Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset -
Aki Pyysing kirjoitti:

Harkitsen vähäkuluisiin indeksirahastoihin siirtymistä😱.Noh, en oikeasti harkitse, mutta ehkä pitäisi😬.Suhtauduin alkuvuoden pieneen nousuun hyvin epäluuloisesti, mutta otin silti myyntejä takaisin aivan liian aggressiivisesti.#spekulointi pic.twitter.com/xlEQSYYPXM

— Aki Pyysing (@AkiPyysing) March 20, 2023

Näin siinä kävi, kun Jeesusta seurattiin. 

Kaatunutta maitoa itkeäkseni: Tuli muuten melko kalliiksi näppihäiriö, kun otin UPM:ää toissa viikolla yhden nollan verran liikaa. En noudattanut meklareitten ohjesääntöä, jossa näppihäiriöt otetaan heti takaisin, maksoi mitä maksoi. Position kuralla olemisen lisäksi jää sen verran halvempaa kamaa ostamatta, joten tappio on jo varma.

Näissä hommissa muuten jos päätyy olemaan itseensä ja maahansa tyytyväinen, on yleensä astumassa jonkun vähintään keskikokoisen tukkirekan alle. Mie olin jossain määrin sellainen tammikuussa. 

 

Tuosta "indeksisrahastoihin siirtymisestä" vitsistä asiaa sivuava kysymys. Kun biittaat indeksin stock pickingilla ja ajoituksella, niin oletko koskaan laskenut todellista aikapainotettua salkun volatiliteettia vs indeksin vastaava vola (mikä se indeksi nyt sitten ikinä tässä onkaan - ehkä pitäisi olla maailman osakemarkkinaindeksi). Jos volatiliteettinormalisoitu stock picking vs indeksi on vihreä, niin silloin biittaa indeksin kauppakorkeakoulun teorian vastaisesti. Koulukirjat sanoo korkeampi riski odotusarvon tuo korkeamman tuoton. Jos on aina korkeampi riski kuin "myyttisessä indeksissä" niin silloin keskimäärin pitäisi biitata indeksi ehdolla koulukirja on tie, totuus ja elämä.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne -

Menee nyt semisti saivartelun puolelle, mutta kertaluokilla viitataan yleensä ilmiöihin, jotka kasvavat eksponentiaalisesti tyypillisesti kantaluvulla homo sapiensin sormien lukumäärä eli 10^x, missä x juoksee positiivisia lukuja eli arkikielessä "nollien lukumäärä kertoo kertaluokan". Kertaluokka suureissa usein tykätään käyttää logaritmista skaalaa, että suureet pysyvät mukavan ymmärrettävinä. Esim maanjäristyksissä Richter-asteikko, jossa yhden Richterin hyppy on kertaluokan muutos eli 8 Richterin järistys on 10 kertaa 7 Richterin järistystä vittumaisempi ja 9 Richteriä onkin jo sitten tyyliin lokaali maailmanloppu. 

Kertaluokissa ei toki tarvitse rajoittua pelkästään 10 kantaisuuteen periaatteessa. 

Kun arvioidaan subjektiivisesti lonkalta "pieniä asioita / pyöristysvirheilmiöitä", tehdään helposti kertaluokan virhe. Tämä siksi, että 1 pölyhiukkanen on käytännön 10 pölyhiukasta monitorilla. 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne -
Aki Pyysing kirjoitti:

 

Kilppari kirjoitti:

Saamelaisongelmalla tarkoitin sitä, että prosentuaalisesti saamelaisia on Suomessa varmaan samaa luokkaa kuin Kiinassa uiguureja. 

 

Mie trollihaluisena tutkin asian, kun kuulosti vähän ihmisen aiheuttamattomalta ilmastonmuutokselta. Saamelaisia Suomessa 6000/meitä 5,5M = reilu promille. Uiguureja Kiinassa 10M/kiinalaisia 1.4Mrd= vajaa prosentti. Ehkä jopa opistoinsinöörin mielestä kuitenkin eri luokkaa🤔?

 

En jaksa tarkistaa yo lukuja, mutta ehdolla, että ne ovat oikein uiguureja on populaationormitettuna noin 6.5 kertaa enemmän kuin saamelaisia. Ts saamelaisia pitäisi olla Suomessa noin 40.000, jotta heidän suhteellinen osuus populaatiossa olisi sama kuin uiguureilla Kiinassa

Edit: Tästä siis saa fiilistä, miten pyöristysvirhe Suomen kansa olisi Kiinassa. Jos Kiinassa olisi se 5.5 miljoonaa asukasta, niin Suomen kansa siinä sopassa oli puolet uiguureista eli 20.000 eli noin 3 x saamelaiset Suomessa. 

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne -

En ole lukenut kuin viimeisimpiä kommentteja. En ole asiantuntija, mutta ”voin vilkaista” pohjalta muutama ajatus

- Ydinaseiden käytöllä on arvaamattomia seurauksia. Kiina ei varmasti pidä arvaamattomista seurauksista, jotka voivat muuttaa Pekingin radioaktiiviseksi säteilyksi. Ydinsotasimulaatioissa ymmärtääkseni useimmiten eskalaatio leviää hallitsemattomasti

- Länsi ja USA eivät voi perääntyä, jos ydinaseita käytetään, koska sitten saa perääntyä koko ajan

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -
Juha X kirjoitti:

Salomaan sanomisia sopii tosiaan epäillä paitsi faktojen myös hänen taustansa takia.

Salomaa opiskeli Tampereen yliopistossa lehdistöoppia ja taloushallintoa. Hän väitteli valtiotieteen tohtoriksi 1992 Helsingin yliopistossa aiheenaan suomalaiset Neuvostoliitossa koulutuksensa saaneet punaupseerit…

Salomaa kannattaa Suomen liittymistä Natoon, mutta on myös ehdottanut vaihtoehtona kahdenvälisen puolustussopimuksen tekemistä Yhdysvaltojen kanssa, missä tapauksessa Suomi voisi hänen mukaansa luopua omista meri- ja ilmavoimistaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Markku_Salomaa

Defaitismilta tuo vertailu vaikutti. Misinformaatikkona Salomaa ei ole ehkä desantti Bätmanin vertainen, mutta viidennen kolonnan hyödylliseksi hölmöksi saattaa itsensä tuntea.

Jep. Mun kirjoissa Salomaa ei nyt desantti ole, mutta jotain hämärää mun henkilökohtainen tutka sanoo hänessä olevan. Voin olla täysin väärässä eikä olisi ensimmäinen kerta. Jos siis haluaisin arviota puolustusvoimien selviämisen aikataulusta, kysyisin joltain Antti Parosen tyyppiseltä henkilöltä enkä Salomaalta. Kannattaa seurata Antti Parosen twitteriä. Toki Antti Parosen tapaiset MPKK asiantuntijat eivät alkaisi levittämään mitään epätoivon sanomaa oletettavasti missään olosuhteissa, vaikka epätoivo olisi totuus, koska he ovat armeijan upseereita eikä epätoivon lietsonta / "tää sota on hävitty" lietsonta edesauta ketään muuta kuin Venäjää. 

Näissä muissakin puhuvissa päissä, joita haastatellaan usein on biasta. Mika Aaltola on yksi länteen päin kallellaan oleva lausuntoautomaatti, joka on aina valmis sanomaan jotain (ulkopoliittinen instituutti). Toisaalta taas Aleksanteri instituutin lausuntoautomaatit ovat yleensä valinneet enemmän Putinia silitteleviä lausuntoja. 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -

Noista Salomaan kommenteista kannattaa huomioida mm seuraavia seikkoja

- Kyseessä on sotahistorioitsija ei MPKK tyyppinen sodankäynnin ja sota-analyysin asiantuntija. Maanpuolustuskorkeakoulussa tehdään analyysejä ja simulaatioita erilaisista sodankäynnin skenaarioista ja strategioista erilaisilla aseistuksilla ja taktiikoilla. En siis ymmärrä, miksi toimittajat haastattelevat sotahistorioitsijaa tässä, kun kysymys pitäisi esittää nykyaikaisen sodankäynnin asiantuntijoille. Toki kaikki kotimaiset ovat todennäköisesti jäävejä ja jossain määrin salassapidon alaista tietoa heillä, joten kyssärin vois heittää kymmenelle ulkomaiselle riippumattomalle asiantuntijalle (ei historioitsijalle vaan sodankäynnin asiantuntijoille) 

- Siinä vaiheessa kun vakavasti otettavat sodankäynnin strategit, jotka ottavat huomioon sodankäynnin doktriinin, strategian ja käytössä olevat välineet sekä maaston, antavat samanlaisen analyysin kuin Salomaa, on syytä huolestua. Tähän liittyen analyysissä pitäisi pelata nappuloilla, jossa Suomi on maa, joka on epäsuoran tulen eurooppalainen johtava suurvalta. Sulutuksen osalta Suomi on ollut myös ainakin menneisyydessä suurvalta. En tiedä nykyisistä välineistä, mutta pv-komentaja sanoi, että olisi nykyään parempi kyvykkyys sulutukseen kuin ennen (voi tietysti joutua sanomaan myös virkansa puolesta). Ilmavoimien osalta en tiedä miten kyvykäs Hornet on, mutta toki alusta lähtien lasketaan aikaa siihen, kuinka kauan Hornetit saavat pidettyä taivaan about siedettävässä tilassa. En tunne Suomessa käytössä olevien air-to-air ohjuksien kyvykkyyttä vs Venäjä . Venäjän osalta pelottavimmaksi jutuksi olen ymmärtänyt S-400 ilmatorjuntaohjukset. 

- Suomi vs Ukraina vertailussa tulisi ottaa myös huomioon, että Ukrainassa on enemmän lääniä kuin Suomessa. Pitäisi ennemmin analysoida, kuinka paljon on sotilaita puolustettavaa neliökilometriä kohti. Esimerkiksi, jos Luxemburgissa olisi 20.000 sotilaan armeija se olisi aivan helvetin iso asemahti suhteellisesti. Edelleen kannattaa huomata, että oikeasti todennäköisesti Suomea ei puolusteta kuin pääasiassa etelässä isoilla joukoilla ja pohjoisessa on enemmän sissisotaa alusta lähtien ja sitä kautta Venäjä tekee suht nopean moottorimarssin pohjois-Ruotsiin, jos haluaa. Toki Ruotsista tulisi tulitukea tätä linjaa vastaan. Suomi siis saattaa valita ns Bismarck puolustuksen. 

- Itse en ole asiantuntija, mutta "voin vilkaista". Oma "vilkaisuni" aiheuttaa yhden suuren huolen ja se on se, että reservi ei ole paljon harjoitellut ja juuri kukana ei ole kokenut sotaa oikeasti. Kun aletaan ampumaan kovilla, sirpaleet ja luodit viuhuvat ja oikeasti tajuaa, että voin kuolla sekunttina minä hyvänsä, jokainen käyttäytyy eri tavalla. Ne, jotka ovat jo olleet sodassa, tietävät miten käyttäytyvät eivätkä myöskään ole silloin makaamassa poterossa ja tekemässä ensimmäistä shokista selviämismekanismia, kun sitä ei tarvitsisi tehdä, jolloin vastapuoli voi liikkua uusiin asemiin => Tässä hävitään. Se, paskooko housuun hengenvaarassa vai ei, selviää vasta, kun on oikeasti ollut hengenvaarassa. Harva on ollut. Esimerkiksi viime vuonna Alfalandissa oli yhden ETO-kaverin haastattelu, joka noin 10 vuoden koulutuksen jälkeen oli ekan kerran tilanteessa, että luoteja oikeasti viuhui pään yli ja vasta silloin hän sai selville, että on kykenevä toimimaan kuoleman uhan edessä siten kuin on saanut vuosikausia koulutusta ( https://www.youtube.com/watch?v=lx99m9nEc1k ). Toinen juttu, että vaikea tietää, miten käyttäytyy, kun esimerkiksi oman taisteluparin pää halkeaa vieressä kahtia ja aivot leviävät maahan vieressä. Tätä voidaan varmaankin mallintaa populaatiokeskiarvona, miten ihmiset keskimäärin käyttäytyvät ja jäätyvät ja panikoivat

- Yllä oleva ei tarkoita, etteikö Salomaan lopputulos väite voisi olla oikein, mutta premissit mihin hän pohjaa argumentin ei edusta kausaaliketjupäättelyä siitä, miten johtopäätökseen päästään. Haluaisin esimerkiksi nähdä erilaisten sotasimulaatioiden tuloksia, joissa erilaisilla strategioilla ajetaan läpi pienellä satunnaisvaihtelulla arviota siitä, kuinka nopeasti ja usein Venäjä voittaisi. Toki voittaisi aina, jos käyttää ydinaseita tai rajoittattomasti aerosoli-aseita tai biologisia aseita - olettaen, että Suomi ei saisi jeesiä mistään. 

Pienempänä kommenttiseikkana, joka voi olla täysin asiaan kuulumaton, mutta jos on opiskellut lehdistöoppia Tampereen yliopistossa 70-80 luvun taitteessa kuten Salomaa, on olemassa merkittävästi nollasta poikkeava todennäköisyys, että henkilö on punapesty varhaisnuoruudessaan hakiessaan identiteettiään. 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -
Tinggeli kirjoitti:

 

KunChipitKarkaavat kirjoitti:

Kaupunkitaistelukoulutusta aloiteltiin joskus 92-93 Santiksessa. Sekä silloisessa Uudnmaan Jääkäripataljoonassa, jossa olin itse että Kaartissa.

 

Kaupunkitasitelukoulutus aloitettiin Santiksessa kyllä jo vuonna 1987. Olin silloin saarella varusmiespalveluksessa ja meidän kompanian päällikkö kpt. Fraktman aloitteli hommaa rakentamalla sen kaupunkitaistelualue, tai ainakin aloittelemalla sitä. Se alue oli tosikäytösä jo vuonna 1988 kun seuraavat kaartin jääkärit tulivat (kaksi kaveriani oli tässä erässä, toisella oli vähän sama juttu noista varusteista ja konteista ja kävi melko säännöllisesti kertaamassa). Muistaakseni kunniakompanian miehiä siellä koulutettiin kaupunkisotaan ja köysien käyttöön. Tietenkin alku oli mitä oli, ja varmaan vasta joidenkin vuosien kuluttua tuo alkoi vamasti olemaan jo systemaattisempaa koulutusta. Annettiinkohan sitä sen aikaisessa 1. ja 2. jk:ssa?

 

Ok. Tästäkin aikaa jo 30 vuotta eli ryhmä ”jenkkakahvat & ikänäkö” operoi muistikuvien varassa. Meille tosiaan kaupunkitaistelua markkinoitiin silloin ”uutuutena” eikä sitä mitenkään paljon harjoiteltu silloin ainakaan UudJPssa. Joitakin harjoituksia, mutta suurin osa harjoituksista sitä klassista mies, mäntymetsä ja ”vittukun ei saa käyttää pakkipussia” meininkiä.. Ehkä viereisessä Kaartissa oli enemmän/aikaisemmin tuotakin osastos

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -
JunnuTonni kirjoitti:

 

KunChipitKarkaavat kirjoitti:

Jos Venäjä hyökkäisi, varsinainen hyökkäys alkaisi strategisilla iskuilla ja maahanlaskujoukkojen ryntäyksellä yrittää saada sillanpääasemia. 

Iso osa näistä maahanlaskujoukoista on lamautettu tai pahasti rampautettu (75%). Ovat olleet siellä alusta saakka. Tällä hetkellä Valko-Venäjälle on menossa loppu reservi Pihkovasta. Eivät ole ihan heti sieltä tulemassa. Ja nämä on ammattisotilaita.

https://en.wikipedia.org/wiki/76th_Guards_Air_Assault_Division

This Pentagon source certainly surprised us and other researchers, because recently more tanks, self-propelled guns and other armored vehicles were observed moving on trains towards Ukraine. 

https://t.co/F4thMaZpzC https://t.co/agsBeUFWdy

Juu ei varmaan tänään tai edes ensi kuussakaan tulossa. Pidemmällä aikavälillä kouluttavat uudet joukot ja havaittuja puutteita oletettavasti korjataan.

Tosiaan systeemit ja resurssit ovat muuttuneet paljon. Esimerkiksi nykyään on ammattisotilaita ja oikeita ammattierikoisjoukkoja (ETO, erikoistoimintaosasto). Lukumääriä ei kerrota, mutta karkeita arvioita ja ylärajoja jotkut ovat arvioineet ihan vain karvalakkiperustaisesti. Airiston Helmeen meni joidenkin julkisten lähteiden mukaan tekemään ”verotarkastusta” se perus 400 hengen jengi, joista osa ammattisotilaita. Etunenässä armeijan syöksykumiveneet, joita käyttää pv ammattisotilaista ainakin se ETO. Pv analyysistä ja terakaupalla saaresta löytyneestä datasta ei ole kuulunut mitään. Sipilä totesi pokkana Medvedevin ollessa valtiovierailulla seuraavana päivänä (tai parin päivän sisään, kun sitä vielä vatvottiin),  että niin meillä kuin Venäjällä on talousrikollisuutta ja siihen puututaan. Medvedevistä lähti mielestäni tellejä tv-kuvassa.. 

Sitten tosiaan taistelutapa on täysin uudistunut. Tulenjohto ja erilaisten tulivaikuttumien käyttö ja tykistön liikuteltavuus. Tämäkin julkista tietoa. Tykistön osalta julkista tietoa myös se, että laitteita on kaksi kertaa enemmän kuin Saksalla ja Puolalla yhteensä. Jussi Niinistö joskus valitti, että ammuksia voisi olla enemmän ja sitä Jussi ministerinä vissiin fiksaili.

Halosen miina-gatea pv-komentaja kommentoi jo, että tehokkaampi sulutustapa / korvaavuus on olemassa. Jostain julkisesta lähteestä myös luin, että jos henkilömiina koostuu komponenteista A, B ja C niin niiden varastoiminen erikseen irti toisistaan on complianttia henkilömiinakiellon kanssa. 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -
JunnuTonni kirjoitti:

 

KunChipitKarkaavat kirjoitti:

Jos Venäjä hyökkäisi, varsinainen hyökkäys alkaisi strategisilla iskuilla ja maahanlaskujoukkojen ryntäyksellä yrittää saada sillanpääasemia. 

Iso osa näistä maahanlaskujoukoista on lamautettu tai pahasti rampautettu (75%). Ovat olleet siellä alusta saakka. Tällä hetkellä Valko-Venäjälle on menossa loppu reservi Pihkovasta. Eivät ole ihan heti sieltä tulemassa. Ja nämä on ammattisotilaita.

https://en.wikipedia.org/wiki/76th_Guards_Air_Assault_Division

This Pentagon source certainly surprised us and other researchers, because recently more tanks, self-propelled guns and other armored vehicles were observed moving on trains towards Ukraine. 

https://t.co/F4thMaZpzC https://t.co/agsBeUFWdy

Juu ei varmaan tänään tai edes ensi kuussakaan tulossa. Pidemmällä aikavälillä kouluttavat uudet joukot ja havaittuja puutteita oletettavasti korjataan.

Tosiaan systeemit ja resurssit ovat muuttuneet paljon. Esimerkiksi nykyään on ammattisotilaita ja oikeita ammattierikoisjoukkoja (ETO, erikoistoimintaosasto). Lukumääriä ei kerrota, mutta karkeita arvioita ja ylärajoja jotkut ovat arvioineet ihan vain karvalakkiperustaisesti. Airiston Helmeen meni joidenkin julkisten lähteiden mukaan tekemään ”verotarkastusta” se perus 400 hengen jengi, joista osa ammattisotilaita. Etunenässä armeijan syöksykumiveneet, joita käyttää pv ammattisotilaista ainakin se ETO. Pv analyysistä ja terakaupalla saaresta löytyneestä datasta ei ole kuulunut mitään. Sipilä totesi pokkana Medvedevin ollessa valtiovierailulla seuraavana päivänä (tai parin päivän sisään, kun sitä vielä vatvottiin),  että niin meillä kuin Venäjällä on talousrikollisuutta ja siihen puututaan. Medvedevistä lähti mielestäni tellejä tv-kuvassa.. 

Sitten tosiaan taistelutapa on täysin uudistunut. Tulenjohto ja erilaisten tulivaikuttumien käyttö ja tykistön liikuteltavuus. Tämäkin julkista tietoa. Tykistön osalta julkista tietoa myös se, että laitteita on kaksi kertaa enemmän kuin Saksalla ja Puolalla yhteensä. Jussi Niinistö joskus valitti, että ammuksia voisi olla enemmän ja sitä Jussi ministerinä vissiin fiksaili.

Halosen miina-gatea pv-komentaja kommentoi jo, että tehokkaampi sulutustapa / korvaavuus on olemassa. Jostain julkisesta lähteestä myös luin, että jos henkilömiina koostuu komponenteista A, B ja C niin niiden varastoiminen erikseen irti toisistaan on complianttia henkilömiinakiellon kanssa. 

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -

Jos Venäjä hyökkäisi, varsinainen hyökkäys alkaisi strategisilla iskuilla ja maahanlaskujoukkojen ryntäyksellä yrittää saada sillanpääasemia. Olin varusmies 1993-1994 ja piirrustukset ovat menneet pariinkiin otteeseen uusiksi tässä välissä. Olin reservissä vuoteen 2009 asti sellaisessa valmiuspataljoonassa, jolla oli konteissa maan alla sodanajan taisteluvarustus ja itse oltiin pakattu. Eli kun tulee tekstiviesti ja koordinaatit minne se kontti on kuljetettu, oltaisiin menty sinne aivan helvetin nopeasti miten itse kukin ja kaivetu kamat kontista ja alettu mittaamaan senkkaa maahanlaskujoukkojen kanssa about välittömästi, jos se olisi ollut niin iso yllätyshyökkäys. Käytännössä todennäköisiä puolistusspotteja Yleisradio, lentokentät ja Helsingin vesi. Siihen meni siihen aikaan useampi päivä, että olisi saatu jengiä kököttämään metsään ja kaupunkitaisteluasemiin 250k kappaletta. Kaupunkitaistelukoulutusta aloiteltiin joskus 92-93 Santiksessa. Sekä silloisessa Uudnmaan Jääkäripataljoonassa, jossa olin itse että Kaartissa. Nykyään hommat ovat varmaan menneet eteenpäin ja täysin uusiksi, joten ei tässä mitään sotasalaisuuksia jaeta. Kriittisin on aloitus. Se ei saa mennä vihkoon. Hornettien pitää pystyä suojaamaan liikekannallepano. Sen jälkeen ei maahantunkeitujalle ole luvassa muuta kuin vittumaisia aikoja.
 

 

 

Näytä koko viesti