Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta -
Taloudellinen Ajattelija kirjoitti:

 

Maanviljelijät ja puutarhurit sen tietävät: jos haluat korjata satoa huomenna, on parempi istuttaa siemenet tänään.

Jos jatkat elämääsi nykyiseen malliin, viekö se sinut kohti unelmiasi vai onko aika tehdä muutos, joka alkaa tänään?https://t.co/91cuQ1O6jV

— Taloudellinen Ajattelu (@TAjattelu) October 21, 2021

Nyt oli erinomainen kirjoitus! 

Näytä koko viesti
Citycon -
von Fyrckendahl kirjoitti:

Mitä ajattelette laajenemisesta asuntopuolelle: Onko se rönsyilyä vai strategisesti järkevä askel ja miksi?

Yrittääkö Citycon nostaa pörssikurssia siirtymällä sijoittajien hyljeksimältä, kärsineeltä ja supistuvalta kauppakeskusalalta muodikkaille asuntomarkkinoille? 

Rönsyilyä se ainakin on. Aika näyttää, onko strategia oikea. Itselläni tulee vain tuoreena varoittavana esimerkkinä mieleen Telian rönsyily tv:n ihmeelliseen maailmaan. Toimiala toki täysin eri, mutta pointti on sama. 

Näytä koko viesti
Outokumpu -
laitamies kirjoitti:

Ko. firmassa vuosikausien työhistoria ja on kurssia tullut puolileikilläänkin seurattua sen takia. Olihan se reaaliaikainen kurssi meillä jopa vanhan intranetin etusivulla esillä heti sivun yläreunassa, joten seuraamiselta ei oikein voinut välttyäkään :)

No oli miten oli, syystä tai toisesta Kummun kurssi niiaa lähes joka osarin yhteydessä, ei noilla tuloksilla useinkaan tunnu olevan minkäänlaista merkitystä päivän kurssireaktioon. Tämä omana mutuilunani, ehkä Indereskin jotain vaikuttaa mutta nähdäkseni "outokumpu laskee osaripäivänä" on pitkälti sama asia kun "kepu/oriola pettää aina".

Eiköhän tuo tuosta taas hiljakseen korjaile, Malinen on ollut vakuuttava ja tehnyt mielestäni hyvää työtä parin tyhjän arvan jälkeen, yhtiössä oli minusta havaittavasti eri meininki jo ennen koronaa vaikka Malinen taisi päästä kunnolla puikkoihin vasta Q3-Q4'20 vaihteessa. Tai ainakin konsernijohdon puheet ja viestintä henkilöstön suuntaan muuttuivat aika lailla järkevämmän kuuloisiksi näissä kaiken maailman johtajien infopäivissä, -tilaisuuksissa ja -zoomeissa. Tuloksekkaaltahan tämä vaikuttaa jo nyt, Baan ei saanut vuosinaan oikein mitään aikaiseksi.

Jotkut osakkeenomistajat voivat olla eri mieltä, mutta yhtiön kannalta suunnattu osakeanti oli mielestäni aivan loistoveto Maliselta, se pitkälti ratkaisi velkaongelman. Ajoitus oli täydellinen, korkomenot pienenivät nyt huomattavasti (mikä se summa nyt olikaan, 16mil/a?)  juuri samaan aikaan kun teräs lähti käymään kaupaksi huimaa tahtia. Mahdollisesti varsin lyhyeksi jäävästä korkeasuhdanteesta jää nyt omaankin taskuun kahisevaa tulevaisuutta varten.

Ja vielä, muunmuassa tämä investointi https://yle.fi/uutiset/3-11074565 on ollut täysin jäissä ilmeisesti ainakin osittain koronan ja yhtiön taloushuolien vuoksi, mutta konsernin taloudellinen tilannehan on vastoin odotuksia (erikoista kyllä) tervehtynyt koronan aikana huomattavasti. Näin ollen en ihmettelisi mikäli vielä tämän vuoden aikana ilmoitetaan joko tuosta, tai jostain muusta isommasta investoinnista.

Americas on vihdoin saatu pelittämään, henkilöstökuluja laskettua ja korkomenotkin alas, joten tuloksentekokyky pitäisi olla varsin eri tasolla myös heikommissa suhdanteissa. Investointejakin saattaa olla tulossa putkesta ulos, ja elvytysrahojen ympäri maailmaa buustaama rakentaminen ja autojen kova kysyntä pitänee peruskysynnän korkeana lähivuodet. Siinä kai jokunen kurssiajurikin siis.

Mielenkiintoista kuulla näkemyksiä "talon sisältä". Näitä on mukava lukea, kiitos! 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
hauturi kirjoitti:

Ok, siis ei puhuta itse passista vaan siitä saako sitä käyttää johonkin.

Mites, jos pidän vaikka syntymäpäiväjuhlat ja kutsun kavereitani, ja ilmoitan että osallistua voi vain koronapssin näyttämällä ja siitä pitää näkyä että rokotukset on saatu tai tauti sairastettu. Laillista vai ei?

Laillista. Voit asettaa yksityistilaisuuteen pääsykriteeriksi vaikkapa tietyn sukkien värin. Yleisötilaisuuksissa toki hieman eri pelisäännöt ja tässä yhteydessä kysymys on huomattavasti hankalampi. 

Näytä koko viesti
Pfizer -
Bingo53 kirjoitti:

Olen päätynyt terveydenhoitoalan yrityksistä pitämään salkuissani Pfizer Inc. (PFE), Johnson & Johnson (JNJ) ja UnitedHealth Group Inc. (UNH) osakkeita suoraan. Näihin päädyin seikkailtuani aikani Orionin, tanskalaisen Novo Nordiskin ja ruotsalaisten lääkeyhtiöiden kanssa.

Terveydenhoito (Health care) toimialana on vakaa, kasvava ja antaa pitkäaikaisen kysynnän kaikenlaiselle toiminnalle olipa kyse kiinteistöistä, palveluista tai lääkkeistä ja välineistä. Toimiala antaa alustan sekä pienille, että isoille yrityksille. Alalle on helppo tulla vaikkapa aloittamalla maskien tuotanto muutamassa kuukaudessa, mutta pysyminen, kasvaminen ja vallihaudan rakentaminen on kokonaan toinen juttu. Tästä syystä olen päätynyt sijoittamisessa suuriin.

Kolmen edellä mainitun mittakaavaa vaikkapa oman Orionimme suhteen antavat alla olevat liikevaihto ja tuloskaaviot:

Ei pienissä yhtiöissä mitään vikaa ole, mutta niitä on helpompi omistaa etf-rahaston kautta ja itse pidän salkussa iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF USD Acc (QDVG) rahastoa. Kolme ensimainittua ovatkin siinä nyt suurimpina sijoituksina:

Lupaavia, kasvun kielekkeellä olevia voi lisäksi omistaa toisenlaisen rahaston kautta eli vaikkapa Handelsbanken Hälsovård Tema (A1 EUR), joka valitsee lajitelmansa vähän toisella periaatteella - rahasto yrittää ylittää alan keskiarvotuoton:

Molemmissa näkyy hyvissä asemissa mm. Thermo Fisher Scientific, jonka lääkkeiden kylmäkuljetusvälineille ennustettiin suurta kysyntää - sen kurssi nousikin vuoden 2019 lopun tasosta 222 USD nykyiselle 512 USD tasolle, mutta on siinä pysynyt.

Kolmen suuren kurssikehitykseen on vuosien varrella vaikuttaneet kaikenlaiset tapahtumat jenkkien terveydenhuollon lainsäädännöstä keksintöihin, sulautumiseen ja jakautumisiin. Oma valintani perustuu siihen, että nämä kolme ovat keskenään erilaisia: Pfizer on melko puhtaasti lääkevalmistaja, Johnson & Johnson on sekä lääketukku ja -jakelija, että lääkevalmistuttaja ja UnitedHealth Group on sairasvakuutusyhtiö, jolla on megalomaaninen oma terveydenhoitokapasiteetti. Erilaisuus tasoittaa sektorisijoitusta.

Kolmen vuoden kurssikehityksiä eiliseltä päivältä (tiedot Morningstar):

Pfizer:

Johnson & Johnson:

UnitedHealth Group:

Yhtiöt alkavat tiedottaa toisen neljänneksen tuloksiaan ja niiden tullessa sijoitusta harkitsevan on hyvä keskittyä lukuihin, jotka on laskettu 20Q3 to 21Q2 eli viime vuoden heinäkuun alusta tämän vuoden kesäkuun loppuun. Ne luvut kertovat enemmän korona-ajasta kuin alla olevat vuositulokset.

Pfizer:

Lähde: https://tools.morningstar.fi/fi/stockreport/default.aspx?Site=fi&id=0P00...$$ALL

Johnson & Johnson:

Lähde: https://tools.morningstar.fi/fi/stockreport/default.aspx?Site=fi&id=0P00...$$ALL

UnitedHealth Group:

Lähde: https://tools.morningstar.fi/fi/stockreport/default.aspx?Site=fi&id=0P00...$$ALL

Ylläolevissa oikeastaan tärkeitä ovat oman pääoman rivi sekä vapaan kassavirran kehitys vuodesta toiseen. Ne ovat tavattoman vahvoja ja itselleni syy omistaa juuri näitä. Lisää tunnuslukuja yhtiöistä löytyy kuvien alla olevista Morningstarin linkeistä.

"As people returned for healthcare they had deferred earlier in the coronavirus pandemic, sales of J&J’s medical devices climbed 63% year over year. Higher sales of the company’s skin care and beauty products helped lift J&J’s consumer-health revenue by 13% compared with a year earlier."

The Wall Street Journal tänään: https://www.wsj.com/articles/johnson-johnson-posts-higher-quarterly-prof...

Terveydenhoitoalalla on myös hoivakiinteistöjä omistavia REIT-yhtiöitä - itse olen valinnut salkkuun LTC Properties, Inc. (LTC) yhtiön, joka mukavasti jakaa kuukausittain osinkoa kiinteistöjen tuotosta. Toinen on Medical Properties Trust, Inc. (MPW), joka REIT-muotoisena jakaa tuloksestaan osingon neljännesvuosittain. Kiinteistöpuoli täydentää toimialaa, jossa sairaille ja hoivattaville ei loppua näy.

Traderkohteet alalla löytyvät enemmänkin loputtomasta lupaavien yritysten luettelosta nopeatempoisempaa sijoittamista haluavalle. Tämän pohdinnan tarkoitus on laajentaa tämän ketjun keskustelua PFE:n lisäksi muihinkin yhtiöihin Health Care toimialalla.

Hyvä postaus, kiitos! Pfizer on itselläni tarkassa seurannassa ja paino on viime viikkojen nousutrendin jälkeen jo 18% koko nettovarallisuudesta. En silti ole vielä ainakaan aikeissa kevennellä. 

Näytä koko viesti
Exxon Mobil -

Exxonia ja Chevronia salkussa merkittävällä painolla. Ihan mukava, kun on pitkästä aikaa edes pientä positiivista virettä öljysektorilla. Näitä omistaessa on ollut viime aikoina ns. ”usko koetuksella”, kun tälläkin palstalla ihmiset postailee päivityksiä kymmenien prosenttien vuosituotoistaan. Olin jo myymässä loppuvuodesta nämä laput, mutta päädyin kuitenkin siihen, että katselen kesään asti, miten nämä juoksee. 

Näytä koko viesti
Exxon Mobil -
Bingo53 kirjoitti:

Talvi se tulee jenkkiläänkin. Tuskinpa nuotiolla värjöttelevät.

Pörssikurssia selittävä muuttuja ei taida olla nyt öljyn hinta vaan varastot. 

 

Näin näkisin tilanteen myös. Kurssi on ensi kesänä 47d, saa ottaa talteen. 

Näytä koko viesti
Tupakkateollisuus -
Bingo53 kirjoitti:

Salkkuja minulla on useampia ja kolmessa pankissa. Tässä salkussa missä Altria on, aktiivisia rahastoja on 19 kpl, osakepositioita 20 kpl ja etf-rahastoja 18 erilaista. Koko tämän salkun arvosta Altrian paino 5,2% ja salkun osakeosuuden painosta 8,5 %. Tässä painossa suurin piirtein haluan sen pysyvänkin. Tässä salkussa on osinkostrategia.

Nordnetissa on toisenlainen salkku ja siinä on kasvustrategia. Niinpä sen sisältö ja käsittely on erilainen, mutta siinä on Health Carea defensiivisenä.

yes

Mikäs Altriaa on laskenut viime päivät (kurssi nyt 38 ja risat), yleinen markkinatunnelmako? Voinee sanoa, että tällöin ns. väärin laskenut. Ensi viikolla taitaa olla tankkauspäivä.

Näytä koko viesti
Tupakkateollisuus -
Bingo53 kirjoitti:

Olen samoilla linjoilla. Minulla on määrätavoite eli kpl-määrä, jonka Altriaa aion hankkia ja sille osinkotulotavoite. Kun tavoite on saavutettu en osta sitä lisää vaan jotakin toista vastaavaa - vaikkapa lisään Coca Colaa jos ei muuta löydy. Salkun osinko-osakkeiden positioilla on kaikilla osinkotulotavoite, johon tähtään ja määrä tulee siitä. Vuositulo muodostuu näiden summasta.

Näkökulmani on, että kasvuosakkeet myydään nyt musta-tuntuu omistajille ja iso raha palaa perusbusinekseen - osinkotuottoon. Aikaa voi mennä.

 

Minkälaisella painolla Altriaa salkussa? Minulla noin 6% koko salkusta. Mutta jos mennään näillä tasoilla joulua kohti, niin paino noussee 15% hujakoille. Itselläni myös Cokista salkussa. Yksi salkun kivijaloista Pfizerin kanssa, molemmat noin 17% painolla. Viimeisimmät Colat ostettu 2013, aina muka liian kallista lisäostoihin. Pfizeria osteltu ”säännöllisesti” vuoden parin välein. Nyt meneekin jo osin off topiciksi, joten jätän Cokis ja Pfizer -keskustelut tämän ketjun osalta tähän. Perspektiiviä kuitenkin hajautuspohdintaan, joten katson edellä olevat virkkeeni perustelluiksi, vaikka tobacco-ketjussa ollaankin.

Näytä koko viesti
Tupakkateollisuus -
Bingo53 kirjoitti:

Itse olen keräillyt Altriaa - pyörii nyt 41..43 USD kieppeillä ja dollari on halventunut muutamassa kuukaudessa 10% euron suhteen.

Tuossa linkissä on hyvä analyysi tupakkayhtiöistä, viikon vanha:

https://www.suredividend.com/best-tobacco-stock/

Siinä on analysoitu alaa ja kuutta suurinta yhtiötä. Sen luettuani totesin keränneeni oikeaa lajia.

 

Altriaan avattu positio kesällä myös täällä. Eilen tankattu lisää. Jos pyörii 42-44d kieppeillä loka-marraskuussa, niin lisäillään. Näen tämän 50d lappuna ensi kesään mennessä. Osinkotuottoprosentti huomioiden näen tässä sauman reilun 20% tuottoon vajaan vuoden aikajänteellä. Korona tulee boostaamaan tätä lappua. 

Näytä koko viesti