Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 14.8.2020 04.49

KuvaJa mukavaa iltaa arvon palstalaiset. Nopea päivittäis (tai yö-) katsaus coronatilanteeseen. Yllä Euroopan koronatartuntojen ja kuolleiden kartta, jossa näkyy että tartuntamäärät ovat lähteneet nousuun 10.7 paikkeilla eli reilut viitisen viikoa sitten. Kuolleiden määrä on kuitenkin "vakioitunut" eikä minkäänlaista nousupainetta ole näköpiirissä. Tämä on erinomainen merkki, sillä itämisaika, taudin pahenemisaika ja mahdollinen Monosen auton saapumisen aika ovat aikajanalla keskimäärin kolmisen viikkoa (tässä voi toki olla vaihteluita 2-4 vkon välillä). Joka tapauksessa kun viiden viikon kohdalla ei ole pienintäkään merkkiä että kuolleisuus lähtisi nousuun, voidaan todeta että menee vahvemmin kuin Miika Juntusella. Kuka pelkää mustaa miestä leikki sai Kokkolassa yhden valmennusuran loppumaan, mutta Kuka pelkää sakaraista pienhiukkasta- leikkijöillä menee pykälän verran paremmin.

Suomen tartunnoissa eletään tällä hetkellä suoraansanottuna vähän vittumaisessa tilanteessa. Twitter-epidemiologit ja maskihurmos- liike juhlivat kun Skopjesta laskeutui eräänä Lauantaina Turkuun muuan metallilintu kyydissään näkymättömiä piikkisakaroita rykiviä Kosovolaisia. Näin saatiin statistiikat sille nousu-uralle, jota heidän laskevan käyrän liike suorastaan huusi, pyysi ja tarvitsi. Tästä seuraa se jatko tarinalle, että seuraavan Pitääkö olla huolissaan tv-parodian katsojakysymys on kestääkö Krista Kiurun psyyke, kun rouvan ideologiaan ei "ostan yksityiseltä kalliilla" - ajatus oikein kuulu ja tällä hetkellä juhlivat HUS:N covid- testikoneen hajoamista + Skopjen ihanaista lentoreittiä Terveystalo ja Mehiläinen. Kiurun kynnyskysymys kun testikapasiteettia todennäköisesti tarvitaan edelleen lisää, on se että annetaanko Mehiläiselle lisää rahaa. Tämä on Shakespearen sanoin dilemma mallia to BEE or not to BEE. (Bee=Mehiläinen jos joku ei tätä osaa kääntää, tosin sitä en kyllä epäillytkään)

 Jatkotartunnat tapahtuvat ensisijaisesti perhepiirissä (ja perhepiirissä taudin tarttuminen on hyvin todennäköistä, jopa koko perheen lävitse). Lisäksi vaaranpaikoiksi ovat osoittautuneet suuret synttärijuhlat, tästä on esimerkkejä ollut lehdissä Virosta, sekä eilen myös Norjasta. Perhepiirissä tartunnat tapahtuvat pitkäaikaisen ja läheisen altistumisen seurauksena, isoissa juhlissa puolestaan varmasti Kuningas Alkoholilla on osuutensa asiaan. Juhlista tekee normibaaria moninkertaisesti vaarallisemman se seikka, että juhlissa seurustellaan monen ihmisen kanssa, kun taas baarissa saatetaan istua siinä samassa nurkkapöydässä koko setti ja encore vielä päälle. Suomessa suurjuhlissa ollaan vielä toistaiseksi oltu tällä rundilla (Keväällä oli Sipoossa 1) ilman super-spreaderia, ja Eeva Ahtisaari edelleen jatkaa jatkotartunnat pistepörssin kärkihaina vahvan keväisen Naistenpäiväkonsertin esityksen jälkeen.

Kaupoista, ravintoloista ja joukkoliikenteestä lähtöisin olevat tartuntaKETJUT loistavat edelleen ainakin Suomessa poissaolollaan. Esim. Kotkan Amarillossa keltainen lehdistö huusi 200 ihmistä pelon rajamaille, koska olivat "altistuneet". Tosiasiassa ainuat jotka näissä tilanteissa ovat vaarassa, ovat edelleen ne oman pöytäseurueen jäsenet, joskin heilläkin on hyvä matemaattinen sauma välttää miina. Eli tämä tauti tarttuu ennemmin tutuilta tutuille kuin Legendaarisen NHL-tappelija Tie Domin serkulta Ran Domilta. Sattumageneraattorin kautta sen voi saada muustakin pöytäseurueesta oleva, mutta tällöin pitää esim. tuulikaapissa osua suoraan pärskeeseen jos arvon Superspreijarin nokkaa sattuu kutittamaan juuri samalla hetkellä kun kävelet ohi, ja Niiskuneidillä on jostain syystä niin hitaat refleksit että aerosolien hallittu ohjaaminen hihaan tai paidan sisään ei natsaa.

Jos covid-19 tarttuisi kuten valtaosa kansasta luulee ja pelkää olisi tilanne jo ohi Tegnellin pelikirjan mukaisesti. Jos covidin leviämisen ennustaminen olisi veikkauksen peli, käteen jäisi peruskansalaiselle lomatonnikaupungin sivuosuma, niin vihkoon jengi yliarvioi taudin tarttuvuuden. Jos airborne-mallinen piikkiproteiini suorastaan liimautuisi perusjampan limakalvoon kuin magneetti, tauti olisi jyrännyt läpi pallon keväällä , ja silloin THL:n 40-80 prossaa kansasta sairastaa ennuste olisi cool ja Mika Salminen koko Suomen unelmavävy. Tegnellin naama loistaisi lisäksi Mount Rushmoren kivipaaden kyljessä , ja Uncle Donald jäisi tältä osin nuolemaan näppejään.

Nyt ollaan kuitenkin nähty, että tauti ei tartu lainkaan niin vihaisesti kun muutamat asiantuntijat olettavat ja mikäli keväällä todetaan että tauti ja sen vaarallisuus sekä virulenttius "laantuu" edelleen (kuten se on jo runsaasti laantunut) niin samalla kun Mikko Paunio, Seppo Meri ja Jukka Lumio huudattavat Covid-palkintogaalan yleisöä tulemalla jylhän marssimusiikin ja savukoneen sekä valonheitinten tahdissa palkintolavalle kuittaamaan Man of the Match- pystin, niin samalla ovenavauksella WHO:n Tedros, hypersupercyber epidemiologist of Philadelphia of Epidemiologist of expert of virus of eroonkoronasta of director Tuuli Lappalainen ja monet propellihatut saisivat verokortin handuun.

Herää väkisinkin kysymys onko jollain salamavaloissa keikistelevällä maskihurmostelijalla tarkoitus tehdä temppu mallia Sarmaste Next Generation, eli onko omistusta kangasmaskeja valmistavasta yrityksestä tai vastaavasta. Mikäli on, niin syvästi toivon että tässä keikassa ei ole Onni myötä. Vanhojen ihmisten kuolleisuuden pysyessä "järjen rajoissa" ja yksittäisen nuorempien sytokiinimyrskyjen vuoksi yhteiskunnan sulkeminen ja maskien pakkomyynti on siinä ja tässä- osastoa. Toki, jokainen joka maskia haluaa käyttää se hänelle ilman muuta suodaan (ja varmaan jotain vaikutusta kokonaistartuntojen määrään), mutta en olisi ikinä uskonnut että näkisin elämänkaareni aikana Suomessa uuden uskontokunnan perustamisen. 

Vielä sananen tartunta- ja testimääristä. Kevätkierroksella 4.4 oli Suomen uusien todettujen tartuntojen all-time-high päivä, ja tuolloin testien määrä oli n. 1700. Viime päivinä on testattu viisinkertainen määrä bauttiarallaa, joten kun Huhtikuun alkupäivinä todettiin parisensataa tartuntaa niin nykytesteillä pitäisi puhkaista tonnin raja per päivä, jotta voitaisiin todeta epidemian riehuvan yhtä voimallisena TARTUNTAMÄÄRIEN suhteen kuin keväällä. Moni jauhaa sitä samaa saakelin mantraa, että kuolinprosentti on pienentynyt testauksen lisääntymisen johdosta, ja koska yhä nuorempia sairastuu. Aivan totta, mutta valtiovarainministeri Vanhanen haluaa varmasti tulevaisuutta varten dataa juuri siitä, paljonko on tappavuusprosentti KOKO KANSALTA, niinhän se mortality lasketaan myös kausiflunssassa, ja ei tarvitse löytää uutta Pythagorasta vaan vanha laskentakaava piisaa.

On aivan yhtä utopiaa ajatella kuin että sateenkaaren pää olisi sattumalta juuri Aarnion kuorikatepenkissä, että keväällä kun testeihin ei päässyt kuin hoitokotien vanhukset ja terveydenhuollon oireiset työntekijät (jos hekään) niin kuolinprosentti tautiin olisi ollut silloin pieni. Nyt syksyn rundilta saadaan realistinen prosentti (jota voidaan vielä pienentää jonkin verran toteutuneesta datasta, sillä oireettomia jää väkiselläkin piiloon) ja siitä valtiot saavat uusien rajoitustoimenpiteiden keksimiseen / käyttämättä jättämiseen uusia tiedonmurusia, ja data on avointa kuin Katiska-koplan EncroChat puhelimissa. 

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 12.8.2020 09.03

No niin, MTV-uutiset kaivanut jostain THL-ennusteet Loka-Marraskuulle. Ilman maskeja emme pysty välttymään 5000-10000 viikkotartunnalta, kun nyt 25 viikossa tartuntoja on rapiat 8 tonnia. Tulee mieleen se surullisenkuuluisa kevään paniikkiennuste , jonka mukaan tauti vyöryy läpi kansan ja 40-80 prosenttia sairastuu. No, paniikinlietsojat saavat vettä myllyyn ja twitter laulaa surusäveliä seuraavat viikot. Uuden Suomen paniikkiguru toimittaja Teppo lyö laudalta vanhat ennusteet, ja ennustanee viikon sisään 102 prosentin sairastuvuutta syksyn rundille. 

Se on totta, että taudin vyöryä ei pystytä estämään täysin kun kevään eristys toimi liiankin hyvin. Nyt se ei auta kuin ottaa vastaan, ja toivoa että arvontakorista nousee mustan pallon sijaan joku niistä monista monista valkoisista. Alle 70-vuotiailla arvontakorissa on liitännäisairauksista huolimatta vähintään 99 valkoista kuulaa yhtä mustaa kohti, ja valkoisten määrä nousee iän aletessa ja liitännäissairauksien puuttuessa jopa sellaiseen tilaan että on suurempi vaara hukkua valkoisten pallojen alle kuin löytää ihmiselämän aikana se ainut musta pollura. Ja HUOM! Arvontaan joutuvat siis osallistumaan vain ne, joilla TODETAAN covid-tartunta, eivät kaikki.

Jos THL:n ennuste menee edes osin oikein, Tegnellin ja Giesecken kohuttu punaviinipäissä tehty taktiikkataulu on vastustajille yhtä myrkkyä kuin Masken Carlsson tai Mats Sundin viime minuutilla. Päivitetyn tiedon mukaan pandemian aikana Masken pärjää tästä duosta paremmin epidemian kourissa, sillä maskista on ainakin Pirta Hotulaisen eroon koronasta työryhmän mielestä isoa apua. Mikäli Hotulainen kiihkoapureineen tietää asian paremmin kuin moni muu, sopii se hänen Pirtaan.  Jos THL räiskii ennusteensa paremmin kuin Kaisa Mäkäräinen varapatruunansa, Ruotsi korkkaa voiton taloudellisesta pelistä, ja lähdemme tulevaisuuteen aikanaan takamatkalta.

Ravintola- ja lentoala ottavat hittiä jo pelkästään tästä uutisenjulkistamisesta, ja näiden yhtiöiden talousvastaavat laittavat täristen puljuja jo mielikuvissaan kiinni määräämättömäksi ajaksi. Tällöin valtioiden kirstunvartijoille tulee selviämään toimijoiden tuen tarve, käsi ojossa ovat ainakin ravintola-alalta yllätetty Oho Partners ja Ilmailusta vaikkapa Saksan valtion kassaa miinoittava Luft-Ansa. Valitettavasti tästä on se seuraus, että taloudellisen dilemman lisäksi mielenterveysongelmien määrä tulee räjähtämään käsiin siinä määrin että covid-19 kuolemat ovat siinä pisara meressä. Vanhan Vaasan mielisairaalassa raivataan lisää tilaa avaamalla Jammu Siltavuoren jäädytetty ja "kattoon nostettu" pehmustettu huone uusiokäyttöön. 

EDELLEEN PAINOTAN:

- tartuntamäärät eivät ratkaise kuinka onnistunut Suomen taktiikka syksyllä on, vaan tehohoitoon joutuvat ja kuolemat. Jos Espanjaa katsoo alustavana esimerkkinä, voidaan selvitä hyvinkin snadeilla kuolemilla kun kaikki menee hyvin. Laskisin Suomen tehohoidon toimivuuden Espanjaa jopa edelle, ja kun Espanjassa toinen aalto on kaatanut muutaman hassun vanhuksen niin pelolle ei kannata antaa ainakaan etukäteen liian suurta jalansijaa. Ruotsinkin koko alkuvuoden kokonaiskuolleisuus oli Twitterissä tänään julkaistun taulukon mukaan normivauhdissa, samoissa luvuissa kuin 2017 ja 2018 ja alempana kuin 2015. 

- kaikki muutkin maat ottavat hittiä, USA, Brasilia, Ruotsi ja Valko-Venäjä tosin muita vähemmän kun toinen aalto iskee kuin Toukon seuraaja Iris Flinkkilän jälkiliukkaille. Tässä on eeppinen sauma Ruotsilla kostaa meille, ja laittaa matkustusrajoitukset Loka-Marraskuussa täältä sinnepäin. Veikkaan, että näin jopa tapahtuu. Ja jos tapahtuu, niin äkkiä isolla autolla Pohjoista kohti ja lätkäkassilla nuuskaa matkaan. Katukauppa-arvo nousee rajojen sulkeutuessa niin, että tullikin tulee kysymään sattuuko kyseisen liikemiehen portfolioon kuulumaan huuleen tykitettävä musta kulta. Ruotsissa puolestaan "Den skrattar mest, vems taktik är bäst" tai jotain sinnepäin sanoo Anders Tengele New Kids on the Flockia kuunnellessaan.

- Ensi keväänä jos vakavat tautitapaukset jäävät maltillisiin lukemiin versus kausiflunssat, on yhteiskunta varmasti taas pykälän rohkeampi pitämään yhteiskuntaa auki. Itse odotan eniten, että Royal Caribbean aloittaa risteilyt hyvillä turvallisuusprotokollilla ja pääsen nauttimaan hienosta konseptista joka on ollut liian pitkään tauolla. Ehkä Allure ja Oasis of the Seas saavat jopa sisarlaivan jonka nimeksi ajan hengessä leivotaan Corona Virus Di Seas. 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 12.8.2020 12.42

Ja tässä lisää, Soininvaara tästä samaa mieltä omassa blogissaan. 

 

Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge totesi kuitenkin lauantaina De Tijdin haastattelussa, ettei tule ajatella, että koronaviruksen toinen aalto olisi jo alkanut.

– Useimmissa osissa Eurooppaa edes ensimmäinen aalto ei ole ohi. Miten ensimmäinen aalto yleensä etenee? Käyrä nousee, tasaantuu ja sitten laskee viruksen luonnollisen etenemisen myötä. Kun tartuntojen määrä laski, kyse ei ollut kuitenkaan luonnollisesta laskusta vaan se johtui kovista, rajoittavista toimenpiteistä, Kluge sanoi Brussels Timesin mukaan.

Ja hawkofarroyo. mielelläni kuulisin myös sinun ennusteen tulevasta. Minun vakioveikkaukseni on pari alasivua alempana, itse en ole laumaimmuniteetin kannattaja suurestikaan- mutta jotkut isot kihot alkavat tähyillä siihen suuntaan.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.8.2020 08.56

Kyllä on Stonella taas sellaista juttua, että poliorokotteen sijaan tarjoilisin henkilölle kernaasti foliorokotteen. Sitten itse asioihin, sillä pari mielenkiintoista uutista jälleen maailmalta tänään:

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus , eli WHO:n pääjohtaja vetelee sanojaan takaisin. Tänään hän on iltalehden mukaan todennut Peku Haavistolle, että koronarokotetta ei välttämättä tule. No, tämähän on tiedetty jo pitkään todennäköisimmäksi skenaarioksi. Herra vaihtaa mielipidettä kuin paitaa, joten olisi syytä kysyä että WHO the fuck are you ? Ei siitä sen enempää

- Anna Maja Henriksonin lausunto, joka antaa vihjeen ja osviittaa että poikkeustilaa ei tänä syksynä tulla säätämään vaikka tilanne äityisi minkälaiseksi, sai samanlaista flirttailua kirstunvartija Matti Vanhaselta että yhteiskunta pitää pitää auki, ja talouden rattaat pyörimässä. Näinollen Majavartiolaitos saa vain haaveilla roolinsa suurenemisesta, rajoja tuskin suljetaan, eikä edes Uuttamaata. Itse asiassa Tampere ja Pirkanmaa vältteli keväällä mustaa miestä niin tehokkaasti, että se saattaa olla tämän syksyn sesongin viruslinko, jos asiat huonosti menevät, toivottavasti ei kuitenkaan mene.  Anna Majan ja Vanhasen lausunnot on täysin linjassa USA:n virallisen kannan, sekä jo aiemmin mainitsemassani lehdistölle vuodetussa Saksan sisäministeriön supersalaisessa asiakirjassa. Isot maat ovat linjanvedon tehneet, ja pienet seuraa kuuliaisesti perässä. Ja jos eivät seuraa, niin taloudellinen purje nousee ylitsepääsemättömäksi joten näillä mennään sanoo Virmas-Masa.

Näin ollen muutkin maat vetävät TegNell`s Angelsin linjaa, mutta Suomi vain "flirttaillen", ei suoraan sanoen. Näin ollen laumaimmuniteetista haaveillaan jo useammassa maailmankolkassa, sama Andersin kielellä Queenin biisiä mukaillen : "We will we will Flock you". (Flockimmunitet). Ainakin siis Angela Merkel, Sanna Marin ja Donald Trump ovat tavanneet salaisessa elokuvaillassa, jossa katsottavan elokuvan suosittelivat heille Jair Bolsonaro ja reilun kaupan Vaalivoittaja Vladimir Lukashenka. Leffana nähtiin huhun mukaan kellopeli appelsiinin Ruotsi-versio, Flockwork orange pääosissa Anders Tegnell ja Johan Giesecke. 

Laumaimmuniteetista voisi tuossa myöhemmin kun ehtii, niin haastella jokusen sanan. Katsotaan saadaanko se aihepiiri Coron Nääsin studioon jonain päivänä. Aihe on sinänsä hyvin hyvin mielenkiintoinen, ja sitä voi todella katsoa monelta eri kantilta, Immanuel ja Minna tulevat tässä asiayhteydessä minulle heti ainakin mieleen. 

Ja oma lempimaani USA, ja sen koronatilanne alkaa jo olemaan tartuntojen määrän suhteen sellaisessa luiskassa, että HS:n ja YLE:n mielenkiintokin on tippunut. Ajankohtaisen koronaseurannan osiossa on puuttunut USA:n tartuntatilastot jo parina päivänä, kun 70 K- tartuntojen päivinä ne luvut huusivat suoraan samalla palstalla LUE MINUT. Lukujen tippuminen ei ole mediaseksikästä, mutta nousut ovat. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 10.8.2020 10.23

No niin uusi kappale saagaan covid-19: maahantulijat. 

Skopjen koneessa Turkuun saapui sellainen randomlasti että vakiofeikkauksessa merkit ovat Tyksi risti ja maski. Osmo Soininvaara omassa blogissaanavasi Coron nääs-mäisesti tilannetta, että uusi lockdown tukahduttaa mutta vain hetkeksi eli nyt lienee parasta katsella mihin tilanne etenee näillä painoilla kun yhteiskunta sopivasti auki.

Matemaattinen twitternero Markku Hänninen tutkii asialinjalla tautia taulukoineen ja perusteluineen ja hänen tämänpäiväisissä twiiteissä oli yksi upea nosto. Suomi kärsii Markun ja Osmon sanoin maahantulevasta covid-aallosta joten kyseessä on osaltaan optinen harha tautitapausten määrän kanssa.

Nimittäin Usa ja Brasilia kärsivät hallitsemattomasta sisäisestä covid-aallosta kun taas Suomen nykyinen on lähinnä maahan saapuvien tuomaa. Lomamatkat vähenevät kun lomakausi hiipuu joten lomaperäiset ketjut vähenevät pikkuhiljaa. Lomaketjuista saadaan rumaa matemaattista dataa kun katsotaan että valtaosa jatkotartunnoista menee perhepiiriin. 

Se on totta että tällä hetkellä Turun ja Hus alueen käyrä sojottaa kohti kattoa mutta Suomen tilanne versus Usa Brasilia jossa tartuntaketjut jo pitkään maan sisäisiä on aivan eri. Nykylentomäärillä ja lomakauden hiipumisella saadaan aikaan ananasakäämä-ilmiö sillä ulkoiset tartunnat eivät voi loputtomiin nousta eksponentiaalisesti kohti kattoa sillä lentoja ja lomia on rajattu määrä.

Nyt mitataan mikä on taudin voimakkuusaste versus kevät ka mihin se pystyy kun yleisötapahtumat ja yökerhot on auki. Optista harhaa eletään juuri nyt. 

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.8.2020 06.00

Espanjan "toisesta aallosta kommentoitua":

Espanjan päävirologisti Fernando Simon tiivisti että vaikka osa ihmisistä kutsuu tätä "toiseksi aalloksi", on kyseessä ennemminkin "outbreaks" siellä täällä. Virologisti Margarita del Val puolestaan ilmoitti että toinen aalto on kyseessä, mutta se ei tule olemaan yhtä ankara kuin ensimmäinen. Tässä nähdään, että kevääseen nähden myös rohkeita lausuntoja voi antaa (vaikka Espanjan tilanne taitaa olla muodostumassa Euroopan kehnoimmaksi lyhyen ajan sisällä). Nämä ovat pieniä merkkejä siitä, että tautia tulkitaan eri lailla kuin keväällä- jos maa jossa tilanne näyttää skeptikkojen silmin räjähtävän uuteen roihuun lausunnot ovat varovaisen positiivisia, niin kuuluu olla muissakin maissa.

Myös Italiassa tiedostetaan tilanne, mutta siellä tilannetta raportoidaan Suomen kaltaiseksi. Käytännössä valtaosa tartunnoista tuodaan ulkomailta, ja jatkotartunnat pitkälti perhepiirissä. Iso-Britannian skaala toisen aallon vakavuudesta on suurista maista pessimistisin, mutta heidänkin skenaario sisältää mahdollisuuden toisen aallon voivan olla mitä vain helpon ja 2,3 kertaisen kevääseen nähden välillä.

Coron näässille tilanne on auennut jo pitkään siten, että mittari eivät missään nimessä saa olla tartuntamäärät koska nyt testataan paljon. Ainut mittari johon Coron nääs vertaa on kuolleet ja "ihan snadisti vilkuilen tehohoidossa olevien määrää versus kevät". Jos esim. Espanjan viimeisen kuukauden tappavuusprosenttia laskee, niin tämä on oikeasti JO muuntunut Lukashenka-. ja Bolsonaro-divarin lentsuksi jota olen pitkään jo sanavarastossani käyttänyt. 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 6.8.2020 11.41

Moikka Shaksuka. Seuraan kohtuu paljon mielenkiinnosta koronatilannetta, ja keväästä saakka on kolme epidemiologia Suomessa ollut mielestäni enemmän jäljillä koronan suhteen kuin muut. He ovat Mikko Paunio, Jukka Lumio ja Seppo Meri. Heille oli jo keväällä selvää, miten pandemiat käyttäytyvät ja koronavirusten historia oli upeasti tiedossa. Ja he ovat kertoneet jo keväällä, kuinka saaga tulee jatkumaan. Paunion mielipiteistä ei mulla ole mitään hajua muita asioita koskien, joten siihen en osaa ottaa kantaa.

Ja jos kujalla olevia pitää mainita, niin Twitterissä riehuvat Tuuli Lappalainen ja Senja Larsen ovat kenties kaikista eniten kioskilla taudin ja sen ominaisuuksien suhteen. Larsen saa anteeksi paljon siksi, että hän ei ole lääkäri tahi epidemiologi. Group leader at NY Genome Center & Columbia - tittelillä heiluva Lappalainen puolestaan hoitaisi valtiollemme 200 miljardin velat kahteen vuoteen, jos hän olisi valtiovarainministeri- onneksi ei ole. Välillä suorastaan alkaa huimaamaan, kun katsoo miten faktoja voi alan ihmiset katsoa niin helkkarin harhaan. Mutta tarinan opetus on se, että yhteiskunnalle kalliiksi voi käydä myös se, että journalisti lähtee myllyttämään jonkun tietyn asian puolesta lietsontamekanismilla. Siihen Larsen on hyvin hyvin syyllinen. 

Sitten on vielä nämä yllättävään julkisuuden valokeilaan päässeet HUS:n Lasse Lehtonen ja  matotohtori Tuomas Aivelo, jotka selvästi nauttivat jokapäiväisestä sessiostaan salamavalojen välkkeessä. Siihen en osaa ottaa sitten kantaa kumpi on vaarallisempaa, Lehtosen ja Aivelon heiluminen keltaisten lehtien kansissa vai Aino-Kaisa Pekosen ja Markku Tervahaudan poteroon piiloon meno. Kummassakin taktiikassa on hyvät, että huonot puolensa. Aivelo on onneksi kesälomalla tuulettamassa katsontakantaansa, sillä alussa luulin hänen pitävän edes viikonloput lehdistössä vapaata sillä hänen tituleerattiin olevan Ma-To tohtori. Väärin meni, oli mediassa myös Pe-Su. 

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 6.8.2020 05.02

Ameriikan kuolinprosentit Coron nääsin tarkkailuun nopealla katsauksella:

Olen hokenut alusta asti, että virus on muuttunut vähemmän virulentiksi aikajanan kuluessa. Kulunutta omaa fraasiani toistan, kun jokainen päivä antaa tästä yhä selvempää signaalia. Suomalaisen epidemiologi Mikko Paunion (opiskellut epidemiologiaa Johns Hopkins yliopistossa) sosiaalisen median kanavassa oli eilen jälleen linkki, kuinka Amerikassakin tämä on huomattu. CNN oli julkaissut the Cell julkaisun tutkimuksen aiheesta. 

Eikä ihme, sillä nopea katsaus kuolleet per 1M populaatio luvut keväältä ja tältä hetkeltä suoltavat tylyä faktaa että näin myös on. New Yorkin ja New Jerseyn kuolleisuus per miljoona ihmistä oli kevään linkouksessa 1792 (NJ) ja 1687 (NY), kun tällä hetkellä jo tartuntahuipun saavuttaneet Kalifornia (luku 250) ja Florida (luku 355) laskettelevat suotuisassa alamäessä ja myötätuulessa kohti ensimmäisen aallon loppusuoraa, joka saavutettaneen puolentoista kuukauden sisään. 

Jos virulenssi jatkaa kehitystään yhtä suotuisissa tuulissa, on Amerikan toinen aalto kesyä kauraa, jos ja kun edelleen heikentymistä tapahtuu. Maailmanhistoriassa ei mielestäni tunneta yhtään koronaviruskantaa, jossa jo heikentymään alkanut muunnos alkaisi muuttumaan uudelleen vihamielisemmäksi. Tämä pointti olisi hallitusten tärkeää huomata, kun mahdollisia sulkuja ja rajoituksia  sekä niiden hintalappuja pohditaan. Joillekin tuntuu olevan pirun vaikea myöntää, että virus ja sen voima heikkenee. Ihan kuin jotkut suorastaan nauttisivat yhteiskunnan sekasorrosta. 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 6.8.2020 01.10

Graphic showing how immunity and the role of seasons could effect temperate regions in the future.

Ja tässä loistavaa kuvaa siitä millaiseksi tulevaisuus on muodostumassa Covidin "jälkeen". Itse näen alimmaisimman kuvan olevan tämän hetkisillä tiedoilla sen todennäköisimmän. Ja se kertoo, että tapausmäärät tulevana talvena ovat raikkaat (joskin kuolemat siis kevättä alemmat koko maailmassa, tämä on Coron nääs - takuun alaisia juttuja). Sen jälkeen se jää elämään, lopuksi ikäämme. Ylin kuva on ehdottomasti kauimpana Coron nääsin mielestä, alle 40 viikon immuniteetti kuulostaa lyhyeksi myyjän ja Uuden Suomen toimituksen märältä pikku päiväunelta. Anyways ylimmässäkin taulukossa on kultareunus, sillä se povaa 20/1000 saumaa saada korona per talvisesonki, eli kyllä tästä selvitään kaikissa tapauksissa!

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 5.8.2020 11.59

[quote=Marraskuu]

Korona lähti sitten leviämään meillä uudelleen ja varsin vauhdikkaasti, joten suosittelen varovaisuutta yleisötilaisuuksiin osallistumisessa.

Testiasemille on tullut jonon muodostusta ihan tässä kahden viimeisen päivän sisällä ja veikkaan, että tartuntojen määrät hyppää yli 100/vrk hyvinkin nopeasti.

Tämä oli toki arvattavissa, mikäli seurasi muun euroopan menoa viimeisen kolmen viikon aikana.

[/quote

Yhteiskunnan avaaminen on ainut keino päästä katsomaan miten virus käyttäytyy kun se saa "vapaammat kädet". Ei edes Islanti onnistunut tukahduttamaan virusta, sillä ulkomaanmatkustus tekee kaikille maille ennen pitkää sen, että virus palaa tavalla tai toisella. Toivon, että järki voittaa kun uusia sääntöjä ja rajoituksia pohditaan. Maakunnissahan meillä on vielä runsaasti näitä "sosiaalisesti lahjakkaita = paljon kontakteja" jotka eivät keväällä ehtineet sairastaa kun Suomi sulki yhteiskunnan "vähän liiankin ripeästi". Tämä jättää siis Syksyn rundille vielä mietittävää Siun Soteissa ja Essoteissa, sillä näitä puhurin lailla ihmisiä treffaavia sosiaali-ihmiskuulia ei pysty pysäyttämään edes sakoilla. Määrittelen tähän ryhmään esim. Tupperware-kauppiaat :D

Testien määrä on nyt n. 100 x Maaliskuun alkuun nähden, jolloin nähtiin samanlaisia julkistettuja tartuntamääriä. Coron nääs ennustaa seuraavaa tapahtuvaksi loppuvuoden aikana:

CORON NÄÄS VAKIOFEIKKAUS

- Todetut tapausmäärät syksyn rundi vs kevään rundi (Suomi) = Syksy voittaa tämän kamppailun , jopa suht suvereeneilla lukemilla. USA:n suuret osavaltiot toisin päin. Toinen aalto hiljaisempi, samoin Ruotsissa. 

- Kuolemat syksyn rundi vs kevään rundi = Kevät vie puhtaan selkävoiton tässä sarjassa. Tässä kierroksen "varmin kakkonen", pelin pankkikohde. Myös Ruotsissa ja USA:ssa kevätkierros fataalimpi, kierroksen Pörrö myös ulkomaisessa vakiossa.

- Teho-hoidetut potilaat syksyn rundi vs kevään rundi = tasaista on. Koska tapausmäärät isommat, tämä tasoittaa puntteja merkittävästi, mutta teholta kuolemaan mahdollisuus huomattavasti kevätkierrosta pienempi johtuen verenohennuslääkityksestä joka sairaaloissa jo normihoitona

- suljetaanko Uusimaa uudelleen. Ruksitaan vaihtoehto "Ei." Koska ei oo massikkaa, kaikki meni tässä hevoskisassa (Berlus-Koni lähtö) Italiaan. Salvatorella ja Paololla on nyt millä mällätä. 

- suljetaanko koulut: Yksittäisiä luokkia / kouluja kyllä mutta majoriteetti säilyy auki. Tutkimustulokset lasten taudin vakavuudesta antavat poliittisille päättäjille selkänojaa tämän suhteen.

- saako hoitajat koronalisää. No ei tietenkään, vaikka ansaitsisivat sen kyllä. Sairaanhoitoalan ihmisten tartuntamäärät vähenevät reilusti syksyn kierroksella, sillä ne jotka ovat alalla ja alttiita saivat suurimmissa määrin tautinsa jo keväällä. Teette hienoa työtä, keep up good work!

- yleisötapahtumat. Suurin purje on varmasti sm-liigan toimistolla, jossa suurin paniikki koska konkursseja tulee jos rajoitteita on tulossa takaisin. Festarit back-in-business ensi vuonna, Kalle Keskisen kuittikauppa jatkuu vanhaan malliin.

-Samoin urheilumaailmakin "abaut" ensi kesästä alkaen normaaleilla jengoillaan. Veikkaan, että yksittäisten tautitapausten sattuessa "otteluita ei siirretä" tai "sarjoja ei suljeta", eli ensi talvelle suurille Euroopan ja USA:n liigoille tulee "höllennetyt säännöt " tämän loppukesän sääntöihin verrattuna. Kansa tarvitsee sirkushuveja, ja suuret sarjat tv-valuuttaa. Näin ollen peli käy!

Lentääkö Finnair vuoden vaihteessa yli vai alle 50 prossaa lennoistaan viime vuoteen nähden : Under 50 prosenttia on valintani. Suunnitelmat oli jo tehty nopeaan paluuseen, mutta Finnairin aataminaikainen pelko reittien kannattavuudella saa talousosaston varpailleen, ja taas tehdään ohennettua reittiverkostoa. 

Ja jokerikohde: Onko Tuomas Aivelo poistunut julkisuuden valokeilasta 1.6.2021 mennessä. Vastataan rohkeasti "Kyllä". Matotohtorin mielipiteitä kuunnellaan vielä ns."toisen aallon" yhteydessä, mutta ensi kesänä Tuoppi on jälleen kiiltomatojen maailmassa, jonne soveltuukin mediaseksikkyys-arvosanoiltaan huomattavasti paremmin. 

Ja hei arvon palstalaiset, Heittäkääs oma vakio sisään. Tietty perusteluineen :)

 

 

Näytä koko viesti