Olet täällä

PS-tili ja unohdetut veroedut - 4.12.2021 12.41

Tuo ps-tilin kahden euron kuukausittainen hoitopalkkio on Dansken tavallisen hinnaston mukainen normaali osakkeiden säilytyspalkkio. Siitä osakesäästäjien jäsenet eivät saa alennusta. Jos osakesäästäjien tarjous loppuu niin kaupankäynnin kustannukset nousivat 8 euroon.

Voihan Danske tietysti hintoja korottaa. 

Olen samaa mieltä siitä, että vuotuinen prosentuaalinen kulu olisi kyllä myrkkyä. Yleensä vastaavia kuluja on ollut kapitalisaatiosopimukissa ja eläkevakuutuksissa. En pidä kovin suurena riskinä, että ps-tilin hinnoittelu muuttuisi niin radikaalisti. Jos muuttuisi niin saisikohan sopimuksen purkaa? Itse ainaki laskisin tarkkaan olisko tiliin järkevää sitoutua vastaavalla kululla.

Verottajan armoilla tässä tietysti ollaan.

ps-tilin voi kuitenkin purkaa (ilman korotettuja veroseuraamuksia), jos on pitkään (vuoden) työttömänä. Mikäli saavuttaa tarpeellisen varallisuuden ennen virallista eläkeikää niin työn tekemisen lopettamalla voi myös ps-tilin varojen nostamista aikaistaa.

ps-tili on itsellä pienenä sivumausteena osana salkkua pelkästään sen verotehokkuuden takia. Mielestäni tilille ei, sen luonteen vuoksi, kannata kaikkia pääomia sitoa. 
 

Ohessa vielä Timo Rothoviuksen mietteitä ps-tilistä. Alkaa kohdasta 18:30.

https://youtu.be/ELFzJ-F6a_w

 

 

Näytä koko viesti
PS-tili ja unohdetut veroedut - 29.11.2021 10.35

näin se on😉
https://www.osakeliitto.fi/jasenyys/pankki-ja-valittajaedut/danske-bank/

Näytä koko viesti
PS-tili ja unohdetut veroedut - 29.11.2021 10.21

Itse kyselin noin viisi vuotta sitten PS-tiliä niistä pankeista, joissa olin asiakkaana eli OP, Nordea ja S-pankki. Kaikki olivat lopettaneet ps-tilin tarjoamamisen. 

Pitää vielä sanoa Danske Bankista sen verran että, jos on osakesäästäjien jäsen niin kaikki toimeksiannot, kaikille markkinoille, ovat 5 euroa/kauppa. Markkinoita on tarjolla enemmän kuin vaikkapa Nordnetissä.
 

Lisäksi, jos ei ole ennestään Dansken asiakas niin saa nettipankkitunnukset ja arvoisuus/ps-tilin vastatilin ilmaiseksi. Myös osakkeiden säilytys on ilmaista ainakin arvo-osuustilillä. Eli oikeastaan ainoaksi kuluksi jää tuon ps-tilin säilytysmaksu, joka on se 2 euroa kuussa sekä tietysti mahdolliset kaupankäyntikulut.

Tuo 5 euron hinta on todella kilpailukykyinen (lue edullisin) Suomessa toimivien kivijalkavälittäjien keskuudessa. (Tietysti ulkomaiset onlinevälittäjät ovat vieläkin halvempia...)

Suomalaiset osakkeet saa siirtää Danskelle ilmaiseksi, mutta ulkomaalaisten arvopapereiden siirtäminen oli kallista.

 

Näytä koko viesti
PS-tili ja unohdetut veroedut - 29.11.2021 11.58

Jotta saa täyden veroedun pitää sijoittaa 5000 euroa. Tällä saa sitten sen 1500 euroa veronpalautusta.

Tuli itselle ajatusvirhe siinä, että sijoittaa omista rahoista tuon 5 000 euroa ja sitten lisäksi tuon 1 500 €. Tietystikään tässä tilanteessa PS-tilille ei kannata sijoittaa enemmän kuin, millä saa maksimi verovähennyksen. 

Jos sijoittaa sen 1500 euroa verottajan ja 3500 euroa omaa rahaa niin silloin 42 % on aivan oikein.

Itse olen tehnyt niin, että ilmoitan nuo vapaaehtoiset eläkemaksut verottajalle jo alkuvuodesta. Näin saan koko vuodelle alemman veroprosentin ja voin sitten joka kuukausi sijoittaa "veronpalautuksien" verran ennemmän. 

Näytä koko viesti
Lamor Corporation Oyj - 28.11.2021 11.57

Jotenkin tulee tästä hieman mieleen Lehto Group tai yleensäkin rakennusalan yhtiöt, jotka kasvattava liikevaihtoaan hyvin paljon, hyvin nopeasti. Rakennusalalla tämä liikevaihdon "ostaminen" tuntuu olevan tavallisista.

 

Homma toimii niin, että "voitetaan" urakoita antamalla todella tiukasti hinnoiteltuja urakkatarjouksia ja sitten lasketaan sen varaa, että projektit menee hyvin ja lisä-/muutostöistä tehdään sitten se liiketulos.

Monesti tähän liittyy se, että tarvitaa paljon uusia työntekijöitä, jotka sitten houkutellaan kilpailijoilta enemmän maksamalla.

Sitten muutama projekti menee huonosti / sopimussakoille ja yritysken liikevoitto kyykkää. Tästä seuraa pahimmassa tapauksessa yhteistoimintaneuvottelut.

Projektipäälliköt ovat ylityöllistettyjä, kun töitä on hieman liikaa, eivätkä viihty. Ovi rupeaaköymääm toiseen suuntaa ja kierre on valmis.

En siis sano, että Lamorin kanssa välttämättä tulisi näin käymään, mutta on hankala arvioida, sitä putoaako yrityksen kannattavuus ja jos putoaa, niin kuinka paljon, kun liikevaihto yht'äkkiä kymmenkertaistuu.

 

 

Näytä koko viesti
PS-tili ja unohdetut veroedut - 28.11.2021 11.38

PS-tilin nostojen aloittamista koskevaa eläköitymisikää voidaan toki nostaa tulevaisuudessa.

Muuten en koe, että PS-tiliin sisältyisi sen enempää poliittistariskiä kuin vaikka OS-tiliin.

Lisäksi tuossa lainauksessa oli virhe. Ainakin itselläni PS-tili maksaa Danske pankilla 2€ kuussa, joka laskutetaan puolen vuoden välein. 

Itselläni on ollut PS-tili käytössä muutaman vuoden ja olen ollut siihen tyytyväinen. Jos säästää eläkettä varten, niin tili on veroedun takia, ainakin itselleni paras vaihtoehto. Toki on myös muita sijoituksia joita voi sitten myydä vapaasti jos tarvitsee.

Itse olen ostanut PS-tilille vain Suomalaisia vakaita osingonmaksajia. Ulkomaisien osingonmaksajien kanssa menettää osinkojen lähdeverot. Lisäksi PS-tilin kanssa ei voi käyttää hankintameno-olettamaa, joten en ole ostanut sinne myöskään kasvuyhtiöitä. Tilin veroedun ansiosta voin sijoittaa, joka vuosi PS-tilille 30 % enemmän pääomaa, pitkässä juoksussa tämä nostaa mukavasti tilin tuottoja.
 

Kunhan tiedostaa tilin rajoitukset niin voin kyllä suositella sitä. Tietääkseni Danske on ainoapankki, joka PS-tiliä nykyään tarjoaa.
 

 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Mandatum Trader - 22.8.2021 09.28

Ihan ok. Nopeasti sai tilin auki. Kilpailukykyiset hinnat, jos on osakesäästäjien jäsen ja paljon markkinoita. Ei ole kuitenkaan pääasiallinen välittäjäni. Ihan kelpo vaihtoehto muiden suomalaisten välittäjien joukossa ja taitaa olla ainoa järkevä vaihtoehto jos Aasian pörssit kiinnostaa. 

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 21.9.2020 07.45

TuuriTuuli kirjoitti:

Mutta miten homma toimii nyt kun on valuuttatili ja valuutan vaihdot tapahtuvat ihan eri aikoina ja eri kursseissa kuin osakkeen ostot?

Laskeeko verottaja kuitenkin B-valuutassa ja vaatii veroa maksettavaksi A-valuutassa verokauden lopussa vallinneella vaihtokurssilla (tai myyntihetkellä vallinneella vaihtokurssilla?), jos B-valuutassa on syntynyt voittoa osakkeen myynnistä?

Verottajalle voi tehdä selvityksen kurssissa. Vaihtoehtoina ovat tapahtumahetken kurssi, kuukauden keskikurssi tai vuoden keskikurssi. Itselläni on myös valuuttatili ja olen verrannut vuoden keskikurssia veroilmoituksen kurssiin ja käyttänyt vuoden keskikurssia, mikäli se on ollut kannaltani edullisempi vaihtoehto.

Tietysti esimerkiksi osinkojen osalta jokaisen kuukaudnen keskikurssi voisi olla viemä edullisempi vaihtoehto, mutta en ole nähnyt tarkoituksen mukaisesti tehdä kuukausi kohtaisia laskuharjoituksia, johtuen osinkojen pienestä määrästä.

Alla verottajan julkaisemat keskikurssit:
 

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49083/valuuttakurssit-2019/

Näytä koko viesti
Nikola - 19.9.2020 08.47

Laitetaan nyt tännekin, mikäli joku ei ole vielä nähnyt Nikolan rekkaa.

https://m.youtube.com/watch?v=7LSrvRMgIqw

 

 

Näytä koko viesti
Fortum - 13.9.2020 04.25

Tinggeli kirjoitti:

 

Ja jos näitä ilmastojuttuja mietitään, niin ei maakaasuakaan pitäisi polttaa. Fossiilinen polttoaine sekin on ja tuottaa sekin CO2 päästöjä (noin puolet kivihiilen päästöistä). Toisaalta, kivihiiltä pystytään polttamaan yleensä paremmalla hyötysuhteella. Ero voi olla noi 20% kivihiilen eduksi, joka siis tasoittaa CO2 päästöjä.

Ihan mielenkiinnosta mihin perustuu tuo maasaaksuvoimalaitoksen huonompi hyötysuhde? Käsittääkseni se palaa erittäin puhtaasti.

Näytä koko viesti