Olet täällä

Superrahasto Suomi - 21.4.2019 07.18

Tiistaina varmaan toteutuu kauppa mutta salkkuun se taitaa tulla vasta keskiviikkona tai jopa myöhemmin, silloin tällöin noissa vähän pidempiä viiveitä.

Näytä koko viesti
Superrahasto Suomi - 21.4.2019 12.46

Indeksirahastot eivät ole staattisia osakekoreja vaan ne ovat jatkuvassa muutoksessa joskin melko hitaassa sellaisessa. Yleensä yksi peränpitäjä silloin tällöin vaihtuu ja muut saattavat vaihtaa paikkaa sitä mukaan kun kurssit nousee ja laskee.

Eihän sen hajautus kovin laaja yksistään ole mutta ei se yksistäänkään mikään kamikazesijoitus ole.

Historialliset tuotot tosiaan erinomaisella tasolle, hyvä pitää kuitenkin mielessä että se ei ole tae tulevaisuudesta.

Nordea on ollut aiemminkin OMXH25 indeksissä FDR lappujen painolla, painotus voinee kasvaa kun seuraava tarkastus tulee.

Näytä koko viesti
Osta ja unohda - laiskan sijoittajan strategia - 15.10.2018 11.02

Velattomia tuottoja verrataan miten ne sitten rahoitetaan on toinen asia.

vivuttoman ja vivutetun salkun vertaamisessa ei ole mitään mieltä.

vivutetun riskikorjattu tuotto lienee kaikenlisäksi heikompi kuin vivuttoman johtuen korosta eli riski nousee täydet 10% mutta tuotto nousee vain 10% - korot.

absoluuttisessa tuotossa mitä todennäköisemmin toki voitetaan ja se tietysti kaikille taitaa olla ratkaisevaa.

En tiedä miksi nämä keskustelut ylipäänsä aina menee tuohon onko markkinat tehokkaat tai onko hinnat aina oikein osioon, en ole itse kuullut vaikkapa Boglen koskaan perustelevan indeksisijoittamista sillä että markkinat olisi tehokkaat.

hän perustelee niitä yleensä kolmella asialla eli erittäin alhaisella kulutasolla, riittävällä hajauttamisella sekä hyvin yksinkertaisella matematiikalla eli käytännössä sillä että ei olla ihmemaassa missä kaikki voi olla yli keskiarvon.

jokaista markkinatuoton voittajaa vastaan täytyy olla häviäjä, tästä myös tulee sanonta että markkinaa ei voi voittaa tämä ei tarkoita ettetkö juuri sinä voi voittaa mutta keskimäärin sitä ei voi voittaa koska se on matemaattisesti mahdotonta.

on myös hyvä huomata että sillä onko markkina 0% tehokas vai 100% tehokas ei ole mitään merkitystä tähän asiaan vaan puolet joutuu häviämään jokatapauksessa.

Ja toinen asia mikä on hyvä huomata on se että kun trader A ja trader B käy kauppaa keskenään niin varmaa on se että molemmat eivät tee rahaa eli älkää olko daytraderin kauppojen vastapuolella liian usein.

Jos hyppäsi 1976 Boglen bandwagoniin ja sijoitti rahansa VFINX:iin on yksi 10k sijoitus kasvanut jo lähes miljoonaan dollariin. Strategia vaikuttaa myös toimivan.

Näytä koko viesti
Nordea - 6.10.2018 11.11

Free floatista poistetaan kaikki osakkeet joiden ei katsota olevan ostettavissa esim valtio-omistus, sisäpiirin (Sampo) ja kaiketi eläkeyhtiötkin voi olla mahdollisesti listalla. Näistä varmaan päästään sille 73,7% free float tasolle.

En nyt todellakaan mikään asiantuntija näiden indeksien "rakentamisessa" ole mutta käsittääkseni rinnakkaislistaukset täytyy ottaa huomioon myös aivan kuten tälläkin hetkellä Nordea on jo OMXH25 indeksissä mutta vain ja ainoastaan Helsinkiin listattujen osakkeiden verran.

Vai onko sitten niin että päälistauspaikassa firma otetaan täydellä free-float painolla indeksiin ja rinnakkaislistatuissa maissa vain sillä painolla mitä osakkeita on kaupan siinä maassa, selvää kuitenkin on vähintään se että että molemmissa maissa ne eivät täydellä painolla voi olla.

Niin tai näin niin tuskin vaikutus kovinkaan suuri on, Ruotsista tulevat myynnit ylittää varmasti Suomesta tulevat ostot ja MSCI Emu indeksit on summiltaan sen verran pienet että niistä ei paljon ostoja tule, msci europe indeksissä Nordea on jo valmiiksi joten merkittävin jäljelle jäänyt on eurostoxx50 johon se voi nipinnapin voi päästä free-float korjauksen jälkeen.

Ostot jokatapauksessa on muutamien päivien normaalin vaihdon luokassa max viikon.

Lisäksi mikään ei estä indeksinlaskijoita tekemästä asteittaista muutosta jos katsovat sen olevan parhaaksi jossain isoissa muutoksissa, näin on toimittu mm Kiinan kohdalla, tuskin tässä tapauksessa kuitenkaan on edes tarvetta sellaiseen.

 

Näytä koko viesti
Nordea - 6.10.2018 05.38

Kyllä tuossa nyt täytyy ottaa huomioon myös muiden markkinapaikkojen vaihdot jolloin keskimääräinen päivävaihto alkaakin olla jossain 100 miljoonan luokassa.

Edelleen täytyy ottaa huomioon se kuinka paljon osakkeita nyt tosiasiassa helsinkiin tulee listoille, kaikki osakkeet millä käydään kauppaa muualla kuin Helsingissä poistetaan market-capista.

Lisäksi on myös mahdollista että Sammon yli 20% omistus poistetaan free-float korjatusta market-capista joka edelleen pienentäisi Nordean painoa indekseissä itseasiassa jo niin paljon että Stoxx50 indeksiin pääsy alkaisi olemaan kortilla ja parhaimmillaankin aivan peränpitäjäksi.

Näytä koko viesti