Olet täällä

Fortum - 3.3.2022 11.38

Energian hinta nousee ja Fortum tuottaa sitä pääosin vesi- ja ydinvoimalla. Uniperseen kautta kaasukin mukana isosti. Toisaalta saksalaiset rimpuilleet eroon ydinvoimasta ja halunneet sitoutua toverin tuottamaan kaasuun. Sakemanneille koittaa nyt aika maksaa typeristä päätöksistään. Saksan valtion kannalta Uniperse on liian merkittävä kaatuakseen eli tukevat jollain tapaa yritystä selviämään hankalan syklin yli.

Pohjoismaissa Fortumin asema on vakaa ja turvattu jo sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta. Erityisesti sähköntuotannon takia Fortum on vakaa sijoitus, verrattavissa betoniseiniin. Jos paska osuu tuulettimeen ja Fortumin liiketoiminta vaarantuu pohjoismaissa, niin hankaloituu toiminta ympäristö myös kiinteistöpusineksessa.

Miljassakaan ei olut virtaa jos ei sähköä tule pistorasiasta. Jos Fortumin pusinekset ei kannata niin voi siirtyä viinipakolaiseksi Epsanjaan.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 26.2.2022 10.37

Lindbergin on ihmetelty liikekannallepanon hitautta. Onkohan Ukrainan päättäjiä vaivannut sama hyvä uskoisuus kuin länsimaiden johtajia. Viimeiseen asti on uskottu diplomatian keinoihin. Eikä ole haluttu reagoida, koska venäjä voisi tulkita sen provokaationa. Toivottavasti päättäjät ymmärtäisivät jo venäjän epäluotettavuuden ja toimisivat päätöksissään sen mukaisesti.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 26.2.2022 10.23

Epäilen myös että venäläisten ajatuksena on ollut, että taistelut on nopeasti ohi. Epäilen että jos Ukrainan puolustus kestää viikon niin venäjällä alkaa paine kasvamaan merkittävästi. Varmaan venäläisillä on myös exit strategia mietitty, jolloin voivat omasta mielestä näyttäytyä voimakkaina ja tilanteen hallitsijoina. Heille varmaan kelpaa jos nuket on istutettu hallintoon tai saavat lohkaistua separatisteille isomman palan maata idästä. Lisäksi satamakaupunkien valloittaminen tuenee tyydytystä, koska satamat merkittäviä logistisia solmupisteitä. Häviäjänä poistuminen ei lienee vaihtoehto venäläisille. Mielenkiintoista olisi nähdä venäjällä sisäistä vastarintaa. Valitettavasti vaikutusvaltaiset on peloteltu munattomiksi. NHL tähtikin on kieli putlerin vaossa, vaikka on turvassa toisella puolella palloa.

Toivottavasti Ukrainan puolustus kestää. Kuten todettu jokainen päivä pelaa Ukrainan pussiin.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 25.2.2022 09.38

Tuohon sissi toimintaan tuntuu liittyvän usein harhakuvitelma, että sissi toiminta taktiikkana toimii missä vaan. En näen sissi toiminnalle edellytyksiä avoimessa maastossa, jota Ukrainassa on pääosin. Maan länsi ja pohjois osissa peitteinen maasto ja korkeuserot tarjoavat suojaa sissitoiminnalle. Näillä alueilla maasto tarjoaa muutenkin suojaa puolustustaisteluissa. Tasanko ja aroalueet (idässä?) Putlerin armeijan saa valloitettua pienemmin tappioin kun siellä kaluston ylivoima on paremmin hyödynnettävissä. Toisin sanoen putler voi valita alueet missä käy taistelunsa, jolloin näyttäytyy myös voittaja omassa kuplassaan. Millaisen kuvan putler antaisi lähipiirilleen jos häviäisi sodan. Tämän takiahan siellä on suurin osa venäjän tällä hetkellä käytössä olevasta armeijasta.

Sota on kallista ja pitkittyessään aiheuttaa myös enemmin siviiliuhreja. Putlerin mainehaitta maan sisällä jää pienemmäksi ja taloudelliset menetykset vähäisemmäksi, kun sota kestää lyhyempänä. Voiman näytöksi riittää kun tipauttaa toisen kanveesiin ekassa erässä, vaikka vastustaja onkin selkeä altavastaaja. Miksi otella 12 erää kun voi poistua ”voittajana” jo ensimmäisessä?

Näytä koko viesti
Sampo - 11.2.2022 07.29

Niin ”vakuuttavaa” provoa tietäjältä et piti tarkastaa oman auton vakuutuksen hinta If:ltä ja Pop:sta. If voitti n. 300€ halvemmalla hinnalla. crying
 

Itsekkin olen luopunut sijoittamisesta pankki osakkeisiin, koska op on olemassa. Luopumisen yhteydessä napsin +50% nousut takataskuun odottamaan halvempaan huomista. Käännän takin ja unohdan op:n ylivoiman kun markkinat vähän notkahtaa. 

 

Näytä koko viesti
Fiksu kuntopyörä kotiin - 28.1.2022 07.44

Sisäpyöräilyssä on se hyvä puoli että ainakin kevyemmän session voi tehdä työaikana jonkun yleisen teams tms tilaisuuden aikana. 
Vaippapöksyt on aika ehdottomat ja ääni myös mtb lukkopolkimille/kengille.

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 27.1.2022 11.19

Ei valitettavasti kauheasti yllätä. Logistiikan haasteet mm. AKT venkoilu joka välissä, vaikuttaisi ainakin omaan päätöksen tekoon. 
Investointi olisi ollut erittäin tervetullut kaakkois-Suomeen.

Näytä koko viesti
Fiksu kuntopyörä kotiin - 25.1.2022 05.43

Itse aiheeseen, omasta mielestä kuntopyörä on ihan hyvä ratkaisu jos sen käyttäjiä on useampi. Trainerin hinnalla saa paljon hyvää jos on siihen sopiva pyörä jo olemassa. Vielä jos pyörää voi seisottaa trainerissä treenikauden ajan, niin sen käyttäminen hieman helpottuu ilman yllä mainittuja välppäyksiä. Pelkän trainerin tilan tarve myös melko pieni vs kuntopyörä/vaateteline. 

Varmaan jossain vaiheessa itsellä trainerin päivitys on ajankohtainen. Täytyy olla siinä vaiheessa yhteydessä Teknokraattiin kun sillä vaikuttaa olevan asiasta tietoa yes

Näytä koko viesti
Fiksu kuntopyörä kotiin - 25.1.2022 05.31

Minulla PK-treenin kuormitus on sopiva kun pitää mennä käsijarru päällä eli vauhti tuntuu vähän liian hitaalta suhteessa mitä vauhtia haluaisi mennä. Tämä toki helpointa juostessa. Maastopyörällä PK-lenkki poluilla on lähes mahdoton tehtävä laugh

Intervallitreenit teen useiten juosten maksimi- ja nopeuskestävyys treeneinä. Intervallien määrä on usein alle 10 joissa rentous tulee säilyttää. Viimeisten juoksejen lopussa pieni puristus on sallittu. Juoksut tehdään kiihtyvällä vauhdilla ja ensimmäiset juoksut hieman tunnustellen. Tällä selviää myös päivän kunto ja vauhdin voi mitoittaa sen mukaan. Eli en tunnista ongelmaa uinti intervallien osalta, ehkä myös koska en tiedä uinnista urheilumuotona oikein mitään.
 

Tässä hieman pohdintaa datasta. Ei missään nimessä kritiikkinä treeniä kohtaa, vaan käytän dataa esimerkkinä tukemaan omia ajatuksiani. Tuosta treenidatasta näkee hyvin miksi kokemattomamman tai vähemmin dataa seuraavan kannattaa tehdä kiihtyvävauhtisia intervalleja. Lähes poikkeuksetta intervallin alussa menet ylitehoilla, siis suunniteltuun nähden. Tätä samaa toistan itse kerta toisensa jälkeen jos teen tasavauhtisia intervallitreenejä ja siksi teen useimmiten kiihtyvävauhtisia. Yliteho alussa tarkoittaa että viimeisten intervallijaksojen lopussa ei pysty tuottamaan riittäviä tehoja, vaan vauhti hidastuu. Vauhti hidastuu-tilanteessa kannattaa mielestäni lopettaa suunniteltu treeni, eikä vetää itseään tukkoon.

Näytä koko viesti
Fiksu kuntopyörä kotiin - 25.1.2022 03.14

En ole erimieltä. Lähestyn liikkumista vain eri näkökulmasta. Harjoittelusta voi rakentaa laadukasta ja monipuolista ilman erilaista jatkuvaa mittausdataa.
 

Harrastan valitettavasti kovin vähän kestävyys treeniä, koska siinä tulosten saavuttaminen vaatii suuren määrän PK-treeniä. PK-treeni on minulle junnaamista, tehdään sitä pyöräillen, juosten tai vaikka uiden. Kestävyys lajeissa vähintään 80% harjoittelusta tulisi tapahtua PK-alueella, joten en näe tässä ajatusvirhettä

Intervalliharjoittelussa kehittymistä voi mitata myös matkaa ja aikaa mittaamalla. Tällöin sykkeen ja tehon tarkkailun voi unohtaa. Nousujohteinen harjoittelu on avain ja kannattaa aloittaa mielummin liian kevyellä treenillä kuin täysillä päätyyn menttaliteetilla.

Tehon mittaaminen lienee tavoitteellisessa polkupyöräilyssä pakollinen paha. Jos ei ole tarkoitusta kehittyä pyöräilyssä mitenkään erityisesti, niin ei se tehon mittaaminen ole mitenkään pakollista. Tämä siitä huolimatta että syke ei kerro kaikkea. Tästä syystä mainitsin sykkeen ja kuormituksen tunnistamisen olevan mahdollista esimerkiksi tehotreenissä kuormituksen tuntuminen vaikka reisissä kertoo paljon missä mennään. 
 

 

Näytä koko viesti