Olet täällä

Fortum - 14.9.2022 07.00

En nyt rahojani sen puolesta laittaisi että tästä vielä neuvoteltaisiin Suomelle tai Fortumille edullinen diili. Valitettavasti tässä on koko ajan toteutunut ns. pahin skenaario. Jälkikäteen helppo sanoa  että neuvottelutaktiikka olisi saanut olla agressiivisempi eikä yrittää seiftata jotain.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 9.9.2022 10.17

Kuulin kaverilta että nyt inflaatio ei mene kiinteeseen omaisuuteen. Itse olen sitä mieltä että toki menee pidemmällä juoksulla. Mielipiteitä?

Näytä koko viesti
Fortum - 5.9.2022 08.27

Mistä noin kovat ehdot vakuuksille kertovat? Onko tässä ihan oikeasti iso riski että Fortum menee nurin? Tässä ei nyt taas kerrota kaikkea markkinoille (piensijoittajille). 

Näytä koko viesti
Fortum - 26.8.2022 09.10

Nämä samat nerot aikovat nyt tehdä uudet strategian tulevaisuuteen. Omistajana haluaisin hallitukseen ja johtoportaaseen hieman osaamistakin, mutta omat Fortumit on myyty niin ei voi kuin toivoa veronmaksajien kannalta parasta ratkaisua. 

Näytä koko viesti
Fortum - 25.8.2022 05.35

Tämä nyt ei piensijoittajan kannalta kovin ruusuiselta näytä. Fortum sanoo ettei asia ole vielä kriittinen, mutta "tilannetta seurataan"

 

MTV: "Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramon mukaan yhtiö neuvottelee valtion kanssa tukipaketista kasvavien vakuusvaatimusten kattamiseksi. Rauramo kertoi asiasta yhtiön tulosjulkistuksen yhteydessä.

Koko konsernin vakuusvaatimukset ovat tällä hetkellä 11 miljardia euroa, josta Fortumin osuus on reilu kolmannes.

Rauramo ei kommentoinut, kuinka paljon yhtiö tukea tarvitsee. 

– Tämä on sellainen kierre joka jatkuu. Kun hinnat nousevat, niin vakuuksien määrä on noussut valtavasti, Rauramo kertoo MTV Uutisille."

Näytä koko viesti
Kamux - 11.8.2022 08.01

 

Edelleen saisi tätäkin halvemmalla. 

 

YLE UUTISET:

Kamux antoi tulosvaroituksen, odottaa liikevoiton laskevan

Käytettyjen autojen kauppaan keskittynyt pörssiyhtiö Kamux alentaa arviotaan vuoden 2022 liikevaihdosta ja liikevoitosta.

Kamux julkaisi tulosvaroituksen, jossa se arvioi vuoden 2022 liikevaihdoksi yli 1 000 miljoonaa euroa, kun aiemmin Kamux arvioi liikevaihdon olevan yli 1 100 miljoonaa euroa.

Yhtiö arvioi kuluvan vuoden oikaistun liikevoiton olevan 23–30 miljoonaa euroa, kun aiemmin se arvioi liikevoiton kasvavan viime vuoden lukemista. Vuonna 2021 Kamuxin oikaistu liikevoitto oli 31,4 miljonaa euroa.

Kamuxin mukaan käytettyjen autojen kysyntä on supistunut ennakoitua voimakkaammin ja taustalla on Ukrainan sodasta ja sen talousvaikutuksista johtuva kuluttajien luottamuksen heikentyminen.

Näytä koko viesti
Tokmanni - 29.7.2022 09.10

Ei tuo puolivuotisraportti huonolta näytä. Toki jää loppuvuodelle paljon tekemistä että tavoitteisiin päästään. Kyllä tähän on jo hinnoiteltu niin paljon pahaa, että näillä näkymin luulisi kurssin alkavan pikkuhiljaa nousemaan. 

Näytä koko viesti
Fortum - 22.7.2022 08.35

petteri kirjoitti:

 

Marraskuu kirjoitti:

Fortumilla on varmastikin tajuttu karvaasti, miksi Uniper oli ylipäätään halvalla nurkattavissa. Saksalaiset tiesivät Krimin valloituksen jälkeen riskeistä, jotka venäläiseen kaasuun ja uniperin sitoumuksiin liittyivät.Fortumilla ei oltu ymmärretty Uniperin liiketoimintamalleihin liittyviä riskejä.

Jotenkin vaikea ymmärtää, että Uniper on tehnyt kiinteähintaisia kaasun myyntisopimuksia jopa kahdeksi vuodeksi ilman vastaavaa kiinteähintaista tai suojattua hankintasopimusta.

 

Uniperin liiketoimintamalli on perustunut pitkäaikaisiin sopimuksiin Venäjän kanssa ja kaasun saatavuuden varmistamiseen Nordstream 2 -kaasuputkella, jota Uniper myös rahoitti. 

Uniperin kaasubisneksen liiketoimintamalli kuitenkin romahti monesta eri syystä:

1) Nordstream 2 -kaasuputkea ei ole otettu käyttöön, joka on johtanut kapasiteettiongelmiin kaasun siirrossa Länsi-Eurooppaan, nämä ongelmat ovat näkyneet jo ennen viime syksyä ja ennen Ukrainan sotaa pahentuen koko ajan.

2) Ukrainan sodan johdosta monet maat mm. Suomi käytännössä irtisanoivat kaasun toimitussopimukset Venäjältä ja tämä on syönyt Euroopan kaasuvarastoja, varastotasot ovat siis laskeneet ja spot-kaasun hinta raketoinut. Osa Venäjän kaasusta Saksaan on kulkenut aiemmin epäsuorasti eri maiden kiintiöiden kautta, nyt tämä ei enää toimi.

3) Useat maat, mm. Suomi, ovat irtisanoneet sähkön toimitussopimuksia Venäjältä, joka on johtanut lisääntyvään kaasun kysyntään.

4) Euroopan helleaalto on tänä kesänä nostanut sähkön kysyntää ja sähköä on tehty kaasulla.

5) Hollanti on viime vuosina ajanut alas valtavaa Groningenin kaasukenttää, vaikka siellä olisi yhä kaasua, samaan aikaan myös Britannian ja Norjan kaasukenttien tuotanto hiipuu.

6) Hiilivoimaloita on viime vuosina pyritty ajamaan alas, joka on nostanut kaasun kysyntää.

7) Uniper ei ole Ukrainan sodan alkamisen jälkeen pyrkinyt vuositasolla lisäämään kaasun toimituksia Venäjältä Saksaan helpottaakseen kaasupulaa, jota muiden maiden kaasuostojen vähennykset ovat aiheuttaneet. Tähän on toki ollut poliittisia esteitä.

Tässä on myös muistettava, että Venäjä on joka vuosi, myös vuonna 2021, toimittanut vuositasolla kaasua eri maihin sen mukaan  kuin toimitussopimuksissa on sovittu. Normaalistikin toimitusten ajoitukset ovat vaihdelleet ja kesällä toimituksissa on ollut pitkiä huoltotaukoja, jotka on hoidettu varastoilla. Toki voi olla että nyt toimitusten ajoituksissa ja joustavuudessa on myös Venäjän poliittista painostusta, mutta toistaiseksi Venäjä on vuositasolla kaasua toimittanut sopimusten mukaan joka vuosi. Tulevaisuudesta ei kyllä kukaan tiedä.

Jos siis katsotaan Uniperin tilannetta, Nordstream 2:n käyttöönoton venyttäminen ja hylkääminen, Ukrainan sota ja monien maiden kaasutuonnin lopettaminen Venäjältä sekä Venäjän tämän hetken kaasun toimitusvaikeudet, olivat ne poliittisia tai teknisiä, ovat nyt vaan vieneet Uniperin kaasuliiketoiminnan katastrofitilaan.

Ajatus, että Uniper olisi voinut muuten kuin Venäjän kaasuntoimitussopimuksilla ja Nordstream 2- hankkeella suojautua kaasun saatavuusriskeiltä on vaan aika naiivi. Uniper on ollut kaasun välittäjä ja nyt koko yrityksen kaasubisneksen bisnesmalli on poliittisista syistä, osin Venäjän, osin Saksan ja osin muiden maiden poliittisten päätösten vuoksi tuhoutunut. 

 

Itse näkisin Uniperin ongelmana lähinnä huonot myyntisopimukset, joiden ansiosta kohonnutta hintaa ei ole voitu siirtää loppuasiakkaalle. 

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 15.7.2022 11.24

Marraskuu kirjoitti:

UPM on hiljakseen lasketellut kesän mittaan siitä huolimatta, että yhtiö antoi kesäkuussa positiivisen tulosvaroituksen.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Wahlrooskin näytti olleen ostolaidalla kesäkuussa. 

Mielenkiintoista nähdä miten UPM:n energiapuoli tekee tulosta tällaisena aikana. UPM omista teollisuuden voimasta 50% joka omistaa mm. Olkiluoto 3:n.

Odotuksissa on sen tuotannon käynnistyminen syyskuussa.

 

 

UPM omistaa n. puolet Pohjolan Voimasta, joka omistaa 58,5% TVO:sta. 

 

Näytä koko viesti
Fortum - 7.3.2022 01.47

Nyt kun energian hinta raketoi, voisiko käydä niin että pohjoismaisen tuotannon arvo jopa korvaisi Venäjän markkinan tappiot? Itse olen pysytellyt Fortumin kyydissä koronakuopasta alkaen, enkä nyt ajatellut myydä ollenkaan.

Tässä vielä vähän lisää sähköntuotantoa tulossa: https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

 

Näytä koko viesti