Olet täällä

Koodari

Koodari

  • Liittynyt 5.1.2018
  • 4 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.1.2018 14.52

TRON tulee alas kovaa. Lähti tammikuun alussa rakettimaiseen nousuun hypen saattelemana, mutta on nyt tullut 80% alas reilussa viikossa. Mitä tapahtuu? https://coinmarketcap.com/currencies/tron/

1.1. $0.047

5.1. $0.279

16.1. $0.057

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.1.2018 4.12

Gamblerrr3 kirjoitti:

Pistäkääpä näkemystä että kuin realistisena uhkana näette kvanttitietokoneet esim bitcoinin salauksen murtamiseen?

Jos kvanttitietokoneet kehittyvät niin paljon, että tehot riittävät murtamaan bitcoinin kryptografian, niin meillä on paljon suurempia ongelmia, kuin pelkkä bitcoinin kaatuminen. Samalla menisi koko internetin salakirjoitusarkkitehtuuri uusiksi, koska se perustuu samanlaisiin oletuksiin tiettyjen ongelmien vaikeudesta klassisella tietokoneella. Tästä kärsisi myös normaalien valuuttojen vaihto internetin välityksellä.

Tässä tapauksessa Bitcoin-yhteisö varmaan päättäisi siirtyä johonkin toiseen salakirjoitusmenetelmään, joka ei mene rikki kvanttitietokoneilla. Internetin korjaaminen olisi paljon isompi haaste.

Gamblerrr3 kirjoitti:

Käsittääkseni ethereumissa on sama sha-256 salaus eli yksinkertaisen logiikan perusteella etikkakin olisi vaarassa jos bitcoinin häksättäis.

SHA-256 murtamiseen ei ole keksitty kvanttitietokoneelle parempaa algoritmia, kuin klassiselle tietokoneelle. Heikko kohta on elliptisiin käyriin perustuva allekirjoitusalgoritmi.

Gamblerrr3 kirjoitti:

Ja sitten se vielä että osaako kukaan avata tarkemmin mikä tekee esimerkiksi IOTA:sta ns quantum proofin?

Iota käyttää salausalgoritmia, jonka murtamiseen ei ole keksitty kvanttitietokoneella ajattevaa algoritmia. Vielä. Oikeastaan mitään salausalgoritmia ei ole pystytty todistamaan varmasti vedenpitäviksi (poislukien ns. one-time pad salaukset).

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.1.2018 14.35

KunChipitKarkaavat kirjoitti:

@JR: Toki niin, että todistettavissa olevaa rajoittamatonta "Turing" koodia on helppo tehdä moniin käytännön tapauksiin. Kuitenkin jos alusta mahdollistaa rajoittamattomat spesifoinnit on vaikean todistettavuuden lisäksi toinen haaste se, että sopimuksen tilan evaluointi voi olla algoritmisesti raskas laskennallinen operaatio (tai sitten vain koodari on tehnyt joko tahallaan tai tahtomattaan huonolaatuista tehotonta koodia). Näiden seikkojen vuoksi pitäisi joko rajoittaa kielen ilmaisuvoimaa tai muuten luoda sertifiointijärjestelmä, miten älysopimuksia luodaan ilman että tehdään tuhoa.

Tähän on jo ratkaisu Etheriumissa. Mitä enemmän sopimuksen ajamiseen kuluu laskentaresursseja, sitä enemmän siitä pitää maksaa. Sopimuksen yhteydessä määritellään maksimi sille, kuinka kauan sitä saa ajaa.

Myös: jos maksimiajoaika on äärellinen, niin pysähtymisongelma on ratkeava myös teoriassa.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.1.2018 12.52

Mikä on opiskelutaustasi Casteliero? Uskotko, että tietojenkäsittelytiedettä(tai mahdollisesti matematiikkaa kryptografian ymmärtämiseen, vai onko tämä edes tarpeellista?) opiskelleilla on selkeä etu uusien kryptoprojektien ymmärtämisessä ja arvioimisessa vai pystyykö kuka tahansa siihen kunhan on valmis perehtymään kunnolla?

Kysymys ei tullut minulle, mutta tulin sanomaan nyt oman mielipiteeni tästä, kun olen kerran tietojenkäsittelytieteen tohtoriopiskelija. Takana on myös runsaasti matematiikan opintoja.

Lohkoketjussa yhdistyy hajautetut järjestelmät ja kryptografia. Hajautettu järjestelmä tarjoaa sen, että systeemi ei tarvitse keskitettyä hallintoa ja kryptografia takaa sen, että systeemissä voi tehdä asioita ilman, että tarvitsee luottaa toisiin osapuoliin. Lohkoketjun idea on pohjimmilaan aika yksinkertainen ja sen voi mielestäni opiskella kohtuullisella vaivalla ilman opiskelutaustaa.

Kryptografiaan liittyvä matematiikka on syvällistä, mutta lohkoketjujen kryptografia toimii käytännössä yhdistelemällä tunnettuja kryptografisia rakennuspalikoita, kuten tiivistefunktioita (hash function) ja julkisen avaimen salaustekniikoita. Kryptoalustojen ymmärtämiseen riittää ajatella näitä mustina laatikkoina, jotka saavat aikaan tietyt halutut asiat. Jos projekti käyttää jotain muuta kuin tunnettuja taistelun kestäneitä rakennuspalikoita, on syytä olla varuillaan, koska uudet kryptografiset järjestelmät saattavat mennä rikki hyvinkin pienistä suunnitteluvirheitä. "Don't roll your own crypto" sanotaan. Ainakin yksi iso kryptoprojekti on jo langennut tähän: https://medium.com/@neha/cryptographic-vulnerabilities-in-iota-9a6a9ddc4367

Mielestäni tärkeintä uuden kryptoprojektin arvioimisessa on sen sovellusalueen ymmärtäminen. Otetaan esimerkiksi Namecoin, joka toteuttaa DNS palvelun hajautetusti. DNS (Domain Name System) on protokolla, jolla selvitetään missä IP-osoitteessa palvelin sijaitsee. Nyt jos miettisin Namecoiniin sijoittamista, niin minun olisi hyvä ymmärtää DNS-protokolla, sen hyvät ja huonot puolet, ja se, mitä uutta Namecoin tuo tähän. Tässä on paljon perehtymistä jollekin, joka ei tiedä internet-protokollista mitään. Siinä ajassa kun alan ulkopuolinen on perehtynyt asiaan tarpeeksi, on protokollan aiemmin tuntenut sijoittaja ehtinyt tehdä sijoituspäätöksen jo.

Nyt tosin Etheriumin ja muiden yleisten lohkoketjualustojen myötä lohkoketjun ei tarvitse keskittyä vain yhteen sovellukseen. Näissä hyvin olennaista on se, mitä teknisiä innovaatioita projektissa on kilpailijoihin verrattuna. Tämän arviomisessa saattaa olla etua tekniikan ja algoritmien syvällisemmästä ymmärtämisestä.