Olet täällä

Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 7.5.2020 05.14

Taloudellinen Ajattelija kirjoitti:

...mikä on MG yksikkö?

"Motor-Generator" Toyota käyttää tuota termiä hybridiensä sähkömoottori-generaattoreista. Toyotan hybrideissä noita on kaksi eli MG1 ja MG2.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 24.4.2020 10.47

Vähän omituiselta kuulostaa tuo, että Tesla valmistaisi omat kennonsa? Käsittääkseni 2014 asti Tesla on ollut kimpassa Panasonicin kanssa käyttäen sen kennoja, jotka tosin tehdään Teslan autojen kanssa samalla tehtaalla ja jotka on Tesla brändätty. Akuissa on siis 18650 kennoja joitakin tuhansia riippuen mallista.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 23.4.2020 01.06

Nyt kun tässä oli puhetta noista öljyfutuureista, ja että se fyysinen toimitus olisi täytynyt tuossa vaiheessa ottaa vastaan niin kuka se toimittaja olisi ollut? Voiko olla, että se sama fyysinen öljy oli itseasiassa jo siinä säiliössä, mutta jonkun toisen hallussa joka sen futuurin laski liikkeelle alunperin. Ja millä hintaa tarkalleen, miksi kukaan toimittaja olisi toimittanut öljyä negatiivisella hinnalla tuon futuurin omistajalle? Spot hintahan ei ole lähelläkään tuota hintapiikkiä mikä tuossa futuurin viimeisenä treidauspäivänä tuli, öljy-yhtiöhän voisi käsittää tuon epärehellisenä hintamanipulaationa. Vaikea uskoa, että esim. saudi olisi suostunut maksamaan siitä, että saa toimittaa öljyä ja vielä vähemmän, että joku olisi puskenut tuollaisia lappuja kahta kovemmin myyntilaitaan.

En tiedä onko minulla jotenkin väärä käsitys noista öljyfutuureista, mutta olen ollu siinä käsityksessä, että öljyn poraaja/myyjä laskee markkinoille futuurin tekemällä sopimuksen  1000 barrelin toimituksesta tietyllä hinnalla tiettynä tulevaisuuden ajankohtana joko spekulantin tai ostajan kanssa, ostaja maksaa 5% ennakkomaksun ja sen jälkeen markkinalla on lappu jonka arvo on juoksuajan alussa tuo 5% koko kauppasummasta, ja lähellä toimitusaikaa riippuu öljyn hintakehityksestä. Kun lappu erääntyy on sen hetkisellä omistajalla löydyttävä käteistä nuo loput 95% alkuperäisestä hinnasta poraajalle ja otettava toimitus vastaan.

En ole öljyllä ikinä spekuloinut, mutta reaalimaailmasta on kyllä varsin tuttu tapa myydä toimitukset etukäteen tietyllä hinnalla hedgetäkseen hintariskiä, samoin kuin ostaessa.

En ymmärrä mitä väliä on futuurilla, joka lupaa että öljyä toimitetaan joskus, mutta hinta ei ole speksattu etukäteen. Miksi kukaan öljynmyyjä haluaisi tuollaiseen sitoutua, eli nyt joutuen käytännössä maksumieheksi omista öljytoimituksistaan.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.4.2020 10.16

Kanukka kirjoitti:

 

Katsoin ohjelmaa Japanin koronatilanteesta viikolla. Näköjään käytännössä kaikki käyttävät hengityssuojaa julkisilla paikoilla liikuessa. Ruotsissa televisiosta katsoessa ja Suomessa itse nähtynä tähän mennessä en ole nähnyt juuri kenelläkään hengityssuojia. Itä-Aasiassa vakavien tartuntatautien kanssa on opittu elämään pidempään, ja se näkyy jo kulttuurissakin.

Varmaan käytettäisiin jos niitä hengityssuojaimia olisi. Tiedän varmaksi, ettei tällä hetkellä edes päivystyksessä koronaepäiltyjen vastaanotossa terveydenhuoltohenkilökunta ei käytä eikä ole käytettykään ainakaan HUS:issa hengityssuojaimia vaan pelkästään roiskesuojia suun edessä, päivystykseen saapuville potilaille sama homma. Eli tilanne on käytännössä edelleen sama kuin tuossa alla olevassa YLE:n uutsiessa 3 viikkoa takaperin.

https://yle.fi/uutiset/3-11268965

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.4.2020 10.34

Aika erikoista, että valtamediassa itketään hengitysuojainten suodatusluokituksista, kun mitä kuulin niin HUS:illa ainakaan Jorvin päivystyksessä edes likaisella puolella hoitajilla ei ole hengityssuojaimia ollenkaan vaan pelkät kirurgiset roiskesuojat. Tuohon nyt jo FFP1 luokan hengityssuojain olisi selvä parannus. Jenkkien hamuamat N95 maskit vastaavat tuossa eurooppalaisessa standardissa suurinpiirtein FFP2 luokkaa, ja sitten sairaanhoidossa ihmetellään kun vielä tiukemmalla suodatuksella olevia FFP3 maskeja tuntuu olevan vaikea ostaa. Toki looginen ratkaisu tuossa vaiheessa olla käyttämättä ollenkaan ja lähettää sinne kotihoitoon ne kiinanmaskit, kun tuolla päivystyksessä likaisella puolella on kuitenkin istumassa potilaita joilla on ihan testattunakin positiivinen koronatartunta joka on pahentunut, etteivät ole enää kotona pärjänneet.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 4.4.2020 06.29

Niinkuin jo aiemmin sanoin niin viime viikolla, eli esimerkiksi 25-27.3 (99+104+90)/(1800+1800+2500) = 4,8 % testeistä positiivisia, ja tällä viikolla 31.3 - 2.4 (114+107+115)/(1200+1100+1900) = 8%. Eli jos nuo testausmäärät pitää paikkansa niin huonolta vaikuttaa kun kokonaismääräkin on kasvussa.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 4.4.2020 04.31

Nyt kun koronakarttaan päivittyi nuo 250 tapausta, niin vene näyttää keikahtaneen huonoon suuntaan. Eipä tuosta uskalla enää mennä sanomaan onko R0 alle 1 vai ei. Jos testausmäärät pitävät paikkansa niin nyt lähes 10% testeistä positiivisia, kun viime viikolla lähempänä luokkaa 5%.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 28.3.2020 04.09

Mitä nyt vähän katselin noita Kaggle kilpailun esimerkkejä, niin vastaavat mallit tulee käytännössä ihan perinteisillä tilastotieteen menetelmillä ilman ML -hypeäkin, nuo ei todellakaan ole mitään monimutkaisia tilastollisia malleja, eikä tuollaisella datalla ole järkeä ollakkaan. Toki esimerkiksi SKlearn on ihan hyvä työkalu "perinteiseenkin" tilastotieteeseen. Jos tuota Kaggle kilpailun datasettiä katsoo, niin varmistettujen tapausten, kuolemien ja maantieteellisten paikkojen perusteella ei mitään syvällistä epidemiologista mallia rakenneta, se ei asiaa miksikään muuta monenneko asteen polynomi siihen päälle asetetaan. Neuroverkko sovittaa sen suoran lineaariseen datasettiin siinä missä mikä tahansa muukin malli, dataa vain täytyy olla enemmän.

Ainoa järjellinen kysymys on, että mistä löytää mahdollisimman laadukas datasetti alueelta jossa ihmiset käyttäytyvät suurinpiirtein samalla tavalla kuin suomessa ja jossa on tehty samat toimenpiteet. Tuohon päälle epidemian alkuaikojen ja toimien keskenäinen normalisointi niin en usko, että tuon parempaa mallia on tuollaisella datalla tehtävissä. Nuo mallit ovat niin yksinkertaisia, että noiden fittaamiseen ei tarvita paljoa dataa, kunhan vaan olisi tarpeeksi taustatietoa r0 muutosten arvioimiseksi. En ole tähän mennessä nähnyt ainoatakaan datasettiä, jossa olisi hyvin mukana toimet ja varmistettua tietoa ihmisten käyttäytymisestä, joka nyt tässä on se kaikkein oleellisin tieto. Tällä hetkellä näkisin, että kaikken oleellisinta on tieto ihmisten käyttäytymisestä. THL:llä on todennäköisesti käytössä puhelimien tukiasemadata ja Poliisin pääväylien liikennekameroiden data liikennevirrasta / rekisterikilvistä. Googlehan lisäsi andrdoidiin reilu vuosi sitten automaattisen GNSS -käynnistyksen ja sijainnin lähetyksen 112 soittaessa, mutta en usko että tuolta on GNSS -dataa saatu. Nyt kun siis ollaan käytännössä tukiasemadatan ja liikennevirran varassa, niin en näe että noista pystytään juurikaan arvioimaan eristystoimien vaikuttavuutta, lenkkeily tai kaupungilla kävely kun ei sitä tartuntariskiä pahemmin kasvata.

Yhteenvetona siis, että en usko monimutkaisten ML-mallien käytön auttavan koronassa juuri mitään koska data on noin yksinkertaista, vaan pääpaino on seurata maita joissa epidemia on pidemmällä ja päätellä toimien vaikutusta r0:n. Viime viikollahan EU:ssa nostettiin useassa maassa noita ennusteita Italian ja Espanjan kokemusten perusteella, tiedä sitten kuinka luotettavaa tuo sieltä saatu tieto on.

 

Edit. Sivuhuomautuksenta täytyy sanoa, että THL:llä on kyllä hyvät suhteet Googleen, nimittäin Youtubea suomalaisesta IP:osoitteesta selatessa tulee Push notifikaatioita THL:n sivuille koronainfoon, en ole vastaavaa nähnyt aiemmin Youtubella.

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 27.3.2020 05.15

Mentaalisesti helpompaa istua loppujen käteisten päällä, kun tuli jo viimeviikolla työnnettyä toissaviikolla myydyt takaisin ja sotakassasta puolet kun ei uskaltanut jättää kaikkea yhteen kertaan.

Jos oletetaan myynnille kolme syytä:

1) Tietää tuottavamman sijoituskohteen

2) Uskoo pystyvänsä peliliikkeeseen, eli ostamaan myöhemmin halvemmalla takaisin

3) Reaalitaloudesta johtuvat talousvaikeudet pakottavat myymään

Tässä kun sitten yrittää ennakoida mitä markkinoilla tapahtuu, niin muistaa miksi omaksi strategiaksi on päätynyt mind gamejen sijaan kilpailevien yhtiöiden keskenäinen vertailu.

Ymmärtäisin tilanteen jos realistisena vaihtoehtona olisi siirtää varat esimerkiksi korkoihin kun riski/tuotto ei osakkeissa reaalitalouden takia kohtaa, mutta tällä hetkellä lasku ei tunnu omaan logiikkaan perustuvan siihen, että olemassa olisi jokin reippaasti riski/tuotto suhteeltaan parempi omaisuusluokka jonne varallisuus virtaa, vaan kyse on joko kohdasta 3) tai puhtaasti spekulaatiosta eli kohdasta 2).

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 26.3.2020 09.56

Hospitaali kirjoitti:

Seuraus oli keskimääräisen sairastumisiän nousu, jonka olisi pitänyt heti laittaa hälytyskellot soimaan. Huonoa tuuria oli se, että sairastumisikä nousi noin kymmenestä hieman yli 20 vuoteen. Tämä johti katastrofiin rokottamattomien naisten kohdalla. Vastuussa olevat havaitsivat heti tilastoista vihurirokon aiheuttaman vakavien kehityshäiriöiden lisääntymisen vastasyntyneissä, mutteivat tajunneet mikä oli vialla.

Eli 10-vuotiaiden rokottaminen johti laumaimmuniteetin kautta siihen, että kaksikymmenvuotiaana rokotettuja + sairastuneita oli vähemmän kuin ennen rokotetta pelkästään sairastaneita?

Näytä koko viesti