Olet täällä

Allokaatiota etsimässä - 18.10.2014 11.02

ETF:iin sijoittaminen kuukausittain lienee jatkossakin halvempaa Nordnetin kautta, mutta Lynx tarjonnee laajemman kauppapaikkavalikoiman (enemmän pörssejä, oikeasti globaalisti) pienemmillä kustannuksilla. Nythän ostaminen Nordnetin kautta Pohjoismaiden ulkopuolisesta Euroopasta tai Yhdysvalloista on vähintäänkin 15 euroa per laaki, eikä pörssivalikoima ole loppujen lopuksi häävi edes Euroopan osalta, saati että Aasian suuntaan tai kehittyville markkinoille pääsisi kiinni.

Näytä koko viesti
Allokaatiota etsimässä - 17.10.2014 07.07

Mukavaa, joskaan ei mitenkään yllättävää, että on muitakin aloittelevia (?) sijoittajia tai ylipäänsä sijoittajia, jotka kulkevat suunnilleen samanlaista polkua.

Kirjoitin oman tarinani pari viikkoa sitten Kauppalehden keskustelupalstalle. Tämä siis ei ole mainos, en vain viitsisi kopioida samaa tekstiä tännekin: http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=244...

Tämän keskustelupalstan löysin harmikseni vasta tällä viikolla, vaikka kuukausitolkulla olen suomenkielistä sijoituslukemistoa ahminut. Nimimerkillä Jii tuntuu kuitenkin olevan hieman samansuuntaisia (positiivisia) ongelmia kuin minulla.

Itsekin siis aloitin viime kesänä Seligsonilla, jonka kautta sijoitan pääsääntöisesti edelleen, koska en halua muutella - tai jalostaa - suunnitelmaani kuin puolen vuoden tai myöhemmässä vaiheessa vuoden sykleissä. Tämä ei kuitenkaan estä minua suunnittelemasta uutta suunnitelmaa, mikä on minusta oikein mukavaa ajanvietettä.

Linkittämäni viestin kirjoittamisen jälkeen olen alkanut pohtia seuraavia kysymyksiä, joita Nordnetin ETF-kuukausisäästöohjelmaan tarttuvat eivät tunnu juurikaan miettivän:

  • Sijoitusten purkaminen. Kertaerän pitäisi olla 15 000 euroa, jotta Nordnetin 15 euron kaupankäyntipalkkio (tällä hetkellä) vertautuisi Seligsonin 0,1%:iin "sitten joskus". Osakesijoitusten myyminen akuutteihin tarpeisiin on tietenkin täysin vastaan oppikirjoja, mutta aina elämä itsessään ei mene niin kuin on suunnitellut, ja tarpeita pienemmillekin ulosotoille saattaa ilmetä.
  • Käteisvarojen tyhjäkäynti. Seligsonin rahasto-osuuksia (myös Nordnetin Superrahastojen, siis ylipäänsä rahastojen) ostetaan aina täydellä summalla, eikä kokonaisina osuuksina kuten ETF:iä.
  • Myynnin ja oston spreadi, joka mainitsemani "peruspaketin" ETF:illä on 0,1-0,3%
  • Ylipäänsä pitkäjänteiseen (15-30 vuotta) sijoittamiseen sitoutuminen myös rahaston puolesta. BlackRockin iShares lienee turvallisin valinta, mutta moniko uskoo esim. db-X trackersin olevan pystyssä vielä 2040-luvulla?
  • Verotuspuolen epäselvyydet/epävarmuudet. Eurooppalaiset ETF:t on käytännössä rekisteröity Irlannissa, jossa veroaste on matalin. Mitä piensijoittajan tulee huomioida?
  • Filosofinen kysymys: ETF:issä muurahaiset käyvät kauppaa keskenään, kun taas indeksirahastojen kautta pääsisi "konkreettisemmin" osakkeiden osaostajaksi.

Seligsonin käyttämistä kestävän kehityksen indekseistä havaitsin itse asiassa juuri tänään tällaisen ominaisuuden: "Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian osalta kohdemarkkina jaetaan ensin toimialoihin ja indeksiin valitaan kunkin toimialan sisältä kestävän kehityksen kriteereillä parhaat yritykset." Näissä rahastoissa siis toteutetaan toimialahajautus "väkisin". Tämän voi tietysti tulkita mielensä mukaan hyväksi tai huonoksi puoleksi. Toteutuvan markkinapainotuksen seuraaminen sekä maantieteellisesti että toimialoittain on niin ikään täysin pätevä vaihtoehto, kuten näihin neutraalisti suhtautuva MSCI World tekee.

Menneitä katsauksia selatessani olen myös havainnut, että Seligsonin Global Top 25 Brands ja Global Top 25 Pharmaceuticals ovat passiivirahastoille korkeasta TER:stään (0,60%) huolimatta menestyneet erittäinkin vakaasti pitkiä aikavälejä tarkasteltaessa. Vaikka itsekään en ole näihin sijoittanut niin olen alkanut harkita, että pitäisikö siivu pistää siinäkin skenaariossa, että päätyisin ohjaamaan kuukausittaisen pääpottini Nordnetin kautta ETF:iin. Nämä korithan ovat Seligsonin omaa tuotantoa, eivätkä sinällään löydy ETF-puolelta.

Oman lisämausteensa soppaan tuo Lynx (http://www.lynxbroker.fi/), joka huhujen mukaan aloittaa marraskuussa Suomessa. Suorat osakeostot kannattaa todennäköisesti keskittää Nordnetin sijaan tuonne.

Sekavalta vaikuttavasta tilanteesta huolimatta vielä on onneksi pitkä aika vuodenvaihteeseen, jota ennen uusien linjausten täytyy olla vakaalla pohjalla. :)

Näytä koko viesti