Olet täällä

Päivän politiikka - 30.5.2021 10.31

Persut todennäköisesti voittaa vaalit 2023. Hopeasta on tiukka vääntö Demareiden ja Kokoomuksen välillä. Vihreät tullee ohittamaan Kepun.

Taloudesta Persut päässee Kokoomuksen kanssa sopuun, Eu asiat on vaikein osa. Siinä mitataan Halla-ahon hallitushalut. Maahamuuttokysymykset on noloja Kokoomukselle mutta niissä sopu löytyy. 

Eli PS + Kok + KD + ? Lähteekö kepu mukaan kolmanneksi suurimpana hallituspuolueena? Epäilen vahvasti. Saarikon on jo pakko viedä puolue oppositioon nostamaan kannatusta. SDP, Vas ja Vihreät ei lähde Halla-ahon hallitukseen.

Jos Halla-ahon hallitusneuvottelut kosahtavat on Marin II hyvin mahdollinen. SDP + Kok + Vihreät pohjalta. Rkp tietysti mukaan.

 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 23.3.2021 11.22

Bobo36 kirjoitti:

 

Bingo53 kirjoitti:

Sitä, ettei julkinen hallinto sopeuta kulujansa tulojaan vastaaviksi vaan vippaa ulkomailta, ei voi kutsua elvyttäväksi. Ylimenorahoitukseksi kyllä, mutta maksamista siinäkin piisaa pitkäksi ajaksi. Kuka maksaa? Sinä ja minä.

 

Höpö höpö.

Tutustu MMT. Tällä kertaa kaikki on toisin...

Sen verran sanon sulle Bingo53, että aivan oikeasti ja aidosti arvostan sun tietämystäsi, ja se on megalomaanisesti suurempi kuin oikeasti juuri kenenkään.

Pahoin vain pelkään, että perinteiset totuudet tyyliin:

- velat pitää maksaa takaisin

- inflaatio on huono juttu

- valtion velkaantuminen on huono juttu...

... on menneisyyttä.

Itse olen vanhan koulukunnan tyyppejä, mutta luulen että nyt pelisäännöt ovat muuttuneet.

This time it is different...

 

Tämä lienee huumoria mutta kiinnostava aihe silti. Olen aika ohuesti perehtynyt tähän mutta eihän MMT ole oikein mahdollinen Eu:ssa? Siis teoriassa pitäisi olla itsenäinen valtio, oma keskuspankki ja valuutta. Tällöin omassa valuutassa voisi velkaantua "rajattomasti". Siis teoriassa.

Edit. Eu:lla pitäisi siis olla verotusoikeus.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 17.3.2021 05.22

Trolli kirjoitti:

 

KooMikko kirjoitti:

Ulosottoon päätyy vuosittain satoja tuhansia sote-maksuja. En jaksa uskoa, että hintojen nostaminen auttaa tässä. Kansantalouden kannalta luottotiedottomien määrän kasvu on tietenkin turmiollista.

 

Mutta moniko näistä ulosottoon menevistä maksuista on henkilöille, joilla ei ennestään ole luottotietomerkintää? Ongelma on lähinnä se, että jos on paljon ulosotossa, niin ei ole mitään kannusteita maksaa tuollaisia maksuja. Jos tienaat alle määritellyn suojaosan, niin kaikki maksamatta jätetyt maksut lisää sun käytettävissä olevia tuloja. Ainut järkevä mittari tässä olisi montako uutta ulosottoasiakasta tulee näiden sote-amksujen takia.

Kuten tuossa ylhäällä tuli jo esiin, niin Helsingissä pääset ilmaseksi lääkäriin. Jos saat ilmaseksi jonkun palvelun, niin monet käyttää palvelua, vaikkei sille olisi varsinaista tarvetta. Tuskin tällasessa tilanteessa pääsee edes syntymään tilanteita, joissa joku jättää liian korkeiden maksujen takia menemästä lääkäriin.

Kun uudistetaan sosiaaliturvajärjestelmää, niin päästään tilanteeseen, jossa työnteko muuttuu entistä kannattavammaksi. Tämä antaa yksilöille entistä enemmän mahdollisuuksia kustantaa yllättäviä kuluja lisäämällä työntekoa. Kun sosiaaliturva järjestelmä muuttuu, niin työpaikat muovautuvat entistä enemmän vastaamaan uutta tilannetta ja myös joustavat työmahdollisuudet lisääntyvät.

Kun julkisen puolen rasitus vähenee, niin on entistä paremmat mahdollisuudet auttaa, niitä jotka oikeesti tarvitsevat apua. Kyse on siitä, että ihmisillä ei saa olla kannustetta pasivoitua. Ne jotka eivät oikeasti pärjää, niin niitä autettaisiin myös jatkossa. Niin ei kuitenkaan voi olla, että järjestelmää pidetään ylisuurena vain jonkun sinällään pienen osajoukon turvaksi.

Tuo ulosottoasia on varmaan juuri noin. Suuri osa näistä kertyy henkilöille joilla on jo uo-piikki valmiina. Toimeentulotuen piirissä olevia ne eivät kaiketi ole koska sote-maksut saa silloin kelan piikkiin.

Sote-maksuissa on isoja eroja kuntien välillä. Jos käyt kotikaupungissani lääkärissä -> lähete labraan -> uusi lääkärikäynti -> tarvit b-todistuksen, tulee hintaa ~100€. Ei kallista mutta 530€ tuloilla (pelkkä työmarkkinatuki) ei viitsi turhaan rampata. 

Toinen ongelma on kohtuuttomat jonot julkisella puolella. Jälleen kotikaupungissani saattaa tietyille erikoislääkäreille pääsy kestää 4-6kk. Oletetaan, että henkilö on tämän ajan pois työmarkkinoilta niin kalliiksi tulee aliresursointi.

Töihin menon pitäisi aina kannattaa, se ihan selvä asia. Monille osatyökykyisille ja työkyvyttömille toimeentulotuen piiriin pääseminen on ns. loppusijoituspaikka. Sillä rahalla oppii pärjäämään kyllä. Jos et saa toimeentulotukea niin ei kannata työttömänä sairastaa. Työkyvyttömiä "työnhakijoita" on kymmeniä tuhansia.

Toimeentulotuki on alikäytetty etuus Suomessa. Eli siihen oikeutettuja on enemmän kuin hakijoita. Esim. monet vanhukset joille se kuuluisi eivät osaa tai halua sitä hakea. Muillekin se voi olla korkea kynnys. Lisäksi ensimmäisen hakemuksen teko on melko työläs. Liitesivuja voi kertyä jopa yli 100. Jotenkin ymmärtää, kun on sen jälkeen päässyt jatkohakemuksien rytmiin niin ei tee mieli ottaa päivän keikkaa vastaan verokirjalla.

Siksi perustulo. 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 17.3.2021 11.59

Nyt ollaan vahvasti hakoteillä. Tutkimuksen mukaan lääkäriin ja hoitoihin jätetään nimenomaan hakeutumatta koska ei ole varaa maksaa siitä. Osin tästä johtuen työttömyystilastoja turvottaa työkyvyttömien työttömien "työnhakijoiden" armeija jotka eivät saa lääkitystä ja/tai hoitoa ja eivät oikeasti ole vapaata työvoimaa.

Ulosottoon päätyy vuosittain satoja tuhansia sote-maksuja. En jaksa uskoa, että hintojen nostaminen auttaa tässä. Kansantalouden kannalta luottotiedottomien määrän kasvu on tietenkin turmiollista.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.3.2021 10.12

Kepua pitää hallituksessa yksi asia. Maakuntamalli.

 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 24.12.2020 03.52

Crusader kirjoitti:

Miten joku kuka äänestää Kokoomusta voi olla tyytyväinen Orpoon? Tai Stubbiin tai Kataiseen, eikö nyt Suomesta parempaa ainesta löydy? Ymmärrän että vihervasemmistopuolueissa ei osaamisella ole niin paljon väliä niin siellä nyt voi kuka vain nousta mihin vain.

Orpo on aika kehno. Kyllä nuori Katainen oli aivan eri tasolla oppositioaikoina. Stubbin persoona jakoi mielipiteitä vahvasti. Itse tykkäsin ja uskon, että hän olisi saanut nuorennettua ja tuorennettua puoluetta, jos olisi jatkanut. Jostain syystä johtoon haluttiin HMV Orpo joka kelpasi ummehtuneille koti-uskonto-isänmaa konservatiiveille.

 

 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 23.12.2020 08.02

Sitä vain, että jos kansanäänestyksellä aletaan erottamaan ministereitä  kesken kauden niin vaihtuvuus on aika kovaa.

Rauhallista joulua sinnekin.

 

 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 23.12.2020 06.00

Sniper9449 kirjoitti:

50% suomalaisista haluaa  Haaviston eroavan , 35% ei ja 15% ei osaa sanoa. No jos vaikka oletetaan , että toi 15% jakautus suunilleen puoliks niin 57,5% mielestä Haaviston pitäisi erota , tästä vois jo vetää omat johtopäätökset ja lähteä lätkimään. 

Kuinkahan moni Sipilän hallituksen ministeri olisi saanut pitää paikkansa vastaavassa kyselyssä joulukuussa 2016?

 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 4.12.2020 11.20

StarDust78 kirjoitti:

Aiheessa todettiin , että mamut saavat reilut kaksinkertaiset tuet kantaväestön vähäosaisiin verrattuna. 

Ei todettu. Kannattaa varmasti lukea Kelan alkuperäinen julkaisu aiheesta koska asia tuntuu kiinnostavan. Ylen uutisessa ainakin oli linkki.

 

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 7.10.2020 09.47

starsailor kirjoitti:

Kiusallinen juttu Ylellä joka teki faketarinaa naisten äänien ratkaisevasta roolista ja jutussa naiset sanovat äänestävänsä Trumpia kaikesta huolimatta.

Joo, totta. Tässä oli otoskoko sitä luokkaa, että voidaan varmuudella sanoa Trumpin saavan 75% Ohion naisten äänistä.

Yöllä sitten debattia. Tällä kertaa molempien joukkueiden penaaleista on kaivettu terävämmät kynät esiin. Varmasti luvassa on ainakin asiallisempi taistelu kuin pappojen vastaava oli.

Näytä koko viesti