Olet täällä

PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 29.5.2021 11.21

Tsempit tätäkin kautta. Oon aika pitkälle ulkona kaikista foorumeista nykyään. Pyörin lähinnä parilla treenifoorumilla.

Enivei tää pätkä tuli mieleen, kun mainitsit elämisen. Ymmärtääkseni tää kaveri viettää ison osan ajasta tossa boksissa ja vain pää liikkuu. Kaikki tavallaan riippuu tasosta, mihin vertaa ja derivaatasta eli miten nopeasti miten rankka muutos tulee. Sitä pidempään sitten menee siihen, että uudesta tilanteesta pystyy kaivamaan elämän tarkoituksen ja sisällön. Niin kauan kuin on interaktio mahdollista ja voi miettiä mielenkiintoisia keloja systeemit normalisoitavissa. Tää on siis tällainen kela ilman omakohtaista kokemusta mistään merkittävistä terveysrajotteista tai vastoinkäymisistä. Eli ei oo kokemuksen syvää bassoa

https://youtu.be/gplA6pq9cOs

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 1.1.2021 01.24

madgecko kirjoitti:

Jos oikeasti olisi tutkija ja aineeha kosmologia tai muu tosi diippi, niin olisiko se niin hehkeää oikeasti?

Hidasta työtä jossa suuria keksintöjä harva tekee. Tappelua apurahoista ja miettimistä saako julkaistua jotain vai ei. Jos menestystä ei tule, niin ympäristö alkaa pitää hörhönä joka hukkasi mahdollisuutensa kirjojen tutkimiseen. Sillä kirjoja ja tutkimuksia sitä luetaan, ei olla sen suuren teleskoopin lähellä juuri, kun paljastuu kaikkea jännää leffa tyyliin. No mallinnetaan toki tietokoneilla myös. Toki kaikkihan tän tietää.

Meinaan vaan, että voi olla parempi että on vähän tylsä työ jossa menestyy ja joka tuo turvaa, ja harrastuksena kelailee muita juttuja. Kun ammattina siihen voi sitten sotkeutua kaikkia muita asioita, jotka saattavat jopa allkuperäistä aitoa intoa häiritä. Ainakin näin ihan mututuntumalta veikkaan. Kun menestys ja maine tutkijana on hyvin harvinaista. Eri asia on jos saa opettamisesta sisältöä.

100 tai ainakin 500 vuoden päästä ihmisen käsitys kaikesta on hyvin erilainen. Se onkin kiinnostavaa, kun mieltää, että olemme tulevaisuuden ihmisille "keski-aikaisia" tutkijoita. Kuinka paljon on sellaista ettemme elin aikanamme koskaan saa tietää luonnonlaeista, universiumista ja kaikkeudesta... 

Olen semisti nähnyt aidan molempaa puolta. Olin 90-luvun lopulla suoraselkäinen "substanssi ensin raha sitten". Muistelen kuitenkin, että noin 97-98 paikkeilla Nokia lähetti kaksi Kovasen mustaa bussia meidän laitoksen eteen noutamaan villapaitaisia pyöreäsilmälasisia nörttejä kuuntelemaan sanaa ja syömään Keilaniemen pääkonttorille. Kaikki oltiin keskenkasvuisia ja opiskelut vielä vaiheessa olevia tietojenkäsittelyä opiskelevia. Vastassa ei ollut Steve Jobs tyyppisiä rennosti pukeutuvia liiketoimintajohtajia vaan ihan vain laivastonsiniset italialaiset puvut päällä olevia johtajia italialaisin silkkikravatein. Heti alkuun pääsi kättelemään Alahuhtaa, joka oli silloin vielä Nokian dream teamissa ja Koneen ajat olivat edessä. Taustalla soi harppu ja flyygeli. Oli pikkusnäkkiä. Viiniä. Rypälettä. Jne. About siltä seisomalta jengiä rekryiltiin taloon sisään, jos ei heti, niin ainakin halusivat kesätöihin ja sitä kautta silloiseen viralliseen varusmiespalvelukseen, johon kuului kaikille tietotekniikan opiskelijoille noin 2-5 vuotta Nokia-palvelusta muodossa tai toisessa. Olin kuitenkin kovana silloin. Menin pienemmällä palkalla Suomen akatemian huippuyksikköön tutkimusassariksi ja onnistuin sätkimään jatko-opinnotkin kasaan. Sitten kun oikeasti piti päättää meneekö Sith-lordien joukkoon liiketoimintamaailmaan ja ottaa heti lähdössä 2.5 kertaa kovemman kiinteän liksan kuin Jedi-joukoissa yliopistolla tutkijatohtorina - annoin silloin rahan puhutella itseäni. Jälkeenpäin olen lähinnä kelaillut, olisiko pitänyt jäädä tutkijaksi. Rahaa olisi toki tullut vähemmän eikä olisi koskaan voinut pelata kännipokeria läpällä. 

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 31.12.2020 03.03

Tulin sattumalta Sijoitustietoon tyyliin jokuseen vuoteen ja heti sattui silmään näinkin mielenkiintoinen ketju.

Aikalailla samoilla linjoilla esimerkiksi JRn ja Hauturin ja muutaman muun kanssa. Olen sielultani tutkija. Minussa asuu Hari Seldon. Henkilökohtaisesti minua kiinnostaa ja koen merkitykselliseksi asiat, joilla ei tyypillisesti voi juurikaan tehdä rahaa ainakaan heti. Silti toki raha kiinnostaa lähinnä mahdollistajana. Esimerkkejä löytyy kosmologiasta, teoreettisesta tietojenkäsittelytieteestä, matematiikasta ja silloista eri abstratkien osa-alueiden välillä. Olen viehättynyt mind fuckeihin/paradokseihin ja niiden pohtimiseen. 

Esimerkkejä

- Mustista aukoista on ilmeisesti opittu, että fysikaalisessa aika-avaruudessamme ei voida ajatella, että annetun tilavuuden kaikkien mahdollisten tilojen lukumäärä olisi verrannollinen siihen, että tilavuus jaetaan Planckin vakion kokoiseksi gridiksi ja sitten vain lasketaan, kuinka monta erilaista gridikonfiguraatiota ko tilavuudessa on. Mustille aukoille ainakin näyttäisi pätevän, että tilojen lukumäärä tilavuudelle on verrannollinen kuoren pinta-alan gridin konfiguraatioiden lukumäärään. Tämä mind fuck on ns holografinen periaate https://fi.wikipedia.org/wiki/Holografinen_periaate eli tietyssä mielessä elämme tasolla emmekä tilavuudessa paikka-koordinaatiston osalta

- Ei ole mahdotonta, että aikaa ei ole olemassa (tai se häviää pois yhtälöistä marginalisoitavana muuttujana). Ajan tunne on vain makrotason sivuilmiö, joka on seurausta entropian kasvusta. Tämä on ns quantum loop theory. Populaariteos "Ajan luonne" Carlo Rovellilta

- On esitetty arvio, että joka sekuntti noin 20.000 tähteä katoaa kausaalihorisontistamme inflatorisen laajenemisen johdosta. Lopulta emme näe muuta kuin oman galaksin. Se ei ole enää välttämättä Linnunrata siten kuin sen ymmärrämme. Lopulta kun valkoiset kääpiöt muuttuvat mustiksi (tähän menee noin 10 miljardia kertaa se aika, joka on mennyt tästä hetkestä big bangiin) on edessä kaksi mahdollista skenaariota nykytiedon mukaan. Jos protonit ovat stabiileja, noin 10^32000 vuodessa kvanttitunneloitumiset ovat muuttaneet mustat kääpiöt rautatähdiksi, jotka räjähtävät supernovina. Aika on niin pitkä, että sitä voi pitää käytännön äärettömänä, vaikka kaikki äärellinen on lähes nollaa. Se, miksi jotain on edes olemassa on ihmeellistä, kun maailmankaikkeuden kokonaisenergia on nolla ja pieni kvanttifluktuaatio alussa sai plussat ja miinukset erilleen toisistaan muutamassa marginaalipositiossa. 

- Miksi kaikki rahastot esittävät portfolionsa kehityksen suhteessa vertailuindeksiin ilman riskikorjausta? Ainoa mielenkiintoinen vertailu olisi tarkastella kulkua riskikorjattuna. Jos otat enemmän riskiä, keskimäärin yli syklien performoit paremmin, koska riskin ottamiseen hinnoitellaan korkeampi tuotto-odotus hintamekanismien kautta. 

- Laskettavuuden teoria ja siihen liittyvät ongelmat. 

- Informaatio ja satunnaisuus. Mitä on informaatio? Mitä on satunnaisuus? Informaatioteoreettinen näkökulma tähän on, että jos tieto ei pakkaudu, se on satunnaista. Todennäköisyysteoria ja stokastiikka lähestyy tätä ongelmaa todennäköisyyskentän käsitteillä ja melko abstraktilla mittateoreettisella tavaralla ottamatta kantaa siihen sen kummemmin. Uniformi jakauma voi aivan hyvin sattumalta generoida Eiffelin tornin, kunhan se on äärrellinen Eiffelin torni. Eiffelin torni pakkautuu melko hyvin informaatioteorian menetelmillä

Näin ollen minulle olisi luultavasti ollut luontevinta ryhtyä aikoinaan tutkijaksi. En luultavimmin olisi tullut maailmankuuluksi tai keksinyt mitään mullistavaa. Edellisen sijaan olen nähnyt monenmoista erilaista isoissa, pienissä ja myös startup-yrityksissä. Tällä hetkellä kuten koko "urani" olen ollut palkkatöissä eli renkinä. Vedän pörssiyhtiössä cross nordic yksikköä, joka vastaa mm sisäisestä analytiikasta, mutta myös kaikenlaisesta muustakin palomieshommasta. 

Jos haluaa simuloin päässäni, mitä tekisin, jos olisi vapaus valita, vaikea sanoa. Ehkä noin 20-vuotiaalle itselleni sanoisin, että ryhdy kosmologiksi. Nyt on vähän turhan ikääntynyt siihen lähtemään lähtötelineistä. Todennäköisesti koodaisin ja rakentelisin erilaisia ratkaisuja, joita yritän kaupallistaa ja jatkaisin mind fuckien märehtimistä harrastuksena. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 17.1.2018 09.42

Kvanttitietokone turvallinen salaus osataan tehdä. Ongelma on vain se, miten tehdään nopeasti paketointi, jakelu ja levitys Internetin suojaamiseksi, jos jostain maan alta tulisi nyt NSA tai alienit ilmoituksen kanssa, että tässä meillä olisi sitten tämä 4096 qubitin vehje. Massatuotanto alkaa justiinsa. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Post-quantum_cryptography

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.1.2018 09.15

@Koodari: Super mielenkiintoista luin pari saittia läpi tuosta Ethereumista ja olen liekeissä. 

 

@Casteliero: Onko olemassa jotain yhtä keskitettyä lähdettä, josta saa hyvän yleiskuvan olemassaolevista lohkoketjusovelluksista käsittäen niiden heikkoudet ja vahvuudet sekä lähivuoden odotettu roadmap. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.1.2018 01.46

@JR: Toki niin, että todistettavissa olevaa rajoittamatonta "Turing" koodia on helppo tehdä moniin käytännön tapauksiin. Kuitenkin jos alusta mahdollistaa rajoittamattomat spesifoinnit on vaikean todistettavuuden lisäksi toinen haaste se, että sopimuksen tilan evaluointi voi olla algoritmisesti raskas laskennallinen operaatio (tai sitten vain koodari on tehnyt joko tahallaan tai tahtomattaan huonolaatuista tehotonta koodia). Näiden seikkojen vuoksi pitäisi joko rajoittaa kielen ilmaisuvoimaa tai muuten luoda sertifiointijärjestelmä, miten älysopimuksia luodaan ilman että tehdään tuhoa.

 

@koodari: Kun kerran tietojenkäsittelytieteen tohtori olen (hahahah!), totean, että hyvä jäsennelty vastaus ja mielestäni hyviä esimerkkejä, jotka avaavat sitä minkälaista tietoa tarvitaan missäkin tilanteessa. Krypto-puolessa tosiaankin mielenkiintoista tulossa omistamasi datan turvalliseen kohdennettuun paljastamiseen liittyen, mutta kaikki tämä on sinänsä ollut jo valmiiksi mietittyä puhtaimman tieteen eli matematiikan tutkijoiden toimesta jo hyvän aikaa sitten.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.1.2018 09.11

@Casteliero: Hyvä kuvaus tuo sinun pitkä postaus ja erityismaininta pelkän suomenkielen käytöstä ansiokkaasti. Teknisesti ottaen lohkoketjujen iso juttu on se, että rehellisyys voidaan automatisoida ja se tulee out-of-the-box. Kryptovaluutat ovat vain yksi pikku sovellus (tai ei ole pikkusovellus, mutta haluan vain alleviivata, että se on yksi monista). On esitetty mm myös erilaisia "demokratia steroideissa" sovelluksia, joka jättäisi mm parlamentit työttömiksi (tosin en kannata tätä ottaen huomioon, kuinka helposti ihmisiä voi johtaa harhaan ja kuinka valitettavan yleistä on tietämättömyys ja jopa tyhmyys). Toinen epärealistinen, mutta myös mahdollinen sovellus olisi se, että oikeusjuttujen lukumäärä saadaan minimoitua, kun kaikki on älysopimustettu (smart contract). *Teoriassa* smart contract on matemaattinen täydellinen aukoton kuvaus, joka ei jätä tulkinnanvaraa ja lopputuloksen laskee tietokone automaattisesti, joten oikeudenkäyntejä ei niiden osalta tarvita (teoriassa). Ongelma smart contracteissa on se, että liian suuri ilmaisuvoima (Turing täydellisyys) ei toimi käytännössä, koska pitäisi pystyä todistamaan matemaattisesti, että ohjelmakoodia toimii oikein kaikissa olosuhteissa, mutta tämä on mahdotonta yleisessä tapauksessa (teoreettisessa tietojenkäsittelytieteessä puhutaan ns pysähtymisongelmasta "halting problem") , joten ilmaisuvoimaa joudutaan rajoittamaan, jos joskus tulisi jotain sellaista, että lähes kaikki on "älysopimustettu" 

Edit: Mitä ilmaisuvoiman rajoittaminen voisi tarkoittaa käytännössä olisi esimerkiksi jonkinlainen rajattu versio temporaalilogiikasta ilman kvanttoreita. Konkreettisemmin esimerkiksi if-then-else rakenteet aika attribuuteilla ilman luuppi-käskyjä tai ns äärelliset automaatit kuvauskielenä. Tämä kehityssuunta johtaisi siihen, että formaalien verifiojien ja spesifoijien työmarkkinat aukeaisivat ja lakimiehet joutuisivat osaamaan kovaa kvantitatiivista kamaa eikä pelkkää tulkintapehmoilua

Edit 2: On valitettavaa, että mediafokus on vain rahoitusalan mahdollisuuksissa, mutta se on ymmärrettävää, koska pääsääntöisesti ihmisiä kiinnostaa vain oma napa, varallisuuden kasvatus ja taloudellinen riippumattomuus. Onneksi tämä kuitenkin inherentisesti tuottaa sivutuloksena elintason kasvua ml äiti Teresa sovelluksia

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.1.2018 03.27

alatalot kirjoitti:

Wessman on ajattelija joka rakentaa näkemyksensä omiin tuttuihin peruspilareihin ja koittaa sitten nähdä suurempia kokonaisuuksia näihin peruspilareihin nojaten, perspektiiviä vain kasvattamalla. Sama kuin keskustelisin maailmanpolitiikasta mummoni kanssa joka ei viimeiseen 30 vuoteen ole tiennyt muusta kuin Suodenniemen asioista. Kehitys kehittyy niin kovaa, että Wessmanin tyylinen ajattelumalli tuottaa johtopäätöksiä, jotka ovat hyödyllisiä kuin eilisen lehti. Wessman on kuin koodattu AI, joka pärjää tetriksen tasoisessa pelissä ja joka saa intuitiivisen AI:n raivon partaalle.

:)

Voisitko esimerkkien tai muuten argumentoiden osoittaa johtopäätökset, jotka Rogerilla ovat metsässä.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 3.1.2018 01.53

Löysin tämän keskustelun sattumalta Akin FB-striimin kautta.

Muutamia punch lineja 

- Bitcoin kupla on negatiivisen kassavirran johdosta selvä. Ks esim Roger Wessmanin hyvä kirjoitus asiasta MustReadista tai hänen blogistaan

 

https://rogerwessman.com/2017/12/17/ponzipelit-bitcoin-osakkeet-ja-valuu...

 

MustReadissa pidempi ja parempi teksti

- Lohkoketjuteknologian vertaaminen Internetiin innovaationa on hyvä eikä liioittelua. Se tule tekemään transaktioille saman kuin Internet teki informaation jakamiselle. Toki se on vain yksi Internetin sovellus ja ISO OSI -mallin mielessä se voidaan ”nothing butteroida”, mutta de facto se on merkittävä innovaatio. Kysymykset redusoituvat lähinnä aikatauluihin. Elämmekö nyt Mosaic selaimen vaihetta vai sitä edeltänyttä vaihetta, jos haetaan analogiaa Internetin penetraatioon. Todennäköisesti elämme vielö esi-Mosaic aikaa. Kryptovaluutat ovat yksi pieni hyttysen paskaitämeressä sovellus. Pitää nähdä koko kuva ja mahdollisuudet, mutta olla samaan aikaan pragmaattinen realisti. Konsepteja on helppo heitellä, mutta käytännön toteutus ja skaalautuvuus toki ratkaisevat lopullisesti

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 27.2.2017 04.45

Jeans kirjoitti:

Huhhu, on tää Amerikan meininki rajua. Sain äsken työsopparin allekirjoitettavaks, ja palkkaa tulee mukavat 37000$ + majoitus ja lennot 12 viikon työharjoittelusta. 45 tuntia hommaa per viikko. Ei oikeastaan missään vaiheessa ollut puhetta palkasta, enkä juurikaan ollut miettinyt koko asiaa. Oletin, että jos edes tulee jotain, niin max. pari kiloa kuussa. Tosin äsken valmistuneesta pilvenpiirtäjästä löyty sen verran makee kalustettu penthouse, et oli pakko vuokrata, 9000$/kk, kun tyttöystävä ja koirakin lähtee messiin. Noh ainakin reissu jää breakeveniin ison montun sijasta, mitä aluksi luulin. Saakohan muuten noin kalliin kämpän kokonaisuudessaan vähentää kuluina ansiotuloverotuksessa?

Siistiä on myös, että Philadelphia on lähellä montaa mestaa, missä on ollut tarkoitus käydä pidemmän aikaa. Junalla pääsee kätevästi puolessatoista tunnissa Washingtoniin ja Atlantic Cityyn. Nykiin on tunnin junamatka, joten siellä tulee varmasti vietettyä useampi viikonloppu.

Jos alat etenemään Wall Street skenessä ja pääset top notchiin pelkät bonkut ylittävät high roller grindauksen netissä mennen tullen. 

Näytä koko viesti