One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 -

PikkuPro kirjoitti:

Mut miten liikkeelle? Saako 12v omiin nimiin mitään Nordnettiä tms. vai onko painettava isän tilillä?

 

Arvo-osuustilin tai OST:n saa kyllä Nordnetissä avattua lapsen nimiin, mutta lapsen tunnuksilla voi vain katsella salkun sisältöä. Kaupat pitää tehdä jomman kumman vanhemman tunnuksilla, joilla tili näkyy muiden joukossa.

Tilin avaus oli muistaakseni kohtuullisen kivuton prosessi ja hoitui netissä. Molempien huoltajien pitää käydä kuittaamassa verkkopankkitunnuksilla.

Omalle pojalle on lapsilisät survottu indeksiin ja sukulaisilta lahjana saatuja rahoja osinkopapereihin, jotta pääsee nuoresta pitäen verojen maksun makuun. Ehkäpä tuolla on pieni ennaltaehkäisevä vaikutus vasemmistolaista ideologiaa vastaan.

Kunhan vähän kasvaa ja alkaa ymmärtää asioita pääsee toki halutessaan osallistumaan salkunhoitoon. Tai sitten humputtelee kaiken menemään 18v täytettyään, mutta onpahan ainakin yritetty tarjota järkevämpää rahankäytön mallia kuin omassa lapsuudessani.

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi -

Vaikea on nähdä aseen hankkimista itsepuolustustarkoitukseen kovin järkevänä liikkuna suomen olosuhteissa. Ensinnäkin todennäköisyys joutua tilanteeseen, jossa aseesta olisi jonkinlaista hyötyä on varsin pieni. Asuntomurrot pyritään tekemään tyhjillään oleviin asuntoihin. Kidnappaukset ovat äärimmäisen harvinaisia, vain miljoonaomaisuus tuskin riittää kohteeksi valikoitumiseen ja eiköhän tässäkin tilanne suurella todennäköisyydellä eskaloituisi kodin ulkopuolella, jossa ase ei ainakaan laillisesti olisi käyttövalmiudessa mukana. Kiristystapauksissa tekijöillä tyypillisesti on jotain mitä käyttää vipuna uhria kohtaan, jolloin uhriksi joutumisen todennäköisyyteen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Lisäksi välitöntä väkivallan uhkaa, joka voisi moraalisesti oikeuttaa aseen käyttöön ei todennäköisesti ole. Katuväkivallan uhriksi joutumista parhaiten ehkäisee oma käytös ja aseen mukana kantamisen laittomuus muodostuu ongelmaksi. Muita uhkakuvia en itse suoralta kädeltä keksi.

Suomen lainsäädäntö myös suhtautuu itsepuolustukseen varsin nuivasti ja aseen käytöllä takaa itselleen jonkinasteiset oikeudelliset seuraamukset. Jotta prosessista selviäisi rangaistuksetta olisi käytännössä pitänyt ensin kokea itse rajua, välittömän hengenvaaran aiheuttavaa, väkivaltaa. Hengenvaaran uhatessa seuraamuksilla ei tietenkään ole kovin suurta merkitystä muiden vaihtoehtojen ollessa vielä huonompia, mutta aseen käyttö pitäisi silti nähdä aivan viimesijaisena keinona.

Mikäli minkäänlaista oikeaa kiinnostusta ampumaharrastukseen ei ole tyssää projekti helposti jo lupabyrokratiaan. Pitkän aseen toki saa metsästysperusteella luvitettua kohtuullisen helposti, mutta ei sekään ihan nimi paperiin ja kaupoille tason juttu ole mikäli harrastaminen ei oikeasti kiinnosta. Käsiaseiden kohdalla harrastustaustaa pitää todistettavasti olla useamman vuoden ajalta ja niitä syynätään huomattavasti tarkemmin.

Lisäksi aseen tehokas ja turvallinen käyttö itsepuolustustilanteessa vaatii harrastuneisuutta. Mikäli homma ei ole hyvin selkäytimessä, aiheuttaa vain ylimääräistä vaaraa itselleen ja sivullisille, eikä haluttu lopputulos ole lainkaan taattu. Oikean elämän aseenkäsittely on aika kaukana toimintaelokuvista. Varsinkin käsiaseen tehokas käyttö paineen alla vaatii pitkää harjoittelua, johon tuskin löytyy motivaatiota jos itse harrastus ei kiinnosta.

Kuten jo aiemmin mainittiinkin, aseiden omistamisen liian avoimella mainostamisella tekee vain itsestään kohteen asuntomurroille ja nostaa riskitasoaan. Tämä oli myös aselupa-asioiden parissa työskentelevän poliisin mielipide.

Ammunta on hieno harrastus, mutta en toivoisi kenenkään pyrkivän hankkimaan aseita itsepuolustustarkoituksella. Harrastan itse toiminnallista ammuntaa, joten jonkinlaista kutitustuntumaa asiaan pitäisi olla. Omalle kohdalleni en pysty kuvittelemaan tilannetta, jossa olisi tarvetta puhkoa muuta kuin pahvia, sellaisella todennäköisyydellä, että siihen varautuminen olisi millään tasolla mielekästä.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 -
stocksman kirjoitti:

Olettaisin että kännyyn /tablettiin ois tarjolla jotain "pelejä" jolla vois tehdä aivojen treenausta ja kestokykyä. Klassikko Tetris ainakin löytyy ja varmasti muistipelejä, vois kuvitella että ihan medical appejakin tohon tarkotukseen on olemassa.

Mahdollisesti katsastamisen arvoinen vaihtoehto tähän voisi olla dual n-back, jonka säännöllinen harjoittelu viimeaikaisten tutkimustulosten (https://releases.jhu.edu/2017/10/17/johns-hopkins-finds-training-exercise-that-boosts-brain-power/) perusteella parantaa työmuistia ja kognitiivista suorituskykyä. Kyseessä on siis eräänlainen muistipeli, jossa tehtävänä on muistaa kaksi muuttujaa sisältävää sarjaa n alkiota taaksepäin. Tähän soveltuvia appeja pitäisi löytyä useampiakin.

Omakohtaista kokemusta ei ole, koska kaikenlainen grindaus on itselleni äärimmäisen vastenmielistä, mutta moni tämän nimeen tuntui vannovan kognitiivisen suorityskyvyn parantamiseen tähtäävässä keskustelussa, josta menetelmän aikanaan bongasin. Tulipahan nyt sitten monen vuoden seuraamisen jälkeen kirjoitettua ensimmäinen viestikin tälle foorumille kun kerrankin tuntui, että voisi olla jotain lisäarvoa tarjottavana keskusteluun.

 

Näytä koko viesti