Olet täällä

Betsson - 21.1.2022 07.04

Artsipappa kirjoitti:

Mites korkea inflaatio näihin vaikuttaa? Jengillä on vähemmän liikkumavaraa taloudessa -> pelit jää vähemmälle..(?)

Miksi Veikkaus sijoittaa eniten mummorullia köyhille asuinalueille? Kyllä rahapelaaminen ennemminkin kasvaa tulojen/ostovoiman vähetessä.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.1.2022 01.55

JP kirjoitti:

..erinäisten Eurooppalaisten viranomaisten hengitys niskaan... Etelä-Koreassa tuo oikean rahan liikuttelu oli kielletty alunperinkin, koska se vertautui uhkapelaamiseen.

Kryptovaluutat ovat pääomaverotuksen piirissä, joten niidenkään tienaaminen pelistä ja muuntaminen käyttövaluutaksi ei ole aivan mutkatonta. Minulle ei tule mieleen peliä, jonka sisäistä valuuttaa voisi muuntaa oikeaksi rahaksi 1st partyn kautta, vaan välissä on aina jokin kolmas toimija tai vertaiskauppaa, mikä perustuu luottamukselle (kumpi siirtyy ensin, raha vai esine smiley). Harmaalle alueelle tunkeutuu siis tuo kuinka pelaamalla voisi saada oikeaa rahaa, eikä vain pelin sisäistä leikkirahaa.

Regulaatio on toki suurin riski näiden pelien menestyksessä. Epäilemättä Kristakiurut tulevat tunkemaan byrokraatin näppinsä näihin peleihin yhteisen (lue Veikkauksen) edun nimissä. Pelaamisesta voidaan tehdä laitonta, mutta tästä huolimatta näihin instrumentteihin sijoittamista tuskin voidaan estää. Voithan käydä edelleen kauppaa ulkomaisten uhkapelifirmojenkin osakkeilla, vaikka maksublokit saataisiinkin runnottua läpi. Esimerkiksi Etelä-Koreassa tosiaan pelit pistettiin pannaan, kun taas vaikka Filippiineillä nämä peleistä saadut tulot on laitettu ansiotuloverotuksen piikkiin. Itse olisi vaikea nähdä tulevaisuutta, missä näille ei länsimaissakin saataisi jonkinlaista vähintäänkin semi-järkevää regulaatiota aikaan. Ensimmäiset firmat maksavat osinkoja bitcoineina, areenoita nimetään kryptopörssien mukaan, Microsoftit ja Facebookit kilpajuoksevat metaversumin valloituksesta. Kryptoja aletaan mielumminkin tunkemaan kuluttajien kurkusta kuin kieltämään kaikki överillä regulaatiolla. Joka tapauksessa pelien kehittäjien on syytä hommata pätevät juristit

Kolmansien osapuolten suhteen esimerkiksi ensimmäisessä viestissä käyttämäni Axie Infinityn kauppapaikalla voit vaihtaa pelin sisäiset leikkirahat etheriksi. Tuo on toki tulkintakysymys voiko virtuaalivaluuttaa pitää "oikeana rahana".

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.1.2022 09.28

JP kirjoitti:

Ja toisaalta, missä on pelinkehittäjän insentiivi mahdollistaa nk. Pay-to-Win -esineiden vaihdanta?

Perinteisen mallin kehittäjillä insentiivi ottaa riski lähteä markkinoimaan hieman harmaana alueena pidettyä lohkoketjuteknologiaa on hyvin minimaalinen. Isot firmat tulevat seuraamaan perässä, kun uudet firmat alkavat ottaa markkinaosuutta. Esim. EA ja Epic Games tiedostavat kyllä potentiaalin, mutta toimivaa ansaintalogiikkaa ei ole toistaiseksi syytä lähteä rikkomaan. Näitä kryptopelejä hallinnoidaan usein DAO:lla, eli yhteisö on jo kehitysvaiheessa vahvasti mukana päätöksenteossa ja tämä luo vahvan pelaajayhteisön (ja sitä kautta pelaajia) jo ennen pelin julkaisua. Jos ja kun oikeasti viihdyttäviä pelejä alkaa tulla markkinoille, joissa kuluttamisen sijaan pelaamisesta SAA rahaa niin pelaajat kyllä äänestävät jaloillaan. Muutamia potentiaalisia projekteja: Star Atlas, Illuvium ja Gala games.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.1.2022 04.37

Noin vuosi sitten kastoin varpaani kryptovaluuttojen maailmaan aloittamalla Ethereumin louhimisen. Työtä vieroksuvana korkeakoulutettuna tyhjäntoimittajana ilmainen raha tietysti houkutti, mutta enpä olisi arvannut millaiseen kaninkoloon sitä itsensä upotti. Infoa tuntuu löytyvän aina vain lisää ja välillä sitä tulee ahmittua liikaakin. Kryptojen maailma oli täynnä mitä ihmeellisimpiä termejä ja käytännössä joka päivä tulee jotain uutta edelleen vastaan. Aihe on äärimmäisen monimutkainen, mutta alkuun pääseminen ei loppujen lopuksi vaadi paljoa.

Tällä palstalla olen saanut nauttia keskimääräistä asiallisemmasta keskustelusta aihepiirin ympärillä. Iltapäivälehdistöä lukemalla kryptoista saa lukea lähinnä tasoa "Poliisi varoittaa kryptohuijauksesta", "IMF varoittaa kryptovaluuttojen riskeistä" jne. Riskejä toki skenessä piisaa, mutta vaikuttaa siltä, että mitään potentiaalia ei joko haluta nähdä tai ei oikeasti haluta perehtyä aiheeseen. Jokainen on toki vapaa sulkemaan silmänsä aiheelta, mutta kryptot, metaverse ja web3 yms. ovat tulleet jäädäkseen. Zuckerberg tuskin muuttaisi kioskinsa nimeä ihan hetken mielijohteesta.

Mikäli tätä palstaa käy vilkuilemassa joku näistä ihmeellisistä internet-kolikoista kiinnostunut, mutta kaikesta tiedosta hämmentynyt lukija ("crypto curious"), niin koetan avata hieman muutamia oleellisia käsitteitä. Selitykset ovat räikeitä yksinkertaistuksia ja mikäli joku kokee tarpeelliseksi, niin saa korjata.

Kryptovaluutta

Yläkäsite hyvin laajalle joukolle erilaisia hankkeita. Suurelle yleisölle tutuimmat Bitcoin ja Ethereum. Moni verrattavissa perinteisiin osakkeisiin. Lista eri valuutoista https://coinmarketcap.com/

Bitcoin ei alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan poikkea juurikaan "normaalista rahasta". Valuutan arvo voi kuitenkin vaihdella merkittävästi, jonka vuoksi moni on kiinnostunut "sijoittamaan" tähän valuuttaan. 

Ethereum puolestaan on koodattavissa oleva rahan muoto. Nykyisellään nettiä käytettäessä asiointi hidastuu merkittävästi kun raha otetaan puheeksi. Perinteisiä ostoksia tehdessä tämä ei juurikaan ongelmaksi muodostu, mutta kun ymmärtää NFT:iden eli digitaalisten omistusten merkityksen niin taivaan portit aukeavat. Mahdollistaa rahan käyttämisen sovellusten sisällä turvallisesti ilman pankkitunnuksia. Sulavoittaa siis kaupankäyntiä merkittävästi.

NFT eli Non fungible token

Sanahirviö, jonka moni on kuullut, mutta harva ymmärtää. NFT voi olla mikä tahansa digitaalinen omistus, kuten kuva apinasta tai vaikka video, jonka vain sinä voit katsoa. Miksi joku maksaisi apinasta 1.4 miljoonaa dollaria? Samasta syystä, miksi Rolex ranteessa tuntuu perinteistä Casiota paremmalta. Kyseessä on puhdas statussymboli, jolla halutaan ilmaista, että pankkitilillä on pitoa. (Koronan myötä) elämä on siirtynyt yhä enemmän nettiin ja ihmiset haluavat etenevissä määrin ilmaista identiteettiään digitaalisesti. Kuka tahansa voi kyllä ottaa kuvan samaisesta apinasta ja laittaa sen koristamaan omaa twitter-profiiliaan, mutta se on yhtä katu-uskottavaa kuin itse maalatut ralliraidat Toyota Corollan katossa. NFT on todiste siitä, että sinä omistat tuon hillittömän hintaisen apinan.

Mitä jos NFT:ille olisi järkevääkin käyttöä?

Viime aikoihin asti käytännössä kaikki kryptoilla käyty kauppa on ollut täysin spekulatiivista "tulevaisuuden potentiaaliin" sijoittamista. NFT:t ovat muuttaneet tämän, sillä niiden myötä joillekkin kryptovaluutoille on löytynyt ihan oikeita käyttötarkoituksia mm. verkkopeleistä. Axie Infinity tuotti 1,5 miljardia liikevaihtoa viime vuonna ja kilpailijat tulevat kovaa tahtia perässä. Mitä ihmeellistä NFT:t sitten tuovat peleihin? Nykymallissa pelaaja X maksaa esimerkiksi sotapelissä tehokkaammasta aseesta 20 euroa, jotta pärjäisi paremmin kovassa kilpailussa. Pelaaja ei kuitenkaan siinä mielessä omista tuota asetta, että hän ei voi myydä sitä eteenpäin. Tämä vastaa sitä, että maksaisit tennismailasta 60 euroa, saat käyttää mailaa palloiluhallilla, mutta et voi viedä sitä kotiin. Jos innostus lopahtaa, rahoja ei palauteta. Jos maila olisi NFT, voisit viedä sen myös naapurin tenniskentälle ja lopuksi myydä sen kalliiseen hintaan voitettuasi nelinpelissä Roger Federerin ja Vladimir Putinin.

Näitä pelejä kehitellään nyt kuin sieniä sateella ja mikäli näistä saa eroteltua jyvät akanoista tulevaisuuden rahahuolet voi unohtaa. Pelimarkkina tuotti viime vuonna n. 180 miljardia dollaria ja ennuste vuodelle 2025 on 257 miljardia.

Seuraava Remedy löytyy kryptovaluutoista.

 

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.12.2021 12.48

Casteliero kirjoitti:

Tuli viimeviikolla mietittyä, että noita Ethereumin layer 2:sia vois ostaa muitakin kuin Polygonia, koska ne todennäköisesti on tässä kevään mittaan kovassa nosteessa. No nyt CryptoBanterkin on saanut saman ajatuksen päähänsä ja julisti sitä tänään. Sieltä alkaa degenit kohta apinoimaan noihin. Immutable X:ää ja Boba networkia vois ostaa, mutta pitäis tehdä niitä varten varmaan tili FTX:ään, enkä tiedä onnistuuko se edes Suomesta. Pitää varmaan tutustua.

Tuolla aiemmin oli puhetta noista kasvaneista kasvurahoituksista, joita kryptoprojekteihin työnnetään. Ilmeisesti 27 miljardin dollarin edestä tänävuonna: https://www.nytimes.com/2021/12/01/business/dealbook/crypto-venture-capi...

Doge ja Ethereumin hinta nousivat top10 googlen hakutermien joukkoon 2021. Bitcoinia ei listoilla näkynyt: https://cointelegraph.com/news/dogecoin-and-ether-rank-in-top-10-news-se...

Vaikuttaako ETH 2.0 käyttöönotto aikanaan näiden layer 2 ratkaisuiden tarpeeseen ja sitä kautta kolikoiden hintaan vai onko näillä "pysyvää" tarvetta ekosysteemissä?

Näytä koko viesti
Citycon - 30.11.2021 11.43

von Fyrckendahl kirjoitti:

 

RaimoRaitis kirjoitti:

Onko kenelläkään arvauksia miksi Citycon ei ole nähnyt tarpeelliseksi olla Inderesin seurannassa?

 

Koska matalahko kurssi on suurimman omistajan etujen mukainen.

Miksi?

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 30.11.2021 07.48

Ei lainkaan tyhmä kysymys, täysin uusi markkina kyseessä eikä näitä pelejä vielä montaa ole olemassa. Varmasti eri peleissä voi olla erilaiset ansaintalogiikat, mutta ainakin Illuviumin tapauksessa ennen pelin julkaisua pelinkehittäjät saavat palkan ankkurisijoittajien pääomasta. Pelin julkaisun myötä kaikki pelin sisäisistä ostoista tullut liikevaihto käytetään pelin natiivi-token ILV:n ostamiseen, joka luo painetta tokenin hinnan nousemiseen. Kehittäjät luonnollisesti omistavat näitä tokeneita ja pääsevät nauttimaan hinnan noususta tuon myötä. https://www.youtube.com/watch?v=mnAfmDrjCBY <- tuossa mielenkiintoinen pelinkehittäjän haastattelu, kohdassa 42:34 kertoo ansaintalogiikasta.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 29.11.2021 06.23

rivarti kirjoitti:

 

mameluk1 kirjoitti:

Mikä on foorumilaisten konsensus play-to-earn segmentistä? Axie Infinity mielestäni toiminut proof of conceptina oivallisesti vaikka itse peli ei niin mukaansa tempaava olekaan tällä hetkellä. Markkina-arvo huitelee 8 miljardin luokassa, vaikka pelin mainstream julkaisu iOS/Androidille luvassa vasta ensi vuoden puolella.

Mielenkiintoista nähdä leviääkö tämä mania Suomeenkin ja millä aikataululla https://www.youtube.com/watch?v=Yo-BrASMHU4&t=332s

 

 

Itse olen sitä mieltä, että tämä konsepti saavuttaa massat ensi vuonna hyvinkin laajasti ja jännä nähdä, mitä isot pelifirmat tekee. Aiemmin pelifirmat korjasi kaikki rahat taskuun ja kun pelaaja lopetti monen vuoden pelaamisen jälkeen niin mitään ei jäänyt käteen. Itsellä kokemusta aikanaan mm. World of Warcraftin ja Diablon kautta. Nyt jos tällainen play-to-earn peli ei enää kiinnosta, niin voi myydä tavarat näppärästi pois ja saa jotain takaisin tai jopa sitten tienatakin hieman extraa pelien kautta. Itse olen nyt puolisen vuotta pelannut Lost Relicsiä ja Gods Unchainediä ja samalla seurannut montaa striimaajaa tuossa ohessa. Käytännössä kaikilta kuulee samaa virttä, että kun nyt on päässyt tällaisten NFT-pelien pariin, niin kaikki "normaalit" pelit tuntuvat olevan vain ajanhukkaa. Axieta en itse aloittanut pelaamaan, koska itse pelistä en tykkää ja en halua käyttää vapaa-aikaa peliin, jota ei huvita pelata, vaikka siinä voisikin ansaita. :)

Tämä malli on levinnyt jo Suomeenkin, mutta mittakaavaa en tiedä. Suomalaisia noissa peleissä tulee vastaan ja jutellutkin muutaman kanssa.

Minkälaisia summia olet saanut tienattua näitä pelaamalla? Gods Unchained näköjään pyörii Immutable X:n voimin. Mielestäni lupaava ethereumin L2-projekti joka mahdollistaa NFT:n massa-adaptaation. Samalla alustalla pyörii ensi vuonna julkaistava ensimmäinen AAA-tason play-to-earn peli Illuvium. Tuolla mielestäni potentiaalia nousta näiden Metaverse-pelien selkeäksi ykköseksi ainakin keskipitkällä aikavälillä. Axie Infinity tosiaan nyt markkina-arvoltaan 8 miljardia ja Illuvium yhdessä miljardissa tällä hetkellä. Axieen verrattuna tuo gameplay-materiaali mitä on julkaistu vaikuttaisi olevan aivan eri planeetalta (pun intended).

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 28.11.2021 10.47

Mikä on foorumilaisten konsensus play-to-earn segmentistä? Axie Infinity mielestäni toiminut proof of conceptina oivallisesti vaikka itse peli ei niin mukaansa tempaava olekaan tällä hetkellä. Markkina-arvo huitelee 8 miljardin luokassa, vaikka pelin mainstream julkaisu iOS/Androidille luvassa vasta ensi vuoden puolella.

Mielenkiintoista nähdä leviääkö tämä mania Suomeenkin ja millä aikataululla https://www.youtube.com/watch?v=Yo-BrASMHU4&t=332s

Näytä koko viesti
Norrhydro - 23.11.2021 02.13

Nordnetistä pitäisi ilmeisesti näkyä montako lipuketta tulossa, en nopealla etsinnällä moista infoa löytänyt? 

Näytä koko viesti