Olet täällä

UPM-Kymmene - 1.2.2022 03.05

Brunein sulttaani kirjoitti:

Vaan kun tässä ei ole kysymys tämän hetken tilanteesta tai siitä mitä sellu tai paperi tällä hetkellä maksaa. UPM haluaa tehdä käynnissä olevilla koneillaan niin pitkään voittoa kuin mahdollista ja nyt tarjotaan mahdollisuutta tarttua viimeiseen oljen korteen. Se on nyt paperiduunarista kiinni, suljetaanko parhaat koneet Suomesta vai vanhemmat koneet Saksasta ensin. Minusta se on ideologista tyhmyyttä, jos ei toimialakohtaisia sopimuksia suostuta tekemään ja ajetaan linja-auto liiton johdolla jyrkänteeltä alas. Mainittakoon nyt että kilpailukikyyn vaikuttaa tietenkin moni muukin tekijä, mutta avut esim. nykyhallitukselta veron korotuksineen ovat aika heikot. Suomalainen duunari on viimeinen jota nykyhallitus ajattelee. Nyt ollaan duunarin kukkarolla ja se on tosi. Enemmän töitä samalla palkalla tai vähemmän palkkaa. Ensisijaisesti olen pahoillani Kaukaan paperikoneen työntekijöiden kohtalosta, jos mitään ei tehdä.

Miksi muuten saha- ja vaneriteollisuudessa suostuttiin toimialakohtaisiin sopimuksiin? Ne eroavat vähintään yhtä paljon liiketoimintoina kuin biopolttoaineiden valmistus ja paperin valmistus, joita P.liitto yrittää nyt väkisin tunkea samaan sopimukseen.

Tuo arvioni palkoista perustuu omien yläastekavereideni kertomuksiin yli 80te palkoista muutamalla ylityötunnilla. Raskasta hommaa ja paska palkka, kuulemma.

Ensinnäkin: Lakossa ei ole kysymys rahasta. UPM haluaa mm vaihtaa luottamusmiehet itse nimeämiinsä "luottamusvaltuutettuihin". Listalla on mm irtisanomis-suojasta lähtien heikennyksiä ihmisten työsuhdeturvaan. Toteutuessaan nämä heieknnykset tulisivat leviämään ajan myötä muualle, myös muille aloille. Tässä yritetään tehdä Suomesta banaanivaltiota. Edes yläastekaverit ei kyllä tienaa yli 80k edes ylitöillä paitsi nyt jatkossa kun nostivat niitä ylityö-tuntirajoja. Ja vielä; Jos joku tykkää tehdä 16-tuntisia päiviä niin mitä sitten, keneltä se on pois?

Toiseksi: Yhtiö listasi jo vuosi sitten ne suljettavat koneet, ei siinä ollut mitään ehtolauseketta lakoista. Aikataulu jäi silloin (tarkoituksella) kertomatta. Jos nyt vaikak työläiset palaisivat töihin ja ottaisivat vastaan mitä TA suvaitsee antaa, paperipuolella tulisi kuitenkin kirves vastaan. UPM ei ole paperiyhtiö, ne vähät koneet ovat jäämistöä menneisyydestä.

Vielä: Kun Suomessa annetaan jätkälle lappu kouraan, se saa puoli vuotta palkkaa, hyvässä lykyssä kotiin ilman työvelvoitetta. Kun se kone laitetaan kiinni, yhteiskunta osallistuu mm  kustannuksiin joita yhtiölle koituu esim ympäristönsuojelu-toimista tehdas-alueen siistimisineen. Saksassa se duunari saa kuukauden liksan jokaisesta vuodesta minkä ennätti olemaan töissä. Miettikää hiukan, esim minä aloitin  vuonna 1980. Saksassa sitä tehdasta ei suljeta ihan vain ilmoituspohjalta; Siellä on järjestelmä joka käsittelee aikomuksen ja jos sulkeminen hyväksytään, edellämainitun lisäksi yhtiö joutuu maksamaan sakkoa, korvauksia tyontekijöille etc. (Googlettamalla löytyy tietoa Saksan järjestelmästä)

Kirjoittaja työskentelee metsäteollisuudessa mutta ei UPM.llä. Minulla on TES voimassa ja tunnen suurta surua siitä kuinka suomalainen paskapussi voi olla niin kateellinen ja vahingoniloinen siitä kun toisen ihmisewn elämä kurjistuu. Ne jätkät ja friidut siellä Umpilla on tehneet vuosia työtä palkkansa eteen ja maksaneet veroja joilla on elätetty ja elätetään edelleen monia täälläkin räkyttäviä joutilaita. Ja ne tyypit niissä tehtaissa on takoneet rahaa, tulosta TA.lle.

Näytä koko viesti