Aallon Group -
Velho kirjoitti:

Negatiiviselta puolelta minusta isoin avoin kysymys on uuden organisaation kustannusrakenne. En usko, että toiminnassa sinänsä tapahtuisi mitään mullistavaa, sillä vanhat yrityksethän jatkavat jokseenkin itsenäisinä toimijoina, jotka on vain yhdistetty uuden Aallon-sateenkaaren alle. Kannattavuudessa pieni kysymysmerkki kuitenkin on, näyttävätkö vanhat tuloslaskelmat liian hyviltä, sillä nehän ovat yrittäjävetoisten yritysten lukuja. Tyypillisesti pienyrittäjät eivät nosta palkkana sellaista määrää, mikä vastaisi heidän työpanoksensa todellista arvoa, vaan voitonjakoa pyritään tekemään verotehokkaammin esim. osinkojen kautta. Miten nyt sitten käy, kun näitä entisiä oman toimistonsa satraappeja siirtyy uuden konsernin pikkupomoiksi, paljonko heille pitää maksaa lisää? Tämän lisäksi johtoporrasta joudutaan muutenkin pörssiyhtiössä lihottamaan, joten mitä seuraava sitaatti tarkoittaa suuruusluokkana, olisi hyvä täsmentää:

"“Kasvun mahdollistamiseksi yhtiö on vahvistanut konsernijohtoa ja -organisaatiota vuoden 2018 loppupuolella ja vuoden 2019 alussa, eivätkä tästä syntyneet kustannukset vielä täysimääräisesti heijastu vuoden 2018 tulokseen."

 

Itsekin näen huomattavana luotaantyöntävänä seikkana epävarmuuden uuden johtoporukan kulutasosta.

 

Esittelytilaisuudessa Mr. Pyysing kysyi vanhojen omistajien palkoista ja sai vastaukseksi, että pro forma -laskelmassa ne on jo käsitelty nykytasoisina. Tämä on positiivista.

 

Sen sijaan johtoryhmän palkat tulevat kasvamaan 2019 vs. 2018 ja näin pienessä putkassa se näkyy selvästi tuloksessa. Esittelytilaisuudessa toimitusjohtajatar ei kertonut euromäärää, vaan tokaisi: ”sehän tarkoittaa käytännössä noin kolmea henkilöä, et siitä voi päätellä”.

 

Yhtiöesitteen sivulta 52 löydämme tiedon, jonka mukaan tj:lle ja toiselle johtoryhmän jäsenelle on maksettu viime vuoden lopulla palkkoja, jotka vuositasolle käännettynä tekisivät tj:lle 114,000 euroa ja toiselle johtoryhmän jäsenelle 58,000 euroa. Jos oletetaan kolmannenkin johtoryhmän jäsenen palkan olevan tuota 58,000 euron luokkaa, olisi näiden kolmen palkka vuositasolla yhteensä 230,000 euroa, eli sivukuluineen noin 300,000 €.

 

Vuonna 2018 mainittujen kahden johtoryhmäläisen palkkoja oli maksettu sivukuluineen n. 30,000, eli näin saataisiin 270,000 euron negatiivinen ebitda-vaikutus verrattuna viime vuoteen. Näin siis pelkästään johtoryhmän laajentamisella saataisiin viime vuoden ebitda-marginaali putoamaan 1,8 %-yksikköä cheeky

 

Jos ajatusleikkinä isketään tuo 270,000 euron negapaukku viime vuoden tulokseen, saadaan tulosluvuiksi (olettaen, että anti merkitään täyteen ja lisäosake-erä merkitään):

*Ebitda_____2,250,000 euroa

*Eps ilman liikearvon poistoa ja rahoituseriä_____0,434 euroa

 

 

Arvostukset :

Ev/ebitda_____8,1

P/e_____15,2

Nettokassaoikaistu p/e_____11,8

 

 

Toki iso nettokassa poikii ennen yrityskauppoja lisää rahoitustuottoja, mutta siinä puhutaan muutamasta kymppitonnista.

 

Mikäli em. luvut ovat kartalla, ei tämä nyt sikahalpa ole siihen nähden että kyseessä on korkeintaan keskinkertainen yritys.

 

Näytä koko viesti
Aallon Group -

Yhtiön nettokassaa on eritelty Inderesin rapsassa sivulla 24 näin (luvut meur):

 

Rahavarat 31.12.2018_____1,75

2019 takaisin maksettu osakaslaina_____+0,18

Osingonjakovelka_____-0,35

Omien osakkeiden hankintaan liittyvä velka_____-0,30

Tytäryhtiöiden osingonjakopäätökset_____-1,25

 

-->Käytännössä nettokassa on about nollilla ennen antia

 

 

Eli annista jää kulujen jälkeen yhtiölle 4,3 – 5,3 meur ja juuri ennen antia on siirretty osakkaille 1,9 meur osinkoina ja omien osakkeiden ostoina. Tässä annissa kukaan ei myy, mutta kassa kuivattiin cheeky

Näytä koko viesti
Aallon Group -
Kobra kirjoitti:

-P/E 2018: 10,4 ja ennusteet: 9,4 / 8,4 / 7,7

 

Nuo Inderesin luvuthan on laskettu antia edeltävällä osakemäärällä.

 

Tässä luvut annin kulut huomioiden, mikäli anti merkitään täyteen (mutta ilman "lisäosake-erää", jonka koko 150,000 kpl ja 1,0 meur):

 

Nettokassa nyt_____0,0 meur

Nettokassa annin jälkeen_____4,3 meur

Osakemäärä annin jälkeen_____3,40 milj. kpl

Vuoden 2018 eps annin jälkeen_____0,49 euroa

 

Merkintähinnalla 6,60 euroa EV on n. 18,14 meur

 

Vuoden 2018 pro forma –luvut:

Liikevaihto_____15,41 meur

Ebitda_____2,52 meur

Ebit_____2,10 meur

Nettotulos_____1,65 meur

 

Arvostukset vuoden 2018 pro forma –luvuilla:

EV/S_____1,2

EV/EBITDA_____7,2

P/E_____13,6

 

Annin jälkeinen nettokassa tekee 1,26 euroa/osake, jonka vähentäminen merkintähinnasta jättäisi p/e:ksi 11,0. "Nettokassaoikaistun" p/e:n seuraaminen varsinaisen ohella lienee sikäli perusteltua, että antirahat on tarkoitus käyttää yritysostoihin, joiden tällä alalla pitäisi näkyä kasvattavasti viimeisellä rivillä (ellei sössitä).

 

Yllä olevia p/e-lukuja nostavat liikearvon poistot, jotka tosin yhtiöesitteen mukaan olivat 2018 vain 0,1 meur. Nämä pois lukien ja 20 % veroastetta käyttäen viime vuoden pro forma –eps olisi ollut 0,52 euroa, josta p/e 12,7 ja "nettokassaoikaistu" p/e 10,3.

Näytä koko viesti
Reka Industrial (os. Neo) -

Joo-oh…

 

[quote]

Vanha ohjeistus (13.2.2018):

Liikevaihdon arvioidaan vuonna 2018 kasvavan edellisestä vuodesta. Liiketuloksen arvioidaan vuonna 2018 kasvavan selvästi vuodesta 2017.

 

Uusi ohjeistus (24.4.2018):

Liikevaihdon arvioidaan vuonna 2018 jäävän edellisvuoden tasolle ja liiketuloksen arvioidaan heikkenevän edellisestä vuodesta heikosta alkuvuoden tuloksesta johtuen. Johtuen edellä kuvatusta pakotetilanteesta loppuvuoden tuloskehityksen arviointi on tällä hetkellä vaikeaa ja näkymät päivitetään viimeistään 12.6.

 

Liiketuloksen ”selvä kasvu” kääntyi ”heikkenemiseksi” ja tämä olennainen muutos ilmoitetaan vasta liiketoimintakatsauksessa tyyliin business as usual.

Venäjä-pakotteiden tuoma ilmeisen nopea muutos markkinaympäristöön toimii lieventävänä asianhaarana, mutta ei riitä poistamaan fiilistä siitä, että asioiden hoito tässä firmassa saattaa olla nakkikioskitasoa. Tätä fiilistä lisää, että firman tämän vuoden pörssitiedotteista kolmannes on korjauksia varsinaisiin tiedotteisiin.

Olen vilkuillut tätä sivusilmällä lähinnä Inderesin juttujen kautta, josko p/e-luku olisi painunut kunnolla alle kympin markkinanäkymien samaan aikaan vahvistuessa ja näin olisi avautunut ok risk/reward-suhde. Nyt kuitenkin olen päätymässä siihen, ettei tällaiseen heikkotaseiseen ja laadultaan akuankkayhtiöön kannata koskea, ellei kurssia hakata isolla moukarilla maanrakoon. Saa nähdä käykö niin, kun pakotteiden tuoma toimialan epävarmuus yhdistetään yleiseen markkinaturbulenssiin.

 

Näytä koko viesti