Olet täällä

Sijoittaminen, Kelly ja varojen allokointi - 20.5.2017 11.50

Hello Sijoitustieto-forum! Tein tunnuksen tänne, koska moni pokeria tai vedonlyöntiä harrastava näyttää jakavan täällä ajatuksiaan (potentiaalisia onnistujia sijoitusmarkkinoilla) ja sen lisäksi Pyysingiltä tulee erinomaisia kirjoituksia ja haastatteluja. Olen myös itse tutkinut Kellyn kaavan yhdistämistä sijoittamiseen. Tässä minun kaksi senttiä lyhyesti aiheesta. Suurimmat ongelmat ovat

a) Kuinka määrittää ylikerroin ja

b) Riski/tuotto-suhde ei ole lineaarinen.

Sanotaan, että olet löytänyt backtesterin. Se on ohjelma, joka on yhdistetty historiallisten hintojen tietokantaan, joka antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla erilaisia kaupankäynti-sääntöjä keskimääräisellä kompleksisuusasteella. Kokeilet erilaisia yhdistelmiä, jotta löydät historiallisen performanssin perusteella jonkun +EV-kaupankäyntisäännön. Mitä olet tekemässä? Koitat sovittaa sääntöä tilastoihin. Tätä toimintaa kutsutaan data snoopingiksi. Sen lisäksi ongelmana on, että mitä lyhyempi aikaväli on tarkastelussa, sitä enemmän on valkoista kohinaa ja mitä pidempi aikaväli on tarkastelussa, sitä suurempi vaara on ylipanostaa Kellyn mukaan (ei riittävästi havaintoja). Pitää muistaa, että rikkinäinen kellokin on oikeassa kahdesti päivässä.

Meidän aivoja ei ole tehty ymmärtämään epälineaarisuutta. Ihmiset ajattelevat, jos kaksi muuttujaa ovat kausaalisesti linkitettyjä toisiinsa niin yksi veto tiettyyn instrumenttiin kaupankäyntisäännön avulla tuottaa aina tietyn voiton odotusarvollisesti. Todellisuus antaa meille harvoin etuoikeuden kokea sijoitussalkun positiivisen progression lineaariseen tyyliin. Prosentuaalisten muutosten tarkastelu ei voi olla lineaarista; 2 % muutos ei ole kaksikertaa niin merkitsevä tapahtuma kuin 1 %:n, pikemminkin se on neljästä kymmeneen kertaa merkitsevämpi.

Ajatuksieni mukaan et voi omien kaupankäyntisääntöjen perusteella suoraan laskea Kellyllä optimaalista panostusta, koska risk of ruin on liian suuri kyseisellä kaavalla. Negatiivinen korkoa korolle-ilmiö tuhoaa salkkusi ennen pitkää (ellei jo yksittäinen veto). Mitä voit tehdä - on löydettyäsi edgen markkinoilla - käyttää Kellyä perustuen aikaisempaan omaan kaupankäynti-performanssiin. Kellyn kriteeri kertoo sinulle position suuruuden, jonka sinun tulisi ottaa seuraavassa kaupassa. Et halua heittää rahaa huonon rahan perään.

Millä säännöilla kaupankäynnissä voi tiltata oddsit +EV puolelle on sitten aivan eri asia. Lähtökohtana riippuen tietenkin strategiastasi, mutta haluat osua isosti (vähintään 3x-5x) ollessasi oikeassa. Blogissani mietin juuri äsken etenkin pienten todennäköisyyksien ja osaketuottojen konveksisuuden vaikutusta salkun performanssiin.

 

 

Näytä koko viesti