Olet täällä

Technopolis - 28.8.2018 06.01

Minkälaisia liikkeitä arvelette tapahtuvan Technopoliksen kiinteistösalkussa? Varmaan ensi alkuun jatkuu ennallaan, mutta entä pidempi tähtäin? Ohjastaako Lontoon herrat isompiin keskuksiin, jolloin jatketaan liekin pienentämistä Jyväskylän ym. jatkoksi myös esim. Kuopiossa. Siellähän on hieman erikoinen järjestely, jossa Osuuskunta KPY on 40% osuudella ja Technopolis omistaa 60%: Tuotot on toisaalta erittäin muhevat. Esim. viime viikon tiedote kertoi 66% varausasteesta ja 10,4% arvioidusta tuotosta 7000m2 mökille kun samaan aikaan rakennetaan Tampereelle toinen saman kokoienn vain 7,8% odotuksilla ja ilman ennakkovarauksia.

https://otp.tools.investis.com/clients/fi/technopolis/omx/omx-story.aspx...

Voisi kuvitella siirtyvän KPY:lle kokonaan tietyssä skenaariossa. Tosin noilla tuotoilla ja kysynnällä (täyttöaste Kuopiossa ilmeisesti jopa 98%) ei mahda kannattaa. Isommista ei tietenkään kannata vetäytyä kun rakennettavaa piisaa huonomassakin suhdanteessa.

Täältä voi virkistellä vielä Jyväskylän exitin faktoja (ostajana Kielo AB, eli  Brunswick Real Estate & co.): https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/technopolis-myy-liiketoimintans...

Vähän erikoista, että Jyväskylässä ei ollut nähtävissä tarpeeksi rakentamista 15% pienempään naapuriinsa verrattuna. Noin kuitenkin tekivät. Tuskin yhtäkkiä joku tarjosi liikaa vaan perustui enemmin näkymiin mahdollisuuksista kiinteistökehittää.

Pyysingin kahden vuoden takaisessa blogauksessa oli muuten kiehtova tulkinta:

"Selitys vaisulle kurssikehitykselle ja Technopoliksen krooniselle aliarvostukselle on hyvin yksinkertainen: Sijoittajat pelkäävät, että Technopolis jatkossakin ajaa vain eläkevakuutusyhtiöiden eikä kaikkien osakkeenomistajien asiaa. Eläkevakuutusyhtiöthän eivät osingoista veroja joudu maksamaan, kuten yksityissijoittajat. Jatkuvat osakeannit ja rahan jakaminen ulos osinkoina ei Varmaa ja Ilmarista satuta. Niiden perspektiivistä itse asiassa lisärahan työntäminen Technopolikseen on erinomainen sijoitus. Silverangin poppoon manageraamat kiinteistöt tuottavat paljon paremmin kuin eläkevakuutusyhtiöiden omat." https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kolumni-poistuuko-techno...

Tuolta osin meno muuttuu. Tosin kurssia ei enää nähdä. Toisaalta jos Akin mainittu tulkinta on oikea, niin miksi Varma haluaa pois vain EPRA NAV:illa?

KPY:stä Pyysingillä oli myös hupaisa blogi vuodelta 2014:

https://www.sijoitustieto.fi/blogit/aki/kuopion-puhelimella-ei-voi-soittaa

Uudempikin vuodelta 2016. Näistä small capeista kirjoittelemallakohan hän aikoo jatkossa bloginsa täyttää? https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kolumni-kpy-naytti-keska...

Sieltä melko mielenkiintoisesti asiaan liittyen: "KPY on velaton ja pienenä anekdoottina mainittakoon, että sillä on 51 miljoonan euron velattomat kiinteistösijoitukset Kuopiossa. Pyöreästi kukaan täysipäinen kiinteistösijoittaja ei askartele ilman vierasta pääomaa. KPY:lle ei kuitenkaan kelpaa ottaa pankista kahden prosentin rahaa ja sijoittaa sitä sitten kiinteistöihin kahdeksalla."

Näytä koko viesti