Olet täällä

Citycon - 9.5.2022 08.50

Hyvä kolumni. Jos pilkkua viilataan, niin osari julkaistiin kello 20:30. Kaltaiseni pessimisti muuten hieman pelästyi ennakkoon tulosjulkistuksen siirtoa, mutta syytä huoleen ei selvästikään ollut.

Mitä velkaantumiseen tulee, niin jos Cityconin asuntohankkeet lähtee oikein kunnolla vauhtiin, niin kai sille velkarahalle on jatkossa ihan kiitettävästi tarvetta. Siinä mielessä ei kuulosta lainkaan pölhöltä vahvistaa kioskin taloudellista asemaa, vaikka itsellekin kyllä tuo omien osakkeiden ostaminen maistuisi.

Pörssissä varmaan riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita tulevaisuudessa. Jos kurssia oikein kunnolla nuijitaan, niin toivottavasti kioskin hallituksella on valmius tehdä tarvittaessa nopeitakin päätöksiä osakkeiden oston käynnistämiseksi. Edes pienemmässä mittakaavassa. Takavuosina Amer Sports hallitsi tuon touhun mielestäni loistavasti, joten siitä mallia.

Näytä koko viesti
Citycon - 7.5.2022 12.36

En oikein ymmärrä näkemystä, että Katzman olisi alunperin tehnyt ylisuuren sijoituksen Cityconiin. Gazit on toiminut Cityconin yhtenä omistajana about 20 vuotta, lisännyt pitkin matkaa panoksiaan firmaan ja vielä viime vuonna ostellut lisää osakkeita aina sinne 50 %:n omistusosuusrajan lähettyville saakka.

Paljon on toki tapahtunut matkan varrella osakeanteineen yms, mutta vaikkapa vuonna 2003 yhtiön markkina-arvo oli 135 miljoonaa euroa ja kiinteistömassa sisälsi sellaisia helmiä kuin Rovaniemen Sampokeskus, Valkeakosken Koskikara, Seinäjoen Torikeskus jne. Eli karkeasti ottaen Citycon on nyt markkina-arvoltaan noin kymmenen kertaa suurempi yritys kuin kissamiehen mukaan tullessa peliin. Ja tietty firma on nyt jotain ihan muuta kuin suomalaisiin ostareihin keskittyvä kioski.

Strategiset tavoitteet ovat minunkin käsittääkseni listaamasi. Taustalla varmasti vaikuttaa mm. yhä kiihtyvä kaupungistuminen, myytävän omaisuusmassan korjausvelat sekä halu rakentaa yhä suurempia ja tehokkaampia keskuksia.

Näytä koko viesti
Citycon - 6.5.2022 11.00

Aki Pyysing kirjoitti:

Lippulaivan neljässä tornissa on rakentamisesta kulut pitkälti kasassa ja urakat kiinteähintaisia.

Tämä oli päivän mielenkiintoisin info. Toivottavasti myös Tukholman projektissa on saatu kustannuksia lukittua sovitulle tasolle.

Näytä koko viesti
Citycon - 6.5.2022 10.11

Stadion ei toki liity Cityconiin mitenkään, mutta se oli vain vertailuesimerkki kustannusten noususta. Osa rakennusprojekteista on kiinteähintaisia ja osassa kasvavat kulut koituu tilaajan tappioksi. Tai sitten stadion-esimerkin lailla kasvaneita kuluja jaetaan tilaajan ja tuottajan välillä. Olisi kiva tietää, millaisia soppareita Citycon on onnistunut omissa asuntohankkeissaan tekemään.

Näytä koko viesti
Citycon - 6.5.2022 08.31

Minkälaisia riskejä näiden käynnissä olevien asuntohankkeiden kustannuksiin liittyy? Esimerkiksi tuon Tukholman 69,5 miljoonan euron asuntohankkeen kustannukset mainittiin sadantonnin tarkkuudella. Onko nämä projekteja, joista on saatu kiinteät hinnat lyötyä lukkoon, vai onko rakentajalla mahdollisuus nyhtää kustannusnousu joko kokonaisuudessaan tai osittain Cityconilta?

Rakentamiseen liittyen, eilen osui silmiin uutinen Tammelan stadionin rakentamisesta: https://yle.fi/uutiset/3-12432611

"Suurimmat ylitykset ovat sähköurakassa runsaat 1,1 miljoonaa euroa ja teräsrungossa 950 000 euroa. Ukrainan sodan kaikki vaikutukset hankkeeseen eivät ole vielä selkiintyneet. Riskinä on, että jossain vaiheessa työt voidaan joutua työmaalla keskeyttämään rakennustuotteiden toimituskatkosten vuoksi."

Ja sitä mietin, että kuinka paljon vastaavat riskit on Cityconin riesana. Toki perinteisesti he ovat osanneet tehdä tilaajan kannalta varsin hyviä projektisopimuksia. Samaa ei voi sanoa kuntien ja valtion rakennusprojekteista.

Näytä koko viesti
Citycon - 5.5.2022 09.07

“Kuten tuloksemme osoittavat, Citycon on hyvässä asemassa uudessa inflaatioympäristössä. Liiketoimintamallimme on hyvin suojattu inflaatiolta, sillä 92 % vuokristamme on sidottu indeksiin, ja keskustemme tarjoamat tuotteet ja palvelut ovat vähemmän riippuvaisia harkinnanvaraisesta kulutuksesta kuin perinteinen vähittäiskauppa. Vaikka Ukrainan sota ei vaikuta suoraan Cityconin toimintaan, sodalla on useita heijastusvaikutuksia, kuten sen vaikutus energiahintojen nousuun. Cityconilla on merkittävä määrä omaa energiatuotantoa ja suuri osa energiakustannuksistamme on suojattu, mikä tarjoaa vakautta sekä Cityconille että vuokralaisillemme. Cityconin vuokralaisille vuokranosuus heidän liikevaihdostaan on verraten matala, mikä mahdollistaa vuokrien korottamisen erityisesti vuokralaisten myyntien kasvaessa. Tämä heijastuu Citycon toimintaan vahvana vuokralaiskysyntänä sekä vakaina tulovirtoina.”

Nuo kauniit ja puhuttelevat sanat lausui runoilija F. Scott Ball.

Näytä koko viesti
Citycon - 4.5.2022 12.09

Laitan tähän vielä lainauksen OP:n tämän päiväisestä aamukatsauksesta:

"Q1:ltä odotamme vuokratuottojen laskeneen hieman vertailukaudesta. Lasku johtuu pääosin kauppakeskus Columbuksen myynnistä, joka toteutettiin viime vuoden lopulla. Lisäksi kylmä ja runsasluminen talvi on arviomme mukaan kasvattanut hieman kauppakeskusten ylläpitokuluja vertailukauteen nähden. Ennusteemme liikevaihdoksi on 55,2 milj. euroa (-3,4 % v/v) ja nettovuokratuotoksi 47,4 miljoonaa euroa (-6 % v/v). Vuokratuottojen lasku heijastuu arviomme mukaan myös tulosriveille ja odotamme operatiivisen tuloksen laskeneen 42,0 milj. euroon (kons. 42,5 milj. euroa) vertailukauden 44,9 milj. eurosta. Mielenkiinto raportissa kohdistuu yhtiön kommentteihin kävijämäärien kehityksestä, sillä nopeasti kohonnut inflaatio syö kuluttajien ostovoimaa. Lisäksi keskitymme johdon kommentteihin toimintaympäristöön, kehityshankkeiden etenemiseen sekä vuokrausasteen elpymiseen liittyen. Citycon on ohjeistanut tälle vuodelle operatiivisen liikevoiton olevan 164-180 milj. euroa. Ennusteemme ennen tulosta on 172,4 milj. euroa (kons. 175 milj. euroa)."

Näytä koko viesti
Citycon - 4.5.2022 11.39

Yritin mukaan Akin saatananpalvojajengiin, mutta ei ehtinyt ostaa lisää 6,66 hintaan. Lähti puoli senttiä halvemmalla. Tällä hetkellä salkussa ei ole järkevästä hajauttamisesta tietoakaan ja huomista osaria odotellaan jännityksellä.

Edelleen olisi kiva lukea lisää näkemyksiä korkoennusteiden ja inflaation vaikutuksesta Cityconin liiketoimintaa. Aiemmalla sivullahan käsiteltiinkin jo ansiokkaasti sähkönhinnan merkitystä yhtiön menopuolella.

Entä miltä Lippulaiva näyttää asiakaskokemuksen kautta? Riittääkö asiakasvirtaa näin alkuhuuman aikaan? Ilmeisesti lafkan avautuessa ainakin monessa liiketilassa tehtiin vielä aukioloaikaan äänekkäitä remontteja ja liikkeet odottivat avautumistaan.

Näytä koko viesti
Citycon - 3.5.2022 08.45

Vajaa pari kuukautta sitten manasin, että Porin Isokarhussa näyttää olevan liki 5 500 m2 - eli about 40 % - liiketiloista tyhjillää. Nyt tarjolla on kaksi liiketilaa, joiden yhteiskoko on tuhat neliötä, sekä muutama lähinnä katutason liiketila, joiden kokoa ei ole eritelty. Jos Porin Isokarhun liiketilat saadaan vuokrattua, niin kaikki on mahdollista. Pori toki ei Cityconin tuloksessa näyttele kovinkaan merkittävää roolia.

Muita Suomen kohteita:

- Koskikeskus. Neljä vapaata liiketilaa, yht. reilu 400 m2.
- Iso Omena. Kymmenen vapaata liike- ja toimistotilaa. N. 700 m2 + neljä tilaa, joiden neliömäärää ei mainittu.
- Myyrmanni. Neljä vapaata liike- ja toimistotilaa. Reilu 400 m2 + yksi tila, jonka neliömäärää ei mainittu.
- Lippulaiva. Ei vapaata tilaa?
- Isokristiina. Kuusi vapaata liiketilaa. Alle 500 m2 + kaksi tilaa, joiden neliömäärää ei ole mainittu.
- Trio. Kymmenen vapaata liiketilaa. N. 1900 m2 + kolme tilaa, joiden neliömäärää ei ole mainittu.

Muiden maiden tilannetta en ole tsekannut, mutta mun mielestä Suomen keskusten vapaiden tilojen määrä näyttää selkeästi pienemmältä kuin tuossa joitakin kuukausia sitten. Tai sitten muistelen ihan höpöjä. Niin tai näin, huhtikuussa lisäsin ja eilen lisäsin Cityconia salkkuun.

Näytä koko viesti
Citycon - 12.3.2022 01.22

petteri kirjoitti:
Cityconin kiinteistösalkussa on varsin paljon lähivuosina ongelmallisia kohteita, toki osakekurssi kertoo myös siitä, että Cityconin kiinteistömassa ei ole n. 5,5% arvostuksen arvoinen vaan jossain 7-8% tuottovaatimuksissa.

Viitaatko nyt ongelmallisilla kohteilla rakennusten tekniseen kuntoon vai maantieteelliseen sijaintiin?

Edellä mainittu Porin Isokarhu on toivoakseni ihan omassa sarjassaan. Isokarhussa näyttäisi olevan vuokrattava kokonaispinta-ala 14 600 m2. Vapaata liiketilaa näyttäsi löytyvän liki 5 500 m2: https://www.citycon.com/fi/kauppakeskukset/vapaat-toimitilat-kauppakesku... Siis lähes 40 % kokonaispinta-alasta!

Mutta tuskinpa tuon kohteen merkitys kauhean suuri on sen enempää Cityconin kiinteistöomistusten arvossa kuin vuokratuotoissakaan.

Näytä koko viesti