Mistä lähteä liikkeelle kun ei tajua -

En halua enkä jaksa koko tarinaa avata, mutta yksittäinen ihminen omisti kokonaisen rivitalon, alkoi myydä asuntoja pois, oli ottanut remonttilainaa loppuihin remontoitaviin asuntoihin mutta jätti rempat kesken, lainat maksamatta, kirjanpidot tekemättä, hävisi. Siinä sitten nuorina ensiasunnon ostajina naapurin kanssa kummasteltiin kun ulosoton väkeä tuli oven taakse kyselemään että miltä asunto näyttää. Noh, sitä hommaa selvitellessä meni muutama vuosi ja tätä henkilöä ei koskaan saatu mistään vastuuseen, ei ole näkynyt eikä kuulunut. Mutta nyt tosiaan vihdoin ja viimein kaikilla asunnoilla on vastuuntuntoiset omistajat ja hommat on saatu aika hyvälle mallille, vaikka epätoivo aika monta kerkesi vaivatakin. Että kaikenlaista sitä näköjään voi sattua. Tiedän kyllä että asunnon ostaminen kannattaa noin niinkun yleensä, mutta sattuneesta syystä oma innostus ostaa asuntoa ei ole kovin korkealla. 

Näytä koko viesti
Mistä lähteä liikkeelle kun ei tajua -

Olen kyllä karsinut kaikki mahdolliset turhat menot, sitä helpottaa kummasti tuo vuoden suunnittelu Exceliin, jonne laitan kaikki tiedossa olevat menoerät. Mukaanlukien kaiken vuokrista BookBeatiin, kirjasto on minulle liian kallis paikka koska en muista koskaan palauttaa kirjoja. Luottokortteja on pari mutta velkaa niillä ei ole, kaikki osamaksut ja joustoluotot olen maksanut pois kuluneen vuoden sisällä. Kaikki laskut menee e-laskuina. Asun pienessä yksiössä joten sähkölaskut ei ole kovin kummoisia, olen kuitenkin kilpailuttanut. Ainoa josta voisin muutaman kympin vuodessa vielä säästää, on vakuutus. Käyn toki esimerkiksi hieronnassa ja kuntosalilla, nämä kulut on myös Excelissä mutta niistä en aio karsia, ajatuksenani ei kuitenkaan ole karsia kaikkea mahdollista elämästä ja kyhnöttää kotona seuraavaa 30 vuotta odottelemassa eläkepäiviä. Noihin rahastoihin aion laittaa vain "ylimääräistä rahaa", sen vuoksi haluan myös pitää kuitenkin kohtuullisen ison summan S-Tuottotilillä, koska en halua joutua nostelemaan noita sijoittamiani rahoja pariin kolmeen vuosikymmeneen sieltä pois. 

Näytä koko viesti
Mistä lähteä liikkeelle kun ei tajua -

Olen tosiaan laatinut noin vuosi sitten sen henkilökohtaisen tuloslaskelman, ja sen vuoksi saanutkin vihdoin säästämisen käyntiin. Omistusasunto löytyy myös toiselta puolelta maata, mutta se ostos meni mönkään, liian pitkä stoori mutta taloyhtiön kämmäilyjen vuoksi en ole päässyt siitä eroon ja maksan ihan älyttömiä kustannuksia, asunnosta saamani vuokra ei riitä lähellekään maksamaan siitä aiheutuvia kuluja. Että asuntosijoittaminen ei mennyt ihan nappiin, toivon että ensi vuonna asiat saadaan siihen pisteeseen että pystyn vihdoin alkaa myymään asuntoa. Sitten olen omistanut asunnon 10 vuotta ja vaikka lainaa olenkin maksanut hyvin pois, niin taloyhtiön valtavan velan vuoksi tulen saamaan about sen verran rahaa, että saan loput velat kuitattua. Että asuntosijoittamisesta en sinällään oikein jaksa puhua, tämä keissi on vienyt useamman ihmisen mielenterveyden mutta ajattelin pitää vielä omani. 

Olen tosiaan miettinyt tuota hajauttamista ja nuo passiiviset osakerahastot on kyllä se, mihin nyt alkuun haluan niitä rahojani laittaa. Laitan ensin nyt ne pari tonnia sisään ja sen jälkeen laitan kuukausierän menemään tililtä. Sitä summaa tosiaan olen ajatellutkin muokata sitten sen mukaan, mitä jää viivan alapuolelle missäkin kuussa. S-Tuottotilillä pidän säästössä rahaa niin, ettei tarvitse hermoilla jos tulee jotain isompia hankintoja. Pari kaveria käski laittaa ETF:iin rahat, mutta päätin nyt kuitenkin aloittaa tällä ja ehkä sitten jatkossa miettiä noita ETF:iä, niihinkin pitäisi ensin vähän kuitenkin perehtyä ja miettiä, mikä on fiksuin systeemi laittaa sinne rahaa (vähän kuukausittain vai isompia summia aina välillä kun pystyy jne.). 

Näytä koko viesti
Mistä lähteä liikkeelle kun ei tajua -

Ja tosiaan, kun keskustelussa sivuttiin elämäntilanteita ja tuloja ja kaikenlaista, niin olen Helsingissä yksin asuva sairaanhoitaja, joten tulot ei ole ihan älyttömät ja minkäänlaista palkkakehitystä on ihan turha odotella. Suurimmalla osalla kollegoista ei ole ollenkaan säästöjä vaan elellään aivan kädestä suuhun, ja niin tein itsekin aiemmin. Viime syksynä aloin laittaa kaikki tulot ja menot Exceliin, vaikka alkuun ajatus hirvitti aivan suunnattomasti, mutta kyllästyin jatkuvassa sekasorrossa elämiseen. Se helpotti talouden suunnittelua todella paljon. Tein jonkin aikaa kahta työtä päällekäin ja sain säästettyä sen verran, että ei tarvitse enää ahdistua yllättävistä menoista. Työmäärä oli toki aivan liian suuri ja ajoin itseni siinä suht loppuun, nyt teen siis vain yhtä työtä mutta tavoitteeni on laittaa edes jotain joka kuukausi säästöön. Ja perintöjä ei ole odotettavissa, että senkin vuoksi olen ajatellut että osa säästöistä on hyvä sijoittaa pitkällä tähtäimellä :D 

Näytä koko viesti
Mistä lähteä liikkeelle kun ei tajua -

Kiitos paljon lukuisista vastauksista,  vaikka lähellekään kaikkea en keskustelusta ymmärtänyt, mutta hienoa että täällä ollaan ahkeria neuvomaan. Päädyin nyt lopettamaan Nordean rahaston ja lunastamaan siellä olleet pari tonnia ulos. Avasin asiakkuuden Seligson & Co:lle ja ostin juuri ensimmäisen kerran Suomi indeksirahastoa 50 €:lla. Tällaisella summalla siitä syystä, että halusin testata ensin että maksu menee oikein ja sitä rataa, olen hieman hidas näissä jutuissa kuten ehkä jo aloitustekstistä voinee päätellä. En tiedä menenkö tässä ihan metsään, mielipiteitä tuntuu olevan yhtä monta kuin kommentoijiakin, mutta ainakin nyt pääsin eteenpäin tuosta Nordeasta ja kokeilen tätä Seligson & Co -hommaa. Hienoa että sain alkusysäyksen täältä, ja toivon että jaksaisin alkaa vähän opettelemaan lisää näitä sijoittamisen saloja. Tuntui vaan, että jotain täytyy konkreettisesti tehdä nyt, että pääsen alkuun. 

Näytä koko viesti