Olisiko siinä myös syy, että hallintokulut ovat 28% (2021 ja 2022) vuokraustoiminnan tuotoista, joka kuulostaa kyllä liian suurelta osuudelta. Vai onko?
Varmaan ymmärrät mitä siitä seuraisi jos näitä lääkäri- hammaslääkäri ym. Terveydenhuolto aikoja voisi peruutella ilman kuluja, jonot ja kustannukset vain kasvaisivat.
suosittelen tarkkuutta huolimattomuuden sijasta.
Ymmärrän kyllä tuon periaatteen. Mutta olin siis vaihtamassa aikaa samalle päivälle, mutta toiselle lääkärille, koska kyseisellä lääkärillä ei muita kuin etäaikoja. Ja heti varauksen teon jälkeen.
Varaussysteemiä pitäisi muuttaa niin, että jos valitset paikkakunnan ja toimipisteen, ei etävastaanottoaikoja tarvitsisi tulla edes listalle.
Äsken kokemastani Terveystalon asiakaspalvelusta tekee mieli kertoa eteenpäin. Eli tein äsken nettiajanvarauksen. Valitsin paikkakunnan ja sitten sopivan ajan ja vapaan lääkärin. Varauksen vahvistamisen jälkeen tuli teksti, että lääkäri soittaa sinulle x aikaan. Silloin vasta tajusin, että varasin puhelinvastaanotolle ajan, joka ei tässä tapauksessani mitenkään sopinut. Soitin asiakaspalveluun, että haluan vastaanotolle paikanpäälle ja että tein virheen ajanvarauksessa. Asiakaspalvelija sanoi, että kyseiselle lääkärille ei saa paikanpäälle aikaa, mutta toiselle lääkärille kyllä saa. Vastasin, että sopii minulle. Asiakaspalvellija kuitenkin kertoo, että puhelinajasta tulee kuitenkin automaattisesti lasku, kun olet sen vahvistanut ja lääkäri tulee sen laskuttamaan Terveystalolta. Eli pyrin välittömästi korjaamaan virheellisen varaukseni, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Jätin varauksen tekemättä toiselle lääkärille ja nyt sitten odotellaan tyhjästä reilun satasen laskua.
Ottaa kyllä kunnolla päähän, mutta tätä kai se nykyajan asiakaspalvelu on. Oma moka, niin siitä on kärsittävä.
Eli peruutusten laskutus toimii automaattisesti ja asiakaspalvelussa ei ole mitään tehtävissä niille. Tämä puoli on ainakin tehokasta Terveystalossa.
Virallinen tase ja tuloslaskelma ja liitetiedot (Tieto tilinpäätöksen laatimisessa käytetyistä säännöistä, annetut vakuudet ja taseen ulkopuoliset sitoumukset, oman pääoman muutokset ja hallituksen voitonjakoehdotus). Noilla tiedoilla mikro- ja pienyritysten tilinpäätökset käytännössä.
Minusta taas täsmälleen oikea päätös, mutta päätös olisi pitänyt tehdä heti. Erittäin vahingollinen, mutta pienempi vaikutus kuin jatkaminen Venäjällä. Ja näin johtokin on päätellyt.
Ihmettelen miten tämä on edes olemassa enää. Ohjelmisto jäljessä ainakin 10 vuotta kilpailijoita. Ehkä mukana pysyminen johtuu siitä, että yritykset eivät hevillä vaihda ohjelmistoaan, kun muutosta pelätään. Sekä kustannuksia, mutta unohdetaan ajan säästö, jota nykyaikaiset ohjelmistot tuovat. Markkinaa hallitsee käsittääkseni Accountorin Procountor ja Visman Netvisor. Nopeasti pitää yrityksen onnistua kehitystyössä.
Sivuhuomiona tähän. Tuntuu hölmöltä, että tällaisia asioita pitää sijoittajan edes miettiä. Olisi vain yksinkertaisesti, että tappiot voi vähentää ja sillä selvä. Sijoittajallahan on aina mielessä tällä peliliikkeellä saada kuitenkin myöhemmin voittoja. Ei ole ollut KHO kartalla tuossa ratkaisussa.
"Ja miten ihmiset tekevät omasta halustaan vuodet ylitöitä ja priorisoivat oman vapaa-aikansa edelle työt saamatta siitä mitään - edes vastaavaa määrää vapaita." Django
Tämä nyt ei kyllä pidä paikkaansa. Ovat saaneet korvauksen ja ison sellaisen. Olisikohan koviten palkattu ala Suomessa perus- / ammattikoulutuksella?