Olet täällä

Sijoittajan verotus - 21.9.2020 07.45

TuuriTuuli kirjoitti:

Mutta miten homma toimii nyt kun on valuuttatili ja valuutan vaihdot tapahtuvat ihan eri aikoina ja eri kursseissa kuin osakkeen ostot?

Laskeeko verottaja kuitenkin B-valuutassa ja vaatii veroa maksettavaksi A-valuutassa verokauden lopussa vallinneella vaihtokurssilla (tai myyntihetkellä vallinneella vaihtokurssilla?), jos B-valuutassa on syntynyt voittoa osakkeen myynnistä?

Verottajalle voi tehdä selvityksen kurssissa. Vaihtoehtoina ovat tapahtumahetken kurssi, kuukauden keskikurssi tai vuoden keskikurssi. Itselläni on myös valuuttatili ja olen verrannut vuoden keskikurssia veroilmoituksen kurssiin ja käyttänyt vuoden keskikurssia, mikäli se on ollut kannaltani edullisempi vaihtoehto.

Tietysti esimerkiksi osinkojen osalta jokaisen kuukaudnen keskikurssi voisi olla viemä edullisempi vaihtoehto, mutta en ole nähnyt tarkoituksen mukaisesti tehdä kuukausi kohtaisia laskuharjoituksia, johtuen osinkojen pienestä määrästä.

Alla verottajan julkaisemat keskikurssit:
 

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49083/valuuttakurssit-2019/

Näytä koko viesti
Nikola - 19.9.2020 08.47

Laitetaan nyt tännekin, mikäli joku ei ole vielä nähnyt Nikolan rekkaa.

https://m.youtube.com/watch?v=7LSrvRMgIqw

 

 

Näytä koko viesti
Fortum - 13.9.2020 04.25

Tinggeli kirjoitti:

 

Ja jos näitä ilmastojuttuja mietitään, niin ei maakaasuakaan pitäisi polttaa. Fossiilinen polttoaine sekin on ja tuottaa sekin CO2 päästöjä (noin puolet kivihiilen päästöistä). Toisaalta, kivihiiltä pystytään polttamaan yleensä paremmalla hyötysuhteella. Ero voi olla noi 20% kivihiilen eduksi, joka siis tasoittaa CO2 päästöjä.

Ihan mielenkiinnosta mihin perustuu tuo maasaaksuvoimalaitoksen huonompi hyötysuhde? Käsittääkseni se palaa erittäin puhtaasti.

Näytä koko viesti
Nikola - 11.9.2020 08.52

Tuolla muutama Miltonin Haastattelu. Ihan mielenkiintoista settiä. Tosin ekassa jaksossa kannattaa kelata ekat 15 minuuttia, että päästään itse asiaan.

Toivottavasti linkit toimii.

 

https://podcasts.apple.com/fi/podcast/the-truck-show-podcast/id1357401021?l=fi&i=1000472023360

https://podcasts.apple.com/fi/podcast/the-truck-show-podcast/id1357401021?l=fi&i=1000475642339

 

ps. pieni siivu löytyy Nikolaa salkusta. Uskon, että vety tulee kasvamaan ainakin raskaassa liikenteessä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Aika näyttää miten käy😉

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 10.9.2020 10.29

Hyvä tarkennus Bingo,

Itselläni ei ole Nordean rahastoja, joten en osaa sanoa miten siellä homma toimii. Selligsonin asiakas kuitenkin olen ja heillä tuo vaihtaminen onnistuu. Olen sitä aikoinaan kysynyt Aki Kaarolta. Luulen että saattaa onistua myös Nordeassa, mutta ei varmasti onnistu kuin olemalla sinne yhteydessä. Toi vaihtaminen ei ole mitää peruskauraa, johon järjestelmät taipuvat helposti. Eli pitää varmaan käsin tehdä se.

Toinen asia on jos haluaa myyntien osalta poiketa FIFO-periaatteesta. Verottaja antaa siihen rahastojen kanssa mahdollisuuden, jos ostoerät on kirjattu erikseen. Joskus kysyin asiasta Osuupankista ja pitkän puhelun päätteeksi kertoivat, että se on mahdollista, mutta jotenkin todella hankaa eivätkä mielellään tee sitä. Vielä ei ole ollut tarvetta myydä OP:n rahastoja, mutta kun tulee niin ajattelin kyllä myydä FIFOsta poiketen.

 

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 10.9.2020 04.03

Bingo53 kirjoitti:

 

RahatonMies kirjoitti:

Toki ihan hyvä pointti se tulovirran luominen jo nyt. Tuossa olisi helpointa suosia seligsonin rahastoja. Koska vain voi vaihtaa tuotto- ja kasvuosuuksien välillä ilman veroseuraamuksia ja muistaakseni global rahastot maksavat 3% arvostaan vuosittain ulos.

 

Ennen kasvuosuuden muuttamista tuotto-osuudeksi kannattaa muista, että kasvuosuuden lunastus verotetaan kuin myynti ja tuotto-osuuden merkintä on normaali merkintä. Vaihto ei tapahdu ilman veroseuraamuksia.

Oheinen leike on Seligsonin omilta sivuilta. Veroasioissa on syytä olla tarkkana.

https://www.seligson.fi/sco/suomi/asiointi/vaihto/

Seligsonilta voi ymmärtääkseni kysyä neuvoa verotehokkaasta yhdistelmästä. Siellä on vielä ihmisiä töissä toisin kuin pankeissa ja verottajalla, joissa vastassa on vain automaatti.

 

Tuotto- ja kasvuosuuden voi vaihtaa päittäi saman rahaston sisällä. Kyseessä ei ole myynti- tai ostotapahtuma, joten veroa ei mene.

Myös hankintahinnan sekä ajankohdan pitäisi pysyä ennallaan. Eli ei pitäsi olla vaikutusta myöskään hankintameno-olettamaan.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/sijoitusrahastoosuude/

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Varallisuus kuoleman lähestyessä - 20.2.2020 06.42

Terve,

 

itse tein testamentin sen takia jos lähtö sattuisi tulemaan yllättäen.

Alla tutun lakimiehen muotoilema testamentti. Ehkä siitä voi saada ajatuksia miten testamenttia voi muotoilla. 
 

Se on aika monimutkainen eikä välttämättä kannata tehdä noin monimutkaista.

"Peruuttaen kaikki aikaisemmat testamenttini, määrään viimeisenä tahtonani ja testamenttinani, että kaikki omaisuuteni, olkoonpa se minkä nimistä tai laatuista tahansa, on kuolemani jälkeen menevä täydellä hallinta- ja käyttöoikeudella aviovaimolleni.

Rahatilieni tilivarat aviovaimoni saa kuitenkin täydellä omistusoikeudella.

Toivomukseni on, etteivät rintaperilliseni vaadi kuolemani jälkeen lakiosansa täyttämistä aviovaimoltani.

Siinä tapauksessa, että joku rintaperillisistäni vastoin toivomustani vaatisi ja saisi lakiosansa, määrään, että hän menettää oikeuden muuhun osaan perinnöstään ja saa vain lakiosansa.

Vielä määrään, että rintaperillisilläni on oikeus niin halutessaan ottaa vastaan tällä testamentilla tuleva omaisuus joko kokonaan tai osaksi käyttöoikeustestamenttina, jolloin omistusoikeus tältä osin siirtyy testamentinsaajan sijaan tuleville rintaperillisille.

Mikäli aviovaimoni olisi kuollut ennen minua ja myös rintaperilliseni olisivat kuolleet ilman rintaperillisiä ennen minua, määrään koko omaisuuteni jaettavan veljilleni [nimi ja hetu] tai heidän sijassaan heidän rintaperillisilleen, sekä kummilapsilleni [4 kpl] tai heidän sijassaan heidän rintaperillisilleen. Jako suoritetaan niin, että kummilapsille kullekin jaetaan 5 % pesän arvosta, kuintenkin enintään sen verran kuin kuin voi ilman veroseuraamuksia periä. Loput 80 % jaetaan puoliksi veljieni kesken

Lisäksi määrään, että testamentinsaajien, rintaperillisieni tai heidän sijaan tulijoidensa nykyisillä tai tulevilla aviopuolisoilla ei ole avio-oikeutta tällä testamentilla saatuun omaisuuteen, sen sijaan tulleeseen omaisuuteen tai näiden tuottoon.

 

Varta vasten kutsuttuina ja yhtä aikaa läsnä olleina todistajina vakuutamme, että ______, jonka henkilöllisyyden olemme tarkastaneet, on omakätisesti allekirjoittanut tämän testamentin. Toteamme, että ______ on tehnyt testamentin vapaasta tahdostaan sekä terveellä ja täydellä ymmärryksellään.

 

Todistaja 1 ammatti Kotipaikka
Todistaja 2 ammatti Kotipaikka"

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 16.10.2019 06.08

Hieman tuoreempi tapaus:

Pank - Pankin nousu ja uho.

kertoo Viron itsenäistymisen jälkeisestä ”kasinotaloudesta”.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/07/05/pank-pankin-nousu-ja-uho-draamasarja-viron-villeista-vuosista

vielö kuusi päivää Areenassa.

 

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 7.5.2019 07.10

Käsittääkseni verottajalle voi tehdä myös esityksen toteutuneista kustannuksista pääomatulojen hankintaan liittyen.

Toisin sanoen olen laskenut työhuoneen ja koko asunnon pinta-alojen suhteen ja sitten laskenut tällä keroimella kuinka suuri osa yhtiövastikkeesta, kotivakuutuksesta ja sähkölaskusta kohdistuu työhuoneeseen. 

Tähän sitten vielä lisäksi matkakulut sijoitustapahtumiin ja yhtiökokouksiin, sekä mahdolliset lehtitilaukset, osakesäästäjien jäsenmaksu ja osuus nettilliittymästä.

 

Näytä koko viesti
Käytännön laskutaito - 27.8.2018 10.10

Taitaa ollu myös lukutaito hakusessa. Ohessa on Valviran tilasto jonka mukaan tammi- - toukokuussa käymisteitse valmistetun lonkeron kulutus on pudonnut -33%.

http://www.valvira.fi/documents/14444/6700036/Alkoholimyyntitilasto_tamm...

 

 

Näytä koko viesti