Olet täällä

Usa Vaalit 2020 - 6.11.2020 01.13

Kertoimet mallintavat kaikkea sitä epävarmuutta, jota vaaliin liittyy. Yksi epävarmuuden lähde oli se, ovatko pollsterit oppineet viime vaaleista. Jos polleissa ei olisi ollut systemaattista biasia, Biden olisi voittanut melkein varmasti. Ei voitu kuitenkaan etukäteen tietää, onko biasia. Voidaan ajatella, että Biden-betsaajilla kävi huono tuuri pollien kanssa. Tässä lyötiin vetoa siitä, ovatko pollit oikeassa.

Toisaalta ehkä Bidenin tuleva voitto oli melko solidi jopa nyt toteutuneessa skenaariossa. Tilanne saattoi näyttää vaaralliselta vaaliyönä, mutta ehkä tämä johtui vain siitä, että Bidenille menevät/menneet avainosavaltiot kuten Pennsylvania olivat hitaampia laskemaan ääniä kuin muut, ja Bideniä tukevat postiäänet tulevat jäljessä. Jos ilta olisi alkanut sillä, että Biden vie ruostevyön osavaltiot nopealla laskennalla, olisi keskustelussa eri sävy.

On mahdollista, että kerroin 1.1 oli oikein. Tätä ei voida todistaa oikeaksi eikä vääräksi. Nämä vaalit käydään vain kerran historiassa eikä koetta voi toistaa. Entä jos ilta olisi alkanut sillä, että Biden vie Floridan ja Texasin? Sitten ehkä ajateltaisiin, että jopa 1.1 olisi ollut liikaa.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 5.10.2020 01.34

Aina väärässä kirjoitti:

Ei ole väliä kuinka syvällisesti ja lähteisiin perustuen selitän fine people ja disinfectant hoaxin. Porukka ohittaa kommentin ja palaa hetken kuluttua toistelemaan samaa valeuutista.

Ilmeisesti minun pitää vielä palata tähän. Miksi menin kirjoittamaan nettiin. Noh, täältä tulee. Hiiren kursorin voi laittaa alapeukulle jo valmiustilaan.

Ketä Charlottevillen mielenosoituksessa oli? Katsotaan LÄHTEISTÄ.

Time Magazine: https://time.com/charlottesville-white-nationalist-rally-clashes/

Violence erupted in the college town of Charlottesville on Aug. 12 after hundreds of white nationalists and their supporters who gathered for a rally over plans to remove a Confederate statue

Failing New York Times: https://www.nytimes.com/2018/06/21/us/jason-kessler-white-nationalist-ra...

Mr. Kessler was one of several white nationalists who organized the “Unite the Right” rally in Charlottesville last August, which drew hundreds of neo-Nazis, Ku Klux Klansmen and others, and quickly turned violent.

Fox News (huom lähde republikaani-biasilla): https://www.foxnews.com/us/black-man-beaten-during-charlottesville-rally...

A Virginia judge has acquitted a black man who was brought up on an assault charge after being badly beaten during the violent aftermath last year’s white supremacist rally in Charlottesville.

Mitä Trump sanoi? Linkkasit itse jo koko lainauksen. Osoitan nyt lukeneeni koko lainauksen ja kykyni luetun ymmärtämiseen toistamalla pääkohdat. Hän aloitti sanomalla, että mielenosoittajat eivät itse määritelleet itseään uusnatseiksi. Sitten very fine people on both sides. Mielenosoituksessa oli ihmisiä jotka tulivat protestoimaan heille tärkeän patsaan alas ottamista. Hieman myöhemmin Trump sanoi, että uusnatsit ja valkoisen ylivallan kannattajat "should be condemned totally", ja väkijoukossa oli myös muuta porukkaa.

Mitä biden sanoi väittelyssä? "Close your eyes, remember what those people looked like coming out of the fields carrying torches their veins bulging, spewing antisemitic bile and accompanied by the Ku Klux Klan. A young woman got killed. And they asked the president what he thought. He said there were very fine people on both sides. No president has ever said anything like that."

Se missä kohtaa tässä on valhe, en edelleenkään näe. Trump sanoi kyllä nuo väitetyt sanat viitaten Charlottevillen tapahtumaan. Poimiiko Biden kirsikat kakun päältä? Kyllä. Mutta tapahtuma oli äärioikeiston järjestämä ja äärioikeistolle tarkoitettu. Kuka very fine person liittyy omasta tahdostaan äärioikeiston mielenilmaukseen? Ontuu. Tässä tietysti oletan, että äärioikeisto on paha, joka saattaa olla näkemys, jota kaikki palstalaiset eivät välttämättä jaa.

Disinfectant hoax. Asetettuna kontekstiin lausahduksen voi tulkita UV-valosta puhumiseksi. Sen voi myös tulkita disinfectantin piikittämiseksi. Jälkimmäinen tulkinta ei ole ihan hatusta vedetty, koska ihmisiä joutui sairaalahoitoon syynä disinfectantin käytön yritys koronan hoitoon. Trump tietänee parhaiten mitä tarkoitti. Trumpin puolustus on, että juttu oli sarkasmia. Ei se, että hän olisi tarkoittanut jotain muuta. I rest my case ja poistun ketjusta dramaattisesti. Näkemiin ja onnea betseihin kaikille.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 5.10.2020 01.33

- vahingossa tuplapostaus -

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 1.10.2020 02.32

Aina väärässä kirjoitti:
Koodari kirjoitti:

Mutta Biden on ihan oikeassa siinä, että Antifa ei ole organisaatio. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Antifaschistische_Aktion

"Antifaschistische Aktion (German: [ˌantifaˈʃɪstɪʃə ʔakˈtsi̯oːn]), commonly known under its abbreviation Antifa (German: [ˈantifaː]), was a militant anti-fascist organisation in the Weimar Republic started by members of the Communist Party of Germany (KPD) that existed from 1932 to 1933."

Antifa johon Biden viittaa ei tietenkään ole 30-luvun Saksan Antifa, vaan moderni Antifa-liike. Edelleenkään Trump ei kieltänyt edes disinfectant hoaxia, ainoastaan sanoi sen olevan sarkasmia. Suorastaan vahvisti, että on ehdottanut sitä.

Trump hyvä sanomaan ristiriitaisia asioita keskenään. Pitää tuomita valkoisen ylivallan kannattajat, mutta toisaalta Proud Boys stand by, olkaa valmiudessa. Fine people on both sides, mutta pitää tuomita. Kohderyhmä ottaa vastaan positiivisen viestin, mutta presidentille jää plausible deniability. Myöhemmin voidaan kanssa haastatteluissa pehmentää puheita. Kyllä se jotain silti kertoo, että valkoisen ylivallan porukat pitävät Trumpia liittolaisenaan. Sanokaa vaan vaikka saloliittohörhöksi, mutta vaikuttaa ihan taitavalta piiloviestinnältä. Trump tarvitsee äärioikeiston äänet, joten ei voi suoraan yksikäsitteisesti ilman epäilyksen häivää tuomita.

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 1.10.2020 01.06

Aina väärässä kirjoitti:

3. Kumpikin valehteli suurin piirtein yhtä paljon (paljon). Trumpin valheet on varmasti hyvin dokumentoitu ja tullaan tässäkin ketjussa useaan kertaan mainitsemaan, joten en niitä enää toista. Bidenilta tuli ainakin:

- "Fine People" Hoax
- "Disinfectant" Hoax (aka. "Bleach Hoax")
- "Losers & Suckers" Hoax
- "Trump ajoi USA:n taantumaan 2016"
- "Antifa on vain ajatus, ei organisaatio" 
- "En kannata Green New Dealia" (vaikka Bidenin vaaliohjelmassa puhutaan sivutolkulla GND:stä) 

Fine people hoax? Siis mikä? Trump on todella sanonut, että "there are fine people on both sides", kun toisella puolella on uusnatsit. Myöhemmin samassa väittelyssä Trump sanoo Proud Boys -järjestölle "stand back and stand by". Mikä Disinfectant hoax? Trump on todella sanonut "And then I see the disinfectant where it knocks it out in a minute. One minute. And is there a way we can do something like that, by injection inside or almost a cleaning?" (https://www.youtube.com/watch?v=33QdTOyXz3w). Trump ei edes kieltänyt tätä väittelyssä, vaan sanoi sen olleen sarkasmia. Losers & suckers hoax? Okei, ilmeisesti on hieman epäselvää onko näin todella sanottu. "Trump ajoi USA:n taantumaan 2016". Okei, kyseenalainen väite. Mutta Biden on ihan oikeassa siinä, että Antifa ei ole organisaatio. Green deal? Okei.

3/6.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 14.8.2020 09.31

Plottailin dataa hieman. Datasettinä kaikkien Euroopan yli miljoonan asukkaan maiden todetut koronatapaukset ladattuna palvelusta https://opendata.ecdc.europa.eu/covid19/casedistribution/csv/. Ensimmäisessä yhteenlasketut tapauksien määrät suhteessa populaatioon maittain, toisessa päivittäisten tapausten seitsemän päivän liukuva keskiarvo. Klikkaamalla saa hieman isommaksi.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 31.5.2020 11.10

https://www.eroonkoronasta.fi/muistio/

Suomalaisten tutkijoiden ja akateemikkojen vetoomus koronan tukahduttamiselle. Teksti on hyvin pitkä, mutta mielestäni asiapitoinen ja lukemisen arvoinen. Poimin tähän jotain kiinnostavia kohtia. Ensiksi, menetetyistä elinvuosista:

> Tehohoidossa hoidetuista potilaista yli puolet on ollut alle 60-vuotiaita ja 40 %:lla potilaista ei ole ollut mitään pitkäaikaissairauksia. Vakavasti sairastuneiden joukossa on ollut myös verrattain nuoria ja terveitä aikuisia. Yhden tautikuoleman on laskettu johtavan keskimäärin 11-14 elinvuoden menetykseen

Elikkä se siitä ajatuksesta, että nyt pidennetään keinotekoisesti vain joidenkin vanhusten elämää vuodella tai parilla. Taloudesta:

> Pelkästään rajoitusten keventäminen ei todennäköisesti merkittävästi elvytä työllisyyttä tai taloutta laajemmin. Epidemioita käsittelevän taloustieteellisen tutkimuskirjallisuuden keskeisiä löydöksiä on, että ihmiset vähentävät sosiaalisia kontakteja sekä taloudellista toimintaa rajoituksista riippumatta. [...] Taloudellinen toimeliaisuus ja kulutuskysyntä ovat pudonneet merkittävästi myös Ruotsissa, vaikka siellä ei ole vastaavia valtiollisia rajoitustoimenpiteitä. Korttiostot supistuivat Ruotsissa kriisin alussa samaa tahtia kuin Suomessa. [...] Irtisanomiset ja lomautukset ovat Suomessa ja Ruotsissa kehittyneet liki samaan tahtiin.

Eli argumentti on siis, että kusessa ollaan taloudellisesti, tehtiin mitä tehtiin. Tukahduttamisstrategia on muistion mukaan taloudelle paras:

> Tukahduttamisstrategia tarjoaa vaihtoehdon, jossa talouden haasteita voidaan hallita. Kun tartuntavaara poistuu, työtuntien määrä ja sen kautta bruttokansantuote kasvavat. Kulutuskysyntä lisääntyy käytettävissä olevien tulojen kasvun myötä. Toisaalta taloudellinen toiminta ei voi elpyä ennen kuin virus on taltutettu. Viruksen tukahduttaminen antaa siten parhaat eväät talouden pelastamiseksi.

Löytääkö Sijoitustieto aukkoja muistion logiikasta?

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 22.5.2020 12.10

Arto kirjoitti:

Päätöksentekijänä edelleen sama tunteilija, jolta puuttuu sotilastaidon vuosisatainen koulutusperinne ja organisaatio, jotka ovat olemassa juurikin tällaisten inhimillisten virheiden ehkäisemiseksi.

Juuh, esimerkiksi ylimatruusi Antti Rinne olisi varmasti toiminut toisin, samalla kun kaikki puolueet oppositiota myöten vaativat tiukkoja rajoituksia yhtenä rintamana. Naiset ja niiden tunteet...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.5.2020 02.51

stone kirjoitti:

4: 1504 x 100 = 0.265%

5000 000 x 0.265 : 100 = Suomessa 13250 on sairastanut koronan. Kuolleita on tämän hetken tiedon mukaan 287kpl

Kuolleisuus : 287 : 13250 x 100 = 2.166%

KUOLLEISUUS PROSENTTI SUOMESSA ON 2.16%   

(edit: tämä postaus on kirjoitettu lukematta kahta ylempää ensin, jotka ehtivät tulla ennen kuin lähetin tämän)

Matikka ei ole se vaikea juttu, vaan se mitkä luvut kaavoihin laittaa. Ensinnäkin, Suomessa on 5.5 miljoonaa asukasta, ei 5.0 miljoonaa: 10% heitto. Tuo 4/1504 positiivista on mikroneutralisaatiotestattujen lukema, jonka 95% luottamusväli on 0.05%-1.55% (lähde https://www.thl.fi/roko/cov-vaestoserologia/sero_report_weekly.html ... ja toinen edit: tämä luottamusväli oli vain yhdeltä viikolta. Koko datan luottamusväliä ei ole raportoitu). Tästä saataisiin kuolleisuudelle väli

min = 287 / (5.518 * 10^6 * 1.55 / 100),
max = 287 / (5.518 * 10^6 * 0.05 / 100),

joka antaa kuolleisuudelle välin 0.3% - 10.4%, joka sisältää helposti lukeman 1%.

Mutta pitää olettaa, että mikroneutralisaatiotesteihin valikoitu otos ihmisiä on hyvä satunnaisotos väestöstä, ja että positiivinen testitulos on luotettava indikaattori tartunnan saamisesta. Ja lisäksi pitää huomioida aikaero kuoleman ja positiivisen testituloksen välillä. Ja raportoimattomien kuolemien määrä, ja niin edelleen...

Lisäksi näissä käytetyissä luvuissa on ainakin seuraava vääristymän mahdoliisuus: "Toistaiseksi näytteitä on otettu ainoastaan 18–69-vuotiailta." Eli laskussa on verrattu 18-69 ikäisiä testipositiivisia 0-100+ ikäisten kuolemiin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.5.2020 12.29

https://yle.fi/uutiset/3-11352814

Hallituksen tiedotustilaisuus. Marin:

> Mikäli ikääntynyt kokee, että lapsenlapsen tapaaminen on tärkeämpää kuin suojata omaa terveyttä mahdolliselta altistumiselta virukselle, on näin mahdollista toimia.

Ei kovin fasistiselta kuulosta - yksilönvapaudella on väliä. Marin myös sanoo, että päätöksenteossa ei katsota vain tartuntamääriä, vaan koko kokonaisuutta:

> Rajoitustoimenpiteillä on esimerkiksi muitakin vaikutuksia kuin vain taudin kulkuun liittyviä vaikutuksia. Rajoitustoimilla on vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin, talouteen ja terveyteen myös muilla tavoilla, ja sen vuoksi kun hallitus arvioi rajoitustoimenpiteiden purkamista tai kiristämistä, niin me teemme kokonaisarvioinnin epidemiologisen, yhteiskunnallisen, taloudellisen, inhimillisen ja hyvinvoinnillisen kokonaisuuden osalta, ja sitten päätämme rajoitustoimenpiteistä.

Exit plan vaikuttaa olevan rokote, eikä sairastamisella saatu laumaimmuniteetti:

> Hallitus ei tavoittele laumaimmuniteettia sairastamisen kautta, vaan tietenkin toivomme, että rokote kehitetään mahdollisimman pian ja sitä kautta väestö saisi suojaa.

Tartuntojen jäljittämiseen käytettävää mobiilisovellusta suunnitellaan. Käyttöönotto voisi olla kesällä.

> Hallitus on asettanut kuitenkin tiettyjä reunaehtoja. Esimerkiksi sen, että käyttöönoton pitää olla vapaaehtoista. Ja toisena reunaehtona, että sen pitää suojata ihmisten yksityisyyttä, olla sillä tavalla turvallinen.

THL:n statistiikkaa streamista alla. R0 arvioitu noin 0.7 +- 0.2. Kuulostaa uskottavalta. Tuntuu, että THL:n arviot alkavat viimeinkin lähestymään todellisuutta.

Näytä koko viesti