Olet täällä

Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 10.9.2019 05.24
Harri Holderi kirjoitti:

Kuinka muuten mobiilivarmenne toimii silloin jos perheen tuoreimmille jäsenille avataan arvo-osuustili? Voiko molemman huoltajan mobiilivarmenteen liittää kirjautumisehdoksi? Voiko heikon tunnistautumisen lapsen tilille estää? Entä lapsen oma mobiilivarmenne, estetäänkö sen käyttö alle 18-vuotiaalta lapselta jonka tiliä hoidetaan huoltajien toimesta?

Kun huoltajilla on valtakirja lasten tilille, pääsee huoltajan omalta tililtä (mobiilivarmenteella kirjautumalla) lapsen tilille. Heikon tunnistautumisen lapsen tilille voi estää, mutta lapsen tunnukset ovat joka tapauksessa vain katselutunnukset, joilla ei voi tehdä kauppoja.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 30.8.2019 03.11
petteri kirjoitti:

Kappas, onko nuo Nordnetilla sitten vihdoinkin kymmemen vuoden jälkeen saaneet autentikoinnin vähän nykyaikaisempaan malliin. Eipä siinä mennytkään kuin vuosikymmen. Toisaalta se, että tietoturvallisesta autentikoinnista peritään osalta asiakkaista lisämaksua on hyvin outoa ja kertoo yhä aika leväperäisestä asenteesta tietoturvaan. On menty siitä mistä aita on matalin.

Kyllä Two-factor autentikaation on syytä palveluissa, joissa kulkevat isot rahat syytä olla oletuksena. Asiakkaalle voidaan kyllä antaa mahdollisuus siitä osassa toiminnoista luopua, ottaa riskiä ja käyttää pelkkää käyttäjätunnusta ja salasanaa, mutta sen sijaan maksullinen optio on hyvin epäilyttävä tapa ja kertoo Nordnetin heikosta tietoturvakulttuurista.

Mobiilivarmenne on tosiaan hiljattain otettu käyttöön. Se on kaksivaiheista tunnistautumista tietoturvallisempi. Nordnet ei veloita Mobiilivarmenteen käytöstä eikä saa operaattoreilta tuottoja – mobiilivarmenne on operaattoreiden tarjoama palvelu, joka toimii myös yli 20 000 muussa palvelussa, joissa voit hoitaa asioita sähköisesti. Mobiilivarmenne on maksuton yritysliittymissä sekä Telialla. DNA:lla ensimmäiset 12 kk ja Elisalla 3 kk ovat ilmaisia.

 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 30.8.2019 03.04
hauturi kirjoitti:
mattis kirjoitti:
petteri kirjoitti:

Milloinkohan Nordnet on ajatellut laittaa tietoturvan kuntoon?

Vahva tunnistautuminen: https://www.nordnet.fi/mobiilivarmenne

Voisivat tietysti tarjota jonkin tavan joka on käytettävissä mm. niilläkin, joilla on firman liittymä. Ja joka on ilmainen myös muille kuin Telian asiakkaille.

Jos sinut on nimetty yritysliittymän käyttäjäksi, voit käyttää Mobiilivarmennetta. Mobiilivarmenteen käyttö on ilmaista kaikissa yritysliittymissä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 31.12.2018 10.56

Eikös nämä Smart-fundit ole white label rahastoja JPM:lta?

 

"The investment objective of Nordnet Smart 15 Fund is to provide medium to long-term capital growth through an exposure to the J.P. Morgan Nordnet Multi-Asset 15 Index. "

Eli total return swap JPM:n itsensä rakentamaa indeksiä vastaan. Sisältää siten vastapuoliriskin J.P. Morganista (mikä ei tietysti ole kovin suuri riski kun pankki on niin kovassa kunnossa).

Smart-salkut eivät ole white label rahastoja, vaan ne on kehitetty yhteistyössä Nordnetin ja J.P. Morganin kanssa.

Rahasto on toteutettu kulujen minimoiseksi synteettisesti, swap-sopimuksen avulla. J.P. Morgan Nordnet Multi-Asset 15 -indeksi on siis rahaston sijoitusstrategian mukaisesti kasattu portfolio, jota rahaston kehitys seuraa.

Vastapuoliriski J.P. Morganista on olematon, koska rahaston varat eivät ole J.P. Morganilla. Jos J.P. Morgan kaatuisi, ainoastaan rahaston arvonvaihtelu pysähtyisi.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.12.2018 11.17

Loistavia pointteja kaikilta Tomi, Jens ja Daytrader!

Nordnetillä on tavoitteena uudistaa sijoituskenttää sekä tuoda saataville sellaisia uusia tuotteita ja tapoja sijoittaa, joita aiemmin ei ole ollut retail-sijoittajien saatavilla (vrt. Superrahastojen lanseeraus 2014). Smart-salkut tuovat perinteisiä yhdistelmärahastoja huomattavasti paremman hajautuksen omaisuusluokkien välillä ja omaisuusluokkien sisällä, aktiivisesti hallittuna ja joka kuukausi tasapainotettuna. Tässä ensinnäkin etsitään sijoituskohteita, joissa on mahdollisimman hyvä tuotto/riski-suhde ja sen lisäksi optimoidaan salkku painottamalla (><1) yksittäisiä sijoituksia, millä saadaan maksimaalinen riski/tuotto-suhde koko salkussa ottaen huomioon sijoituskohteiden keskinäiset kovarianssit.

Lisäksi vivun avulla saadaan riski tavoitetasoon, jolloin saadaan sama tuotto matalammalla riskillä tai korkeampi tuotto samalla riskillä.

Mitä tulee historiallisiin tuottoihin, volatiliteettin ja sitä kautta Sharpen lukuun – ne voivat vaihdella eri omaisuusluokkien välillä eri ajanjaksoina. Sen vuoksi on tärkeää, että ollaan sijoitettuna aina siellä, mistä paras tuotto/riski-suhde löytyy. Smart-salkut lähestyvät allokaatiota riskinäkökulmasta ja painottavat nimellistä allokaatiota matalan volatiliteetin sijoituskohteissa (täältä löytyy usein paras Sharpe).

Kuten Daytrader mainitsi, useimmista yhdistelmärahastoista saa maksaa reilusti päälle prosentin palkkion vain 50/50 osakkeet/korot-allokaatiosta. Ammattisijoittajat kuten te osaatte varmasti tehdä Smart-salkun tyyppisen hajautuksen (tosin samalla tavalla hajautettuna, vivutettuna ja usein tasapainotettuna on vaikea päästä alle prosentin kuluihin), mutta retail-sijoittajalla harvoin on osaamista, halua tai aikaa tehdä sellaista sekä jatkuvasti vielä huoltaa salkkua tasapainottamalla.

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 19.12.2018 05.39

Kiitos hyvästä palautteesta Jens! Mainosvideo on toteutettu mahdollisimman yksinkertaisesti ja siinä on pyritty siihen, että säästämään aloittavakin henkilö ymmärtäisi, mistä Smart-salkuissa on kyse. Tämän vuoksi esimerkeissä ei ole avattu kaikkia osatekijöitä, jotta swapit, sharpet, vivutus ym. eivät saa päätä aivan pyörälle. Väitteiden pohjalle löytyy kuitenkin dataa ja keräsin tähän sulle vastauksia.

Jeans kirjoitti:

Lähdetään väitteestä, että koroissa ja kiinteistöissä saadaan osakkeita parempaa tuottoa otettua riskiä vastaan ja ennen sitä näytetään laskuesimerkki, jossa osakkeilla on 10% tuotto ja 20% volatiliteetti, ja koroilla 5% tuotto ja 5% volatiliteetti. Video ei paljasta, minkälaisista koroista on kyse, mutta oletan että kyse on jostain muusta, kuin riskittömästä korosta, koska koroille on määritelty riski. Kun lähdetään laskemaan riskikorjattua tuottoa, pohjatuottona pitää tietenkin olla riskitön korko, jonka päälle otetaan ylimääräistä riskiä, jotta saavutetaan korkeampi tuotto-odotus. Näin ollen kun verrataan kahden omaisuuserän riskikorjattua tuottoa pitää tuotto-odotuksesta ensin vähentää riskitön korko ja vasta sitten jakaa volatiliteetillä (Sharpe-luku). Teidän esimerkissä siis riskittömän koron tasolla on suuri vaikutus siihen, kuinka houkuttelevia omaisuuserät ovat. Jos riskitön korko olisi 4%, osakkeet tuottavat 10% tuotto-odotuksella 6% yli riskittömän koron 20% volatiliteetilla, eli 0.3% tuotto-odotusta jokaista 1% volaa kohden. Korot tuottaisivat tässä tapauksessa ainoastaan 1% yli riskittömän koron 5% volatiliteetilla, eli 0.2% tuotto-odotusta jokaista 1% volaa kohden. Koska tämä puuttuu kokonaan laskuistanne, jään epäilemään siitä seuraavia johtopäätöksiä. Voitteko linkata lähteisiinne/laskuihinne, joissa korot ja kiinteistöt ovat historiallisesti tuottaneet osakkeita paremmin riskikorjatusti?

Tässä on Nordnetin Portfolio Managerin koostama data, jota on käytetty pohjana videoihin. Tähän on laskettu myös Sharpen luku, jota jäit kaipaamaan. Näistä laskelmista nähdään, että koroilla on selkeästi paras tuotto/riski-suhde – REITeillä myös hieman osakkeita parempi. Kun tehdään portfolio, johon yhdistetään kaikki omaisuusluokat, saadaan kaikista paras tuotto/riski-suhde (kaikkien Smarttien Sharpe yli 1).

Jeans kirjoitti:

En jaksa kaivaa esiin, mutta joskus aikoinaan täällä blogissa väiteltiin Risk Parity -strategiasta, joka liittyy vähän samaan aiheeseen. Strategiassa väitettiin, että oikealla mixillä bondeja ja osakkeita vivutettuna päästäisiin osakkeiden tuottoon pienemmällä riskillä. Tästä löytyi kuitenkin sitten akateemista tutkimusta, jossa tutkijat tulivat lopputulokseen, että kyllä, se oli juuri ja juuri mahdollista, mutta kun otettiin strategian kaupankäyntikulut huomioon, ei enää onnistunut.

Jo maalaisjärjellä ajateltuna teidän väite kuulostaa epäuskottavalta. Miksi isot pelurit omistaisivat niin paljon osakkeita, jos vivuttamalla korkoja ja kiinteistöjä päästään niin paljon parempaan riskikorjattuun tuottoon?

Tän lisäksi video tarjoaa alussa kovat väitteet "on ollut aiemmin vain superrikkaiden ja instituutioiden saatavilla" ja "tuottaa tasaisemmin ja paremmin kuin tavalliset rahastot", jonka takia jään innolla odottamaan salaisuutta miten tämä tehdään, mutta sitä ei koskaan tule. Tai siis loppujen lopuksi selitys on aikamoinen antikliimaksi: hajautus, joka kuukautinen painojen tasapainoitus ja vipu. Toki ovat hyödyllisiä, mutta eivät mitään rakettitiedettä, ja omasta mielestäni näistä ei kannata maksaa 0,79-0,99% vuodessa, kun ne voi aika helposti hoitaa itse.

Portfolioteorian mukaisesti hajautus on ainoa ilmainen lounas sijoittajalle – kun otetaan mukaan vielä osakkeiden lisäksi muita omaisuusluokkia (joilla on usein myös negatiivinen korrelaatio osakemarkkinan kanssa), saadaan luotua portfolio, jonka riskitaso on selvästi matalampi. Smart-salkuissa allokaatio lähtee riskistä (Smart 5 = volatiliteettitavoite 5 %, Smart 15 = volatiliteettitavoite 15 %) ja siten voidaan esim. Smart 15 tapauksessa salkkua vivuttaa aina 15 % volatiliteettiin asti, jolloin pysytään osakemarkkinariskissä, mutta salkussa on hyödynnettynä runsaasti vipua. Koska tuote on synteettinen, sen kaupankäynti- ja vivutuskustannukset ovat matalat.

Investointipankit ovat pitkän räätälöineet tämän tyyppisiä tuotteita instituutioiden ja todella varakkaiden henkilöiden omaisuudenhoitoon, mutta harva yksityissijoittaja on kuullut niistä, koska niitä ei ole paketoitu tuotteiksi tai tarjottu piensijoittajille. Yksityissijoittajan on todella vaikea toteuttaa vastaavaa strategiaa itse johtuen laajasta hajautuksesta, mutta ennen kaikkea johtuen vivutuksesta (kuinka paljon maksaisi vivuttaa salkku esim. 5x oma pääoma?) ja kaupankäyntikustannuksista (kuukausittainen tasapainotus).

Jeans kirjoitti:

Sen lisäksi väite, että "osakkeisiin pitää olla valmis sijoittamaan kymmeniksi vuosiksi, jotta saadaan positiivinen reaalituotto" on liioittelua. Toki jos kävi maksimihuonot ja meni all-in osakkeisiin just teknokuplan huipulla niin joo varmaan kesti yli vuosikymmenen päästä voitolle, mutta kyllä odotusarvoisesti tämä ei pidä lainkaan paikkansa 90%+ ajasta. Ja satavarmasti jos nyt tulee kunnon romahdus, niin Smart-salkullakin kestää pitkään päästä takaisin omilleen.

Myös ihan vaan huomiona; Se, että jollain strategialla saadaan 14 vuoden backtestauksella selvästi indeksiä parempi tuotto ei vielä kerro juuri mitään. Varsinkin, kun ei tiedä paljonko eri painoja on säädetty ja testattu, kunnes ollaan saatu mahdollisimman hyvännäköinen backtestauskäyrä luotua.

On kieltämättä ehkä hieman liioittelua sanoa, että osakesijoituksiin pitää olla valmis sijoittamaan kymmeniksi vuosiksi, jotta saadaan positiivinen reaalituotto. Parempi ilmaisu olisi ehkä ollut, että pitää olla valmis sijoittamaan vähintään 10 vuodeksi. Tärkeää tuossa on kohta "pitää olla valmis", esim. nykyisessä markkinatilanteessa 10 vuoden nousun jälkeen pitäisin tuota hyvänä ohjenuorana. Tuoton saaminen on nykypäivänä ainakin helpompaa kuluttomilla tai lähes kuluttomilla sijoitusratkaisuilla. Mutta kun katsotaan OMX Helsingin pörssikäyriä ja huomioidaan viimeisten kolmen vuosikymmenen 70 % korjaukset (68, 72 ja 74 prosenttia) sekä rahastojen historiallisesti korkeahkot kustannukset ja vielä reaalituottoja laskettaessa inflaatio, on todellisuus monella sijoittajalla karumpi ja ostojen ajoitus näyttelee tärkeämpää roolia, kuin mitä pelkästä tuottoindeksin historiasta voi lukea.

Strategia on loppupeleissä aika simppeli ja perustuu odotukseen eri omaisuusluokkien pitkän aikavälin arvonnoususta, siksi se on helpommin backtestattavissa kuin esim. monimutkaisempi long/short-strategia. Backtestaus ei ole lupaus tulevaisuuden tuotoista ja jäämme mielenkiinnolla odottamaan kuinka hyvin Smart-salkut tuottavat. /Jukka

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 18.12.2018 11.20

Moi Jens! Mitä väitteitä Smart-videolla pidät virheellisinä? /Henri

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 3.10.2018 04.48

Etsintäkuulutus! Haetaan treidaajaa tai aktiivisesti kauppaa käyvää henkilöä. Haluamme tuottaa entistä parempaa sisältöä aktiivisesti markkinoita seuraaville asiakkaillemme ja etsimme henkilöitä, jotka pystyvät kirjoittamaan omasta kaupankäynnistään, taltioimaan videomateriaalia omista treideistä tai osallistumaan tapahtumiimme puhujina/haastateltavina/panelisteina. Ota rohkeasti yhteyttä Nordnet Suomen Facebook/Twitter kanavien kautta, jos joku näistä kiinnostaa sinua. Osallistuville maksetaan sisällöntuotannosta.

Näytä koko viesti