Outokumpu -

Ko. firmassa vuosikausien työhistoria ja on kurssia tullut puolileikilläänkin seurattua sen takia. Olihan se reaaliaikainen kurssi meillä jopa vanhan intranetin etusivulla esillä heti sivun yläreunassa, joten seuraamiselta ei oikein voinut välttyäkään :)

No oli miten oli, syystä tai toisesta Kummun kurssi niiaa lähes joka osarin yhteydessä, ei noilla tuloksilla useinkaan tunnu olevan minkäänlaista merkitystä päivän kurssireaktioon. Tämä omana mutuilunani, ehkä Indereskin jotain vaikuttaa mutta nähdäkseni "outokumpu laskee osaripäivänä" on pitkälti sama asia kun "kepu/oriola pettää aina".

Eiköhän tuo tuosta taas hiljakseen korjaile, Malinen on ollut vakuuttava ja tehnyt mielestäni hyvää työtä parin tyhjän arvan jälkeen, yhtiössä oli minusta havaittavasti eri meininki jo ennen koronaa vaikka Malinen taisi päästä kunnolla puikkoihin vasta Q3-Q4'20 vaihteessa. Tai ainakin konsernijohdon puheet ja viestintä henkilöstön suuntaan muuttuivat aika lailla järkevämmän kuuloisiksi näissä kaiken maailman johtajien infopäivissä, -tilaisuuksissa ja -zoomeissa. Tuloksekkaaltahan tämä vaikuttaa jo nyt, Baan ei saanut vuosinaan oikein mitään aikaiseksi.

Jotkut osakkeenomistajat voivat olla eri mieltä, mutta yhtiön kannalta suunnattu osakeanti oli mielestäni aivan loistoveto Maliselta, se pitkälti ratkaisi velkaongelman. Ajoitus oli täydellinen, korkomenot pienenivät nyt huomattavasti (mikä se summa nyt olikaan, 16mil/a?)  juuri samaan aikaan kun teräs lähti käymään kaupaksi huimaa tahtia. Mahdollisesti varsin lyhyeksi jäävästä korkeasuhdanteesta jää nyt omaankin taskuun kahisevaa tulevaisuutta varten.

Ja vielä, muunmuassa tämä investointi https://yle.fi/uutiset/3-11074565 on ollut täysin jäissä ilmeisesti ainakin osittain koronan ja yhtiön taloushuolien vuoksi, mutta konsernin taloudellinen tilannehan on vastoin odotuksia (erikoista kyllä) tervehtynyt koronan aikana huomattavasti. Näin ollen en ihmettelisi mikäli vielä tämän vuoden aikana ilmoitetaan joko tuosta, tai jostain muusta isommasta investoinnista.

Americas on vihdoin saatu pelittämään, henkilöstökuluja laskettua ja korkomenotkin alas, joten tuloksentekokyky pitäisi olla varsin eri tasolla myös heikommissa suhdanteissa. Investointejakin saattaa olla tulossa putkesta ulos, ja elvytysrahojen ympäri maailmaa buustaama rakentaminen ja autojen kova kysyntä pitänee peruskysynnän korkeana lähivuodet. Siinä kai jokunen kurssiajurikin siis.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj -

Mukava nähdä että Sagalla kauppa käy. Onko jotain paikkaa mistä näitä turkisten hintojen historiallista dataa olisi kätevästi nähtävillä? Kurssi viiden vuoden huipuissa mutta kiinnostaisi tietää minkälaisia hintoja nahoista maksetaan vaikkapa nyt versus 2017, jolloin viimeksi käytiin näissä haminoissa kurssin osalta. 16/17 tilinpäätöksessä kehutaan nousevia hintoja kuten nytkin...Tuolloin esim. koko vuoden välitysmyynti 10M kappaletta ja kesäkuun 3,3M, nyt tässä kesäkuun huutokaupassa 3,8M nahkaa tarjolla ja kysyntää tuntuu piisaavan.

Onko tuo 5x pohjat sivistynyt mutuilu vai perustatko johonkin karkeaan laskentaan?

Näytä koko viesti
Pääoman palautus Norjasta, verotus? -

Vastaanpa omaan kysymykseeni nyt kun palautus on maksettu, eli norjalaiselta pörssiyhtiöltä saamastani pääomanpalautuksena maksetusta osingosta ei mennyt ollenkaan ennakonpidätystä (tavallinen arvo-osuustili) sen paremmin Norjaan kuin Suomeenkaan, tilille tullut raha oli täsmälleen osakkeiden määrä * osinkosumma * valuuttakurssi.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj -

Äh, olipa kehno muotoilu tuossa ekassa viestissäni, tarkoitin siis tosiaan tuolla "ei sitä tee" että ei lähde ajamaan toimintaa alas.

Mielenkiintoinen pointti siitoseläimistä, saatat hyvinkin olla oikeassa että varovaisuus jatkuu pidempään. Tanskassahan jätettiin kai teoriassa portti auki tarhaajille palata asiaan parin vuoden kuluttua, mutta jos laadukkaat siitoseläimet ovat kiven alla niin tämä sikäläisten tarhaajien toiminnan jatkaminen myöhemmin on varmaan yhä teoreettisempaa haihattelua. Suomessa niitä kuitenkin olisi, joka tuo tietysti uuden kärjen tuohon Vaasan seudun tanskalaisille kohdennettuun markkinointiin. Näinköhän sitä saataisiin ruotsinkielisille alueille houkuteltua tanskalaisia turkisyrittäjiä, tuosta Ylen jutusta saa käsityksen että useat perhekunnat ovat pohtineet asiaa vakavissaan. Turkikset sikseen, yrittäjähenkiset maahanmuuttajat Skandinavian alueelta olisi kyllä muutenkin aivan kullanarvoinen asia Suomelle, mielestäni.

Yksi asia mitä olen myös miettinyt Sagan suhteen on se, että hyötyykö yhtiö tänä päivänä varsinaisesti mitään asemastaan julkisena pörssiyhtiönä, vai olisiko sille lopulta parempi poistua pörssistä? Vaihto on pientä, kiinnostus vähäistä, omistajapohja ja äänivalta hyvin keskittynyt, alan imago kehnohko eli instikoita hankala saada mukaan. Pienimuotoista kauppaa osakkeilla voisi käydä vaikkapa Privanetissäkin, ja jotenkin hankala uskoa että hinnanmuodostus siitä kohtuuttomasti kärsisi. Onko pörssiyhtiön uskottavuus sitten niin paljon suurempi, Sagahan on joka tapauksessa alalla vanha ja uskottava toimija.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj -

Henkilökohtaisesti olen turkistuottajien puolella ja toivon alan jatkuvuutta Suomessa vaikken alasta oikeastaan mitään ymmärräkkään. Mutuilen kuitenkin sen verran, että en näe poliittista riskiä aivan hirvittävän suurena tällä erää, koska:

-tämä hallitus ei sitä tee, sillä

1. keskusta on (toistaiseksi) hallituksessa ja lyö täyden neliraajajarrutuksen päälle tällaisiin esityksiin, lisäksi juuri viime syksynä alkutuotannon koronatukiin tehtiin keskustan johdolla muutoksia turkistuottajien eduksi https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.1228424 (jatkuminen lienee RKP:n intresseissä myös koska Pohjanmaa)

2. vihreillä ja vasemmistolla on agendallaan heille tärkeämpiä ilmastoon liittyviä asioita, poliittista pääomaa ei liene tällä erää riittävästi voimien jakamiseen

3. hallitus on jo saanut osakseen varsin mittavia syytöksiä elinkeino- ja työmahdollisuuksien tuhoamisesta usealta eri sektorilta, tuskin Margariini haluaa näppejään polttaa joka ikisessä asiassa

 

Seuraava hallitus ei sitä myöskään tee, sillä jos luoja suo, se on jälleen oikeistohallitus joka ei lähde kuoppaamaan ideologia-pohjalta työllistäviä vientielinkeinoja. Sitä seuraava hallitus aloittanee ilman kriisejä joskus 2027, jos päätös tehdään silloin, luotan optimistina että keskusta varmistaa asialle piiitkän (5v+) siirtymäajan. Eli en näe riskiä kovin ajankohtaiseksi ainakaan vielä tällä vuosikymmenellä.

Ja muutama tajunnanvirta-lause vielä: Päätökset Norjassa, Tanskassa ja Puolassa ovat varmasti tervehdyttäneet markkinaa, joka ilmeisesti on jo näkynytkin Sagan huutokaupoissa. Taitava markkinointi osaa asettaa mikromuovikuidut ja luonnosta saatavat nahat ja turkikset vihreään vaakakuppiin joka saattaa lieventää asenteita. Kiinassa vauras väestönosa jatkaa kasvuaan ja turkikset näyttävät kiinnostavan siellä. Aluepoliittiset intressit ovat suuria; Vaasan seutu markkinoi aluettaan ja sen valmista "turkisekosysteemiä" aktiivisesti mm. tanskalaisille tarhaajille https://yle.fi/uutiset/3-11795072 . Työllisyysvaikutus on tuhansia; kyseessä vientituote joka tuo maahan potentiaalisesti paljon rahaa; Suomen pitkä historia turkistarhauksen johtavana maana tuonee jonkinnäköistä kilpailuetua.

Lappuja en omista, koska käyvän hinnan arviointi tälle on minusta hankalaa. Kesällä olin jo hetken ostohousut jalassa, mutta käväisinkin sitten lopulta kokonaan eri osastolla, harmi kyllä koska kurssihan on terästäytynyt merkittävästi. Haluaisin näyttöä tuloksesta, ehkä ensi vuonna voi tehdä päätöksen markkinan suunnasta paremmilla tiedoilla kun nämä tuotannolta poistuvat maat eivät siihen enää niin vaikuta. Osake on kyllä harmillisen epälikvidi ja epäseksikäs. Iinupin kirjoituksia olen seurannut mielenkiinnolla ja toivottavasti herralla on virtaa jatkaa ansiokasta työtänsä alan käänteiden ja näkemysten valottamisessa tallukoille.

Näytä koko viesti