Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 18.1.2021 08.05

Nopeat posit parin kossun ja mintun jälkeen:

1) Ensimmäisenä maailmassa viime viikon lopulla HS haastatteli Viron THL:n epidemiologia, joka kertoi että vaikka tapausmäärät ovat Virossakin räjähtäneet versus kevätkierros, niin vakavat tautimuodot ovat tosi harvassa myös ikäihmisillä versus kevät. Ensimmäinen lausunto, jossa avataan viruksen normaalia käyttäytymistä, eli kun tarttuvuus nousee- virus heikkenee. Kellään Suomessa ei ole ollut pokkaa tähän, vielä.

2) Italiassa laitetaan rafla-alalla kova kovaa vasten. Mahtavaa! https://www.rt.com/news/512744-italy-restaurants-protest-lockdown/

3) Nykin Andrew Guomo ja hyviä uutisia ihmisille jotka hamuavat pois vankilan ikeestä: 

Suora lainaus Guomon twitteristä: 

We simply cannot stay closed until the vaccine hits critical mass. The cost is too high. We will have nothing left to open. We must reopen the economy, but we must do it smartly and safely.

4) Sveitsi ilmeisesti äänestää koronarajoitusten laillisuuden puolesta. Financial Times kertoo teille lisää, pian tämä karmeus on ohi:

https://www.ft.com/content/7eb3feec-1b8d-4637-b6e1-cf072b379216

Variantti on viimeinen värjäys, jolla koitetaan saada kaikki uskomaan että rajoituksia tarvitaan lisää. Kuka täysipäinen on sitä mieltä, että Suomi ja Iso-Britannia ovat samanlaisia r-luvun kohoamisen riskeineen:'

A) Suomen metro koronapelkoaikana versus Lontoon metro.

B) Suomen ja UK:n kulttuurierot. Kummassa maassa on enemmän monen sukupolven perheitä pienissä luukuissa = tarttuvuus

C) Suomen asukastiheys vs UK asukastiheys

D) Suomalaisten käyttäytyminen esim. poskipusu ja halimiskulttuuri versus UK:n vastaava. Me ollaan jäyhiä vittu muistakaa se.

Vain muutamia mainitakseni: 50-70 prosentin kasvu tarttuvuudessa on uusimmissa mittauksissa laskenut jo 28 prosenttiin ja tämä siis UK olosuhteilla. Suomen olosuhteilla ylläolevat pointit huomioiden saadaan varmaan se 28 pinnaakin viilattua pois, kuten tän hetkiset tartuntaluvut ja sairaalaluvut osoittaa. Ja johan sekin ammuttiin uutisankaksi että lapsiin ja nuoriin tarttuu Britti Varianttos herkemmin. Vitut tartu.

Ja muistakaa, että jokainen rokotekriittinen on omiaan parantamaan sinun asemaasi rokotejonossa. Itse otan oitis, ja matkustan heti maailmalle. Elämä tulee voittamaan Toukokuun 1. päivästä alkaen. Jälkeen kristuksen JKR onkin jatkossa jälkeen Koronan. Vapaudu vankilasta kortti on ulottuvissamme. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.1.2021 04.34

Moikka. Tekisi pitkästä aikaa mieli heittää taas "posin kulmasta" oleva Koron Nääs katsaus. Juon vielä pari minttua, ja tsekkaan olisiko minusta siihen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 1.12.2020 06.07

Simona Heidempergher twitterissä kertoo Columbian yliopiston tutkimuksesta rokotteen etenemisestä. Itse pidän tärkeimpänä pointtina sen, että koska Iso-Britannia aloittaa nopeiten rokottamisen, sen saavan pienen kaulan ainakin Suomeen nähden, kun Hanna Nohynekin joululoma ajaa Suoman kansan terveyden edelle. 

Timeline of vaccination according GS study •Assessing only the top 5 Western vaccine candidates •The UK reaches 50% inoculation in March 2021 •Followed by the US and Canada in April 2021 •Followed by Japan and Europe in May 2021

•All major western markets reach 70% inoculation, viewed as herd immunity, in Q2 2021 •If both AZN/Oxford and J&J’s ‘viral vector’ vaccines fail, the progression slows but all major western markets should still be close to 50% inoculation in Q2 2021.

Syyskuun loppuun asti kun " hengitystieinfektioiden kesätauko" suo meille aikaa rokottaa, niin ainakin Columbian tutkijoiden mukaan tauti lähtee kuin Kuppa Töölööstä ensi vuonna Euroopasta (poislukien ehkä Ranska, jonka tarinasta kerroin tällä palstalla pari päivää sitten).  AstraZenecan ja Johnson&Johnsonin mukaantulo hyväksytyille markkinoille toisi lisäpontta ja nopeutta aikatauluun. Se mahdollistaisi suht normaalin kesän meillekin :) Ilta-Sanomat joutuisi poistamaan Lasse Lehtosen puvun kuvan etusivun "pohjaversiosta", Uusi Suomi joutuisi keksimään uuden paniikinluonnin kohteen, kukaan ei muistaisi 2022 Q2:sella kuka on Tuomas Aivelo, ja Levin Pub Hölmölässä saisi mällätä ilman jeesustelua, sekä mikä tärkeintä Zedu De Luca voisi pitää 200 euron illalliskorttipirskeet ilman lupauksia hoitaa tartunnansaaneet. Ja ai niin, taidettaisiin myöskin pelata Jalkapallon ikimuistoisimmat Em-Kisat koskaan ensi kesänä. Aika iso panos käsillä. 

 

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 25.11.2020 09.29

https://tekniikanmaailma.fi/kuka-muistaa-nykyista-pahempi-epidemia-riehu...

Ja morjensta pöytään. Tekniikan maailman katsaus muutaman vuoden takaiseen, linkki yllä. Aiemmin viikolla linkkasin Tays:n tilanteesta 2018 keväältä, jolloin Tampereella oli yhdessä sairaalassa lähes tuplaten väkeä tän hetken koko Suomen sairaalassa olijoihin nähden. Alkaa olla mitta Tays.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 24.11.2020 06.38

Jelly. Koska niitä ei ollut. Eli sairaalakapasiteetti ei ole lähelläkään kiehumispistettä- jollei ole tehty rajuja leikkauksia vuonna 2019. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 23.11.2020 11.49

Montellalle selkävoitto versus Coron Nääs Japanin laumasuojaan liittyen. Tunnen olevani tatamissa:

Sen sijaan mielenkiintoinen nosto vuoden 2018 influenssakaudesta:

Samana päivänä pelkästään Tampereella: Sairaalassa: 183 Teholla: 10

Tänään koko suomi: Sairaalassa: 105 Teholla: 15

Suomen tämän hetken tilanne vähemmän kuormittava, kuin eräs Maaliskuu vuonna 2018 vain Tampereella.  

https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000007295906.html?fbclid=IwAR2WLrG...

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 23.11.2020 06.14

 

Ipsos | Global Market Research and Public Opinion Specialist julkaisi viime viikolla Le Parisien lehdessä mielenkiintoisen gallupin tuloksen, paljonko väestä prosentuaalisesti aikoo kieltäytyä rokotteesta missäkin maassa: 

Ranska 46 %

USA 36 %

Saksa 30%

UK 21 %

Intia 16%

Näinollen pandemia tulee Euroopassa jonkinasteisesti jatkumaan, sillä Ranskan prosenteilla laumaimmuniteettia rokotteen avulla ei tulla saamaan. Moni on pitänyt minua palstalla rokotevastaisena, mutta se on päinvastoin. Ojennan käsivarteni kernaasti terkkarille matkalla kohti kotoista laumasuojaa. Arvostan rokotteen kehittäjän Nobel-palkintotasolle, sillä pitää muistaa että tämä on ensimmäinen rokote koronavirukseen koskaan. (Nyt kun siis näyttää, että se rokote todellakin tulee viimeisimpien uutisten mukaan). EU:n jäsenenä Ranskan toilailu aiheuttanee jälleen uusia elvytyspaketteja toisen perään, ja maksumiehenä osin myös me. Jollei joku tao sitten järkeä patonkien päähän. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 2.11.2020 05.29

Ja vielä lisäys äskeiseen: Scenario Fall Peak sellaisena käyränään tapausmäärien osalta, kuolemien osalta käyrä ei tule olemaan noin paljon kevättä korkeammalla jos ollenkaan.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 2.11.2020 04.25

Kuvaf  KuvaKuva

Harvinaista kyllä, otetaan muutama valokuva avuksi. Jo keväällä esiteltiin kolme erilaista skenaariota siitä, kuinka covid-19 tauti lähtee etenemään maailmalla. Nyt näyttää selvältä, että Euroopassa tauti etenee Scenario Fall Peakin mukaisesti, kuten Espanjantautikin maailmalla aikanaan teki. Tämä toinen aalto on silloin tapausmääriltään suurin, ja sen jälkeen terveydenhuollon maksimikantokyky ei ole missään nimessä vaarassa, vaan tapaukset ensi kevään "kolmannen aallon" kohdalla kestetään mainiosti, eikä tarvitse puristella yhteiskunnan ovia pahemmin enää kiinni. Mahdollinen rokotekin auttaa tässä, HUS:n Lehtos-Lasse ja OYS:n Petri Lehensalo päivän mediassa olivat siinä uskossa että ensi kesään mennessä on rokotettu ainakin vanhukset ja sitä ennen terveydenhuollon henkilökunta.

Tässä pitää sitten ensi kesänä vielä muiden kuin edellämainittujen ryhmien ottaa huomioon se, että muille rokote tulee pikkuhiljaa varmaan ensi vuoden loppuun mennessä, joten iso osa meistä joutuu vielä "välttelemään virusta" ja toimimaan sen mukaisesti eli riskejä hinnoitellen. Itseasiassa ei-riskiryhmillähän on jo tukenaan WHO:N taulukko, jonka mukaan se alle 70-vuotias joka ei pelkää influenssaa- ei kannata myöskään pelätä covid-19 tautia sen kummemmin. Sen sijaan kun aktiviteetit aukeavat, lomamatkat palaavat ensi keväänä - on isoin ohituskaista niillä jotka covidin ovat jo sairastaneet. Heille maailma aukeaa ensimmäisenä kaikkine huvituksineen, pelotta ja paineetta. Ja ne jotka edeltävästä lauseesta vetävät herneen nokkaan, koska yksi miljardista mahiksen- revittelyotsikko on julkaistu jossain keltsimediassa: Covidin voi sairastaa uudelleen. Teille rakkaat palkosieraimet tiedotus tai toisella kotimaisella inforutan: Tätä tautia voi pelätä myös hautaan saakka, silloin ei vaan saavuta enää koskaan mitään. Itsekin uskon, että immuniteetti on kestoltaan määräaikainen (kuten muissakin viruksissa), mutta muistijälki kroppaan jää- ja silloin tauti iskee valtaosalle meistä ehdottomasti paljon lempeämmällä vasaralla kuin se neitsyydenmenetyskerta. Se, joka rokotetta ei toivo valmistuvaksi on Sanna Marin, sillä hän ei pääse ikävää a-studio-osuutta haneen enää altistumisalibilla, pääministerillämme on oma lehmä ojassa kun katsotaan toivooko hän rokotteen valmistuvan vai ei. 

Se mikä sitten on ylläolevissa kuvissa mielenkiintoista onkin USA:n tilanne versus Eurooppa. USA on niin laajasti asuttu maa, että on vaikea nähdä onko siellä nyt "toinen aalto alkamassa", vai menisikö USA sittenkin scenario Peaks and Valleysin tai Slow Burnin tahtiin. Kaikissa noissa kolmessa skenaariossa on kuitenkin yhteistä se, että huomaatte varmaan että tautia ei nolliin vedetä missään koskaan, vaan se jää- joskin kaikissa skenaarioissa terveydenhuolto kestää v.2021 kevään jälkeen hamaan tappiin saakka. Siksi voimme ruveta valmistelemaan ensi kesän lomia sillä periaatteella, että yhteiskunta palautuu kohti normaalia- terveydenhuolto kestää covidin loputtoman kiertämisen keskuudessamme, mutta voimme hylätä pelon ja jatkaa eteenpäin- sillä kelläpä ei olisi elämän nälkää käydä konserteissa, lomamatkoilla, urheilutapahtumissa, ravintoloissa ja tehdä sitä ison ystäväjoukon ympäröimänä. Siihen kaikki kolme skenaariota tarjoavat mahdollisuuden, eli kaikissa tapauksissa elämä jatkuu ja Finnairin koneille tämä on viimeinen talvi kun ne talvehtivat Espanjassa autiolla säilytyskentällä, aivan kuten muuttolinnut. We`ll Be back!

P.S On myös mahdollista kaivautua poteroon vuoteen 2100 asti, jolloin valtaosa palstamme lukijoista on jo kohtalonsa kohdannut. Ei ole häpeä tunnustaa, että olin väärässä. Kannattaa sen sijaan uskaltaa elää, eihän Espanjantautikaan tätä maapalloa tuhonnut, vaikka pahalta näytti. 2025 muistellaan tätä eri lailla : Covid-19 on täällä jäädäkseen, muttei tappaakseen. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 28.10.2020 04.30

KuvaSuper-Mikko Paunio jo pitkään peräänkuuluttanut d-vitamiinia, ja valtio voidaan pitää auki. Meillä on erinomainen pohjatilanne Norskien kanssa tässä hommassa. 

Ja P.S pitkään keskustelua täällä seurannut, ja opin tänään uuden sanan. Oli pakko googlettaa, mikä on narratiivi. Ihminen oppii jopa koronakeskustelua seuratessaan uutta. 

Näytä koko viesti