Olet täällä

Venäjän tilanne - 3.10.2022 10.50

En ole lukenut kuin viimeisimpiä kommentteja. En ole asiantuntija, mutta ”voin vilkaista” pohjalta muutama ajatus

- Ydinaseiden käytöllä on arvaamattomia seurauksia. Kiina ei varmasti pidä arvaamattomista seurauksista, jotka voivat muuttaa Pekingin radioaktiiviseksi säteilyksi. Ydinsotasimulaatioissa ymmärtääkseni useimmiten eskalaatio leviää hallitsemattomasti

- Länsi ja USA eivät voi perääntyä, jos ydinaseita käytetään, koska sitten saa perääntyä koko ajan

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 13.3.2022 01.17

Juha X kirjoitti:

Salomaan sanomisia sopii tosiaan epäillä paitsi faktojen myös hänen taustansa takia.

Salomaa opiskeli Tampereen yliopistossa lehdistöoppia ja taloushallintoa. Hän väitteli valtiotieteen tohtoriksi 1992 Helsingin yliopistossa aiheenaan suomalaiset Neuvostoliitossa koulutuksensa saaneet punaupseerit…

Salomaa kannattaa Suomen liittymistä Natoon, mutta on myös ehdottanut vaihtoehtona kahdenvälisen puolustussopimuksen tekemistä Yhdysvaltojen kanssa, missä tapauksessa Suomi voisi hänen mukaansa luopua omista meri- ja ilmavoimistaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Markku_Salomaa

Defaitismilta tuo vertailu vaikutti. Misinformaatikkona Salomaa ei ole ehkä desantti Bätmanin vertainen, mutta viidennen kolonnan hyödylliseksi hölmöksi saattaa itsensä tuntea.

Jep. Mun kirjoissa Salomaa ei nyt desantti ole, mutta jotain hämärää mun henkilökohtainen tutka sanoo hänessä olevan. Voin olla täysin väärässä eikä olisi ensimmäinen kerta. Jos siis haluaisin arviota puolustusvoimien selviämisen aikataulusta, kysyisin joltain Antti Parosen tyyppiseltä henkilöltä enkä Salomaalta. Kannattaa seurata Antti Parosen twitteriä. Toki Antti Parosen tapaiset MPKK asiantuntijat eivät alkaisi levittämään mitään epätoivon sanomaa oletettavasti missään olosuhteissa, vaikka epätoivo olisi totuus, koska he ovat armeijan upseereita eikä epätoivon lietsonta / "tää sota on hävitty" lietsonta edesauta ketään muuta kuin Venäjää. 

Näissä muissakin puhuvissa päissä, joita haastatellaan usein on biasta. Mika Aaltola on yksi länteen päin kallellaan oleva lausuntoautomaatti, joka on aina valmis sanomaan jotain (ulkopoliittinen instituutti). Toisaalta taas Aleksanteri instituutin lausuntoautomaatit ovat yleensä valinneet enemmän Putinia silitteleviä lausuntoja. 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 12.3.2022 10.51

Noista Salomaan kommenteista kannattaa huomioida mm seuraavia seikkoja

- Kyseessä on sotahistorioitsija ei MPKK tyyppinen sodankäynnin ja sota-analyysin asiantuntija. Maanpuolustuskorkeakoulussa tehdään analyysejä ja simulaatioita erilaisista sodankäynnin skenaarioista ja strategioista erilaisilla aseistuksilla ja taktiikoilla. En siis ymmärrä, miksi toimittajat haastattelevat sotahistorioitsijaa tässä, kun kysymys pitäisi esittää nykyaikaisen sodankäynnin asiantuntijoille. Toki kaikki kotimaiset ovat todennäköisesti jäävejä ja jossain määrin salassapidon alaista tietoa heillä, joten kyssärin vois heittää kymmenelle ulkomaiselle riippumattomalle asiantuntijalle (ei historioitsijalle vaan sodankäynnin asiantuntijoille) 

- Siinä vaiheessa kun vakavasti otettavat sodankäynnin strategit, jotka ottavat huomioon sodankäynnin doktriinin, strategian ja käytössä olevat välineet sekä maaston, antavat samanlaisen analyysin kuin Salomaa, on syytä huolestua. Tähän liittyen analyysissä pitäisi pelata nappuloilla, jossa Suomi on maa, joka on epäsuoran tulen eurooppalainen johtava suurvalta. Sulutuksen osalta Suomi on ollut myös ainakin menneisyydessä suurvalta. En tiedä nykyisistä välineistä, mutta pv-komentaja sanoi, että olisi nykyään parempi kyvykkyys sulutukseen kuin ennen (voi tietysti joutua sanomaan myös virkansa puolesta). Ilmavoimien osalta en tiedä miten kyvykäs Hornet on, mutta toki alusta lähtien lasketaan aikaa siihen, kuinka kauan Hornetit saavat pidettyä taivaan about siedettävässä tilassa. En tunne Suomessa käytössä olevien air-to-air ohjuksien kyvykkyyttä vs Venäjä . Venäjän osalta pelottavimmaksi jutuksi olen ymmärtänyt S-400 ilmatorjuntaohjukset. 

- Suomi vs Ukraina vertailussa tulisi ottaa myös huomioon, että Ukrainassa on enemmän lääniä kuin Suomessa. Pitäisi ennemmin analysoida, kuinka paljon on sotilaita puolustettavaa neliökilometriä kohti. Esimerkiksi, jos Luxemburgissa olisi 20.000 sotilaan armeija se olisi aivan helvetin iso asemahti suhteellisesti. Edelleen kannattaa huomata, että oikeasti todennäköisesti Suomea ei puolusteta kuin pääasiassa etelässä isoilla joukoilla ja pohjoisessa on enemmän sissisotaa alusta lähtien ja sitä kautta Venäjä tekee suht nopean moottorimarssin pohjois-Ruotsiin, jos haluaa. Toki Ruotsista tulisi tulitukea tätä linjaa vastaan. Suomi siis saattaa valita ns Bismarck puolustuksen. 

- Itse en ole asiantuntija, mutta "voin vilkaista". Oma "vilkaisuni" aiheuttaa yhden suuren huolen ja se on se, että reservi ei ole paljon harjoitellut ja juuri kukana ei ole kokenut sotaa oikeasti. Kun aletaan ampumaan kovilla, sirpaleet ja luodit viuhuvat ja oikeasti tajuaa, että voin kuolla sekunttina minä hyvänsä, jokainen käyttäytyy eri tavalla. Ne, jotka ovat jo olleet sodassa, tietävät miten käyttäytyvät eivätkä myöskään ole silloin makaamassa poterossa ja tekemässä ensimmäistä shokista selviämismekanismia, kun sitä ei tarvitsisi tehdä, jolloin vastapuoli voi liikkua uusiin asemiin => Tässä hävitään. Se, paskooko housuun hengenvaarassa vai ei, selviää vasta, kun on oikeasti ollut hengenvaarassa. Harva on ollut. Esimerkiksi viime vuonna Alfalandissa oli yhden ETO-kaverin haastattelu, joka noin 10 vuoden koulutuksen jälkeen oli ekan kerran tilanteessa, että luoteja oikeasti viuhui pään yli ja vasta silloin hän sai selville, että on kykenevä toimimaan kuoleman uhan edessä siten kuin on saanut vuosikausia koulutusta ( https://www.youtube.com/watch?v=lx99m9nEc1k ). Toinen juttu, että vaikea tietää, miten käyttäytyy, kun esimerkiksi oman taisteluparin pää halkeaa vieressä kahtia ja aivot leviävät maahan vieressä. Tätä voidaan varmaankin mallintaa populaatiokeskiarvona, miten ihmiset keskimäärin käyttäytyvät ja jäätyvät ja panikoivat

- Yllä oleva ei tarkoita, etteikö Salomaan lopputulos väite voisi olla oikein, mutta premissit mihin hän pohjaa argumentin ei edusta kausaaliketjupäättelyä siitä, miten johtopäätökseen päästään. Haluaisin esimerkiksi nähdä erilaisten sotasimulaatioiden tuloksia, joissa erilaisilla strategioilla ajetaan läpi pienellä satunnaisvaihtelulla arviota siitä, kuinka nopeasti ja usein Venäjä voittaisi. Toki voittaisi aina, jos käyttää ydinaseita tai rajoittattomasti aerosoli-aseita tai biologisia aseita - olettaen, että Suomi ei saisi jeesiä mistään. 

Pienempänä kommenttiseikkana, joka voi olla täysin asiaan kuulumaton, mutta jos on opiskellut lehdistöoppia Tampereen yliopistossa 70-80 luvun taitteessa kuten Salomaa, on olemassa merkittävästi nollasta poikkeava todennäköisyys, että henkilö on punapesty varhaisnuoruudessaan hakiessaan identiteettiään. 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 9.3.2022 09.44

Tinggeli kirjoitti:

 

KunChipitKarkaavat kirjoitti:

Kaupunkitaistelukoulutusta aloiteltiin joskus 92-93 Santiksessa. Sekä silloisessa Uudnmaan Jääkäripataljoonassa, jossa olin itse että Kaartissa.

 

Kaupunkitasitelukoulutus aloitettiin Santiksessa kyllä jo vuonna 1987. Olin silloin saarella varusmiespalveluksessa ja meidän kompanian päällikkö kpt. Fraktman aloitteli hommaa rakentamalla sen kaupunkitaistelualue, tai ainakin aloittelemalla sitä. Se alue oli tosikäytösä jo vuonna 1988 kun seuraavat kaartin jääkärit tulivat (kaksi kaveriani oli tässä erässä, toisella oli vähän sama juttu noista varusteista ja konteista ja kävi melko säännöllisesti kertaamassa). Muistaakseni kunniakompanian miehiä siellä koulutettiin kaupunkisotaan ja köysien käyttöön. Tietenkin alku oli mitä oli, ja varmaan vasta joidenkin vuosien kuluttua tuo alkoi vamasti olemaan jo systemaattisempaa koulutusta. Annettiinkohan sitä sen aikaisessa 1. ja 2. jk:ssa?

 

Ok. Tästäkin aikaa jo 30 vuotta eli ryhmä ”jenkkakahvat & ikänäkö” operoi muistikuvien varassa. Meille tosiaan kaupunkitaistelua markkinoitiin silloin ”uutuutena” eikä sitä mitenkään paljon harjoiteltu silloin ainakaan UudJPssa. Joitakin harjoituksia, mutta suurin osa harjoituksista sitä klassista mies, mäntymetsä ja ”vittukun ei saa käyttää pakkipussia” meininkiä.. Ehkä viereisessä Kaartissa oli enemmän/aikaisemmin tuotakin osastos

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 9.3.2022 12.26

JunnuTonni kirjoitti:

 

KunChipitKarkaavat kirjoitti:

Jos Venäjä hyökkäisi, varsinainen hyökkäys alkaisi strategisilla iskuilla ja maahanlaskujoukkojen ryntäyksellä yrittää saada sillanpääasemia. 

Iso osa näistä maahanlaskujoukoista on lamautettu tai pahasti rampautettu (75%). Ovat olleet siellä alusta saakka. Tällä hetkellä Valko-Venäjälle on menossa loppu reservi Pihkovasta. Eivät ole ihan heti sieltä tulemassa. Ja nämä on ammattisotilaita.

https://en.wikipedia.org/wiki/76th_Guards_Air_Assault_Division

This Pentagon source certainly surprised us and other researchers, because recently more tanks, self-propelled guns and other armored vehicles were observed moving on trains towards Ukraine. 

https://t.co/F4thMaZpzC https://t.co/agsBeUFWdy

Juu ei varmaan tänään tai edes ensi kuussakaan tulossa. Pidemmällä aikavälillä kouluttavat uudet joukot ja havaittuja puutteita oletettavasti korjataan.

Tosiaan systeemit ja resurssit ovat muuttuneet paljon. Esimerkiksi nykyään on ammattisotilaita ja oikeita ammattierikoisjoukkoja (ETO, erikoistoimintaosasto). Lukumääriä ei kerrota, mutta karkeita arvioita ja ylärajoja jotkut ovat arvioineet ihan vain karvalakkiperustaisesti. Airiston Helmeen meni joidenkin julkisten lähteiden mukaan tekemään ”verotarkastusta” se perus 400 hengen jengi, joista osa ammattisotilaita. Etunenässä armeijan syöksykumiveneet, joita käyttää pv ammattisotilaista ainakin se ETO. Pv analyysistä ja terakaupalla saaresta löytyneestä datasta ei ole kuulunut mitään. Sipilä totesi pokkana Medvedevin ollessa valtiovierailulla seuraavana päivänä (tai parin päivän sisään, kun sitä vielä vatvottiin),  että niin meillä kuin Venäjällä on talousrikollisuutta ja siihen puututaan. Medvedevistä lähti mielestäni tellejä tv-kuvassa.. 

Sitten tosiaan taistelutapa on täysin uudistunut. Tulenjohto ja erilaisten tulivaikuttumien käyttö ja tykistön liikuteltavuus. Tämäkin julkista tietoa. Tykistön osalta julkista tietoa myös se, että laitteita on kaksi kertaa enemmän kuin Saksalla ja Puolalla yhteensä. Jussi Niinistö joskus valitti, että ammuksia voisi olla enemmän ja sitä Jussi ministerinä vissiin fiksaili.

Halosen miina-gatea pv-komentaja kommentoi jo, että tehokkaampi sulutustapa / korvaavuus on olemassa. Jostain julkisesta lähteestä myös luin, että jos henkilömiina koostuu komponenteista A, B ja C niin niiden varastoiminen erikseen irti toisistaan on complianttia henkilömiinakiellon kanssa. 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 9.3.2022 12.26

JunnuTonni kirjoitti:

 

KunChipitKarkaavat kirjoitti:

Jos Venäjä hyökkäisi, varsinainen hyökkäys alkaisi strategisilla iskuilla ja maahanlaskujoukkojen ryntäyksellä yrittää saada sillanpääasemia. 

Iso osa näistä maahanlaskujoukoista on lamautettu tai pahasti rampautettu (75%). Ovat olleet siellä alusta saakka. Tällä hetkellä Valko-Venäjälle on menossa loppu reservi Pihkovasta. Eivät ole ihan heti sieltä tulemassa. Ja nämä on ammattisotilaita.

https://en.wikipedia.org/wiki/76th_Guards_Air_Assault_Division

This Pentagon source certainly surprised us and other researchers, because recently more tanks, self-propelled guns and other armored vehicles were observed moving on trains towards Ukraine. 

https://t.co/F4thMaZpzC https://t.co/agsBeUFWdy

Juu ei varmaan tänään tai edes ensi kuussakaan tulossa. Pidemmällä aikavälillä kouluttavat uudet joukot ja havaittuja puutteita oletettavasti korjataan.

Tosiaan systeemit ja resurssit ovat muuttuneet paljon. Esimerkiksi nykyään on ammattisotilaita ja oikeita ammattierikoisjoukkoja (ETO, erikoistoimintaosasto). Lukumääriä ei kerrota, mutta karkeita arvioita ja ylärajoja jotkut ovat arvioineet ihan vain karvalakkiperustaisesti. Airiston Helmeen meni joidenkin julkisten lähteiden mukaan tekemään ”verotarkastusta” se perus 400 hengen jengi, joista osa ammattisotilaita. Etunenässä armeijan syöksykumiveneet, joita käyttää pv ammattisotilaista ainakin se ETO. Pv analyysistä ja terakaupalla saaresta löytyneestä datasta ei ole kuulunut mitään. Sipilä totesi pokkana Medvedevin ollessa valtiovierailulla seuraavana päivänä (tai parin päivän sisään, kun sitä vielä vatvottiin),  että niin meillä kuin Venäjällä on talousrikollisuutta ja siihen puututaan. Medvedevistä lähti mielestäni tellejä tv-kuvassa.. 

Sitten tosiaan taistelutapa on täysin uudistunut. Tulenjohto ja erilaisten tulivaikuttumien käyttö ja tykistön liikuteltavuus. Tämäkin julkista tietoa. Tykistön osalta julkista tietoa myös se, että laitteita on kaksi kertaa enemmän kuin Saksalla ja Puolalla yhteensä. Jussi Niinistö joskus valitti, että ammuksia voisi olla enemmän ja sitä Jussi ministerinä vissiin fiksaili.

Halosen miina-gatea pv-komentaja kommentoi jo, että tehokkaampi sulutustapa / korvaavuus on olemassa. Jostain julkisesta lähteestä myös luin, että jos henkilömiina koostuu komponenteista A, B ja C niin niiden varastoiminen erikseen irti toisistaan on complianttia henkilömiinakiellon kanssa. 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 8.3.2022 10.22

Jos Venäjä hyökkäisi, varsinainen hyökkäys alkaisi strategisilla iskuilla ja maahanlaskujoukkojen ryntäyksellä yrittää saada sillanpääasemia. Olin varusmies 1993-1994 ja piirrustukset ovat menneet pariinkiin otteeseen uusiksi tässä välissä. Olin reservissä vuoteen 2009 asti sellaisessa valmiuspataljoonassa, jolla oli konteissa maan alla sodanajan taisteluvarustus ja itse oltiin pakattu. Eli kun tulee tekstiviesti ja koordinaatit minne se kontti on kuljetettu, oltaisiin menty sinne aivan helvetin nopeasti miten itse kukin ja kaivetu kamat kontista ja alettu mittaamaan senkkaa maahanlaskujoukkojen kanssa about välittömästi, jos se olisi ollut niin iso yllätyshyökkäys. Käytännössä todennäköisiä puolistusspotteja Yleisradio, lentokentät ja Helsingin vesi. Siihen meni siihen aikaan useampi päivä, että olisi saatu jengiä kököttämään metsään ja kaupunkitaisteluasemiin 250k kappaletta. Kaupunkitaistelukoulutusta aloiteltiin joskus 92-93 Santiksessa. Sekä silloisessa Uudnmaan Jääkäripataljoonassa, jossa olin itse että Kaartissa. Nykyään hommat ovat varmaan menneet eteenpäin ja täysin uusiksi, joten ei tässä mitään sotasalaisuuksia jaeta. Kriittisin on aloitus. Se ei saa mennä vihkoon. Hornettien pitää pystyä suojaamaan liikekannallepano. Sen jälkeen ei maahantunkeitujalle ole luvassa muuta kuin vittumaisia aikoja.
 

 

 

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 29.5.2021 11.21

Tsempit tätäkin kautta. Oon aika pitkälle ulkona kaikista foorumeista nykyään. Pyörin lähinnä parilla treenifoorumilla.

Enivei tää pätkä tuli mieleen, kun mainitsit elämisen. Ymmärtääkseni tää kaveri viettää ison osan ajasta tossa boksissa ja vain pää liikkuu. Kaikki tavallaan riippuu tasosta, mihin vertaa ja derivaatasta eli miten nopeasti miten rankka muutos tulee. Sitä pidempään sitten menee siihen, että uudesta tilanteesta pystyy kaivamaan elämän tarkoituksen ja sisällön. Niin kauan kuin on interaktio mahdollista ja voi miettiä mielenkiintoisia keloja systeemit normalisoitavissa. Tää on siis tällainen kela ilman omakohtaista kokemusta mistään merkittävistä terveysrajotteista tai vastoinkäymisistä. Eli ei oo kokemuksen syvää bassoa

https://youtu.be/gplA6pq9cOs

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 1.1.2021 01.24

madgecko kirjoitti:

Jos oikeasti olisi tutkija ja aineeha kosmologia tai muu tosi diippi, niin olisiko se niin hehkeää oikeasti?

Hidasta työtä jossa suuria keksintöjä harva tekee. Tappelua apurahoista ja miettimistä saako julkaistua jotain vai ei. Jos menestystä ei tule, niin ympäristö alkaa pitää hörhönä joka hukkasi mahdollisuutensa kirjojen tutkimiseen. Sillä kirjoja ja tutkimuksia sitä luetaan, ei olla sen suuren teleskoopin lähellä juuri, kun paljastuu kaikkea jännää leffa tyyliin. No mallinnetaan toki tietokoneilla myös. Toki kaikkihan tän tietää.

Meinaan vaan, että voi olla parempi että on vähän tylsä työ jossa menestyy ja joka tuo turvaa, ja harrastuksena kelailee muita juttuja. Kun ammattina siihen voi sitten sotkeutua kaikkia muita asioita, jotka saattavat jopa allkuperäistä aitoa intoa häiritä. Ainakin näin ihan mututuntumalta veikkaan. Kun menestys ja maine tutkijana on hyvin harvinaista. Eri asia on jos saa opettamisesta sisältöä.

100 tai ainakin 500 vuoden päästä ihmisen käsitys kaikesta on hyvin erilainen. Se onkin kiinnostavaa, kun mieltää, että olemme tulevaisuuden ihmisille "keski-aikaisia" tutkijoita. Kuinka paljon on sellaista ettemme elin aikanamme koskaan saa tietää luonnonlaeista, universiumista ja kaikkeudesta... 

Olen semisti nähnyt aidan molempaa puolta. Olin 90-luvun lopulla suoraselkäinen "substanssi ensin raha sitten". Muistelen kuitenkin, että noin 97-98 paikkeilla Nokia lähetti kaksi Kovasen mustaa bussia meidän laitoksen eteen noutamaan villapaitaisia pyöreäsilmälasisia nörttejä kuuntelemaan sanaa ja syömään Keilaniemen pääkonttorille. Kaikki oltiin keskenkasvuisia ja opiskelut vielä vaiheessa olevia tietojenkäsittelyä opiskelevia. Vastassa ei ollut Steve Jobs tyyppisiä rennosti pukeutuvia liiketoimintajohtajia vaan ihan vain laivastonsiniset italialaiset puvut päällä olevia johtajia italialaisin silkkikravatein. Heti alkuun pääsi kättelemään Alahuhtaa, joka oli silloin vielä Nokian dream teamissa ja Koneen ajat olivat edessä. Taustalla soi harppu ja flyygeli. Oli pikkusnäkkiä. Viiniä. Rypälettä. Jne. About siltä seisomalta jengiä rekryiltiin taloon sisään, jos ei heti, niin ainakin halusivat kesätöihin ja sitä kautta silloiseen viralliseen varusmiespalvelukseen, johon kuului kaikille tietotekniikan opiskelijoille noin 2-5 vuotta Nokia-palvelusta muodossa tai toisessa. Olin kuitenkin kovana silloin. Menin pienemmällä palkalla Suomen akatemian huippuyksikköön tutkimusassariksi ja onnistuin sätkimään jatko-opinnotkin kasaan. Sitten kun oikeasti piti päättää meneekö Sith-lordien joukkoon liiketoimintamaailmaan ja ottaa heti lähdössä 2.5 kertaa kovemman kiinteän liksan kuin Jedi-joukoissa yliopistolla tutkijatohtorina - annoin silloin rahan puhutella itseäni. Jälkeenpäin olen lähinnä kelaillut, olisiko pitänyt jäädä tutkijaksi. Rahaa olisi toki tullut vähemmän eikä olisi koskaan voinut pelata kännipokeria läpällä. 

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 31.12.2020 03.03

Tulin sattumalta Sijoitustietoon tyyliin jokuseen vuoteen ja heti sattui silmään näinkin mielenkiintoinen ketju.

Aikalailla samoilla linjoilla esimerkiksi JRn ja Hauturin ja muutaman muun kanssa. Olen sielultani tutkija. Minussa asuu Hari Seldon. Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa ja koen merkitykselliseksi asiat, joilla ei tyypillisesti voi juurikaan tehdä rahaa ainakaan heti. Silti toki raha kiinnostaa lähinnä mahdollistajana. Esimerkkejä löytyy kosmologiasta, teoreettisesta tietojenkäsittelytieteestä, matematiikasta ja silloista eri abstratkien osa-alueiden välillä. Olen viehättynyt mind fuckeihin/paradokseihin ja niiden pohtimiseen. 

Esimerkkejä

- Mustista aukoista on ilmeisesti opittu, että fysikaalisessa aika-avaruudessamme ei voida ajatella, että annetun tilavuuden kaikkien mahdollisten tilojen lukumäärä olisi verrannollinen siihen, että tilavuus jaetaan Planckin vakion kokoiseksi gridiksi ja sitten vain lasketaan, kuinka monta erilaista gridikonfiguraatiota ko tilavuudessa on. Mustille aukoille ainakin näyttäisi pätevän, että tilojen lukumäärä tilavuudelle on verrannollinen kuoren pinta-alan gridin konfiguraatioiden lukumäärään. Tämä mind fuck on ns holografinen periaate https://fi.wikipedia.org/wiki/Holografinen_periaate eli tietyssä mielessä elämme tasolla emmekä tilavuudessa paikka-koordinaatiston osalta

- Ei ole mahdotonta, että aikaa ei ole olemassa (tai se häviää pois yhtälöistä marginalisoitavana muuttujana). Ajan tunne on vain makrotason sivuilmiö, joka on seurausta entropian kasvusta. Tämä on ns quantum loop theory. Populaariteos "Ajan luonne" Carlo Rovellilta

- On esitetty arvio, että joka sekuntti noin 20.000 tähteä katoaa kausaalihorisontistamme inflatorisen laajenemisen johdosta. Lopulta emme näe muuta kuin oman galaksin. Se ei ole enää välttämättä Linnunrata siten kuin sen ymmärrämme. Lopulta kun valkoiset kääpiöt muuttuvat mustiksi (tähän menee noin 10 miljardia kertaa se aika, joka on mennyt tästä hetkestä big bangiin) on edessä kaksi mahdollista skenaariota nykytiedon mukaan. Jos protonit ovat stabiileja, noin 10^32000 vuodessa kvanttitunneloitumiset ovat muuttaneet mustat kääpiöt rautatähdiksi, jotka räjähtävät supernovina. Aika on niin pitkä, että sitä voi pitää käytännön äärettömänä, vaikka kaikki äärellinen on lähes nollaa. Se, miksi jotain on edes olemassa on ihmeellistä, kun maailmankaikkeuden kokonaisenergia on nolla ja pieni kvanttifluktuaatio alussa sai plussat ja miinukset erilleen toisistaan muutamassa marginaalipositiossa. 

- Miksi kaikki rahastot esittävät portfolionsa kehityksen suhteessa vertailuindeksiin ilman riskikorjausta? Ainoa mielenkiintoinen vertailu olisi tarkastella kulkua riskikorjattuna. Jos otat enemmän riskiä, keskimäärin yli syklien performoit paremmin, koska riskin ottamiseen hinnoitellaan korkeampi tuotto-odotus hintamekanismien kautta. 

- Laskettavuuden teoria ja siihen liittyvät ongelmat. 

- Informaatio ja satunnaisuus. Mitä on informaatio? Mitä on satunnaisuus? Informaatioteoreettinen näkökulma tähän on, että jos tieto ei pakkaudu, se on satunnaista. Todennäköisyysteoria ja stokastiikka lähestyy tätä ongelmaa todennäköisyyskentän käsitteillä ja melko abstraktilla mittateoreettisella tavaralla ottamatta kantaa siihen sen kummemmin. Uniformi jakauma voi aivan hyvin sattumalta generoida Eiffelin tornin, kunhan se on äärrellinen Eiffelin torni. Eiffelin torni pakkautuu melko hyvin informaatioteorian menetelmillä

Näin ollen minulle olisi luultavasti ollut luontevinta ryhtyä aikoinaan tutkijaksi. En luultavimmin olisi tullut maailmankuuluksi tai keksinyt mitään mullistavaa. Edellisen sijaan olen nähnyt monenmoista erilaista isoissa, pienissä ja myös startup-yrityksissä. Tällä hetkellä kuten koko "urani" olen ollut palkkatöissä eli renkinä. Vedän pörssiyhtiössä cross nordic yksikköä, joka vastaa mm sisäisestä analytiikasta, mutta myös kaikenlaisesta muustakin palomieshommasta. 

Jos haluaa simuloin päässäni, mitä tekisin, jos olisi vapaus valita, vaikea sanoa. Ehkä noin 20-vuotiaalle itselleni sanoisin, että ryhdy kosmologiksi. Nyt on vähän turhan ikääntynyt siihen lähtemään lähtötelineistä. Todennäköisesti koodaisin ja rakentelisin erilaisia ratkaisuja, joita yritän kaupallistaa ja jatkaisin mind fuckien märehtimistä harrastuksena. 

Näytä koko viesti