Olet täällä

Kysymyksiä verotuksesta - 19.1.2021 02.21

TuuriTuuli kirjoitti:

 

Mutta on minullakin yleinen kysymys: Miten Suomen verottaja nyt suhtautuukaan noihin ulkomailta saatuihin osinkoihin, jotka maksetaan redeemable shareina? Ennen vanhaan verotus meni sekaisin niiden kanssa niin reippaasti, että ei maksanut vaivaa. Mutta entä nykyään?

Tätä piti kysyä jo viime vuoden puolella NetEntin osingosta hehkuttaneilta. mutta se unohtui.

 

Kysyin verottajalta tätä asiaa, nimenomaan NetEnt liittyen. 

Verosopimusta sovellettaessa arvopaperien luovutusvoitot verotetaan asuinvaltiossa, eli sinun tapauksessa Suomessa.

On mahdollista, että Ruotsi katsoo tämän lunastusosakkeiden myynnistä syntyvän edun olevan osinkoa. Jos sinulta pidätetään osinkoveroa, voi Suomi hyvittää veron täällä tapahtuvan luovutusvoittoverotuksen yhteydessä.

 

Mutta jos Ruotsi olisi verottanut split-hetken etua (eli saatuja ilmaisia osakkeita), ei Suomessa ole syntynyt sillä hetkellä mitään verotettavaa tuloa ja näin ollen ei kaksinkertaista verotustakaan pitäisi syntyä, eikä Suomessa hyvitettäisi tällaista veroa.

En nyt tiedä kumpana ruotsin verottaja pitää osinkona vai "normi" splittinä, mutta veikkaan jälkimmäistä ja ymmärsin että Suomen verottaja käsittelee luovutusvoittona. Ruotsia ymmärtävälle tietoa pitäisi löytyä näiden lunastusosakkeiden verotuksesta skatteverket.se. Toisin sanoen en osaa sanoa, mitä ruotsin verottaja sanoo, mutta Suomen version löytää https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48262/arvopaper...

Käytännössä alkuperäinen hankintahinta jaetaan samassa suhteessa alkuperäiselle osakkeelle ja lunastusosakkeelle, kuin niiden käyvät arvot on splitti päivänä. 

Esim Splitin jälkeen osake A päivän keskihinta 24€ ja lunastusosake (redeemable share) 1€. Suhde siis 96% ja 4%. Jos alkuperäinen hankintahinta olisi ollut vaikka 10€, niin Osakkeen A uusi hankintahinta on 9,6€ ja lunastusosakkeen hankintahinta 0,4€. Veroja maksellaan sitten niitten mukaan, eli päätelmän mukaan kun yhtiö lunastaa 1€lla lunastusosakkeen takaisin, joutuu 1€-0,4€=0,6€:sta maksamaan luovutusvoittoveron. Osakkeen A kun aikanaan myy on käytettävä uutta hankintahintaa 9,60€, tietenkin jos ei sitten käytä hankinta olettamaa. :)

Joku ruotsin taitaja voi selvitellä saako suuria säästöjä ruotsin veromallilla, vai meneekö se samalla lailla.

 

 

Näytä koko viesti
Lehto Group - 16.12.2020 11.02

Ilmeisesti jopa 17% ensisijaisista merkinnöistä sai toissijaisia tässä annissa.

Näytä koko viesti
Finnair - 25.6.2020 12.47

Tinggeli kirjoitti:

Tänään on se viimeinen päivä myydä / ostaa merkkarit. En omista yhtään Finairin osaketta (myin vanhat noin 1,56 euron tasossa) mutta merkkareita on paljon. Kun merkkarit tulivat vaihtokeppisiksi, niin en oikein osannut päättää merkitsenkö vai myynkö ne vai mennäänkö fity-sixty. Nyt olen tilanteessa jossa todennäköisesti merkitseminen on paras vaihtoehto. Mutta lasketaan.

Merkkari maksaa nyt 1,42 euroa
Finnair New shaers treidaa: 0,55

Merkkarilla saa ostettua (siis jos joutuisi ostamaan) keskihintaan 0,54 euroa. Eroa ei juuri ole.

Vanhat treidaa: 0,68

Mutta jos vanhojen kurssi ei laske pahemmin, niin merkitseminen kannattanee edelleen eikä merkkareita kannata myydä tähän hintaan.

Vai onko jollain muita ajatuksia?

 

 

Kai se pätee niinkuin muussakin sijoituksessa, että jos uskoo oman suunnitellun sijoitusajan puitteissa osakkeen arvon olevan tuottotavoitteen verran yli 0,54 niin kannattaa merkata. :) 

(Itse ostin ja merkkasin merkkareilla ja yritän maximi toissijaiset merkinnät saada myös...)

Mutta ehkä liittyen tämänkin myynnin kannattavuuteen, niin miten tämä Finnairin anti/split näkyy merkkarin verotuksessa? Ajatellen jos olisi tehnyt niin hullusti että ostanut ennen split 4e osakkeen, jossa yhden yön ihmeenä jälkeen on osake ja merkintä oikeus.

Tämän jälkeen jos olisi pelkän merkintäoikeuden myynyt esim 1,5e. Mikä on verotusmielessä merkintäoikeuden hankintahinta ja mikä jää jäljellä olevan "vanhan kunnon" osakkeen hankintahinnaksi (arvohan sillä tällä hetkellä on 0,67c)?

Näytä koko viesti
Finnair - 23.6.2020 02.13

Tinggeli kirjoitti:

 

HenkkaJo kirjoitti:

Tarkoitin, että jos Finnair new shares treidaa 0,575 per osake , niin miksi ostaa merkkareita eikä suoraan new sharesia?

 

Ei ole merkitystä, jos hinta on sama. Helpomalla pääsee kun ostaa suoraan uusia osakkeita. Mutta jos haluaa spekuloida että....

 

Periaatteessa ei ole merkitystä, jos new share ja merkkarit treidaa samassa.

Piensijoittajalla toki, suorasta ostosta joutuu välityspalkkion maksamaan koko potista, mutta merkinnöillä ostoilla vain merkkareista (lopullisesta merkkaamisesta ei joudu välityspalkkiota maksaa). 

Lisäksi ymmärsin, että merkkareilla merkitessä (siis vaikka pörssistä olisi ostanut, eikä alunpitäen saanut) olisi mahdollisuus yrittää saada toissijaisia merkintöjä hintaan 0,40e?! Joita sitten saa jos saa...

Näytä koko viesti
NET ENT - 11.5.2020 02.39

Onko kaikilla jo näkyvissä nuo NetEnt AB IL B:t?

Minun Nordean AOT:lle ei ole ilmaantunut, vaikka tänään niillä vissiin voisi jo käydä kauppaa...

Nordea aspa ei osannut sanoa mitään.

Mielenkiinnosta soittelin verottajallekkin kysyäkseni minkä päivän kurssin mukaan splitti määräytyy, sillä verottajan ohjeiden mukaan vaikuttaa myös alkuperäisen hankintahinnan alenemiseen ja toki lunastusosakkeen mahdollisen myynnin verotukseen, lupasivat tällä viikolla palata asiaan... Toki jos täällä on asiantuntemusta niin mielellään kuulisi jo ennen verottajan yhteydenottoa.

 

 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 23.3.2020 08.55

Täytyy tehdä jotain, ehkäpä Nordnet-tili. 

Jos ei ole tehnyt ja meinaa tehdä niin kannattaa ehkä laittaa prosessiin. 

Kaverilla ainakin helmikuussa arvio tilin avaamiseen kuluvasta ajasta oli 4vko ja kolmisen viikkoa siinä vissiin menikin. Toki tilanne saattaa olla eri tällä hetkellä?!

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 9.11.2019 02.17

Minä aloitin osakkeiden oston nordnetillä. 

Kuitenkin omiin sijoitusmääriin ja haluihin sijoittaa osakkeisiin Nordnetin palvelumaksut olivat kestämättömät.

Ehdotin tänään aspaan, että Nordnet ottaisi 1% maksimipalkkion osakekaupankäyntiin, kuten esim Nordea ja OP.

Väitän,että lisäisi pienien osake SÄÄSTÄJIEN kaupankäyntiaktiivisuutta ja innostaisi nykyisiäkin asiakkaita kaupankäyntiin loppuvuoden esim veromyynteihin tjs.

Minun mielestä nordnetille "no brainer" ,jos siellä ei ole kovasti alle 700-900€ kauppaa  7-9€ kuluilla . Siitä mä en tiiä! 

Piensijoittajat huutakaa hep 1%palkkiokatolle!!:)

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 22.12.2017 12.06

Kiitos vastauksesta! Hyvinhän lasten sijoitukset on kehittynyt viimevuosina vaikka mihin ne olisi ilman näkemystä tunkenut.

Kiinnosti vain sinun näkemyksesi ja kun näillä rahoilla riskiä sietää ja ajallisesti saa hajautettua, niin muokkasin toisen lapsen säästö ohjelmaa lukemani perusteella.

Täytyy vielä huikata tässä muistutuksena, että varsinkin superrahastot ovat kuluttomuudessaan huippuja tehdä alle 1000€ verottomat myynnit. 

Varsinkinlapsille säästäessä hankintahintaa pystyy nostaa kivan monta kertaa vuosien saatossa.  Nämä ovat myös hyviä hetkiä mielestäni analysoida pienen potin kanssa pysyykö säästösuunnitelmassa vai mihin suuntaan mennä. Itse olen päätynyt tämän potin tiputtelemaan osissa takaisin rahastoihin, jolloin koen tekeväni kaksinkertaisen ajallisen hajauttaminen... En tiedä olenko aivan pihalla? :)

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 21.12.2017 10.41

Oli pakko rekisteröityä. Kiitos jälleen hyvästä blogista ja mahtavasta sisällöntuotosta.

Viimeinen kirjoituksesi herätti mielenkiinnon mielipiteestäsi lapsille kk säästämisen kohteesta? Jos sijoitusaika on 13v+ ja puhutaan kympeistä (20-100€/kk) kuukausittaisena sijoituksena? 

Löytyykö nordnetin kuukausisäästettävistä ETF.stä (esim kehittyvät markkinat) jotain joka olisi lähellä näkemystäsi? Seligsson indeksit esim. kehittyviin? Superrahastot? 

Suosisitko isomman potin keräämistä ja näiden sijoittamista osakkeisiin vai edellämainittua tasaista tiputtelua?

 

Näytä koko viesti