtään sen turvallisempia kuin passiivisetkaan, vaikka toki muuta valehtelevat. Osa ehkä epäpätevyyksissään uskoo itsekkin.

Quote:

Ja mitkä ovat pörssinäkymät ylipäätänsä? Ymmärtääkseni viime vuosien nousutahti on tänä vuonna hiipunut ja ensi vuodenkin näkymät maltilliset? Pistää miettimään että ollaanko tässä ns. aallonharjalla ja kohta ehkä tullaan kovaa alaspäin, en tiedä.

Kukaan ei tiedä. Tai jos tietää, niin pitää tiedon visusti itsellään ja jatkaa rikastumistaan. Erilaisia "valistuneita" arvailuja on toki liikkeellä senkin edestä ja joka suuntaan.

Robotti vastaan ihminen osakemarkkinoilla - 11.10.2016 17.32

Sijoitustieto kirjoitti:

Random Walker 11.10.2016: Robotti vastaan ihminen osakemarkkinoilla – voittaako kvantti fundamenttisijoittajan?

Lyhyesti tähän voisi sanoa, että tässä tekstissä puhutut shakkitietokoneet ovat tekoälyjutuissa erittäin "outdated"-juttu. Kannattaa tutustua AlphaGo:hon ja Googlen Deepmindiin, jotka lähestyvät koko tekoälypelaamista täysin eri kulmasta kuin nuo dinosaurus shakkitietokoneet. Osakesijoittamisen ja jopa lähituleivauisuuden sijoitustietokoneiden näkökulmasta paljon kiintoisampaa juttua.

Minne rahat tuottamaan 2-3 vuodeksi? - 19.9.2016 7.19

Lucky Luke kirjoitti:

Jaa-a, rajoittaa aika paljon kun ei saisi olla riskiä pääoman kadottamisesta ja koroista ei saa mitään.

Tässä sellainen luonnonlaki, jota ei voi oikein koskaan kunnolla kiertää. Aina kun tuotto nousee korkotasosta, niin kasvavat myös riskit. Mukaanluettuna ne yrityslainat. Yrityslainoissa on suurempi korko juuri suuremman riskin takia. Vaikka hajautus yrityuslainojen sisällä olisi kunnossa, niin ongelma on, että yleinen taloustilanne voi rokottaa yrityskentää yleisesti.

Jos joku koskaan myy sinulle mitään "luonnonlain" vastausta, niin hän joko valehtelee tai ei tiedä mistä puhuu. No epätäydellisillä markkinoilla jotain ihan marginaali tärppejä toki voi löytyä, mutta niistä ei luonnollisesti pahemmin huudella. Mitä isommaksi tuo ero kasvaa, niin sitä varmempaa on, että kyse on huijauksesta.

Kannattaako opiskelijana sijoittaa? - 15.9.2016 20.54

lateksi kirjoitti:

Kiitoksia monista vastauksista! 

Jos nyt päädyn nordnetin superrahastoihin ja valmistun 5 vuoden päästä, opintolainaa ei varmaankaan kannata maksaa pois sijoituksilla?

Sehän riippuu tietysti aivan sen hetken tilanteesta. Korot, rahantarve yms.. Silloihan se on (ja tietysti on sitäkin ennen) ihan vain tavallinen laina. Jos valtoi maksaa siitä osan pois, niin hyvä mutta ei se lainaa kummempaa ole missään vaiheessa. Toki jos siinäkotaa tahtoo jaktkaa lainaa (ja lainen edot ovat hyvät), niin sitähän voi käyttää kuin mitä tahansa lainaa, jolleinen se toki onkin. Kukaanhan ei tiedä sen hetken korkotilanteesta tai edes sen hetken lainantarpeestasi.

Quote:

Entä sitten jos tarvitsenkin rahaa kesken sijoitussuunnitelmien, esimerkiksi autoon tai taloon?

Samahan se on miten rahansa käyttää? Jotkut sijoittavat, jotkut bilettävät ja jotkut ostavat auton opintolainallaan. Sittenhän ikäänkuin ostat opintolainalla auton tai talon. Myyt rahastoa ja ostat vaikka olutta, jos se tuo lisäarvoa elämääsi. Tietenkin oman opintolainansa saa käyttää miten tahtoo. Täytyy kuitenkin muistaa, että oleussa tai autossa ei silloin ole kyse lainalla sijoittamisesta, vaan lainalla elämisestä. Mikä toki sekin on ihan ok. Talon kohdalla toki sijoituskohteen vaihtamisesta rahastosta taloon (vaikka asuisitkin siinä).

Kannattaako opiskelijana sijoittaa? - 15.9.2016 16.39

lateksi kirjoitti:

Onko kuulemani 8% vuosituotto realistista?

Tulevaisuuden tuotoista ei koskaan tiedä. Ei koskaan. Voi olla miinuksella vuosienkin aikavälillä. Voi olla enemmänkin plussalla. Voi olla mitä vaan. Joka väittää muuta miltei varmasti valehtelee tai ei ymmärrä markkinoita. "Valistuneita arvauksia" voi toki aina esittää.

Aika todella paljon saa laskea, että päätyy miinukselle tuon valtion maksaman osuuden jälkeen.

Kannattaako opiskelijana sijoittaa? - 14.9.2016 16.18

Quote:

Jos valmistun ajoissa, valtio maksaa opintolainastani 30%. Olisiko järkevää ottaa lainaa 400€ kuukaudessa ja sijoittaa siitä joka kuukausi esim. 200-300€?

"Opintolainan korko on pieni ja siihen saa automaattisesti valtiontakauksen. Normiajassa valmistuneet saavat 40 prosenttia omavastuuosuuden ylittävästä lainapääomasta anteeksi lainahyvityksenä. Mielessäni onkin käynyt, pitäisikö reputtaa ainakin kaikki kauppakorkean opiskelijat, jotka eivät näilläkään ehdoilla ymmärrä ottaa opintolainaa."

http://www.ekonomilehti.fi/miksi-opintolaina-ei-kelpaa/

Vastaus kysymykseen muuten on, että pitäisi.

Quote:

Mihin se näin aloittelijana kannattaa sijoittaa? Missä olisi paras tuotto, pienimmät riskit sekä vähiten ''välistävetämistä''?

Välistävetämisen voi laskea siten, että selvittää ja laskee mitkä ovat sijoitusmuodon kulut. Jos ei omaa mitään sijoitustietoutta tai ymmärrystä ja ei tahdo sellaiseen käyttää aikaa tai jaksa opetella, niin indeksirahastot ovat pienikuluinen vaihtoehto. Jos taas itse sijoittaminen kiinnostaa ja uskoo biittavansa markkinat, niin suorat osakesijoitukset ovat toki pienikuluinen vaihtoehto.

Quote:

Vai onko koko suunnitelma tuhoontuomittu?

Suurin riski lienee, että ei valmistu ajoissa. Tämän suunnitelman hyvä puoli tietysti taas toisaalta on, että siihen ajoissavalmistumiseen on motivaatio. Palkkio siitä on nimittäin aika suuri. Tai vaihtoehtoisesti "keppi" lykkääntymisestä toki samalla myös. Toiseksi suurin riski on pörssiromahdus, mutta toisaalta tuolla EV:llä tuota on vaikea olla suosittelematta. Jokainen toki pohtii oman riski/palkkio suhteensa itse.

Kolumni: Pukumiesten moraali - 29.8.2016 15.59

Välillä Akikin sortuu kolumneihin, joissa hän pyörittää tylsyyksiä ja ei oikeasti sano selvästi mitään. Onneksi ei usein ja onneksi ei tälläkertaa.

Harvoin jaksan kehua, koska uskon, että Aki itsekkin tietää että nyt tuli tekstiä jonka nyensseja lukiessa hykertelee naurusta.