Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 5.3.2020 01.07

Aika paljon on puhuttu siitä, mitä negatiivista taloudelle tapahtuu pandemian myötä. On kuitenkin olemassa myös asioita, joista voi ajatella olevan talouden kannalta jopa hieman hyötyä ajan kuluessa.

 

+ firmat joutuvat miettimään globaaleja logistiikkaprosesseja ja löytämään uusia vaihtoehtoja 

+ yritysten matkustuskulut vähenevät, siirrytään verkkopalavereihin ja vähennetään turhimpia reissuja (toki tämä on myös kaupantekoa hidastava elementti, mutta uskon että myös kuluja karsiva)

+ tuottamattomia vanhuksia ja muuten heikkokuntoisia kuolee (ikävää ja moraalitonta ajatella tätä hyödyllisenä, mutta fakta numerojen valossa)

+ ihmiset matkustelevat hetkellisesti vähemmän -> kulutus siirtynee muihin hyödykkeisiin

+ luovan tuhon myötä tehottomimmat coronasta kärsivät toimijat poistuvat markkinoilta

+ ensimmäinen varsinaisen internet aikakauden pandemia -> uusia keinoja luodaan lääketieteeseen,viestintään sekä varautumiseen.

+ kysyntä ei pysyvästi vähene, vaan patoutuu. Mitä kulutusta esim. juuri sinä vähennät pysyvästi pandemian takia? Itsellä ei tule mitään mieleen.

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 3.2.2020 10.35

"Inderes-efektihän" on tunnettu jo jonkun aikaa ja näkyy pörssissä selvästi. Analyytikko antaa arvion jonka sadat sijottajat lukee pienen ajan sisällä ja tottahan se lisää tietoa varsin merkittävästi pienille markkinoille.

Pyysing/Daytrader ja Jens on seurattuja sijottajia myös, joten mielestäni aika ilmeistä että me bullerot mennään välillä sopuleina perässä. Se on sitten jokaisen huomiotava ostonappia painaessa että miten paljon tässä nyt on samoin ajattelevia mukana. Näitä voi hyödyntää kukin katsomallaan tavalla. Toki tämä koskee lähinnä näitä pienempivaihtoisia. Jotkut kioskit on kyllä niin vaihtosensitiivisiä, että tuntuu että siinä ei kummosta kassaa tarvita että saa laidat elämään.

Arvostan suuresti kaikkia ja yritän laajentaa omaa ajattelua, mutta harvoin herroja kannattaa laput silmillä beesata. Parashan on jos pystyy itse antamaan lisäarvoa joihinkin keskusteluihin ja yhdessä sitten foorumilaisten kanssa biitataan kansainvälisiä instituutiosijoittajia, tai edes vähän kiusataan;)

Näytä koko viesti
HKScan - 31.12.2019 02.48

Itse otin tämän syksyllä tarkempaan seurantaan kun tämä hinnoiteltiin kesällä käsittämättömän alas. Q3 2019 onnistuttiin kääntämään jo positiiviseksi lukuisien tappiollisten kvartaalien jälkeen. Tästä johtunee, että kurssi on reagoinut syksyllä ylös kun nähtiin että firma kykenee taas tekemään positiivista kassavirtaa. Rauman investointi oli kallis menoerä joka näkyi aiemmin rumasti luvuissa, mutta uusi teurastamo on vissiin saatu alkuongelmien jälkeen loppukesällä kuntoon ja nyt sieltä puskee tuotetta ulos minkä ehtivät pakata. -> voimakas tuloskäänne siis tässä yksikössä.

Uuden toimarin jälkeen (vanha lähti pelastamaan Stockmania) on tapahtunut myös tehostamistoimenpiteitä sekä muutenkin tuntuu, että uudistumisintoa on tuotepuolellakin. Voimakas broilerinlihan kulutuksen kasvu sataa myös HKScanin laariin modernin teurastamon ja linjastojen myötä. Atriahan päätti tämän jälkeen että investoivat myös, mutta heillä mennee vielä 4 vuotta ennen kuin investointi alkaa näkyä tuloksessa. Atrian investointipäätös kuitenkin on merkki siitä että HKScanin siipikarjalaitos oli järkevä investointi. 

Kiinasta tulee vetoapua ja viennin myötä koko sianruho saadaan myytyä sinne sorkkineen päivineen. Kiinassa on voimakkaasti nousseen sianlihan hinnan myötä pula kaikesta kohtuuhintaisesta proteiinista ja uskoisinkin että Suomi voi saada jossain vaiheessa myös siipikarjanlihalle viennin auki Kiinaan. Kiinalaiset ovat käyneet jo täällä vierailulla asian tiimoilta. Tämä olisi siis vielä yksi positiivinen ajuri joka ei ole vielä realisoitunut. Suomen salmonellatilanne ja antibiootiton liha ovat myyntivaltteja. Eikä kiinalaiset ole siirtymässä lihansyöjistä kasvissyöjiksi meidän elinaikana, niin syvällä on miljardin kiinalaisen ruokakulttuuri ja lihaa on joka aterialla. Että se on ihan sama mitä Kalliossa ajatellaan.

Näillä aatoksilla istun itse levollisin mielin mukana ja odottelen vuoden 2020 erittäin hyvää HKScanin vuotta.

Näytä koko viesti
Relais Group - 18.10.2019 11.57

Aki Pyysing kirjoitti:

Mie olen nyt pari tuntia perehtynyt.

Aki Pyysing kirjoitti:

Aikaa meni tyyliin tunti. 

Pikku liioittelu tekee hyvää, saa tuntipalkan kaksinkertaistettua omassa päässään smiley 

Jotta ei kuitenkaan mene pelkäksi pilkun nussimiseksi, niin totean samalla, että merkkasin itsekin ja Vesolan analyysi antoi omaan päätökseen selkänojaa. Lisäksi ala perustuu ihan oikeisiin fundamentteihin ja uskon että vaikka netistä saisikin jotain osia halvemmalla Kiinasta kun motonetistä, niin 95 prosenttia jengistä ei kyllä mitään sähköosia rupea itse asentelemaan. Ja noilla tilausvolyymeillä tuntuu pirun oudolta että Relais ei saisi niitä osia vielä halvemmalla. Jos tuossa on vielä hyödynnetty hyvin omaa digitaalista tilauskanavaa joka on asiakasystävällinen, niin en näe näillä kertoimilla bisnestä heti uhattuna. Täähän on tyyliin samaa perusbisnes sarjaa kun Kesko, Elisa ja vaikka Kamux. Yksinkertainen kulutushyödyke, jossa nakutetaan volyymit edellä tasaista kassavirtaa pienehköllä riskillä suhteellisen isolla siivulla koko markkinoiden busineksesta. Mutta todennäköisesti kasvaen.

Edelleen mukana.

Näytä koko viesti
Rovio - 13.9.2019 03.49

Tässä on viimeaikoina ollut mielenkiintoiset pörssipäivät kun salkun suurimmat omistukset olivat viikkoon lähdettäessä Honkarakenne, Rovio ja Exel! Käteispossa siinä Rovion ja Exelin välissä. No alkuviikosta oli pelkkää juhlaa, kun sekä Exel että Honkarakenne olivat Helsingin pörssin isoimmat nousijat Kauppalehden ja muun pöhinän seurauksena. Eilen taas aamu alkoi, niin että Roviolta negari ja toisaalta Honkarakenne vetelee pitkästä aikaa pörssissä nousijoiden piikkipaikoila. 

Ensimmäinen reaktio luettuani Rovion negarin, että ei niin paha. Oma oletukseni onkin, että esim. algot jotka ei ymmärrä lukea rivien välistä ylireagoivat laskeneisiin ennustelukuihin ja kun analyytikot kypsyttelevät mielessään tuota tiedotetta (joka ei tosiaan ole maailman selkein) kurssi palautuu jonkun verran. Lyhyttä kauppaa pelaaville laskevat ennusteet olivat tuskaa, mutta pitkää peliä pelaavalle Roviota saa nyt ainakin merkittävästi edullisemmin kuin toissapäivänä. Jos tulos laskee aiemmin ennustetetusta hetkellisesti investointien vuoksi jotka maksavat itsensä takaisin vuoden sisällä (keskimäärin näin kai on näissä asiakashankintainvestoinneissa historiassa ollut), niin eihän sen pitäisi lähtökohtaisesti olla kuin hyvä asia. Toisaalta onko tuo sitten uskottavaa vai selittelyä, on kunkin itse pääteltävä.

Tosi asiassahan kyseessä on suurehko pelitalo, joka tuottaa positiivista tulosta ja kassa on kunnossa. En näe että kurssin downside mahdollisuus vähään aikaa on kovinkaan suuri, sillä firman saa ostettua pois isompiin hoteisiin, mikäli liiaksi dippaa. Hyviä pelintekijöitä saisi kaupassa aika läjän. Onhan tuolla osaamisella ja brändillä kuitenkin joku pohja-arvo selvästi nollaa ylempänä. Toisaalta jos jotkut uudet putkessa olevat pelit joita sieltä kuitenkin on tulossa onnistuu, niin taas on loppurivit kirjanpidossa toisen näköisiä. Itse päädyin vähentämään eilen käteispossaa Rovion kustannuksella. Saa nähdä kannattiko, mutta en aio hätäillä kun kyseessä on melkoinen heilurilappu joka ainakin tarjoaa enemmän jännitystä elämään kuin joku tyyliin Kemira. Potentiaalinen markkina on kuitenkin valtava, joten se ei pelaa joka pelkää. 

 

Näytä koko viesti
Raisio - 8.2.2019 09.58

Stockan ovista voitolla yöhön, joten seuraavan hevosen kimppuun. Lähdin viimeksi Raisio positiosta neljän nurkilla ulos kun takana oli epäselvistä syistä johtunutta nousurallia. Ralli toki jatkui tämän jälkeenkin vielä omituisen ylös, mutta alamäki sieltä alas onkin ollut sitäkin vauhdikkaampi. 

Mutta miksi Raisio? No q3 2018 oli monen onnettoman osan summa. Kasvukausi oli miesmuistiin surkein ja lisäksi kannattavat kalanrehut bännättiin itäisen naapurimme ansiosta mikä oli Raisiolle sama kuin Stockalta annettaisiin porttikielto Töölön ja Etelä-Helsingin rouville. 

Tämän jälkeen tapahtunutta: Venäjän portit aukesivat joulukuussa, naudanrehubisnes ja ylimääräinen kiinteistö Moskovassa myyty, nyt focus parhaiten kannattavissa brändeissä. Kauratuotteet trendaa globaalisti, kalanrehubisnes on Raisiolla kasvava ja ulkomaita myöden (myös Norskit) arvostettua laatua, siihen liitettyine softineen. Siellä on kasvava markkina edessä joka tapauksessa. Kasvatetun kalan syönti kasvaa vuosi vuodelta. 

Kurssin lattia näytti olevan 2,40 jossa ulkit alko aina ostaa viimestään. Lisäksi Raisio on nettovelaton firma, jolla kassa antaa mahdollisuudet investoida osingon kasvusta puhumattakaan. Itse tosin suosittelisin investointien puutteessa omien ostoja ennen osingon kasvattamista. 

Lisäksi näen ison downsiden jälleen siinä mielessä epätodennäköiseksi, että Nestlen tyylisille elintarvikejäteille kyllä maistuu tällaiset, jos kurssi liikaa dippaa. Sen sijaan laajentuvilla globaaleilla markkinoilla on mahdollisuus isoon kysynnän lisäykseen joka Raisiolla on vielä hyvässä lykyssä edessään. Pelkästään kysynnän kasvu jossain väkirikkaassa (esim.Saksa) maassa voi tuoda nättiä muutosta sille kuuluisalle alariville.

Huonot fibat:

Miinusta antaisin omistajakunnan rakenteesta (isojen omistajien bisnesvainu?), ylimmän johdon näyttöjen puuttesta sekä melko huonoista nettisivuista jotka bränditaloilla pitäisi olla paremmassa jamassa. Kuitenkin kokonaisuudessaan näen tässä paljon potentiaalia. Keskipitkään salkkuun. 

Näytä koko viesti
Stockmann - 6.2.2019 05.10

Larsson kirjoitti:

Arpalappuun tartuttu kiinni...

Positiivisuus tarttunut myös Stockaan. Päätin silti irtautua arvasta tänään kun nousu oli prosentuaalisesti niin reipas. Eihän tuo nyt edelleenkään kallis ole, mutta otin varmat pois.

Varmaan rahastot tankkasivat loppuvuoden pessimismin hellittäessä otettaan. Ja onhan tässä tullut muutamia positiivisia signaaleja sitten pahimman dipin. Kaikki paitsi retail ovat petranneet ja lisäksi pääomistaja hankki lisää ja vielä Ratia hommattiin auditoimaan konserni. Ihan järkeenkäypää loppujen lopuksi.

 

Näytä koko viesti
Stockmann - 7.12.2018 10.18

Arpalappuun tartuttu kiinni 2000 kpl 1,95. Daytraderiä ja osakekeikeisaria luettu, mutta omaakin pohdintaa taustalla.

Perusteluina ostolle mm. lähinnä, että on varmasti pakkomyyty rahastoissa ja laskua ns. pesuveden mukana. Hinta on poljettu niin alas, että vaihtoehtoina hinnan perusteella on kohta konkka tai kioskin myynti ja ensimmäinen ei tällä brändillä ja kiinteistöillä ole vielä mielestäni realismia ennen parin vuoden turskaa. Oikeita asioita on jo tehty, kuitenkin siitä huolimatta osakkeen hinta on arvostettu jo alle tasearvon. 

Lisäksi kuulin, että lapseni luokassa ylivoimaisesti suosituin lahjaehdotus opettajalle oli Stockan lahjakortti, jostain sekin kertoo. Ja itsekin suunnistan jostain syystä laiskuuttani Stockalle kun on paremman kuteen tarve. Valikoima saman katon alla on kattavin. Ja myymälät hyvillä paikoilla. Eli melkosella mutulla mennään, mutta nyt alkaa kyllä olla olemaan halpaa tämän putiikin osalta. Lisäksi sisäpiiri ostanut neljässä, tämä pulju tullaan myymään ulkomaille ennen kuin päästetään konkkaan, jotenkin sellainen tunne. Nousuvaraa on selkeesti enemmän kun menetettävää joten tuntuis jopa tyhmältä olla ostamatta. Tiedän että Sampo ois varmempi "pankki" näillä hinnoilla, mutta kun miettii kummassa isompi upside mahdollisuus, niin mielestäni selkeästi tässä. 

Pyydän anteeksi epäekonomisia perusteluitani, mutta tämä ala jos mikä elää ja hengittää kuluttajien "mutusta".

Näytä koko viesti