Olet täällä

Aloitin sitten minäkin - 16.7.2017 01.36

Hiljaista on ollut, ei elämäni niinkään, mutta kirjoitusaktiivisuuteni. On vaan kaikenlaista muuta nyt meneillään. Sepä ei kuitenkaan tarkoita että olisin maannut sohvalla odottaen kurssinousuja, ei todellakaan. 

Aktiivinen olen ollut ja PALJON lueskellut vinkkejä ja muiden kokemuksia osakemarkkinoista. Niiden perusteella päädyin yhtä lappusistani myymäänkin jo pois, vain siksi että noussut jo niin paljon puolessa vuodessa että multa loppui usko vauhdin jatkumiseen samana pidempään. 

Kuittasin rahat tilille ja niiden seuraksi vähän palkoista sivuun joka kuukausi ja juuri saadut kesälomarahatkin likoon, osakkeisiin. Niin että nyt koko salkkuni arvo jo yli 15k ! Edelleenkin tämä siis  on tapahtunut pääosin uusien sijoitusteni kautta, eikä ole ihan pelkällä arvonnousulla saatu moinen summa aikaan.

Nyt kun juuri vilkaisin on tukipilareina Fortum, Telia ja täällä kovasti kehuttu Technopolis, nuo kolme kattavat yli 60% salkustani. Fortum ja Technopolis ovat nousseet hienosti, Telia juurtunut paikoilleen. Näköjään.

Näytä koko viesti
Verotus ja tietojen säilytys - 17.6.2017 02.17

Kiitos ! Tämä puoli onkin hiukan vielä ns hakusessa minulla, kun en ole kaupankäyntiä tähän suuntaan kertaakaan tehnyt.

Vain ostellut pikkusiivuja tilanteen salliessa.

PS: Lueskelin ja lueskelen mielelläni kokeneempien vinkkejä ja ohjeita, ettei tarttis tehdä joka asiaa aina ensin väärin... toi artikkeli vältä nämä virheet tms kehoitti pitämään kiinni omasta strategiastaan.

Ymmärrän sen toki, mutta kuinka noin yleisesti suhtaudutte siihen, jos joku lappunen on noussut vaikka nyt esim tuon yli 20 % (sijoitusmäärästä välittämättä), tulisiko/ kannattaisiko moinen realisoida? Lähinnä tarkoitan sitä, että onko moinen tuotto jo sitä luokkaa, että jääräpäisesti kiinni pitäminen omasta alkuperäissuunnitelmastaan ( eli vuoden vaihteen yli odottaminen ), saattaa aiheuttaa pahimmassa tapauksessa arvon alenemisen? Mulla siis kiinni pikkusummia vain, 500-1000€, joten voitotkin ovat sitä satasen luokkaa. Vai onko aina järkevintä vaan pysyä kiinni suunnitelmissaan ja luottaa että aika tekee tehtävänsä varmemmin kuin moukan tuurilla kietaistu pieni pikavoitto?

Näytä koko viesti
Aloitin sitten minäkin - 10.6.2017 04.28

Hiljaiseloa vietellyt tovin, keskittynyt olosuhteiden pakosta tuohon päivätyöhön.

Toki aina silloin tällöin sijoitustani nettipankissa vilkuillut, täältä ja muualta vinkkejä ja kommentteja lueskellut ja keräillyt. Tämä palsta muuten yksi parhaiten "aisoissa pysyvä". Kommentointi säilynyt asialinjalla pääsääntöisesti.

Jokatapauksessa pienoinen hymy huulillani on, kun täysin amatöörinä, vain muiden ohjeita lukemalla ( esim täältä ) olen onnistunut hankkimaan lappusia joiden arvo on jo puolessa vuodessa noussut kokonaisuudessaan n 10%. Osa lappusista noussut hyvinkin, osa huonosti. Suunta silti oikea. Pyrin edelleen pitämään kiinni alkuperäisestä suunnitelmastani, että vasta vuoden vaihteen jälkeen luotaan syvemmin voitot ja tappiot... nyt siis suunta on hyvä. Kiitos siitä toki osin kuuluu täällä hyviä ja perusteltuja vinkkejä antaneille ! 

Vaikken liian innoissani olekaan luettelemaan mitä olen ostanut, miksi ja miten paljon, ihmettelen "salkkuni" yhtä tukipilaria, Teliaa. Se ei vaan kohoa, ei millään. Silti luottoni siihen on kova, edelleen. Peukut pystyyn vaan ja luottavaisin mielin eteenpäin!

 

Näytä koko viesti
Aloitin sitten minäkin - 3.5.2017 02.37

Rauhoittunut hankinnoissani, nyt katselen, odottelen ja analysoin näitä lappusiani. Ehkä ostankin jotain vielä pienen erän jos cashia yli jää. Pelkään ettei jää, kun mökkiä pitää rempata hiukan. Siihen saa uppoamaan omat ja vieraatkin rahat helposti.

Tänään ensimmäistä kertaa arvonnousujen seurauksena näin kokonaisarvona salkulleni yli 10k€ summan, tosin vain 14€ yli... mutta kuitenkin. Suunta on oikea, vaikka liike onkin hidasta. wink

Näytä koko viesti
Aloitin sitten minäkin - 24.4.2017 01.09

No kappas, aikaa on kulunut ja itsekin ehtinyt tässä touhuta vaikka mitä. Vaikken täällä niin aktiivinen olekaan ollut, kirjoittamaan, niin seurannut olen toki.

Siirtelin varojani, tein töitä joista tuli hiukan ylimääräistä taas ja järjestelin hiukan varallisuuttani niin että jäi käteistä käytettäväksi. Olenpa sitten suorittanut erinäisiä osakeostoja senkin verran että kokonaisomistukseni hipoo jo nyt 10k€. Tämä ei ole tapahtunut arvonnousulla ( voi kun olisikin ) vaan lisäämällä ostoilla osakkeiden määrää. En kuitenkaan ostanut vain samoja neljää, vaan vielä enemmänkin hajauttaen. Taaskin päätyen lappusiin joiden kurssit on tulleet alas. Syystä tai toisesta.Osaan päädyin vain kun osingonjaon jälkeen arvo putosi. Luottaen näin sokeasti arvon paluuseen ainakin ennalleen, aikaan ennen osingon maksua. Toki toivoen että enemmänkin nousisivat. Nyt sitten vain odottelemaan...vakaa aikomus on odotella vuoden 2017 loppuun/ uuden vuoden yli ja sitten katsella miten on käynyt noille lippusilleni. Ja sitten ehkä realisoida voitolliset ja sijoittaa voitot (jos niitä edes tulee) uusiksi toisiin lappusiin, taaskin valiten arvoaan pudottaneita joissa nousupotentiaalia näkyvillä.

Joku on saattanut myöskin huomata ( tai sitten ei ) kommenttejani täällä pariin asuntosijoitus artikkeliin. En ole aiemmin tällä osakepuolella maininnut että sijoitusasuntojakin on hallussani. En vain ole aiemmin niitä tulkinnut itse niin vakavasti sijoitustoiminnaksi, vaikka ne toki sitä on. Ne kun on jo vuosia olleet hallussani enkä niiden tuottoon ole liikaa ajatuksia uhrannut, kunhan vuokratulot ovat kattaneet lainanhoidon kulut ja vastikkeet. Kai niistä jokaisesta on jotain sitten loppupelissä kukkaron pohjallekin jäänyt. 

Näytä koko viesti
Osakkeita lapselle - pitkänaikavälin sijoitus - 11.4.2017 02.06

Aikoinani useampi vuosi sitten pähkin samaa, päädyimme sitten ostamaan aina silloin tällöin, joskus 1000€ , joskus 500€ vuodessa osakkeita.Pitäen huolen että pysymme verottajan rajojen alla.

Myös sukulaisille sanoimme samaa, synttärilahjojen sijaan hekin ( avullamme ja neuvoillamme ) ostivat pikku nippuja osakkeita pojallemme.

Fortumia, Nestettä, Elisaa, Soneraa, Outokumpua jne. Saadut osingot joka vuosi uudelleen sijoitettu osakkeisiin.

Ja onhan noiden arvo näin pitkässä ajassa ( yli 10 vuotta ) noussut roimasti. Ja toki siihen on auttanut myös ne osinkojen uudelleen sijoitukset. Olemme niiden osakkeiden vain antaneet olla, ja nousta tai laskea, niistä murehtimatta. Ja poika ne nyt saikin, täytettyään 18 omakseen. Pelasi oikein hienosti.

Näytä koko viesti
Amatööristä "ammattilaiseksi"; kokemuksia, kommelluksia ja oppimista asuntosijoittamisesta - 8.4.2017 06.58

Vielä lisäyksenä ( ja häpeäkseni ) on tunnustettava sekin, ettei toimintamme ole likimainkaan noin suunnitelmallista ja laskelmoivaa kuin Teillä muilla tuntuu olevan.

Yhden kaksion ostimme kun anopille iski avioero päälle ja hän ei vain siihen hätään mistään olisi saanut kattoa pään päälle. Eikä omat varansa tai tulonsa lainaan pankista olisi millään riittäneet. No me ostimme sen, sopivalla hinnalla ( kun oli aika heikossa hapessa) ja pintaremontoimme ja anoppi asumaan ja meille vuokraa maksamaan. Kun oli noinkin lähisukua, vuokramme oli kohtuullinen, kuitenkin niin että aina kattoi kaikki meidän kulumme. Toimii, vaan ei tuottanut juurikaan. Paitsi toki sen, että nyt koko roska jo maksettu pois. Anopin pois nukuttua se vuokrattiin ulos, ja vaikka vuokraa nostimmekin, pidimme sen maltillisena. Näin saimme pitkäaikaisen vuokralaisen. Hän jo kolmatta vuotta asuu, ja on hyvin tyytyväinen tilanteeseen. 

Yksi pieni yksiö päätyi liki sattumalta kouraamme, näin ilmoituksen lehdessä ja valmiiksi vuokrattuna ja alkuperäiskuntoisena, se ei oikein herättänyt ostohaluja. Ei meissä eikä muissa. Kävin sitä kuitenkin katsomassa ja sain juteltua suoraan kasvotusten vuokralaisen kanssa, joka peloissaan selitti että kuinkahan hänen käy kun tämä nyt myydään... sanoin suoraan että jos minä/me sen ostamme, Sinun Rouva hyvä, käy oikein hyvin ! Tein reippaasti alakanttiin tarjouksen, josta hiukan väännettiin, mutta pidimme siitä kiinni. Osui ja upposi, tarjous kelpasikin!  Epäilen että olimme ehkä ainoa tosi ostaja...

Ja samainen Rva siellä asustaa vieläkin. Useamman vuodenkin jälkeen viihtyy eikä ole aikeissa muuttaa pois !

Kolmas yksiö oli ihan laskelmoitu ostos, oli rahaa vapaana ja sopiva osui kohdalle netistä, ostimme ns pois kuleksimasta.... Tämän yksiön ainoa huonopuoli on, että n 7 vuoden aikana mitä se meillä on ollut hallussa on jo 4:s vuokralainen nyt menossa ! Onneksi aina on kyllä löytynyt heti uusi tilalle. Se ehkä onkin yksiön omistamisen etu, ainakin Helsingissä.

Olemme kaikissa  toki vuokraa korottaneet, emme koskaan päivälleen kun pitäisi sopimuksen mukaan, emmekä koskaan mihinkään indeksin % tms vedoten vaan ihan kertoen minkä verran vastikkeet yms ovat nousseet ja heidän kanssa etukäteen neuvotellen ja heiltä suoraan asiasta kysyen ! Hyvinkin avoimesti. Ja pelaa pirun hienosti ! Toki tiedän sen että voisimme saada ehkä 50€/kk tms enemmän, mutta annamme enemmän arvoa hyville suhteille, vakaalle tulolle ja asioiden hoitamisen helppoudelle.

Tämä siis ei missään tapauksessa ole oppitunti siitä miten teen paljon rahaa mahdollisimman lyhyessä ajassa ! Enemmänkin päinvastoin. Vakaan ja rauhallisen varainkeruun perusesimerkki. Emmekä muuten ole juurikaan kiinnostuneita noiden arvonnoususta. Sitäkin lienee tapahtunut.

Ja koko tämän tyyppisen, ei voittoa maksimoivan tavan kerätä lisätuloa todella pitkällä tähtäimellä, sallii toki paremmin se, että on oma talous edes kutakuinkin mallissaan. Velkamäärämme olemme aina pitäneet suht pienenä, jo siksikin että jos esim korot pomppaa, selvinnemme suht vähin vaurioin.

Näytä koko viesti
Amatööristä "ammattilaiseksi"; kokemuksia, kommelluksia ja oppimista asuntosijoittamisesta - 5.4.2017 01.58

Erittäin kiinnostavaa ja opettavaista luettavaa, kiitos kaikille kirjoittajille. 

Olen nyt sorkkimassa pikkurahalla osakkeita, oppirahoja makselen....mutta asuntoihin olenkin jo sekaantunut. Hallussani kolme, kaikki itäisessä Helsingissä. Lähinnä siksi kun sielläpäin asustelen itsekin.

Ne aikoinaan yksitellen osteltiin lähinnä puolisoni huonon eläketurvan tueksi, tarkoituksenamme oli ( ja on edelleen ) ne pitää ja maksella pois, niin että kun eläköidymme, puolisoni saisi koko ajan pikkuisen tasaista lisätuloa vuokrista. Emme koskaan (olisikohan ehkä pitänyt... ) uhranneet paljoakaan itse yhtiöiden tutkimiseen, saatikka onko omistus vai vuokratontti tms. Pääpointti meillä oli vain, että ostohinta edullinen alueen hintatasoon ( onnistui joka kerta ), ja että saatava vuokratuotto kattoi aina helposti vastikkeen ja lainamme maksun kokonaan. Joistakin jää enemmänkin taskuun, joistakin vähemmän. Mutta loppupelissä jokusen vuoden päästä vuokralaisemme ovat maksaneet lainamme pois meidän puolestamme ja sitten kaikki, vähäinenkin vuokratulo, jää itsellemme.

Näinkin tämä on toiminut hyvin. Emme tietenkään ehkä ole saaneet maksimituottoa, mutta emme sitä tavoitelleetkaan. Varmaa tuloa sitten myöhemmin.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 27.3.2017 02.46

Lisää tyhmiä kyssäreitä :

Mulla on kiinni 1miljoona vaikka Talvivaarassa, tms ei niin populaarissa paperissa. Tulee rahan tarve, pakko myydä kaikki, mutta kukaan ei olekaan kiinnostunut mun lapuistani ? Miten mun käy ? Putoaako lappuni arvo koko ajan alemmas, kunnes joku ne ostaa ? Eli haaveissani se millin kasa onkin enää 500 000 ?

Ja sitten kun kovasti nyt puhutaan osingoista ja keväästä, jos katson osinko taulukkoa, Fortum maksaa % paljon. Onko ihan normaalia ostaa iso kasa Fortumia ennen osinko päivää, kuitata ne osingot, ja hetken päästä ( kurssien noustua edes vähän yli ostohintani ) myydä ne pois ? Ns pikavoittojen kiilto silmissä ? 

Kiitos muuten jo ennakkoon, olen täältä paljon hyviä vinkkejä ja ohjeita saanut. Ja ihastelen vastausten asiallisuutta. Siitä nostan hattua Teille tietävämmille.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 26.3.2017 03.38

Kiitän ja kumarran,

Erittäin selkeästi ymmärrettävästä vastauksesta !

Näytä koko viesti