Olet täällä

Lehto Group - 2.2.2022 10.54

On kyllä karua luettavaa perjantainen tiedote. Muutama ajatus Lehdosta:

  • Uusi tj. Juuso Hietanen varmasti putsaa pöydän ja alaskirjaa ongelmaprojektit. Jos on tuloutettu viime vuonna korkeita katteita, niin nyt ne sitten viimeistään pitää alaskirjata ja jälki on karua. Mutta  pakostakin tulee mieleen, oliko tässä nyt kaikki? 
  • Lehdon toimintakulttuuri ja prosessit näyttävät pettäneet hieman jokaisella osa-alueella. Hankkeiden hinnoittelu ja kustannusnousuvaraukset ovat pettäneet, hankkeiden valmistelu on pettänyt ja samoin niiden toteutus. Eli suomeksi sanottuna riskienhallinta on pettänyt pahasti. Ymmärrykseni mukaan Lehdon toiminta ei ole kovin prosessijohdettua ja digitalisoitua, vaan enemmänkin yksilöistä kiinni. Lehto myös toteuttaa hankkeet tosi pienillä toimihenkilöorganisaatioilla, mikä on näennäisesti kustannustehokasta, mutta voi kokonaisuudessa olla älyttömän kallista. 
  • Laskevaan volyymiin (-20%) on tosi vaikea kääntää tuloskuntoa. Kasvu peittää alleen rakentamisessa ongelmat, kun uusia projekteja voidaan tulouttaa. Ja kääntäen, lasku tekee niistä vasta näkyviä. 
  • Lehdon tilannekuva talousraportoinnissa ja ennustamisessa on ollut metsässä viimeiset vuodet. Koko ajan tulee yllätyksiä ja valitettavasti negatiivisia. Talousohjaus ja ennustaminen (prosessit, järjestelmät, kulttuuri) eivät ole näköjään vieläkään saatu haltuun.
  • Laskevassa volyymissä paine saneerausohjelmalle ja isoille kustannustason laskuille on merkittävä. Saa nähdä, laitetaanko isot YT:t päälle ja miten se vaikuttaa henkilöstöön yhdessä tämän negatiivisen tuloksen kanssa. Myös merkittävä tehdastuotanto on kasvussa hyvä asset, mutta laskevassa volyymissä kiku-rakenne joustaa hitaasti ja aiheuttaa kuluja. 
  • Kassa sulaa yllättävän nopeasti, mikä tosiaan nostaa merkintäoikeusannin/suunnatun osakeannin todennäköisyyttä. Uskon, että pääomaa tarvitaan lisää kriisissä ja annin ehdot ovat sen mukaiset.
  • Mietin itse, miten tilaajat ja rahoittajat sekä vakuudenantajat suhtautuvat Lehtoon. Vieläkö johdon suunnitelmat herättävät luottoa. Tämä on tosi kriittinen asia rakennusalalla, osakkeen kurssin näkökulmasta sopii toivoa, että luottoa löytyy, jotta tilauskanta kasvaa.
  • Asuntoihin on saatu rekryjä ja se puoli tuntuu vetävän paremmin. Heikentyvä taloudellinen asema toki vaikeuttaa omaperusteista tuotantoa eli gryndiä, mikä näkyy varmasti kannattavuudessa, jos mennään kiinteähintaiseen kilpailu-urakkaan, jossa ei päästä hyödyntämään maksimaalisesti omaa konseptia tai KVR-osaamista. 

Summa summarum; paljon riskejä ja vaikeuksia ainakin minun mielestä Lehdossa. Mutta miten niitä on sitten hinnoiteltu? Paljon on pahaa kurssissa, mutta niin on tilannekin paha, enkä ole nähnyt vielä signaaleja paremmasta tai riittävistä toimenpiteistä tilanteen korjaamiseksi. Arvostushan ei ole periaatteessa paha liikevaihtoon suhteutettuna, mutta Lehto ei ole useaan vuoteen tehnyt kassavirrallisesti positiivista tulosta, enkä enää usko yhtiön tuloksentekokykyyn ennen kuin näen, että se kääntyy myös kassavirran osalta. Tuloksenteon tai osingonmaksukyvyn näkökulmasta arvostus taas on hyvin haastava, enkä näe sen korjaantuvat ennen kuin tuloksentekokyky saadaan käännettyä ja tase on riittävän vahva suhteessa yhtiön liiketoimintamalliin.  Odotan kyllä Juusolta ja Hannulta vahvaa ulostuloa ja viestiä markkinaan, mitkä ovat toimenpiteet ja millaisella ohjelmalla yhtiö meinataan pelastaa. Tarvitaan myös muutakin kuin pelkkää lisäpääomaa; ne sulavat, jos toimintatavat ja kulttuuri ei muutu. 

Mitä ajatuksia muilla? Oletteko samaa vai eri mieltä? Pitäisi tutkia lukuja vielä tarkemmin läpi, mutta tässä ns. "laadulliset kommenttini". 

Näytä koko viesti
Lehto Group - 9.12.2021 12.32

Millaisia ajatuksia teillä on tällä hetkellä Lehdosta?

 

Markkinan jäähtyvä sykli ja kustannusinflaatio eivät ole käänteen tukena. Markkina-arvo on painunut jo alle 70M€. Suurimpien omistajien listalla ei ole 1kk aikana tapahtunut merkittävää muutosta, pl. entisen hpj. Pertti Huuskosen osakemyynnit eli osakepotin puolitus näin alhaisella historiallisella valuaatiolla. Itse olen alalla ja selkeästi usko Lehdon käänteeseen on sijoittajien näkökulmasta erittäin matala, ainakin nopeaan sellaiseen. Hinnoitellaanko tässä sitä, että Lehto joutuu vielä tekemään suunnattuja anteja tai muita vahvistaakseen tasetta ja vauhdittaakseen muutosta. Tehdastuotannon, esivalmistuksen ja modulaarisuuden pitäisi ainakin periaatetasolla olla fiksuja ideoita, mutta liiketoiminnan kannattavuus pysyy edelleen heikkona. Jos miettii pitkällä tähtäimellä, niin alkaa hinta jo houkuttamaan, mutta käännettä saanee odottaa pitkään ja tähänkin liittyy epävarmuutta. Lyhyellä tähtäimellä on vaikea nähdä nopeita draivereita ylöspäin. Toki jo muutama positiivinen kvartaali ja usko käänteeseen voi tehdä osakekurssille hyvää.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 21.9.2020 01.43

von Fyrckendahl kirjoitti:

 

Kilppari kirjoitti:

Itse saan suhteellisen järkevillä oletuksilla vuokratuotoksi uudiskohteessa Espoossa noin 6% ilman vipuja ja muita kikkoja.

 

Brutto vai netto? Laitatko vähän tarkempaa tietoa laskelmasta.

 

Kiinnostaisi myös speksit alueesta ja kokoluokasta. Olen etsinyt myös kehittyvimmiltä alueilta uudiskohdetta PKS:llä. Olen löytänyt parhaimmillaan n. 5,0% bruttuotuolle (tuotto velattomalle hinnalle sekä varainsiirtoverolle), mutta en parempia. Nuokin ovat alueilla, joilla on paljon tarjontaa, joten arvonnousua en odota. En ole päässyt tukkualennuksiin tai konsortioihin mukaan, mikä voi olla yksi avain? Mielelläni ottaisin sparrausta ja vinkkejä vastaan. 

Näytä koko viesti