Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen -

Miten käytännössä pystyy kasaamaan kymmenien asuntojen salkun? Ennen pankki on vaatinut 20-30 %:n omarahoitusosuuden ja loput lainannut ostettavaa asuntoa vastaan. Tai 100% laina, jonka vakuutena ostettavan asunnon osakkeiden lisäksi muuta vakuuta.

Itsellä ei ole kuin kourallinen asuntoja, suurin jarru uusien hankinnalle on vanhojen negatiivinen kassavirta. Tuntuu, että positiivisen kassavirran kohteet ovat lähinnä muuttotappiokunnissa tai isojen kaupunkien putkiremontoimattomat kohteet.

Toinen rajoittava tekijä on sääntely (Fiva). Kesällä nostaessa uutta lainaa, pankkivirkailija totesi että ostettavan asunnon hoitovastike ja lainakulut lasketaan minun säännöllisiksi kuluiksi arvioitaessa minun lainanhoitokykyä. Oletuksena siis on, että kun asunto on tyhjillään, sijoittaja pystyy maksamaan kulut.  Miten monen asunnon pankki arvioi kuukausittain olevan tyhjillään, jos asuntosalkussa on vaikka 20 asuntoa? Onko muilla lainatiskillä käyneillä tullut vastaan samoja vaateita lainanhoitokykyä arvioitaessa?

Näytä koko viesti