Olet täällä

Energia - 26.1.2015 08.28

 

Hmm. Sattumoisin El-Badri nosti tänään uutisiin saman teeman mutta vähän eri kulmasta.

http://www.bloomberg.com/news/2015-01-26/opec-s-el-badri-sees-200-oil-po...

 

Näytä koko viesti
Energia - 25.1.2015 08.18

 

 

Hyvä ja mielenkiintoinen ketju. Sen verran rupesi polttelemaan, että piti rekisteröityä jotta pääsee mukaan keskusteluun.

Ensin tuosta öljyn kysynnästä ja tarjonnasta. Tuosta on aika paljon ennusteita, itse seuraan IEA:n analyysejä (www.iea.org). Mutta en ajatellut mennä sen syvemmin öljyn kysyntään tai tuotantomääriin vaan investointeihin. Alla ensimmäisessä kuvassa Energian tuotantoinvestointien globaalit määrät viimevuosilta. Lähteenä moemmissa kuvissa IEA ja World Energy Investment Outlook.

IEA:n tuoreimman arvion mukaan vuoteen 2035 mennessä maailmassa pitää investoida 24 triljoonaa dollaria jotta nykyinen energian tuotanto pidetään pystyssä siis samalla tasolla kuin mitä se on nyt. Fossiilisissa nyt käytössä olevat kentät ehtyvät ajan myötä ja uusia tarvitaan, putket kuluvat, jne -> investointeja. Jos energian kysyntä kasvaa, kuten lähes kaikki uskovat tulee tämä edellyttämään vielä suurempia investointeja erityisesti sähkön (ja lämmön) tuotantoon (Power sector). 

Öljyn ja kaasun nykyisen tason ylläpitäminen siis edellyttää valtavia ja kasvavia investointeja... Jollain energiayhtiöiden tulee kasvavat investoinnit rahoittaa, energian hinta nousee? Vai kannattaako energiayhtiöihin edes sijoittaa? Entäs palveluiden ja infran tarjonta. Löytyisikö tulevaisuuden voittajat yhtiöistä kuten Halliburton ja Seadrill? Mitä ajatuksia tämä teissä herättää? Seadrill on itsellä harkinnassa mutta odottelen edelleen sopivaa ostopaikkaa ja myös samalla mietin, että liittyykö tähän nyt jotain mitä en ole huomannut? 

Toinen mielenkiintoinen alue energiasektorilla on aurinkoenergia tai laajemmin uusiutuva energia. Muistaakseni IEA:n skenaariossa vuonna 2050 yli 25% globaalista sähköstä tuotetaan aurinkonenergialla. Viimevuosien kehitys sillä saralla on hurjaa mutta jos IEA:n ennusteet pitää kutinsa vielä hurjempaa on tulossa. Mutta palaan siihen myöhemmin.

Näytä koko viesti