Olet täällä

kabu

kabu

  • Liittynyt 4.10.2018
  • 20 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

sijoituksien aloittaminen - 15.4.2019 12.42

ilari kirjoitti:

joo kans kuullu et osakkeisii kuluje takia pitää isommi laittaa, mitkä ne suurimmat kulut sitte on? ja eiks rahastois kummiski jtn kuluja mee ainaki sit jos voittaa jotai?

Osakkeita ostaessa suurin kulu on tyypillisesti kaupankäyntikulu, eli osto- ja myyntitoimeksiannoista peritään kulu, joka on harvoin kauppaa käyvällä tyypillisesti 7-9e. Nyrkkisääntönä yleensä suositellaan, että kaupankäyntikulut saisivat olla korkeintaan prosentin luokkaa, jolloin minimisijoitus olisi 700e+. Lisäksi jotkin toimijat perivät kuukausimaksua arvo-osuustilin ylläpidosta. Tämä voi olla muutamia euroja kuussa.

Rahastoissa maksetaan lähes aina hallinnointipalkkiota, joka on passiivisissa rahastoissa yleensä 0-0.5% vuodessa. Lisäksi jotkin rahastot perivät merkintä- ja lunastusmaksut eli ostaessa tai myydessä otetaan jokin prosenttiosuus.

Kaikista voitoista maksetaan pääomaveroa, joka on 30000e asti 30%, ja sen yli olevasta osasta 34%.

Aloittaville säästäjille tyypillinen suositushan on kuukausisäästää passiivisiin indeksirahastoihin. Sitten jos innostuu enemmän perehtymään voi tehdä suoria osakeostoja.

Pohdittavia seikkoja liittyen päätökseen ostaako omistusasunto - 10.4.2019 18.42

Peltinen kirjoitti:

Jos on alle nelikymppinen ja ensiasunto, niin varainsiirtoveroa ei peritä. Tosin siinä palaa sitten se kerran elämässä tarjolla oleva kortti.

Tässä kannattaa sitten ensiasunnon ostajien muistaa, että tämä etu tulee käyttöön vain kun omistusosuus asunnosta on 50% tai yli. Eli jos ostaa puolison kanssa asuntoa, voi olla viisaampaa jakaa 49-51 jos ensimmäinen asunto ei ole niin arvokas kuin seuraava asunto saattaisi olla.

Pohdittavia seikkoja liittyen päätökseen ostaako omistusasunto - 10.4.2019 12.28

Jos tarkoitus on ostaa kämppä ja myydä se muutaman vuoden kuluttua, kannattaa tosiaan miettiä onko se järkevää. Varainsiirtovero + välitys on suunnilleen 4-5% luokkaa, jolloin tuon summan säästää vuokraan verrattuna ehkä parissa vuodessa (kun säästönä on vastaavan kämpän vuokra - korot - vastikkeet).

Mielestäni tuota velanottoa kannattaa miettiä kokonaisvarallisuuden kautta. Jos sinulla on omaisuutta indeksirahastoja ja kämppä, ja tätä vastaan velkaa niin sillähän ei ole väliä mitä vastaan tuo velka on otettu, muuten kuin koron kannalta.

Jos tarkoitus on kuitenkin olla ottamatta lainkaan velkaa niin velattoman kämpän tuotto ei ole kovin kummoinen. Tämä johtuu tietenkin siitä, että keskimäärin kämppien tuotto-odotus nostetaan halvan lainan vivulla riittäväksi.

Ovaro (os. Orava) - 26.2.2019 12.37

Paljonko olette laskeskelleet NAV-alennuksen olevan saneerauksen päätyttyä kun jäljellä on ydinportfolio (ja tähän liittyvää lainaa jonkin verran)? Eli toisin sanottuna kuinka tuottavana pidätte ydinportfoliota?

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 12.2.2019 13.21

Pari kappaletta katkeaa kesken:

" Tämä tarkoittaisi, että EU:n integraatiokehityksen rattaisiin tuli hiekkaa, mutta rikki  "

" Toisaalta monet haluavat sijoituksista vuotuista tuottovirtaa, ja suora sijoittaminen "

Tuo vastapuoliriski pankin omien rahastojen suhteen on sellainen, mitä en ollut juuri tullut ajatelleeksi. Kymmeniksi vuosiksi sijoittaessa jos puolivälissä joutuisikin likvidoimaan rahastoja ja maksamaan verot välissä, menettäisi kyllä aika paljon korkoa korolle. Aki taisi tätä joskus sivuta, joskin eri yhteydessä, toteamalla, että pitää olla tyytyväinen jos välittäjä tekee hyvää tulosta.

Sirkka buumi! - 11.2.2019 14.02

Sirkoissa on ainakin omaan silmään sellainen fundamentaalinen ongelma, että en tiedä kenelle ne on suunnattu. Jos ihmistä kiinnostavat ilmastoasiat, hän todennäköisesti syö paljon kasvisruokaa, missä löytyy monia hyviä proteiinivaihtoehtoja. Ja tälle henkilölle sirkat ovat huonompi valinta. Toisaalta jos ihmistä ei kiinnosta ilmastoasiat, ei asia vaikuta hänen ruokavalioonsa, vaan lähinnä valintoihin vaikuttavat maku, hinta ja terveys, jolloin sirkat eivät tällekään henkilölle ole todennäköisesti houkutteleva valinta. Helpoiten sirkkojen yleistymisen voisi kuvitella tapahtuvan, jos tuote olisi halpaa bulkkituotetta jauhelihan tyylisesti, mutta tällöin tuskin katetta jää kasvattajalle paljoa.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 7.2.2019 12.15

Makkone kirjoitti:

Ramadaniin liittyen oman aiemman vuorokausirytmin vastainen syöminen on erittäin merkittävä tekijä arvioitaessa vaikutusta vointiin.

Tosiaan tuo Ramadanin kuukauden mittainen paasto on aika lyhyt aika arvioida muutoksia voinnissa. Hiirikokeissa näyttäisi, että tuo seuranta-aika on tyypillisesti luokkaa 6-12kk.

Huomasitko MentallCase merkittäviä eroja tuon paastokokeilun alku- ja loppupäässä?

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 7.2.2019 10.13

Selailin hyvin pikaisesti tieteellisiä artikkeleja aiheesta. Paljon löytyy tutkimuksia, joissa hiirille on tehty esimerkiksi alternate-day fasting kokeita ja todettu olevan hyviä terveysvaikutuksia aivojen terveyden sekä insuliini- ja glukoositasojen puolesta. Näyttäisi myös joissain tutkimuksissa todettu olevan ihmiselle hyödyllistä.

Toisaalta löytyy myös useita tutkimuksia, joissa on tutkittu ihmisiä Ramadanin aikana, jolloin muslimit eivät syö kuin auringonlaskun ja -nousun välissä eli paastoa tulee n. 16h, ja todettu, että ei ollut vaikutusta metaboliaan tai hormonitasoihin, mutta ihmiset nukkuivat huonommin, vireystila laski ja motoriikka heikkeni. Lisäksi todetaan, että Ramadanin aikaan on enemmän liikenneonnettomuuksia ja ihmiset tekevät vähemmän töitä.

Mielenkiintoinen aihe. Pitänee perehtyä lisää.

Nordea - 4.1.2019 20.45

kabu kirjoitti:

Onko tuosta tiedossa minkä päivän/ajanjakson kurssin mukaan market capit katsotaan, kun indeksi päivitetään? En löytänyt tuosta tietoa.

Löytyihän sieltä tällainen:

Review frequency: The index is reviewed annually in September. The review cut-off date is the last trading day of August.
 

Eli Market capit otetaan ilmeisesti elokuun viimeisen pörssipäivän mukaisina. Hieman erikoista, että tammikuussa sitten kirjoitellaan, että ei mahdu indeksiin kun ollaan parin vuoden pohjilla. Eri asia tietenkin sitten jos Tukholman runsaamman vaihdon takia lasketaan kuitenkin ruotsalaiseksi.

 

Nordea - 4.1.2019 14.24

Onko tuosta tiedossa minkä päivän/ajanjakson kurssin mukaan market capit katsotaan, kun indeksi päivitetään? En löytänyt tuosta tietoa.

Indeksiin noususta ja ylituotosta muistelisin lukeneeni tutkimuksen, että tällaiseen isoon indeksiin nousevat osakkeet tekevät lähes pari prosenttia ylituottoa. Ylituotto on tietenkin syöty jo siinä kohtaa kun oikeasti nousee indeksiin.