Olet täällä

Sijoitustiedon kysymysketju - 31.12.2018 06.11

Lokki kirjoitti:

Vuoden loppuun vielä ehkä hölmömpi kysymys: mistä näen parhaiten toiminko säännellyillä/ ei säännellyillä markkinoilla? Cake, mainitsit e-min SP500 futuurin, miksi tuo ei ole säännellyillä markkinoilla käyty kauppa?

Laki kaupankäynnistä rahoitusvälineillä, 1 luvun 2 §:n 1 momentin 5 kohta: "säännellyllä markkinalla pörssin tai sitä muussa ETA-valtiossa vastaavan markkinoiden ylläpitäjän ylläpitämää monenkeskistä järjestelmää, jossa markkinan ylläpitäjän laatimien sääntöjen mukaisesti saatetaan yhteen rahoitusvälineitä koskevia osto- ja myyntitarjouksia tai tarjouskehotuksia siten, että tuloksena on rahoitusvälinettä koskeva sitova kauppa". Samat speksit ja 7 kohta: " pörssillä suomalaista osakeyhtiötä, joka ylläpitää säänneltyä markkinaa Suomessa". 

Noi e-mini futuurit on listattu käsitykseni mukaan Chicagon markkinapörssin kautta (Chicago Mercantile Exchange,  CME) ja näin ollen ei täytä yllämainittua säännellyn markkinan käsitettä (ETA-alueen ulkopuoli). Ja tästä johtuen yksityishenkilö ei tuloverolain nojalla/verottajan ohjeistuksen perusteella saa vähentää noiden tappioita. En tiedä menikö toi oikein. Noista DAXin futuureistakaan (FDAX, FDXM) en ole ihan varma onko ne vähennyskelpoisia. Jokatapauksessa tulin semmoiseen lopputulokseen, että verotus voi joskus vaikuttaa aika hankalalta ja mikäli tarkoitus on lähteä veivaamaan johdannaisia, niin kannattaa selvittää liikkeellelaskijalta, välittäjältä tai muulta luotettavalta taholta voiko tappiot vähentää. Ja kaupankäynti yhtiön kautta tietenkin oma lukunsa. Taidan pitäytyä tutussa osta- ja unohda sekä X määrä euroja/kk rahastoon sijoittamisessa. :)

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 28.12.2018 01.44

Hei! 

Pieni kysymys futuurien verotuksesta. Olen nyt jonkin aikaa paperitreidaillut SP500 ja DAX indeksiä ja tarkoitus olisi nyt kokeilla mitenkä se onnistuisi ihan oikealla rahalla. Tarkoitus oli ottaa myös selville miten verottaja kohtelee näitä futuureja ettei tulisi myöhemmin sitten ikäviä yllätyksiä. 

Eli: Kävisin kauppaa siis yksityishenkilöna, eli sovellettava laki on tuloverolaki. Verottajan ohjeista poimittuna: "Termiinisopimusten eräs alalaji ovat futuurit." (kohta 3.1- https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48914/johdannai...) ja "Luovutustappioon rinnastetaan TVL 50 §:n 3 momentin 1) kohdan mukaan sellaisen johdannaissopimuksen raukeaminen tai siitä aiheutunut tappio, jolla käydään kauppaa kaupankäynnistä rahoitusvälineillä annetussa laissa tarkoitetulla säännellyllä markkinalla." (kohta 3.3 - https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48914/johdannai...). 

Eli tämä tarkoittaa siis sitä, että jos käyn kauppaa Dax-futuureilla (FDAX) tai Mini-DAX futuureilla (FDXM), niin tappiot saa vähentää. Ja kappas kappas, jos kävisin kauppaa E-mini SP 500 futuureilla niin tappioita ei saakkaan vähentää, koska tuloverolain mukaan en toimisi säännellyllä markkinalla. 

Tarkoitus oli kysyä menikö tämä meikäläisen selvitys nyt oikein? 

 

 

Näytä koko viesti