Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 4.7.2020 01.01

Ei Singaporen luvuissa ole mitään yllättävää. 95-99% tapauksista on ulkomaalaisia työläisiä, jotka asuvat tiivisti yhdessä. Worldometersin kautta löytyy linkki joka päivän dataan, ei siellä kantaväestön joukossa ole melkein lainkaan tartuntoja.

https://www.moh.gov.sg/news-highlights/details/119-new-cases-of-covid-19...

Ulkomaiset työläiset ovat luonnollisesti työikäisiä ja -kykyisiä, jolloin heidän kuolleisuuden pitäisikin olla alle 1/2000.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 30.6.2020 04.01

juha88 kirjoitti:

https://news.ki.se/immunity-to-covid-19-is-probably-higher-than-tests-have-shown

Soluvälitteisestä immuniteetista alkaa olla näyttöä. IFR-laskut menevät "yllättäen" monilla uusiksi...

Hyvä uutinen toki. Mutta taitaa Karolinska taas olla vähän laskenut väärin tai käyttänyt huonoa otosta. Ischglissä oli 42%:lla vasta-aineita ja Bergamolaisessa kylässä 57%:lla, joten ei ole mahdollista, että näitä ilman vasta-aineita tuottavia olisi tuplasti enemmän kuin vasta-ainetta tuottavia, vaikka näissä paikoissa 100% olisi sairastunut.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.6.2020 12.56

Coron nääs kirjoitti:

Intensive care hospitalisations in Sweden. Ennätyslukemat tartunnoissa, ja nämä luvut mukavassa luiskassa. Koko ajan vaan löytyy enemmän ja enemmän puoltavaa dataa, siitä että covid-19 on tänään vähemmän virulentti. Suomessakin teholla enää 1. Jos vertaa Ruotsissa päivää Huhtikuun 22 jolloin tämän taulukon mukaan eniten porukkaa teholla (49), niin nykytartuntamäärillä pitäisi olla samassa suhteessa n. 170 mutta onkin 13-20 välilllä. Eli kymmenisen kertaa vähemmän teholla suhteessa tartuntoihin kun verrataan tuohon Huhtikuun 22 päivään.

Taas kirjoitat faktuaalisesti vääriä asioita. Ruotsi testaa vihdoin enemmän, sen takia caset nousussa. Ja toi sun kuvaajasi on päivittäisistä teholle otetuista henkilöistä. Teholla olevat henkilöt oli suurimmillaan 558, ja nyt 157. Jos et osaa edes lisääntynyttä testausta ottaa huomioon, olisi toivottavaa, että kirjoitat ketjuun vähemmän jatkossa.

https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/

PP:lle: rannoilla käyntiä on vähän ylidemonisoitu UK ja US, siellä liikutaan pääsääntöisesti omassa ryhmässä ja ulkoilmassa. Baarit ovat huomattavasti suurempi ongelma.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 25.6.2020 09.55

stone kirjoitti:

 

stone kirjoitti:

Vahva tunne, että etelä-euroopan avaaminen matkailulle/turismille jää haaveeksi/ lyhytaikaiseksi toimeksi. Minusta näyttää siltä,että koronaa ei ole siellä voitettu, vaan tauti alkaa pian vahvistua siellä uudelleen ja etenkin matkailun myötä. Pian meillä on lukematon määrä maita missä tartunnat ovat 10 000+ päivää kohden. Ne lisääntyvät jatkuvasti, eivät suinkaan vähene. On lukematon määrä maita, missä tauti on vasta aivan alussa ja nyt alkanut osoittaa leviämisen merkkejä.  Valitettavasti näyttää kyllä ihan siltä, että ei tässä pandemiassa  ole loppua näköpiirissä.

 

 

Ja tänään tuli tieto who:lta, että euroopassa 11 maassa tartunnat kovassa kasvussa sulkujen purkautumisen myötä..Here we go again.

Eipä ne nyt kovinkaan kovassa kasvussa ole ja jostain syystä WHO on keksinyt, että Kazakstan, Kirgisia, Armenia ja Azerbaidzan ovat "European regionissa", lähinnä Ukraina ja Romania on kasvussa, joten koskee eniten Dharman facebook-tuttuja.

Näytä koko viesti
Finnair - 18.6.2020 06.32

Mielenkiintoinen loppuhuutari vanhalla osakkeella. Joku väkisin halus reilu 1m osaketta aikamoiseen ylihintaan.

Näytä koko viesti
Finnair - 18.6.2020 11.15

tappio kirjoitti:

 

Montella kirjoitti:

Hölmö kysymys: kenellä näitä uusia osakkeita on jo nyt hallussa/myytäväksi?

 

Jos on alunperin omistanut Finskia, saanut merkkareita ja vaihtanut ne heti eilen niin tanaan niita sitten on. 

Kiitos! Ajattelin, että ne kaikki vaihdetaan merkintäajan päätyttyä kerralla.

Näytä koko viesti
Finnair - 18.6.2020 11.07

Hölmö kysymys: kenellä näitä uusia osakkeita on jo nyt hallussa/myytäväksi?

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 17.6.2020 10.37

PikkuPro kirjoitti:

Mikä mua mututasolla nyt kiinnostaa, on Brazilian indeksi eli se mikä täällä vinkattiin (sry en muista kuka mut ty). Sitä oli jo kerran mut myin pois silloin, kun jälkikäteen ajatellen oli vähän liian herkassä ehkä nappien painelu. Brassit on kumminkin tullu nyt vähän taas alas, tänään tullee laskupäivä koska kaikkien aikojen toppi koronainfektioihin siellä. 3-4 päivän averagena on kuitenkin tasoittumassa ja haluisin hypätä matkaan ennenkuin selkeä käänne tulee. 

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/brazil/

Aattelin, että kun EFT seuraa indeksiä niin tuskin haittaa euroakaan, jos laitan tänne jo etukäteen eli tää: 

iShares MSCI Brazil UCITS ETF (DE) (Acc)

(4BRZ)

Iso kelahan on se, että kylmästi rahaa ajatellen koronavirus voi jopa edistää ainakin kehittyneitä talouksia joissa vanhusten viimeisiä vuosia hoidetaan hyvin ja isolla rahalla. JOS siis ei tehdä rajuja lockdown-toimia. Kyllä siinä Ruotsikin on nyt säästänyt pitkän pennin tulevilta vuosilta, eipä tarvitse rakennella yhtä paljon vanhuksien laitospaikkoja kun se joku 3-4k on poissa (kuolleita total enemmän mutta ihan kaikki ei viime vaiheen vanhuksia). Eli korona ei tuhoa talouksia kuten vaikka HIV olisi voinut tehdä mutta koronan rajoitustoimet voivat tuhota talouksia. Brazilissa ei tunnuta ihan turhan tarkasti johdon taholta tähän "pikku flunssaan" reagoitavan.

Ja kaikki tämä siis talous vs. korona ilman mitään suosituksia miten kuuluisi poliitikkojen toimia. Kyllähän Suomessa so far on hallitus resultwise onnistunut aika hyvin, oliko sitten tuuria miten matkassa (otos yksi niin paljon onnella osuutta) mutta kuitenkin. Itse olisin vetänyt enemmän takki auki, lähempänä Ruotsin lineä ja enää en yhtään varma, että se olisi ollut resultwise parempi (peli ei toki vielä varmuudella ohi). Mutta isossa kelassa tosiaan hyvä muistaa, että otos yksi kaikille ja tässä niin paljon muuttujia ja niin nopeaa päätöksentekoa, että mitenkään ei kannata verrata suoraan kuolleita ja päättää sen mukaan mikä maa on onnistunut kuinkakin hyvin. Pois lukien toki tietyt Johtajat kuten Trump ja se Brassien päällikkö jotka toimillaan ainakin sekoittavat pakkaa onnistuneesti eli ei voi olla tehokasta toimintaa jos potkitaan asiantuntijoita tolla vauhdilla ulos. 

Mut siis mutuilen, et Brasseissa näyttää viel hetken rumalta ja vois päästä halvalla kiinni ja mutuilen et oikea aika mennä kiinni on ennen, kuin valoa näkyy tunnelin päässä. Tässähän nyt erikoistilaisuus elikkä harvoin on näin paljon dataa miten tilanne tulee etenemään kuten nyt onBrassien kohdalla kun homma jo pyörinyt Kiina -> Italia -> Eurooppa -> Jenkit. Toki eri kulttuurialue mut kumminkin, näkisin, et max pahan näköiseen tilanteeseen kannattais mennä ineen pl kunnon levottomuudet kun ne sit vähän eri ballgame eli voi tulla sotilasvallankaappaus yms. game changereita

 

 

Real on menettänyt 20% helmikuusta. Uskotko/oletatko myös sen vahvistuvan? ETF näyttää vuositasolla -37%, mutta realeissa sitten noin -20%. On siellä vientiyhtiöitäkin, mutta pankkeja 30%, jotka ei hyötyne. Itsellä ei kompotenssiä arvioida valuutan tulevaa suuntaa.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 15.6.2020 11.16

Ostettu: bet-at-home.com 37,5€. Pyöri 42:ssa ennen BETZin sekoilua.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 13.6.2020 08.57

Coron nääs kirjoitti:

Covid-19 pohdintaa pikaisesti vol 2:

- Laumaimmuniteetin saavuttaminen ja prosenttiluku sille. Paljon puhutaan, että laumaimmuniteettiin vaaditaan 70-80 prosentin sairastavuus vähintäänkin. Covid-19 taitaa kuitenkin käyttäytyä hieman eri tavalla. Käsitelläämpä esimerkkitapauksena vaikkapa Espanjan terveydenhuoltohenkilökunnan sairastavuutta. Espanjassa tauti riehui heti Italian vanavedessä suurella raivolla.

THL:n alkuskenaarioissa raivokkaimmassa tapauksessa Suomessa olisi sairastunut 3 miljoonaa meikämannea, joten tämä tarkoittaa sitä että noin puolet olisi sairastanut. Espanjassa terveydenhuollon työntekijöiden tautimäärät käytännössä pysähtyivät kun 21 prosenttia terveydenhuoltohenkilökunnasta oli saanut positiivisen covid-19 näytteen. Jos Espanjassa raivokas skenaario olisi ollut että 50 prosenttia jättää sairastumatta, 21 prosenttia on näitä varmoja covid-positiivisia niin mikä ihmeen ryhmä on sitten jäljelle jäävä 29 prosenttia, jotta päästään täyteen sataan prosenttiin?

Tässä nimenomaan varmasti on useita tekijöitä, kuten jo aiemmin mainitsemani sukulaiskoronavirusten ristikkäissuoja, mahdollinen MPR-rokotteen tai jonkun noista taudeista sairastumisen aiheuttama suoja, tai vaikkapa täällä myöskin mainittu kova d-vitamiinitaso joillain henkilöillä. Tässä skenaariossa ei niinkään voida sanoa, että esim. huippukuntoinen urheilija olisi automaattisesti tuossa 29 prosentissa kovan vastutuskykynsä vuoksi, sillä urheilijat ja hyväkuntoiset ovat sairastaneet siinä missä muutkin. 29 prosentissa voi olla myös henkilöitä, jotka alkuvaiheessa sairastivat covid-19:n niin lievin oirein, etteivät päässet testiin kun joka maassa alussa testauskapasiteetista oli pulaa. Samoin kyse voi olla myös siitä, että tässä porukassa on lievästi sairastaneita, jotka eivät päästä verenkiertoon testissä näkyviä covid-19 vasta-aineita.

Yhtä kaikki pieni otanta, mutta tässä ison tartuntariskin porukassa (Espanjan työterveysihmiset, ja iso tartuntariski siis työnkuvan vuoksi) laumaimmuniteetin raja kulki lukemassa 21 prosenttia, joka on kaukana 70 ja 80 prosentin lukemista. Se, että kirjoitan näin ei tarkoita että olen laumaimmuniteettiteorian kannalla, mutta viruksilla on tapana etsiä ensimmäisten kuukausien aikana väestöstä ne "juuri tälle virukselle heikot ihmiset", ja tartuttaa virus heihin. Heikoilla en tarkoita fyysisesti heikkoja, vaan sitä laumaa joilta uupuu ristikkäissuojia jne..

Maissa (esim. Italia, Espanja, Ranska, Suomi), joissa rajoitetoimenpiteet olivat kovempien keinojen puolella epidemian alkuvaiheessa, viruksen heikkojen ihmisten etsintäaika (ensimmäisen aallon kesto) on noin 3-4 kuukautta, jonka jälkeen käyrät ovat lähteneet lähes identtisessä kohtaa laskuun. Tämä 3-4 kuukauden viruksen "riehumisaika" on aika yleinen, kun katsotaan virusten käyttäytymistä myös vuosikymmeniä taaksepäin. Tautitapausten lisäksi käyrä on ollut samankaltainen myös epidemian piikkivaiheen, sairaalahoitoon joutuneiden ja tehohoitoon joutuneiden statistiikoissa. Näissä maissa tehohoidon käyttöön rakennettuja vararesursseja jouduttiin käyttämään Italiassa parin viikon ajan ja Espanjassa reilun viikon ajan (ja tämä vain isoissa kaupungeissa). Bergamon surullisen kuuluisa ruumisrekkaletkan uutiskuva oli puolestaan median puolen pohjanoteeraus koko maailma mukaan lukien tämän pandemian aikana. Muutaman päivän ajan ruumishuoneiden tilapäinen riittämättömyys koko maailman pahimmassa pandemiakeskittymässä sai paniikin päälle koko maailmassa. Tämän kuvan ottaja aiheutti maailmalle satojen miljardien välilliset paniikkinappulakustannukset.

Suomessa Meilahden parkkihallin kenttäsairaala puolestaan säilyi korkkaamatta, ja Ranskasta kuljetettiin Pariisin alueelta Saksaan tehohoitoon muutama kymmenen potilasta, kun tehohoidon resurssit loppuivat ihan vain muutaman hassun päivän ajaksi. Ruotsissakin Tukholman alueen kenttäsairaala kai on otettu pois käytöstä, sillä tehohoitopotilaiden määrä on siellä laskussa, kuten myös sairaalahoidossa olevien potilaiden. Sielläkin on pieniä viitteitä siitä, että virus on alkanut muuntua kiltimpään suuntaa, joka on pelkästään hyvä asia (tästä enemmän alla). 

 Maissa, joissa on vähät välitetty (esim. Venäjä, Ruotsi, Brasilia, USA) torjuntakeinoista epidemian alkuvaiheessa, alun raju eksponentiaalinen kasvu tarkoittaa sitä, että virus löytää enemmän näitä virukselle heikkoja yksilöitä, ja näissä tartunakäyrä on yleensä noin kaksi kuukautta pidempi , ja kääntyy sitten itsekseen laskuun vaikka mitään ei edelleenkään tehtäisi. Näissä tehohoito on sitten kovemmalla koetuksella pidemmän ajan, mutta niissäkin lähinnä suurten kaupunkien osalta. Tosin esim New Yorkissa tuotiin laivaston sotilassairaala passiin Nykin satamaan 4000 sairaalapaikan vararesurssiksi, käyttö jäi käsittääkseni nollaan senkin osalta, vaikka New Yorkissa ensimmäinen aalto oli raisu.

Sairaalahoitoon joutuneiden määrä pienenee kaikissa näissä "kovempien rajoitetoimenpiteiden maissa", vaikka yhteiskuntaa on avattu. Kiinassa oli eilen Pekingin lihatorilta löydetty 45 tartunnan rypäs , joka oli Pekingin alueella ensimmäinen viiteenkymmeneen päivään. Pari oireista sairastunutta oli aiheuttanut laajan testausketjun, kuten sikäläiseen jämäkkään testaa jäljitä kulttuuriin kuuluu, ja sieltä oli löytynyt sitten vajaat 50 oireetonta covid-19 positiivista. Pekingin tapaus on kenties maailman ensimmäinen ketju, jossa voidaan puhua "ns. pelätystä toisesta aallosta". Esim. USA:ssa mellakoista lähtenyt tartuntojen määrän lisääntyminen on lähinnä ensimmäisen aallon hiillokseen puhaltamista. 2 oireista versus 45 oireetonta Pekingissä lisää vallalla olevaa käsitystä, että virukselle on edullista muuntua ajan kuluessa kiltimpään suuntaan, sillä vain täten se virus pysyy hengissä myös jatkossa. Näin ollen ennusteeni, että syksyllä nähdään lähinnä lentomatkustajien mukanaan tuomia "pikku lussahduksia", on Suomen toisen aallon ennusteeni edelleen, ilman että olen yhtään ylimielinen asian suhteen. 

Koronaviruksille tyypillistä on ollut nimenomaan sellainen muuntumiskuva, että covid-19:n jo ja edelleen maailmaa kiertävät serkut ovat voimakkaimmillaan ja tappavimmillaan olleet ns. epidemian ensimmäisessä aallossa. Moni vertaa virheellisesti nykykoronaa Espanjantautiin (jossa toinen aalto oli se vakavin), mutta Espanjantauti ei ole itse asiassa koronavirus. 

 Huhtikuussa 2009 Meksikosta maailmalle levinneen sikainfluenssan H1N1-virusrakenne on puolestaan sama kuin espanjantaudin aiheuttajaviruksella. Tämä antaa osviittaa, siitä millainen on 100 vuotta myöhemmin päivittyneitä terveydenhuoltoresursseja haastava "uusi Espanjantauti" ja sen vaarallisuusluokka. Aito sata vuotta sitten kiertänyt Espanjantauti oli harvinaisen paha A-Influenssaviruksen alatyypppi, ja paniikinlietsojien yritys verrata covid-19:ää tähän on turhaa grillausta. Oikeampi vertailukohde on jo edellisessä kirjoituksessa mainitsemani koronoiden pikkuserkkuosasto eli 229E, HKU1, NL63 ja OC43 alatyypit. Näiden vaarallisuusaste on keskimääräisesti sitä luokkaa, että edes keltaisen lehdistön uutiskynnys ei täyty, vaan ne kiertävät talvisin yhteiskuntaamme aiheuttaen niitä kolmen päivän pikkusaitsuja, kun kollegan pulpetti on hetkellisesti työpaikalla tyhjä.

Ranskan data siitä , että kuolemia oli ajalla 3/2020- 5/2020 vähemmän kuin verrokkikuukausina esim. vuonna 2018, ja Saksan sisäministeriön julkisuuteen vuodetut salaiset asiakirjat covid-19 taudin oikeasta vaarallisuusasteesta kertovat poliitikkojen suunnanmuunnoksesta Syksyn suhteen, vaikka toisen aallon "lussahduksia" alkaisi ilmaantua. Ei tarvitse kummoinen meedio olla, että rajoja ei tulla tällöin sulkemaan, ja tuskin myöskään kouluja.

Varovaisuus yhteiskunnassa on noussut hyvälle tasolle, ja sen ylläpitäminen riittää pitkälle yhdessä sen tosiasian kanssa, että kipeänä ei julkiselle paikalle mennä ja käsiä pestään edelleen. Osa meistä sairastaa syksyllä sitten Lukashenka- Divisioonan lentsun, ja pieni osa valitettavasti kuolee kuten kausi-influenssaankin. Itse 42-vuotiaana omaan 1 prosentin mahdollisuuden saada sydänkohtaus tai aivoverenkiertohäiriö seuraavan 10 vuoden aikana, ja 1/2300 sauman saada syöpä per kalenterivuosi. Nämä ovat itsessään huomattavasti suurempia huolen- ja pelonaiheita, kuin covid-19 ihan vain verratakseni ikäisteni riskidataa. Toiveikkaana kohti syksyä, paniikille ei ole syytä antaa sijaa enää kun olemme oppineet taudista lisää !

Jotain asiaakin, mutta aimo kasa virhepäätelmiä ja suoranaisia asiavirheitä, kuten Ranskan kuolleisuus. Maalis- ja huhtikuussa oli suurta ylikuolleisuutta. Toukokuuhun mennessä rajoitukset olivat purreet riittävästi ettei silloin enää ollut.

Näytä koko viesti