Olet täällä

Alexandria - 14.4.2021 12.41

Sanotaan, ettei raha haise. Näin voi olla, mutta Alexandrian etiikka haisee niin pahalle, että en missään nimessä harkitsekaan sijoittamista puljuun - oli merkintähinta sitten mitä tahansa. Privanetkin on puhtoinen pulju tähään verrattuna.

Näytä koko viesti
Privanet - 16.3.2021 04.02

Täällä vielä yksi, joka ei luota sen paremmin Privanetin "uuden johdon" integriteettiin kuin yhtiön mahdollisuuksiin selviytyä taloudellisesti. En tunnista yhtiössä mitään kannattavaa liiketoimintaa. Pääomistajalla on varmasti mahdollisuus tekohengittää yhtiötä pitkäänkin, mutta miksi heittää hyvää rahaa huonon perään? Ainoa tapa luoda omistaja-arvoa olisi ostaa listaamattomia osakkeita omaan taseeseen halvalla ja myydä aikanaan kalliilla, mutta tässä onnistuminen vaatii sisäpiiri- tai muuten ylivoimaista tietoa yhtiöiden tulevaisuudesta. Tällaisen tiedon hyödyntäminen markkinavalvojan edustajan läsnäollessa lienee vaikeaa ellei mahdotonta. En halua arvailla Pyysingin vaikuttimia takinkäännössä, mutta aina välillä viisaskin menee vipuun, kuten Oravastakin voimme päätellä - nature of the business.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 7.4.2020 03.36

Danske on ihan kilpailukykyinen yksityishenkilöille, mutta pienille sijoitusyhtiöille Nordnet on selkeästi edullisempi palveluntarjoaja. Sijoitusyhtiöni tekee aktiivista kauppaa ja käypänkäyntipalkkiot ovat vuositasolla viisinumeroisia. Siitä huolimatta Danske ei tullut senttiäkään vastaan yrityspuolen hinnastoistaan, vaikka ehdotukseni oli saada sijoitusyhtiöni hinnoittelu yksityishenkilön hinnaston mukaiseksi. Lopputuloksena siirsin sekä henkilökohaisen että sijoitusyhtiöni asiakkuuden Nordnettiin. En ole katunut. Minulla on mm. sijoituslainaa Nordnetistä 0,99% korolla. Benchmarkkasin koron Danskesta. Pelkkää arvopaperisalkkua vastaan ei lainaa olisi saanut lainkaan. Velatonta asuntoa vastaan (vakuusarvo 50% arvosta) lainan korkotarjous oli 2,25%. Lopetin keskustelun siihen ja jatkoin tyytyväisenä Nordnetin asiakkaana.

Näytä koko viesti
Fellow Finance - 6.4.2020 06.21

Nuo mainitsemanne yhtiöt menevät käytännön varmasti konkkaan kuluvan vuoden aikana. Seuraava iso ottolainauserän erääntyminen voi jo katkaista kamelin selän. Hypätkää pois kyydistä kun vielä voitte. Jos analysoitte hieman yhtiöiden asiakaskuntaa huomaatte, että sama musta pekka kiertää yhtiöltä toiselle. Yhtiöt luottavat, että käytännön maksukyvyttömät ja/tai -haluttomat lainaajat saavat vielä kerran uuden lainan uudelta yhtöltä ja pystyvät maksamaan vanhat velkansa pois. Korkokaton tai jo sen uhan seurauksena uusia lainoja tälle satavarmalle luottotappiosegmentille ei enää myönnetä. Se on GAME OVER, my friends.

Näytä koko viesti
Stockmann - 6.4.2020 05.51

Miksi velkojat suostuisivat velkojen leikkaukseen, kun konkurssimenettelyn kautta he saisivat todennäköisesti saamisensa täysimääräisesti takaisin? Monessa tapauksessa yrityssaneeraus siirtää taloudellista riskiä omistajalta velkojille. Minusta tämä näyttää sellaiselta caselta. En ole osakkeenomistaja enkä velkojakaan, mutta ulkopuolisena vaan ihmettelen. 

Näytä koko viesti
Technopolis - 26.6.2017 12.34

Nämä jakajana käytettävät osakemäärät näyttävät olevan hankalia. Technopoliksen vuosikertomuksessa (esim. 2016 s. 58) kerrotut tunnuslukujen laskentakaavat ainakin käyttävät tilikauden keskimääräistä osakemäärää jakajana sekä tulos / osake että NAV / osake -tunnuisluvuissa. Jostain syystä OPO / osake -tunnusluvussa käytetään kuitenkin raportointipäivän osakemäärää eikä tilikauden keskimääräistä osakemäärää. Mielestäni ristiriitaista, mutta kai tilintarkastaja on tunnuslukujen laskentasäännöt sentään tarkistanut?

Tulos/osake, laimentamaton Emoyhtiön omistajille kuuluva tilikauden tulos - oman pääoman ehtoisen lainan korkokulut Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä tilikaudella keskimääri

Tulos/osake, laimennettu Emoyhtiön omistajille kuuluva tilikauden tulos - oman pääoman ehtoisen lainan korkokulut Osakkeiden laimennusvaikutuksella oikaistu lukumäärä tilikaudella keskimäärin

Nettovarallisuus/osake (EPRA NAV per share) Nettovarallisuus (EPRA NAV) Osakkeiden laimennusvaikutuksella oikaistu lukumäärä tilikaudella keskimäärin

Oma pääoma/osake Oma pääoma osakkeenomistajille - oman pääoman ehtoinen laina Osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä raportointipäivänä

Näytä koko viesti
Technopolis - 19.6.2017 12.58

Kiitos esimerkeistä. Ensimmäisen osalta uskallaan kuitenkin olla eri mieltä. Asiallisesti olet ihan oikeassa, mutta tuo osakeannilla laimennettu tulos tulee ymmärtääkseni sekä IFRS- että EPRA- laskentasääntöjen mukaan laskea tilikauden keskimääräistä osakemäärää käyttäen eri tilikausien vertailukelpoisuuden parantamiseksi. Jälkimmäisen esimerkin osalta lienet sen sijaan oikeassa, mutta luultavasti eri syystä kun uskot. Oma pääoma / osake -tunnusluvusta tulee käsitykseni mukaan vähentää oman pääoman ehtoinen laina JA käyttää katsauskauden lopun osakkeiden lukumäärää. Laskeskelin yhtiön luvuista, että ilmeisesti hybridi on vähennetty omasta pääomasta mutta jakajana on käytetty edellisen tilikauden lopun - eikä katsauskauden - osakkeiden lukumäärää. Itse pääsin opo/osake lukuun 5,2 euroa vs yhtiön ilmoittama 6,0 euroa eli merkittävästi heikompaan arvoon keskeisessä tunnusluvussa. Jos joku Technopoliksessa lukee tätä palstaa, niin asiaan voisi jo akateemisesta mielenkiinnosta palata.

JOS minkä tahansa listayhtiön esittämissä luvuissa tai muissa tiedoissa on merkittävä virhe, olisi mielestäni tärkeää ilmoittaa asiasta Finanssivalvonnalle. Mikäli yhtiöt opetetaan siihen, että virheistä tulee seuraamuksia, niin virheet todennäköisemmin vähenevät. Tämä puolestaan on tärkeää siksi, että yhtiöiden julkaisemaan talousinformaatioon täytyy voida luottaa. Ja tämän luottamuksen vaalijoiksi kai ne tilintarkastajatkin on tehtäviinsä palkattu.

Näytä koko viesti
Technopolis - 16.6.2017 03.13

Kiitos hyvästä kolumnista, Aki! Viittasit kirjoituksessasi virheisiin Technopoliksen osavuosikatsauksissa? Mitähän ne mahtavat olla - voisitko yksilöidä edes yhden? En ole Technopoliksen CFO enkä muukaan työntekijä, mutta osakkeenomistajana ja ammattimaisena salkunhoitajana asia kiinnostaa minua. Luen itse kaikki suurempien listayhtiöiden osavuosikatsaukset, enkä muista huomanneeni kuin pari merkittävää virhettä viime vuosilta. Yhden sellaisen seurauksena CFO saikin lähteä. Ja puhun siis virheestä, jossa joku asia on vahingossa esitetty väärin. Sellaisia osareita on paljon, joiden sisältöä sopii epäillä, vaikka edellä mainitun määritelmän mukaista virhettä ei olisikaan.  

Näytä koko viesti
Osakeanti ja merkintäoikeudet - 12.9.2016 11.41

Sellainen tarkennus, että Technopoliksen osakeannin merkintäaika loppuu 21.9.2016. Kaupankäynti merkintäoikeuksilla päättyy 15.9.2016.

Näytä koko viesti