Olet täällä

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 15.10.2019 06.06

Voitto-osuuslainasta löytyy melko vähän tietoa joten en osaa sanoa miten verottaja tuohon suhtautuu. Todellista tuloahan lainasta ei synny ennen kuin korot on lainanantajana toimivalle yritykselle tai yksityiselle henkilölle maksettu, joten kuvittelisin että ei siitä verojakaan tarvitse ennen maksaa. Esim. osakkeissa realisoitumattomia arvonnousuja harvoin kirjataan taseeseen. Yritykselle saattaisi siis olla mahdollista kirjata lainan voitot taseeseen vasta maksupäivänä. 

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 13.10.2019 07.11

Kiitoksia hyvästä blogista. Se tuli luettua kerralla läpi. Voisitteko käsitellä voitto-osuuslainoja sijoitusyhtiön rahoitusinstrumentteina? 

Itselleni tuli mieleen seuraava verojen maksun lykkäämistä mahdollistava tilanne voitto-osuuslainojen kanssa:

Sijoitusyhtiö A sijoittaa varansa osakkeisiin. 

Sijoitusyhtiö B:n omistaa yksi henkilö ja sijoitusyhtiö B omistaa sijoitusyhtiö A:sta 33,3%. 
Sijoitusyhtiö C:llä ja D:llä on sama tilanne, mutta eri henkilöt ovat omistajia. 

Yhtiöt B, C ja D myöntävät yhtiölle A voitto-osuuslainaa 100 000 €/yhtiö viiden vuoden lyhennysvapaalla. Sijoitusyhtiö A sijoittaa rahat osakkaisiin ja tekemästään voitosta kirjaa taseeseensa korkokuluina voittoja vastaavan summan, jolloin sijoitusyhtiö A:n voitto on nolla. Yhtiö A jatkaa toimintaansa viisi vuotta samalla kaavalla. 

Viiden vuoden kuluttua yhtiö A maksaa voitto-osuuslainat takaisin yhtiöille B,C ja D, jotka maksavat lainalla tekemästään voitosta 20% tuloveroa -> yrityksen tuloveron maksua on saatu lykättyä viidellä vuodella. 

Näytä koko viesti