Olet täällä

amoult

amoult

  • Liittynyt 16.2.2018
  • 13 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Danske Bank - 4.1.2019 14.09

Eihän näistä etukäteen voi ilmoittaa koska joku päätös olisi valmiina. Sen kokoluokan keissi, että käräjillä ollaan varmaan pitkään ja hartaasti ja sitten käydään kaikki mahdolliset valituskierrokset eri oikeusasteissa ja varmaan vielä eri maissa.

Fellow Finance - 21.11.2018 12.07

Nyt seilaillaan jo reippaasti alle IPO hintojen. Hinta pyöri äsken jossain 7.20 paikkeilla. Ei tainnut tulla mitään rakettia tästä. 

Mintos - 12.11.2018 15.45

FF ja Mintos vertailu on aika hankalaa. FF tarjoaa suoraan kuluttajien ja yritysten lainoja rahoitettavaksi, kun taas Mintos on markkinapaikka jossa eri yritykset (n.~55 kpl) tarjoavat eri tyyppisiä lainoja rahoitettavaksi. Eri lainantarjoajilla Mintoksella on hyvin erilainen riski/tuotto-profiili.

FF on pörssiyritys joten siinä mielessä tiedonsaanti siitä on helpompaa. Yksityisesti omistettu Mintos on perinteisesti julkaissut taloudelliset luvut kerran vuodessa. Molemmat on ihan pikkukioskeja, mutta kasvavia ja kannattavia.

FF liikevaihto 2017 oli n. 4meur ja tulos 1meur, Mintos 2017 liikevaihto 2 meur ja tulos 200keur.

FF:llä on lainariskiä koska omistavat itse osan lainakannasta tytäryrityksen (Lainaamo) kautta. Mintos taas ainoastaan tuo tarjolle eri lainantarjoajien lainoja ja kerää välistä maksuja.

FF:llä lainasopimus muodustuu suoraan sijoittajan ja lainanhakijan välillä. Mintoksessa taas sijoittajan ja lainantarjoajan välillä.

FF:llä myöhässä olevat lainat ostetaan automaattisesti takaisin esim. 70% jäljellä olevan lainapääoman hinnalla (suomalaiset kulutusluotot, puolalaisille lainoille 30%).

Useimmat Mintoksen lainantarjoajat tarjoavat 'buyback' takuun jossa default lainoista saa 100% pääomasta ja kertyneet korot takaisin ..homma toimii hyvin mikäli lainantarjoajan maksukyky kestää. 

FF hoitaa raportoinnin suoraan verottajalle, Mintokselta joutuu itse ilmoittamaan. Molemmilta alustoilta saa myös sijoittaa lainihin joissa on valuutariskiä.

Lähtökohtaisesti suosittelen vertaislainausta vain pienellä osuudella sijoitusvarallisuudesta.

Mintos - 12.11.2018 12.58

Vielä yksi juttu minkä unohdin mainita. Secondary marketista ei mun mielestä kannata ostaa mitään lainoja preemiolla. Sopimusteknisesti lainantarjoajilla on oikeus ostaa koska tahansa lainat takaisin, jolloin tästä tulisi kuokkaan jos on maksanut 'hyvästä' lainasta extraa.

Useilla lainantarjoajilla on myös muita rahoituskanavia kuin Mintos. Eli lainantarjoaja on hakenut platformin kautta rahoitusta lainoilleen ja saavat jostain halvempaa rahoitusta ja ostavat sijoittajilta lainat takaisin.

Tämäkin on jo toteutunut alustalla usemman kerran. 

Esimerkkinä Mogo, yksi isoimmista Mintoksen lainantarjoajista, sai viime perjantaina 25meur yrityslainan 9,5% korolla täyteen merkatuksi. Alustan kautta saadusta rahasta ovat joutuneet maksamaan 13 - 15% joten ei tarvitse olla mikään talousguru arvatakseen mihin he nämä yrityslainan rahat käyttävät.

Kolumni: Tuulipuvun voi aina riisua - 12.11.2018 8.13

Kyllä ainakin itse tunnistaudun vahvasti tuulipuvun kahisuttajaksi. Aikanaan oma sijoitustaipale alkoi kivijalan riistorahastosta, jonka tietysti myin pohjilla.

Minulla on myös myös vapaaehtoinen eläkevakuutus. Siihen rahan sisään hakkaamisen älysin sentään lopettaa heti ensimmäisen valtiovallan toimesta tehdyn ehtojen huonontamisen jälkeen.

Näistä kokemuksista viisastuneena ymmärsin olevani oivallinen osakepoimija ja suoraan osakkeisiin sijoittamisen aloitin tietysti Nokialla ..sen kummemin lukuihin perehtymättä, kun oli tippunut niin paljon että oli hyvä 'diili'.

Talvivaaran laput sentään älysin kiertää kaukaa ja sittemmin on osakesalkustakin jonkin sorttista tuottoa irronnut.

Tuo ensimmäinen piskuinen Nokia erä muuten on edelleen salkussa ja toimii hyvänä muistutuksena jos meinaa liikaa lähteä mopo keulimaan. On nimittäin eniten turskalla koko salkusta.

 

Onneksi nuo alkuvaiheen mokat on rahalliseti pieniä ja niistä on varmasti jotain oppia karttunut.

Mintos - 9.11.2018 13.19

Autoinvestissä mulla on tällä hetkellä:
AASA (A-)
Banknote (A-)
Creamfinance (B)
Creditstar (B)
IFN Extra Finance (B)
ID Finance (B+,B-)
Iutecredit (B+)
Mozipogroup (B-)
Vizia (A-)
Mogo (A,B)

+ muutama manuaalisesti poimittu lyhytaikainen laina heikommilta lainantarjoajilta.
En ole kyllä perannut mitä uusia tulokkaita tänä syksynä on palveluun tullut.

Mintos - 9.11.2018 11.59

Pitää muistaa, että Mintoshan siellä ei noita lainoja sijoittajille tarjolle vaan heidän alusta vaan tuo eri lainantarjoajien lainoja tarjolle sijoittajille. Eli pyrkisin nimenomaan arvioimaan kunkin lainantarjoajan laatua, koska näiden lainojen 'buyback' -takuu on tasan yhtä hyvä kun lainantarjoajan maksukyky.

Tämä riskihän on jo kertaalleen Mintoksen palvelussa toteutunut, kun alustalla toimivista lainantarjoajista Eurocent ei pystynyt sijoittajille velvoitteitaan hoitamaan ja Mintos ei tietenkään ole tästä vastuussa koska lainasopimukset syntyvät sijoittajan ja lainantarjoajan välillä.

https://www.mintos.com/en/loan-originators/  Täällä on nähtävissä Mintoksen itse määrittelmä "Mintos Ratings" joka antaa osviittaa eri lainantarjoajan riskiprofiilista.

Täällä taas ulkopuolisen toimesta reitattu lainantarjoajia: http://explorep2p.com/mintos-lender-ratings/

 

Yksi vaihtoehto on jyvittää lainat kaikkien mahdollisten toimijoiden lainoihin jolloin yhden lainanantajan nurin meno ei olisi iso asia. Itse olen tinkinyt tuottovaatimuksesta ja ottanut konservatiivisemman lähestymistavan ja sijoitan sellaisten lainantarjoajien lainoihin jotka ovat voitollisia, riittävän isoja ja joilla on useamman vuoden trackrecord.

Nordea - 26.10.2018 13.49

Aykazu kirjoitti:
 

Nordean konservatiivisesta asenteesta mutta kun 28mrd EUR ydinvarallisuutta kasvatetaan systemaattisesti kvartaalista toiseen vaikka mikään regulaattori maailmassa ei sitä heiltä vaadi läheskään niin paljon. Jos en väärin muista niin Nordean vaadittu CET1 on 15,4%(En ole ihan täysin varma) ja tosiaan pankilla on 20,3% tämä 20,3% on tosiaan Euroiksi muutettuna 28Mrd euroa. eli jos lasketaan tuosta 25% minkä niin päästään lukuun 7mrd. 7mrd€ millä ei tehdä juuri mitään hyödyllistä tällä hetkellä kuulostaa suorastaan absurbilta ainakin omaan korvaani. 

Jos taseessa on reippaasti rahaa mitä ei vakavaraisuusvaatimusten mukaan tarvita eikä järkevää sijoituskohdetta ole löytänyt, niin voisko tässä olla omien ostoja tai lisäosinkoja luvassa? Paljonkos esim. tuo 7meur olisi per osake?

Nordea - 26.10.2018 10.38

No perskuta, pieni määrä tuli lisättyä vaikka ostohousut piti olla visusti kaapissa. Myös Danske näyttää jatkavan laskua.

Nordea - 17.10.2018 12.52

Danskekin jatkaa laskusuunnassa (138 DKK). Oliko Nordeaa koskevilla rahanpesusyytöksillä joku kytkös Dansken tapaukseen? Ovatko kenties käyttäneet samaa pesupussia?