Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 17.9.2020 07.37

shaksuka kirjoitti:

 

Montella kirjoitti:

Missä Euroopan maassa mielestäsi menee tällä hetkellä paremmin talouden JA terveyden puolesta kuin Suomessa,  itse en keksi yhtäkään. (Enkä itsekään sinällään luota Salmisen tai Varhilan ammattitaitoon juurikaan)

 

Boldaus omani. Tässä piilee villakoiran ydin: Suomessa on myös vähemmän vastustuskykyä koronalle kuin noin missään. Täällä menee tosiaan VIELÄ paremmin, mutta tilanteen lipsuessa pahemmaksi lopputulos voi edelleen olla huomattavasti pahempi kuin naapureilla ja tässä ollaan jo molemmat jalat liukumäessä. Meillä on vielä kaikki kärsimättä, mitä pitkin Eurooppaa kärsittiin jo keväällä, ja nyt tässä houkutellaan kaikin keinoin kevään katastrofia tännekin. Jos se tulee ja joudutaan vetämään vielä astetta kovempaa hätäjarrusta, lopputulos voi olla helposti pahempi kuin mitä kukaan osaisi tässä vaiheessa edes kuvitella. Ainoa tapa, miten Suomi voi selvitä kuivin jaloin on estää koronan leviämistä nämä seuraavat kuukaudetkin, kunnes rokotetta aletaan pikkuhiljaa saamaan. Lähtisin massatapahtumista ja yökerhoista. Rahaa tuntuu olevan saavikaupalla jaettavaksi, luulisi että noista miljardeista voisi pienen siivun maksaa tapahtumajärjestäjille, yökerhoille sun muille ja estää siten montaa kertaluokkaa suurempaa katastrofia tapahtumasta.

Norjassa ja Tanskassa on enemmän tartuntoja nyt ja kasvaa nopeammin.

Et kenties oikein ymmärrä tuota tuplaantumisajan vaikutusta. Keväällä kuukaudessa yli 100-kertaistuttiin (mahdollisesti jopa 1000x), nyt alle 4-kertaistutaan. Ehdimme kyllä reagoida hyvissä ajoin, ennen kuin mitään Ruotsia suurempia rajoituksia tarvitsee ottaa käyttöön.

Immuniteetti on yhä alhaista kaikkialla Euroopassa. Tästä esimerkkinä vaikkapa Madrid, joka oli pahimpia kärsijöitä keväällä ja on sitä tänäänkin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.9.2020 07.09

shaksuka kirjoitti:

No jaa, esim 100 --> 1000 tartuntaan pääsemisessä meni keväällä 2 viikkoa, nyt samassa ajassa +500. Toki keväällä ei testeillä saatu yhtä suurta osaa kiinni kuin nyt. Mutta kannattaa myös muistaa, että keväällä vedettiin liinat kiinni ja iskettiin todella tiukat rajoitukset jo 3.4., jolloin esim. ravintolat ja baaritkin iskettiin kiinni. Tuolloin tartuntoja oli vasta 1615, ja reilua kuukautta myöhemmin oltiin jo 6000:ssa vaikka yhteiskunta suljettiin ja ihmiset pelkäsivät koronaa lievästi sanottuna enemmän kuin nyt.

Nyt kaikki mahdolliset biletysmahdollisuudet ovat auki, ketään ei kiinnosta, tauti leviää lähes pelkästään nuorison keskuudessa, ja minkäänlaisia rajoituksia ei vaikuta olevan näköpiirissä... tilanteen eskaloituminen ei kauheasti vaadi, ja kiire olisi jos jotain aiotaan tehdä. Tuo 3.4. oli kuitenkin todella aikaisessa vaiheessa tehty suoritus, ja siltikin tarvittiin uskomatonta kuuliaisuutta kansalta, pelastava kevät ja äärimmäisen tiukkoja rajoitustoimia, että pahimmalta vältyttiin. Miten käynee nyt, kun edessä on 6kk flunssa/influenssakausi, yökerhoissa bailataan pilkkuun, rajat ovat auki ja ministeritkin ovat unohtaneet jo koko koronan? Väitän, että tilanne on huomattavasti räjähdysalttiimpi kuin ymmärretään, ja eiköhän tässä nähdä viimeistään marraskuussa Pekonen pyörittelemässä televisiossa silmiään että niin joo, eihän tähän voinut mitenkään varautua.

"Kustiin talous" oli huono ilmaus, pahoittelut. Viittasin lähinnä näin yksityisyrittäjän näkökulmasta, olihan se monelle hirveä kolaus että koko maa laitettiin (jälkikäteen katsottuna liioitellusti) kiinni, ja moni selvisi juuri ja juuri kuivin jaloin. Toista mokomaa kestäisi huomattavasti harvempi, ja siihen voidaan kyllä vielä tulla jos ei nyt onnistuta jatkamaan samalla strategialla joka keväällä jo toimi eli oikeasti estämään viruksen leviämistä peukaloiden pyörittelemisen sijaan.

Liigan suunnitelmat ovat ainakin minulta menneet ihan ohi, olen lukenut vain harjoituspeleistä joissa joukkue toisensa perään sairaana ja mitään konkreettisia suunnitelmia en ainakaan ole Liigalta lukenut katsojamäärien suhteen. Sen verran väkisin vaikuttavat kautta runttaavan läpi, että ei kovin lupaavalta ainakaan kuulostanut taudin estämisen näkökulmasta. Hyvä on jos rajoittavat katsojamääriä.

Ja mikäs se tuplaantumisaika on jos mennään 100->1000 14 päivässä, aika tasan 4 päivää.

Milloin nyt mentiin 2 viikossa +500? Viimeiset 2 viikkoa noin 600 (ehkä lisääntyy vielä noin 40:llä viiveen takia), edelliset 14 pv 358. Eli absoluuttinen muutos noin 240-300, ja alle 2x, kuten sanoin.

Matkailu on avoimempaa melko pitkälti kaikissa Euroopan maissa kuin Suomessa.

Missä Euroopan maassa mielestäsi menee tällä hetkellä paremmin talouden JA terveyden puolesta kuin Suomessa,  itse en keksi yhtäkään. (Enkä itsekään sinällään luota Salmisen tai Varhilan ammattitaitoon juurikaan)

Näytä koko viesti
Aspire Global - 17.9.2020 06.31

Onko ollut yhtäkään Aspire-uutista johon Naganon-Prinssi ei olisi löytänyt jotain huonoa sanottavaa alle 30 minuutissa?

Toki rakentavia kommentteja pääsääntöisesti ja mukavaa että rikkoo palstan liiallista konsensusta, mutta saa kyllä ajoittain vähän hymyilyttämäänkin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.9.2020 06.24

shaksuka kirjoitti:

Ei tässä nyt Suomessa ihan selvillä vesillä olla. Kyllä minustakin totta kai näyttää selvältä, että kuolleisuus on laskenut, varmasti monestakin eri syystä. Mutta kuinka paljon? Jos tarkastellaan ihan vai koto-Suomea, niin keväällä tartunnan saaneissa oli suurempi edustus vanhemmilla ikäluokilla ja tämän päivä tartunnoista hyvin suuri osa on nuoria. Mutta kuten esimerkki noin kaikista maailman maista keväältä odottaa, kyllä ne tartunnat nuorten kautta lopulta löytävät ikäluokkaa ja kahta ylöspäin, ja sitten heiluu viikate.

Eksponentiaalinen kasvu on Suomessa tällä hetkellä todella jyrkkää tartuntamäärissä, mutta asianosaiset viranomaiset ovat täydellisen lamaantuneita, koska sairaalat ovat tyhjiä. Asioiden pohtiminen edes kuukautta eteenpäin ei ole kuulunut Varhilan, Salmisen ja kumppanien vahvuuksiin missään vaiheessa, ja on tässä ihan realistinen mahdollisuus että loppuvuodesta paukkuu ja jytisee mallia Ruotsi keväällä kiitos tämän lepsuuden. Jos näin käy niin pitäisi alkaa ministerien pallit heilua, koska sehän vasta lystiä onkin että ensin kustaan talous ennätysmalliin torjumalla virusta ja siihen päälle päästetään sitten vielä virus leviämään vapaasti maksimoiden tappiot. Sanna Marinkin on saanut sen verran seläntaputuksia, että tuskin ymmärtää hänellä olevan hyvät mahdollisuudet nousta vielä Suomen historian katastrofaalisimmaksi pääministeriksi ja koronanhoidon arvosanan laskevan surkeimpaan mahdolliseen luokkaan jos kustaan sekä talous ETTÄ ihmishenget (temppu, johon harva on pystynyt).

Jääkiekon SM-liiga alkaa kahden viikon päästä, ilmeisesti täysin katsomoin? Tuo se vasta fiksua hommaa onkin pandemiassa. Minä veikkaan, että paremmin tässä käy kuin maailmanlopun ennusteet mutta huonommin kuitenkin kuin nyt ilmeisesti luullaan. Helppo olisi pitää tauti kurissa edes maksamalla niille tapahtumajärjestäjille ja yökerhoille, mutta ei kun ei. Olisin luullut, että joku olisi pakottanut nämä päättäjät vaikka lukion kesäkurssille selvittämään mitä eksponentiaalinen kasvu tarkoittaa. Euroopassa kuolemat nousivat viime viikolla 25% ja käyrä sojottaa iloisesti kaakkoon, ja mitä tästä voi pääätellä? Sama efekti kuin keväällä, eli ensin tautia levittävät nuoret bilettäjät ja kun se pikkuhiljaa hiipii heidän vanhemmilleen ja isovanhemmilleen, käy huonosti. Ei yhtä huonosti kuin keväällä koska nyt tautia osataan jossain määrin hoitaa, mutta huonosti kuitenkin.

Tällä hetkellä 2 viikossa tartunnat noin 1.8-kertaistuvat. Keväällä tuplaantumisaika oli 3-4 pv. Suomessa teholla nyt 3. Ruotsin huiput 558, vastaa noin 300 Suomessa, eli tasaisella tahdilla ei ehdittäisi Ruotsin huippuihin tämän vuoden puolella (en usko, että päästään lähellekään Ruotsin lukuja, esimerkki vain siitä että matka olisi pitkä edes teoriassa).

Miten "kustiin talous" koronaa torjumalla? Suomen BKT droppi Q2:lla oli Euroopan pienin (tai kolmen pienimmän joukossa, en jaksa tarkistaa).

Ei SM-liigaa aloiteta täysillä katsomoilla. Kuten ei pelata Veikkausliigaakaan tällä hetkellä.

Yökerhot varmasti suljetaan myöhemmin, jos tarvetta, kuten Tanskassa tehtiin.

Keväällä kirjoitit loistavia viestejä, nyt tuli muutama virhe.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.9.2020 05.20

Ruotsissa on edelleen rajoituksia voimassa enemmän kuin Suomessa. Ei siellä ole katsojia jalkapallo-otteluissa lainkaan.

Kyllä Suomen kevyt sulku oli parempi sekä taloudellisesti, että terveydellisesti kuin Ruotsin malli. Jälkikäteen tietysti siinäkin löytyy parannettavaa, mikä on varsin luonnollista, kun tieto lisääntyy.

Joissakin maissa täyssulku oli pakollinen (Italia, Espanja, UK), monissa muissa maissa olisi riittänyt vähäisemmät ja kestävämmät ratkaisut.

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 9.9.2020 05.18

Eikö noi yleensä mene klo 21 kiinni? Toki, jos sanoit että träkkäs sulkuun saakka, niin kaiketi viestini on turha, kunhan varmistan.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.9.2020 04.51

Saat kyllä multakin alapeukun. Kirjoitat toki viihdyttävästi, mutta numerot, analyysit ja faktat ovat sitten vain sinnepäin tai useimmiten täysin väärin. Kuten nyt vaikka tuo huvittava Ruotsin 4,5m. Meillä on aivan riittävästi vasta-ainetestituloksia ja muuta dataa, ettei tuolla ole mitään totuuspohjaa. Maalis-huhtikuussa myöskään tartunnat eivät olleet levinneet kovinkaan laajasti ympäri Ruotsia vaan keskittyneitä Tukholman alueelle.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 8.9.2020 12.23

Niin, brassi-indeksit on ytd -13% suunnilleen, riippuen mitä indeksiä katsoo. Se etf on -34%, koska real on heikentynyt. Toki jos sun betsi on nimenomaan, että real vahvistuu vs eur/usd niin mikäs siinä. Mutta vaikuttaa kovasti siltä ettet ole juurikaan ottanut tätä huomioon.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 2.9.2020 11.23

Ei riitä ohikävely. Noin 15min altistus, ilmeisesti vähän variaatiota etäisyydestä riippuen.

Näytä koko viesti
Citycon - 6.8.2020 11.15

TuuriTuuli kirjoitti:

Epäilen että sijoittajia voi hieman häiritä se, että liiketoiminnan nettorahavirta meni Q2:lla alle osinkosumman. Sellainen viestii, että Q3:n koronan toinen aalto saa luvan ohittaa pohjoismaat jotta osakkeen tuotto ei olisi vaarassa kutistua entisestään tälle vuodelle.

Eli kyllä pelko siitä, että oikeaan nousuputkeen päästäänkin vasta Q3 tulosten jälkeen, on ihan aiheellinen.

Tietenkin tämä on vain väliaikainen ongelma joka johtuu koronahuipusta. Nyt on puoli vuotta harjoiteltu, joten toiseen aaltoon tullaan nyt varmaan reagoimaan ennemmin etuajassa kuin jälkijunassa, jolloin ei tilanne pääse yhtä pahaksi kuin Q2:lla. Toivon mukaan indecision

Q3:sesta on mennyt jo 40% päivistä, aika kiire tulee niille huonoille uutisille.

Näytä koko viesti