Olet täällä

Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 6.1.2023 06.07

isipappa kirjoitti:

Kuvassa erään kiinteistösijoitustuotteen arvon kehitys 2018–2022. Q1/2018–Q3/2022 neljänneksen tuotto keskimäärin 0.89 %; Q4/2022 oli ensimmäinen vuosineljännes, jolloin arvo laski, –0.79 %.

Tuohan on jokseenkin tervettä. Markkinalla kun tuppaa olemaan myös vastaavanlaisia tuotteita, joiden tuotto ei ollut negatiivinen edes Q4/2022 osalta. Näiden osalta lienee perusteltua kysyä, onko olemassa kaksi eri markkinaa: toinen todellisuudelle ja toinen siitä irtaantuneille. Jotenkin näen tässä systeemitason suurehkon riskin, kun osa toimijoista kirjaa positiivisia kiinteistötuottoja tuottosidonnaiset palkkiot silmissä kiiluen samalla kun todellinen markkina sulaa kuin lumi kauniina kevätpäivänä.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 6.1.2023 05.03

Erittäin mielenkiintoista on nähdä Helsingin kantakaupungin sijoitusasuntojen markkinan kehitys lähitulevaisuudessa. Monet ovat ostaneet asuntoja ”vanhoilla hinnoilla” hyväksyen 2-3% vuokratuoton, jolloin korkojen nousu 4% tasolle vie yhtälön negatiiviseksi. Jotenkin järki sanoo, että hintojen pitäisi joustaa siten, että vuokratuotot olisivat ainakin jollain 1-2% marginaalilla yli korkokustannusten. Vuokria on melko hankala nostaa nykyisessä taloustilanteessa, joten hintojen on pakko laskea. 

 

Ainakin nykyiset myyjät (ja erityisesti välittäjät) elävät aikamoisessa rinnakkaistodellisuudessa, kun Kallion 2,5% vuokratuoton kohteita myydään hakusanoilla ”soveltuu sijoitusasunnoksi”.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 15.12.2022 07.48

aliisan_avaimet kirjoitti:

Samaten välittäjien lainakorot ovat nousseet männäkuukausina. Nordnet nosti kaikkea prosentilla, Degiro nosti kahteen (vai oliko kolmeen) kertaan jo, IB:llä on liukuva. Sekä otto- että antolainauksen korot alkavat liukua myös loppukäyttäjille.

Nordnet saisi kyllä luvan alkaa maksaa myös talletuskorkoa tilillä olevalle käteiselle. Korkotason nousulla voidaan hyvin perustella antolainauksen koron nousua, mutta hups, toinen puoli unohtui kokonaan…

Näytä koko viesti
Vuokratontti sijoitusmielessä - 4.12.2022 12.14

Miinuskorkojen aikana Helsingin vuokratonttien yieldit olivat noin 4-5.5% eli 4.5-6% yli riskittömän koron. Nyt kun Saksan kymppivuotisesta saa vajaa 2% niin 7.14% tuotto periferian tontista ei maistuisi itselleni mitenkään. 

Näytä koko viesti
Citycon - 30.11.2022 09.46

Kanin kannattaisi nyt allokoida ainakin osa velkojen ostoistaan 4.496% hybridin ostamiseen markkinoilta. Sitä näyttää saavan hintaan 63, jolloin arvonluonti olisi merkittävää. Lisäksi korkokulut pienenisivät mukavasti samalla.

Näytä koko viesti
Oma Säästöpankki - 21.10.2022 09.46

Zsar joutui yrityssaneeraukseen jo vuonna 2020 ja samana vuonna OmaSP kirjasi suurempia luottotappioita ”yksittäisen asiakkaan ajautumisesta maksukyvyttömäksi”. Eli hyvin suurella todennäköisyydellä kyse on juuri tästä asiakkuudesta. Silloin nämä nyt uutisoidut saatavat olisi pääosin jo alaskirjattu eikä suurempaa vaikutusta tulokseen tulisi.

Näytä koko viesti
Lisämiljoonia peesaamalla - 6.9.2022 03.43

Olen pankkiosakkeista kanssasi täysin samaa mieltä. Osittainen aliarvostus lienee kuitenkin kroonista, mikä johtuu muun Euroopan pankkien huonommasta voinnista. Pohjoismaiset pankithan ovat ihan eri kaliiberin kunnossa kuin Italian ja Espanjan serkut. Lisäksi Helsingissä listatut pikkupankit (OmaSP, Ålandsbanken yms.) ovat melko pimennossa ja vähän seurattuja. Isot sijoittajat ja rahastot eivät voi näitä oikein ostaa pienen koon ja likviditeetin vuoksi.

Asuntolainoista ei kaiken järjen mukaan pitäisi tulla luottotappioita vahvojen vakuusvaatimusten ja stressitestien ansiosta. Yritysluotoista sen sijaan turskaa voi tulla, jonka luulen olevan yksi pelote ja syy mörnimiselle.

Näytä koko viesti
Citycon - 7.7.2022 04.49

Aki Pyysing kirjoitti:

En jaksanut oikein syventyä. Kissamies on nähdäkseni verosiirrellyt kamojaan, ja siitä on sitten pitänyt liputtaa omistusosuus alle 50%. Tai en löytänyt pikavilkaisulla mitään nettomyyntiä.

https://news.cision.com/fi/citycon-oyj/r/citycon-oyj--arvopaperimarkkina...

Jos joku jaksaa kunnolla paneutua, ja saa jotain muuta tiedotteesta selville, saa postata. Eniten huvitti kun helvetin epäselvässä tiedotteessa luki jossain kohtaa "selvyyden vuoksi".

Ymmärtääkseni liittyy tähän viime vuoden lopulla tiedoitettuun kauppaan, jonka ilmeisenä tarkoituksena lienee nimenomaan verosiirtely. Todelliset omistusosuudet eivät muutu.

https://www.citycon.com/fi/uutishuone/citycon-oyj-arvopaperimarkkinalain-9-luvun-10-ssn-mukainen-liputusilmoitus-5

Näytä koko viesti
Citycon - 5.7.2022 02.43

Omien bondien ostot jatkuvat:

https://www.citycon.com/fi/uutishuone/citycon-osti-takaisin-joukkovelkakirjalainaansa-20-miljoonan-euron-nimellisarvoa-vastaavalla-maaralla-joukkovelkakirjoja-ostettu-takaisin-yhteensa-79

Näytä koko viesti
Citycon - 30.6.2022 06.54

Lyyrikko kirjoitti:

Ainakin bondimarkkinat hinnoittelevat melko pessimistisiä skenaarioita, kun yieldit huitelevat noin 7% pinnassa. 

Toimistolla ollaan kesähelteilläkin hereillä tai sitten siellä luetaan ahkerasti Sijoitustietoa. Tämä on mielestäni erinomainen uutinen, sillä tavaraa on saanut todella suotuisaan hintaan. Samalla toki uudelleenrahoitusriskit pienenevät, vaikka maturiteetit ovatkin suotuisia.

 

https://news.cision.com/fi/citycon-oyj/r/citycon-osti-takaisin-joukkovelkakirjalainojaan-34-miljoonalla-eurolla---joukkovelkakirjalainoja-ost,c3594534

Näytä koko viesti