Mielenkiintoinen kurssireaktio. Itse en odottanut käyvän arvon muutoksiin positiivisia kirjauksia, joten se oli positiivinen yllätys. Markkina kai tulkitsee lähinnä valuuttakursseista johtunutta negatiivista puolta, mikä sekin on tosin ollut kaikkien tiedossa, jotka valuuttamarkkinoista ovat tietoisia. Ehkä sijoittajat eivät enää katso valuuttakursseja teksti-TV:stä, muuta en keksi.
Euroclearin numero taitaa muuten nykyisin olla ilmainen. Hyödynsinkin sitä tänään. Tenhunen oli ainakin yksi myyjistä ja vaikuttaa että kartelli pitää ainakin suurelta osin.
Kyydissähän tässä itsekin taas.
Muistatko vielä paljon oli Tenhusen omistusmäärä tällä päivämäärällä?
Jään mietintämyssyilemään yritänkö pientä tiliä mahdollisen ison kuran riskillä. Jos tietäisin ostotarjouksen rahoituksen ja kartellin paperien olevan kunnossa, tekisin tätä isolla kädellä.
Kartellin paperien luulisi olevan ihan vankalla pohjalla, kun niistä on oikein tarjousasiakirjassa ja pörssitiedotteessa kerrottu. En oikein usko, että saunasopimuksista viitsittäisiin pörssitiedotteissa mainita. Lisäksi parin viikon takaisessa KL:n jutussa HPJ Kankaala vakuutteli, että kartellin henkilöt osallistuvat mahdollisesti myös Simulan rahoittamiseen.
Kilpailevalta keskustelupalstalta bongattuna näyttää olevan niin, että aggressiivinen myyjä on Tenhunen, joka on jatkanut helmikuussa myyntejään. Kauppalehden mukaan hänellä on akuutti rahantarve Sopranosta aiheutuneiden velkojen takaisinmaksun vuoksi. Myyntipaine yhdistettynä lievästi epäselvään tilanteeseen on painanut kait kurssia, kun koppaajia ei ole ollut riittävästi ja Tenhusen myynnit ovat olleet likviditeettiin nähtynä suurehkoja.
Riskeistä suurin lienee tarjouksen pitkittyminen rahoituksen vuoksi, mutta ostotarjous lienee täysin sitova eikä siitä pääse enää mitenkään irti.
Kuvassa erään kiinteistösijoitustuotteen arvon kehitys 2018–2022. Q1/2018–Q3/2022 neljänneksen tuotto keskimäärin 0.89 %; Q4/2022 oli ensimmäinen vuosineljännes, jolloin arvo laski, –0.79 %.
Tuohan on jokseenkin tervettä. Markkinalla kun tuppaa olemaan myös vastaavanlaisia tuotteita, joiden tuotto ei ollut negatiivinen edes Q4/2022 osalta. Näiden osalta lienee perusteltua kysyä, onko olemassa kaksi eri markkinaa: toinen todellisuudelle ja toinen siitä irtaantuneille. Jotenkin näen tässä systeemitason suurehkon riskin, kun osa toimijoista kirjaa positiivisia kiinteistötuottoja tuottosidonnaiset palkkiot silmissä kiiluen samalla kun todellinen markkina sulaa kuin lumi kauniina kevätpäivänä.
Erittäin mielenkiintoista on nähdä Helsingin kantakaupungin sijoitusasuntojen markkinan kehitys lähitulevaisuudessa. Monet ovat ostaneet asuntoja ”vanhoilla hinnoilla” hyväksyen 2-3% vuokratuoton, jolloin korkojen nousu 4% tasolle vie yhtälön negatiiviseksi. Jotenkin järki sanoo, että hintojen pitäisi joustaa siten, että vuokratuotot olisivat ainakin jollain 1-2% marginaalilla yli korkokustannusten. Vuokria on melko hankala nostaa nykyisessä taloustilanteessa, joten hintojen on pakko laskea.
Ainakin nykyiset myyjät (ja erityisesti välittäjät) elävät aikamoisessa rinnakkaistodellisuudessa, kun Kallion 2,5% vuokratuoton kohteita myydään hakusanoilla ”soveltuu sijoitusasunnoksi”.
Samaten välittäjien lainakorot ovat nousseet männäkuukausina. Nordnet nosti kaikkea prosentilla, Degiro nosti kahteen (vai oliko kolmeen) kertaan jo, IB:llä on liukuva. Sekä otto- että antolainauksen korot alkavat liukua myös loppukäyttäjille.
Nordnet saisi kyllä luvan alkaa maksaa myös talletuskorkoa tilillä olevalle käteiselle. Korkotason nousulla voidaan hyvin perustella antolainauksen koron nousua, mutta hups, toinen puoli unohtui kokonaan…
Miinuskorkojen aikana Helsingin vuokratonttien yieldit olivat noin 4-5.5% eli 4.5-6% yli riskittömän koron. Nyt kun Saksan kymppivuotisesta saa vajaa 2% niin 7.14% tuotto periferian tontista ei maistuisi itselleni mitenkään.
Kanin kannattaisi nyt allokoida ainakin osa velkojen ostoistaan 4.496% hybridin ostamiseen markkinoilta. Sitä näyttää saavan hintaan 63, jolloin arvonluonti olisi merkittävää. Lisäksi korkokulut pienenisivät mukavasti samalla.
Zsar joutui yrityssaneeraukseen jo vuonna 2020 ja samana vuonna OmaSP kirjasi suurempia luottotappioita ”yksittäisen asiakkaan ajautumisesta maksukyvyttömäksi”. Eli hyvin suurella todennäköisyydellä kyse on juuri tästä asiakkuudesta. Silloin nämä nyt uutisoidut saatavat olisi pääosin jo alaskirjattu eikä suurempaa vaikutusta tulokseen tulisi.