Olet täällä

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 1.9.2017 10.57

apollo kirjoitti:

Toistaiseksi taidan pysyä aiemmassa käsityksessäni. Pidetään rahoituspalveluna, mutta ei rahoituspalvelun myyntinä.

Osakkeiden myynti (arvopaperikauppaa, kuten kohdassa (6) ) itsessään olisi rahoituspalvelua, mutta tämän rahoituspalvelun myynti (kaksi sanaa) olisi jotain muuta.

Lyhyemmin; arvopapereiden myymistä en ole myymässä kenellekään. : )

Tämä on kyllä mielenkiintoinen pointti. Itse tulkitsen (ainakin vielä) että arvopaperikauppa omaan lukuun = myynti, joka on rahoituspalvelua = rahoituspalvelun myynti. Oikeastaan suurin syy mikä vielä estäisi tulkinnan vaihtoa on että missä kohtaa AVL:ää mainittaisiin sitten arvopapereiden luovutusten arvonlisäverollisuudesta/-verottomuudesta, jos ne eivät sisälly pykälään 41 (=Veroa ei suoriteta rahoituspalvelun myynnistä)?

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 31.8.2017 03.41

Yritin selvittää tuota liitännäisluonteista rahoituspalvelua itsekin eikä oikein valmista tullut. Oma mutu on että sillä tarkoitetaan verollisia rahoituspalveluja. Tässä esim. hallituksen esityksestä alkuperäisestä arvonlisäverolaista:

"Edellä esitetyt tekniset ja kansainväliset ongelmat sekä verotuksen harmonisointitavoitteet huomioon ottaen rahoituspalvelut ehdotetaan jätettäväksi arvonlisäverotuksen ulkopuolelle. Jotta kilpailuneutraalisuus toteutuisi luotto- ja rahoituslaitosten myymien erilaisten notariaatti-, neuvonta- ja säilytyspalvelujen ja muiden yritysten tarjoamien vastaavien palvelujen välillä, rahoitustoiminnan verottomuus ei koskisi tällaisia palveluja."

Eli liitännäisluonteiset palvelut olisivat notariaatti-, neuvonta- ja säilytyspalvelut, jotka ovat verollisia, ja siten tietty lasketaan mukaan liikevaihtoon. Siinä listauksessa, jossa tuo 'liitännäisluonteinen' termi esiintyy, lueteltiin vain verottomia palveluja, joten siksi verolliset liitännäisluonteiset palvelut pitää rajata siitä pois. Eli ymmärtääkseni lopputulema on että liikevaihtoon luetaan kaikki rahoituspalvelut, oli ne sitten verottomia tai verollisia, mutta ilmaisu on monimutkainen :)

HE 88/1993: http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1993/19930088

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 31.8.2017 02.54

Jos klikkaa uusinta Arvonlisäveron alarajahuojennus -ohjetta (https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48634/arvonlisa...), niin sinne on lisätty ensimmäisessä listassa AVL:n pykäliä rahoituspalvelukohtaan:

  • muiden kuin liitännäisluonteisten rahoitus- ja vakuutuspalveluiden myynnit (AVL 41 § ja 44 §)

AVL 41 §: Veroa ei suoriteta rahoituspalvelun myynnistä.

AVL 42 §: Rahoituspalveluna pidetään: -- 6) arvopaperikauppaa

Jos arvopaperikauppa on "muu kuin liitännäisluonteinen" rahoituspalvelu, sitten tuossa on perusteet miksi arvopaperikauppa lisättäisiin liikevaihtoon, eikö?

Näytä koko viesti