Olet täällä

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 3.3.2020 03.29

kaleeri kirjoitti:

 

pyoranorava kirjoitti:

Olen miettinyt oman yrityksen perustamista ja samalla tulin ajatelleeksi, että voisiko osakeyhtiön kauttaa hoitaa samalla omat sijoituksetkin. Ajatus on jossain vaiheessa perustaa oma pieni konsulttiyritys ja hypätä pois oravanpyörästä. Onko ristiriitaista tai jollain tavalla laitonta, jos yhden ja saman osakeyhtiön kautta pyörittää konsulttibisnestä, ja samalla käy yhtiön lukuun aktiivisesti osakekauppaa (lähinnä verotuksen vuoksi ja siksi, että jotkin instrumentit/sijoitustappiot eivät yksityishenkilölle ole vähennyskelpoisia)?

Onko yhtiön virallisesti määritellyllä toimialalla merkitystä sille, mitä toimintaa yhtiö voi harjoittaa? Tai pitääkö yhtiön pitää jotenkin erillään varsinainen liiketoiminta ja osakekauppojen teko?

 

 

 

 

Suunnitelmasi vaikuttaa hyvinkin lailliselta ja toteuttamiskelpoiselta. Toimiala-asiaa ei taida juuri kukaan valvoa, mutta olisi hyvä olla kaikki mainittuna mitä harjoittaa. Tarkemmin en tunne lakia. Siinä mielessä on pidettävä erillään, että jos konsultointitoiminta on arvonlisäverollista, täytyy liiketoiminnan kulut erotella ja kohdistaa tavalla tai toisella alv-vähennyskelpoisiin ja -vähennyskelvottomiin. Osakekauppa ei siis ole arvonlisäverovelvollista. Tuloverotuksen puolella aktiivinen osakekauppa ja konsultointitoiminta kuuluvat samaan eli tavallisen kirjanpidon lisäksi ei tarvita enempää erottelua.  

 

Moi!

 

Ylläolevasta keskustelusta nousi mieleen, että onko erillisen yhtiön tai tytäryhtiön perustaminen järkevää seuraavassa tilanteessa:

Jere (30v) omistaa 100% yhtiöstä A, joka on vasta perustettu asuntosijoittamista varten. Tarkoitus on nostaa varoja ulos A yhtiöstä aikaisintaan 10 vuoden päästä. Yhtiön matemaattinen arvo on korkean velkavivun vuoksi toistaiseksi pieni, alle 50k €. Vuokratulot riittävät kattamaan kaikki toiminnan menot.

Nyt Jere siirtyy työsuhteestaan konsulttipalveluja (alvillista toimintaa) tarjoavaksi yrittäjäksi, ja laskuttaa vuodessa työstään 130k €. Elämiskustannuksia varten hän nostaa itselleen vuosittain 50k € palkkaa ja/tai osinkoja, joten yrityksen varallisuus kasvaa vuosittain tämän liiketoiminnan ansiosta verojen maksun jälkeen esim. n. 60k €. Koska tämä 60k € sijoitetaan asuntoihin vuosittain, niin kannattaako Jeren hoitaa konsulttitöiden laskutus yhtiön A kautta (jolloin kirjanpidossa tulee eritellä alv-vähennyskelpoinen ja alv-vähennyskelvoton toiminta), vai perustaa uusi yritys B tätä toimintaa varten?

 

Näytä koko viesti