Olet täällä

 stdClass Object
(
  [vid] => 3139
  [uid] => 11552
  [title] => Koronavirus Covid-19
  [log] => 
  [status] => 1
  [comment] => 2
  [promote] => 0
  [sticky] => 0
  [vuuid] => 69e4e893-eabb-4984-87e6-6d168909e436
  [nid] => 3139
  [type] => forum
  [language] => fi
  [created] => 1579638788
  [changed] => 1586600790
  [tnid] => 0
  [translate] => 0
  [uuid] => dc102d33-a9a8-4404-9862-3c69bf58b3cf
  [revision_timestamp] => 1586600790
  [revision_uid] => 21
  [taxonomy_forums] => Array
    (
      [und] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [tid] => 20
              [taxonomy_term] => stdClass Object
                (
                  [tid] => 20
                  [vid] => 2
                  [name] => Osakkeet
                  [description] => Keskustelua Helsingin pörssin OMXH-osakkeista ja myös ulkomaisten pörssien osakkeista.
                  [format] => 
                  [weight] => 5
                  [uuid] => 1383e1a5-e34c-4b9f-9ce1-aba298c2bb17
                  [vocabulary_machine_name] => sijoituskeskustelu
                  [rdf_mapping] => Array
                    (
                      [rdftype] => Array
                        (
                          [0] => skos:Concept
                        )

                      [name] => Array
                        (
                          [predicates] => Array
                            (
                              [0] => rdfs:label
                              [1] => skos:prefLabel
                            )

                        )

                      [description] => Array
                        (
                          [predicates] => Array
                            (
                              [0] => skos:definition
                            )

                        )

                      [vid] => Array
                        (
                          [predicates] => Array
                            (
                              [0] => skos:inScheme
                            )

                          [type] => rel
                        )

                      [parent] => Array
                        (
                          [predicates] => Array
                            (
                              [0] => skos:broader
                            )

                          [type] => rel
                        )

                    )

                  [status] => 1
                )

            )

        )

    )

  [body] => Array
    (
      [und] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [value] => 

Sijoitustiedon koronavirusketjussa voi keskustella viruksen etenemisestä, toimenpiteistä viruksen estämiseksi ja viruksen vaikutuksista markkinoihin. Perustele mielipiteesi. -yp

-

If you panic, panic first!

Mitäs arvon raati tuumaa, tarttuuko yskä pörssiimme?

 

[summary] => [format] => basic_text [safe_value] =>

Sijoitustiedon koronavirusketjussa voi keskustella viruksen etenemisestä, toimenpiteistä viruksen estämiseksi ja viruksen vaikutuksista markkinoihin. Perustele mielipiteesi. -yp

-

If you panic, panic first!

Mitäs arvon raati tuumaa, tarttuuko yskä pörssiimme?

 

[safe_summary] => ) ) ) [field_kiinnit_listan_loppuun] => Array ( ) [field__l_n_yt_etusivulla] => Array ( ) [metatags] => Array ( [fi] => Array ( [title] => Array ( [value] => Koronavirus 2019-nCoV | Millainen uhka uusi virus on? | Keskustelu | Sijoitustieto.fi ) [description] => Array ( [value] => Sijoitustiedon koronavirusketjussa voi keskustella viruksen etenemisestä, toimenpiteistä viruksen estämiseksi ja viruksen vaikutuksista markkinoihin. Perustele mielipiteesi. ) [abstract] => Array ( [value] => Sijoitustiedon koronavirusketjussa voi keskustella viruksen etenemisestä, toimenpiteistä viruksen estämiseksi ja viruksen vaikutuksista markkinoihin. Perustele mielipiteesi. ) ) ) [rdf_mapping] => Array ( [rdftype] => Array ( [0] => sioc:Post [1] => sioct:BoardPost ) [taxonomy_forums] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => sioc:has_container ) [type] => rel ) [title] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => dc:title ) ) [created] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => dc:date [1] => dc:created ) [datatype] => xsd:dateTime [callback] => date_iso8601 ) [changed] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => dc:modified ) [datatype] => xsd:dateTime [callback] => date_iso8601 ) [body] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => content:encoded ) ) [uid] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => sioc:has_creator ) [type] => rel ) [name] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => foaf:name ) ) [comment_count] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => sioc:num_replies ) [datatype] => xsd:integer ) [last_activity] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => sioc:last_activity_date ) [datatype] => xsd:dateTime [callback] => date_iso8601 ) ) [path] => Array ( [pathauto] => 1 ) [cid] => 46157 [last_comment_timestamp] => 1597476038 [last_comment_name] => [last_comment_uid] => 19104 [comment_count] => 4212 [name] => kahvi [picture] => 0 [data] => a:1:{s:7:"contact";i:1;} [forum_tid] => 20 [entity_view_prepared] => 1 [rate_thumbsup] => Array ( [#weight] => 50 [#markup] =>
Thumbsup
[#title] => Thumbsup [#type] => item ) [rate_numbersup] => Array ( [#weight] => 50 [#markup] =>
4
+1
0
-1
4
0
[#title] => numbersup [#type] => item ) [rate_bothnumbers] => Array ( [#weight] => 50 [#markup] =>
bothnumbers
 • ylös
  100%
 • down
  0%
[#title] => bothnumbers [#type] => item ) )

Koronavirus Covid-19

Sivu:

Sivut

10.4.2020, 16:14
Käyttäjän k70 kuva
Liittynyt:
8.2.2020, 07:00
Viestejä:
101

Pieni reality check yhtään koronavirusta väheksymättä. Koronaan on kuollut toistaiseksi tilastojen mukaan yhteensä 96 787 ihmistä ja normaalisti päivässä kuolee noin 150 000 ihmistä. Suomessa koronaan on kuollut 48 ihmistä, joiden mediaani-ikä on 81 vuotta. Elinajanodote on kasvanut vuosi vuodelta ja esimerkiksi Suomessa 2018 syntyneiden poikien elinajanodote on 78,9 vuotta ja tyttöjen 84,3 vuotta. Kuolleet eivät siis ole millään mittarilla olleet nuoria. Koronavirus on varmasti vakava tauti, mutta tällä hetkellä tehdään ohjelmanumeroa jokaisesta hoitolaitoksessa kuolleesta vanhuksesta. Valitettavasti ihmisiä kuolee ilman koronavirustakin. 

11
+1
3
-1
11
3
10.4.2020, 16:31
Liittynyt:
16.7.2019, 19:31
Viestejä:
14

petteri kirjoitti:

Suurissa kriiseissä on syytä laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen.

Minä lähden siitä, että ihmisten oikeus hankkia itse elantonsa ja toisaalta oikeus rakentaa ja pitää yllä sosiaalisia suhteita ovat hyvin tärkeitä arvoja, jotka pitää nyt nostaa päätöksenteon keskiöön. Nämä ovat tärkeämpiä arvoja kuin esimerkiksi ruuhkautumaton terveydenhuolto.

Tällä hetkellä Suomen valtiossa sen sijaan tärkein arvo näyttää olevan toisaalta teho-osastojen kuormitusluku ja toisaalta se, että kaikki pidetään elossa mahdollisimman pitkään, elämänlaadusta yhtään piittaamatta. Samalla kansa pakotetaan turvautumaan köyhäinapuun kun maan talous tuhotaan koronahysteerisillä päätöksillä.

 

Petterin kanssa vahvasti samaa mieltä tämän viestin osalta. Asia on kuitenkin juuri nyt tulenarka, ja siksi vallitsevaa yleistä mielipidettä harva uskaltaa kyseenalaistaa.

Laajemminkin kun tästä asiasta keskustelee ihmisten kanssa tai lukee mielipiteitä, niin tämä episodi jakaa voimakkaasti ihmisiä kahtia: osa kannattaa yksilönvapautta ja oikeutta elää rajoitteitta, toinen puoli taas asettaa heikoimpien edun yksilönvapauden edelle.

--

Yksilönvapauden puolustaminen ei tarkoita sitä, että ihmisillä ei pitäisi olla lainkaan vastuita - ei tietenkään. Mutta itselle tapahtuva haitta ei voi olla kohtuuton verrattuna pienen joukon saavuttamiin hyötyihin. Ansainnan kieltäminen, sosiaalisten kontaktien sekä liikkumisen rajoittaminen ovat niin vakavia toimenpiteitä (verrattavissa lähes ehdottomaan vankeuteen), että niiden perusteluina tulisi olla kutakuinkin yhteiskunnan täydellinen tuho, mikä ei missään pahimmassa skenaariossakaan ole lähelläkään todellisuutta.

Erittäin keskeinen seikka, joka valtaosalta tuntuu unohtuneen on se, että yhteisöt normaalitilassa pysyvät pystyssä pääasiassa toimeliaiden ihmisten ansiosta (nk. Pareto principle). Suuri osa ihmisistä elää ahkerien kustannuksella - näin on aina ollut. Tässä koronaepisodissa on nyt annettu lähes kuolinisku tuolle yhteisöä pystyssä pitävälle osalle - terveet ja ahkerat ihmiset on määrätty koteihinsa määrittämättömän pitkäksi ajaksi (meillä Suomessa ei toki samassa mittakaavassa kuin esim. Etelä-Euroopassa).

Paradoksaalista on se, että yksilönvapautta kannattava lähestymistapa johtaa pitkällä aikavälillä todennäköisemmin yhteisön säilymiseen, kun taas kollektiivisuuden korostaminen johtaa yleensä lopulta yhteisön hajoamiseen (kaikki sosialistiutopiat aikojen saatossa). Voisi siis argumentoida, että tiukkoja rajoitteita ja heikompien pelastamista kannattava strategia on lyhytnäköinen, sillä se jättää huomiotta pitkäkestoiset, tuhoisat vaikutukset yhteisöön.

Jos asiaan haluaa lisää tulokulmia, niin ajatusleikkinä voi miettiä, mitä tapahtuisi, jos vapaata elämää kannattava joukko ihmisiä muodostaisi oman yhteisönsä, ja voimakkaita rajoitteita kannattava joukko oman yhteisönsä. Mitä tapahtuisi näille yhteisöille pitkällä aikavälillä? Huomattaisiin, että tuossa jälkimmäisessä joukossa ei ole paljon niitä yksilöitä, jotka pitävät yhteisöä pystyssä. Tämä jälkimmäinen joukko tarvitsee tuota ensimmäistä joukkoa selviytyäkseen, mutta käänteinen ei pidä paikkaansa.

--

Lopulta keskiöön nousevat sellaiset kysymykset, kuten: Mitä varten elämää eletään? Vapaa ja vaarallinen elämä, vai rajoitettu ja turvallinen elämä? Uhrataanko yksilöt ja vapaus heikkojen ja kollektiivisen "hyvän" edessä?

Jenkeissä ollaan nyt tuhoamassa kymmenien miljoonien työkykyisen yksilön elämää moneksi vuodeksi (tai jopa pysyvästi), jotta tuetaan jo valmiiksi ylikuormittunutta terveydenhuoltojärjestelmää tilapäisesti, minkä seurauksena verraten pieni joukko pitkäaikaissairaita ja vanhuksia saa muutaman elinvuoden lisää. Karusti todettu, mutta realiteeteille ei mahda mitään. Tämä ei siis ole mikään mielipide asiasta, vaan toteamus. Itsekin tietysti pyrkisin auttamaan tai pelastamaan kaikki, jos se olisi mahdollista aiheuttamatta haittaa miljoonille muille ihmisille.

Elämä on loppujen lopuksi selviytymistä, ja sellaiset yhteisöt, jotka uhraavat terveet ja työkykyiset heikkojen vuoksi, eivät lopulta säily elinkykyisinä.

6
+1
4
-1
6
4
10.4.2020, 16:46
Liittynyt:
23.12.2017, 14:13
Viestejä:
159

Sä et ota ollenkaan tuossa skenaariossa huomioon sitä, että jos tauti leviää hallitsemattomasti, niin mitä siitä seuraa.

0
+1
2
-1
0
2
10.4.2020, 16:58
Käyttäjän kahvi kuva
OP
Liittynyt:
21.7.2017, 13:47
Viestejä:
275

Tomi Haataja kirjoitti:

On siis olemassa mahdollisuus, että pitkässä juoksussa Ruotsi onkin toiminut viisaammin, mutta sehän jää nähtäväksi. Kaikkialla Suomessa on nyt tilanne, että ihmiset eivät uskalla hakeutua välttämättä edes päivystykseen ellei sitten epäile itsellään vakavaa koronaa. Esimerkkinä neurologian päivystyksissä potilasmäärät on laskeneet reilusti (toki isoin osa potilaista on otettu päivystykseen vakavien syiden poissulkuun ja taustalla ei sitten olekaan mitään vakavaa), tuskin kuitenkaan koronatilanne vaikuttaa mitenkään vaikka AVH-tapausten ilmaantuvuuteen. Krooniset sairaudet ei tule hoidettua niin hyvin kun normaalitilanteessa ja varmasti paljon uusia sairauksia menee nyt kokonaan ohi seulasta.

Hyvä pointti. Ilman tätä terveyskäyntien panttausilmiötäkin on selvää, että Ruotsin tie takaisin avoimeen yhteiskuntaan on helpompi kuin Suomen tie. Tämä siis sillä oletuksella, ettei toimivaa rokotetta tai parantavaa hoitoa ole tarjolla järkevässä lähitulevaisuudessa (esim. alle 1 vuosi). Toki Ruotsi maksanee nyt epidemian aikana enemmän uhreja vapaudestaan kuin Suomi samassa aikayksikössä. Näillä rajoitustoimillahan ostetaan aikaa. Jos olemme viiden vuoden päästä tilanteessa, jossa parantavaa hoitoa tai rokotetta ei ole kehitetty, tulee koronakuolleisuus olemaan kummassakin valtiossa samalla suhteellisella tasolla. Eli jos ajanostostretegia epäonnistuu jää Suomessa käteen tästä ajanostostrategiasta vain iso taloudellinen lasku ja lisäksi lasku nyt koettavan sulun kielteisistä lieveilmiöistä yhteiskuntaan.

Epidemian tässä vaiheessa on ollut raflaavaa esittää näiden kahden maan kuolleisuuslukuja vierekkäin. Pitemmässä juoksussa em. vertailussa ei ole mitään järkeä, koska aika ja luonto tasaavat puntit.

4
+1
0
-1
4
0
10.4.2020, 17:27
Liittynyt:
10.4.2020, 17:17
Viestejä:
2

pyoranorava kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

Suurissa kriiseissä on syytä laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen.

Minä lähden siitä, että ihmisten oikeus hankkia itse elantonsa ja toisaalta oikeus rakentaa ja pitää yllä sosiaalisia suhteita ovat hyvin tärkeitä arvoja, jotka pitää nyt nostaa päätöksenteon keskiöön. Nämä ovat tärkeämpiä arvoja kuin esimerkiksi ruuhkautumaton terveydenhuolto.

Tällä hetkellä Suomen valtiossa sen sijaan tärkein arvo näyttää olevan toisaalta teho-osastojen kuormitusluku ja toisaalta se, että kaikki pidetään elossa mahdollisimman pitkään, elämänlaadusta yhtään piittaamatta. Samalla kansa pakotetaan turvautumaan köyhäinapuun kun maan talous tuhotaan koronahysteerisillä päätöksillä.

 

 

Petterin kanssa vahvasti samaa mieltä tämän viestin osalta. Asia on kuitenkin juuri nyt tulenarka, ja siksi vallitsevaa yleistä mielipidettä harva uskaltaa kyseenalaistaa.

Laajemminkin kun tästä asiasta keskustelee ihmisten kanssa tai lukee mielipiteitä, niin tämä episodi jakaa voimakkaasti ihmisiä kahtia: osa kannattaa yksilönvapautta ja oikeutta elää rajoitteitta, toinen puoli taas asettaa heikoimpien edun yksilönvapauden edelle.

--

Yksilönvapauden puolustaminen ei tarkoita sitä, että ihmisillä ei pitäisi olla lainkaan vastuita - ei tietenkään. Mutta itselle tapahtuva haitta ei voi olla kohtuuton verrattuna pienen joukon saavuttamiin hyötyihin. Ansainnan kieltäminen, sosiaalisten kontaktien sekä liikkumisen rajoittaminen ovat niin vakavia toimenpiteitä (verrattavissa lähes ehdottomaan vankeuteen), että niiden perusteluina tulisi olla kutakuinkin yhteiskunnan täydellinen tuho, mikä ei missään pahimmassa skenaariossakaan ole lähelläkään todellisuutta.

Erittäin keskeinen seikka, joka valtaosalta tuntuu unohtuneen on se, että yhteisöt normaalitilassa pysyvät pystyssä pääasiassa toimeliaiden ihmisten ansiosta (nk. Pareto principle). Suuri osa ihmisistä elää ahkerien kustannuksella - näin on aina ollut. Tässä koronaepisodissa on nyt annettu lähes kuolinisku tuolle yhteisöä pystyssä pitävälle osalle - terveet ja ahkerat ihmiset on määrätty koteihinsa määrittämättömän pitkäksi ajaksi (meillä Suomessa ei toki samassa mittakaavassa kuin esim. Etelä-Euroopassa).

Paradoksaalista on se, että yksilönvapautta kannattava lähestymistapa johtaa pitkällä aikavälillä todennäköisemmin yhteisön säilymiseen, kun taas kollektiivisuuden korostaminen johtaa yleensä lopulta yhteisön hajoamiseen (kaikki sosialistiutopiat aikojen saatossa). Voisi siis argumentoida, että tiukkoja rajoitteita ja heikompien pelastamista kannattava strategia on lyhytnäköinen, sillä se jättää huomiotta pitkäkestoiset, tuhoisat vaikutukset yhteisöön.

Jos asiaan haluaa lisää tulokulmia, niin ajatusleikkinä voi miettiä, mitä tapahtuisi, jos vapaata elämää kannattava joukko ihmisiä muodostaisi oman yhteisönsä, ja voimakkaita rajoitteita kannattava joukko oman yhteisönsä. Mitä tapahtuisi näille yhteisöille pitkällä aikavälillä? Huomattaisiin, että tuossa jälkimmäisessä joukossa ei ole paljon niitä yksilöitä, jotka pitävät yhteisöä pystyssä. Tämä jälkimmäinen joukko tarvitsee tuota ensimmäistä joukkoa selviytyäkseen, mutta käänteinen ei pidä paikkaansa.

--

Lopulta keskiöön nousevat sellaiset kysymykset, kuten: Mitä varten elämää eletään? Vapaa ja vaarallinen elämä, vai rajoitettu ja turvallinen elämä? Uhrataanko yksilöt ja vapaus heikkojen ja kollektiivisen "hyvän" edessä?

Jenkeissä ollaan nyt tuhoamassa kymmenien miljoonien työkykyisen yksilön elämää moneksi vuodeksi (tai jopa pysyvästi), jotta tuetaan jo valmiiksi ylikuormittunutta terveydenhuoltojärjestelmää tilapäisesti, minkä seurauksena verraten pieni joukko pitkäaikaissairaita ja vanhuksia saa muutaman elinvuoden lisää. Karusti todettu, mutta realiteeteille ei mahda mitään. Tämä ei siis ole mikään mielipide asiasta, vaan toteamus. Itsekin tietysti pyrkisin auttamaan tai pelastamaan kaikki, jos se olisi mahdollista aiheuttamatta haittaa miljoonille muille ihmisille.

Elämä on loppujen lopuksi selviytymistä, ja sellaiset yhteisöt, jotka uhraavat terveet ja työkykyiset heikkojen vuoksi, eivät lopulta säily elinkykyisinä.

 

Sen verran kauan on tullut seurailtua tätä ja muutamaa muutakin keskustelua täällä, että nyt oli aika tehdä käyttäjätunnus. En voisi olla enemmän samaa mieltä Petterin ja Pyoranoravan kirjoitusten kanssa. Ihmisiä (lähinnä riskiryhmässä olevia) tulee suojella, ja mielestäni tällä hetkellä erittäin vahvasti suojellaankin, mutta monelta tuntuu unohtuvan tässä vouhotuksessa se kolikon kääntöpuoli.

4
+1
4
-1
4
4
10.4.2020, 17:52
Liittynyt:
10.4.2020, 15:35
Viestejä:
146

 

 

Kyllä tässä pitää suojella muitakin kun ns. "riskiryhmäläisiä"  

Itse olen keski-ikäinen perusterve urheilija ja haluan, että myös minua "suojellaan"  sillä tavalla, että viruksen eteneminen pysäytetään niin täysin kuin ikinä mahdollista. Terveys ja suorituskykyky älyn lisäksi on kaikki oleellinen mitä minulla on, joten kun Covid 19 on uhka minun terveydelle, niin silloin sitä ei voi hyväksyä levitettäväksi ympäristöön. 

Teille, jotka ette ymmärrä testosteronin merkitystä miehelle, niin sanon, että se on kaikki kaikessa. -50% leikkaus tasoihin tekee nuorestakin miehessä hetkessä kyvyttömän ja käytännössä 100v tasolla olevan vanhuksen nuoressa ruumiissa. Se tuhoaa teidän terveyden ja elämänhalun  aikaa myöden 100%:sti.

Nyt täytyy antaa rauhassa ajan kulua ja tutkia näitä terveysvaikutuksia hyvin huolellisesti. Mieluummin niin kuin siten, että tartutetaan ensin tauti globaalisti kaikkiin ihmisiin ja sitten sen jälkeen tutkimuksissa todetaan, että tämä tauti teki meistä kaikista lisääntymiskyvyttömiä impotentteja.  Ei kovin fiksua, eihän.   Ottakaa selvää ja puhukaa vasta sitten.

5
+1
4
-1
5
4
10.4.2020, 18:12
Käyttäjän k70 kuva
Liittynyt:
8.2.2020, 07:00
Viestejä:
101

stone kirjoitti:

Teille, jotka ette ymmärrä testosteronin merkitystä miehelle, niin sanon, että se on kaikki kaikessa. -50% leikkaus tasoihin tekee nuorestakin miehessä hetkessä kyvyttömän ja käytännössä 100v tasolla olevan vanhuksen nuoressa ruumiissa. Se tuhoaa teidän terveyden ja elämänhalun  aikaa myöden 100%:sti.

Kiinnostaa lukea tästä tarkemmin. Laittaisitko linkin siitä miten covid-19 vaikuttaa testosteronitasoihin miehillä. Tästä ilmeisesti on jotain luotettavaa tietoa? 

4
+1
0
-1
4
0
10.4.2020, 18:26
Liittynyt:
10.4.2020, 15:35
Viestejä:
146

k70 kirjoitti:

 

stone kirjoitti:

Teille, jotka ette ymmärrä testosteronin merkitystä miehelle, niin sanon, että se on kaikki kaikessa. -50% leikkaus tasoihin tekee nuorestakin miehessä hetkessä kyvyttömän ja käytännössä 100v tasolla olevan vanhuksen nuoressa ruumiissa. Se tuhoaa teidän terveyden ja elämänhalun  aikaa myöden 100%:sti.

 

Kiinnostaa lukea tästä tarkemmin. Laittaisitko linkin siitä miten covid-19 vaikuttaa testosteronitasoihin miehillä. Tästä ilmeisesti on jotain luotettavaa tietoa? 

Kiinalaiset olivat tehneet asiasta pienimuotoisen tutkimuksen. En ole tarkistanut onko sitä enää missään näkyvillä, koska jostain luin, että Kiinan hallitus oli ilmeisesti poistattanut sen. -Kuinka yllättävää kun ihmiset halutaan pitää töissä ja yhteiskunta pyörimään.

Jokatapauksessa uusi suurempi tutkimus on tulossa ja voit ihan itse etsiä netistä enemmän tietoa. Sars 1: llä oli myöskin tuota vaikutusta miehiin, joten ei se ole yllätys, että tällä on samoja piirteitä kun on 90%:sti samaa virusta.  Tutkimuksessa oli huomattu, että Lh/ testosteronitason suhde oli puolittunut normaalista =  Leydigin solut ottaneet osumaa = Primaari hypogonadismi.

1
+1
4
-1
1
4
10.4.2020, 18:40
Liittynyt:
23.12.2017, 14:13
Viestejä:
159

kahvi kirjoitti:

 

Tomi Haataja kirjoitti:

On siis olemassa mahdollisuus, että pitkässä juoksussa Ruotsi onkin toiminut viisaammin, mutta sehän jää nähtäväksi. Kaikkialla Suomessa on nyt tilanne, että ihmiset eivät uskalla hakeutua välttämättä edes päivystykseen ellei sitten epäile itsellään vakavaa koronaa. Esimerkkinä neurologian päivystyksissä potilasmäärät on laskeneet reilusti (toki isoin osa potilaista on otettu päivystykseen vakavien syiden poissulkuun ja taustalla ei sitten olekaan mitään vakavaa), tuskin kuitenkaan koronatilanne vaikuttaa mitenkään vaikka AVH-tapausten ilmaantuvuuteen. Krooniset sairaudet ei tule hoidettua niin hyvin kun normaalitilanteessa ja varmasti paljon uusia sairauksia menee nyt kokonaan ohi seulasta.

 

Hyvä pointti. Ilman tätä terveyskäyntien panttausilmiötäkin on selvää, että Ruotsin tie takaisin avoimeen yhteiskuntaan on helpompi kuin Suomen tie. Tämä siis sillä oletuksella, ettei toimivaa rokotetta tai parantavaa hoitoa ole tarjolla järkevässä lähitulevaisuudessa (esim. alle 1 vuosi). Toki Ruotsi maksanee nyt epidemian aikana enemmän uhreja vapaudestaan kuin Suomi samassa aikayksikössä. Näillä rajoitustoimillahan ostetaan aikaa. Jos olemme viiden vuoden päästä tilanteessa, jossa parantavaa hoitoa tai rokotetta ei ole kehitetty, tulee koronakuolleisuus olemaan kummassakin valtiossa samalla suhteellisella tasolla. Eli jos ajanostostretegia epäonnistuu jää Suomessa käteen tästä ajanostostrategiasta vain iso taloudellinen lasku ja lisäksi lasku nyt koettavan sulun kielteisistä lieveilmiöistä yhteiskuntaan.

Epidemian tässä vaiheessa on ollut raflaavaa esittää näiden kahden maan kuolleisuuslukuja vierekkäin. Pitemmässä juoksussa em. vertailussa ei ole mitään järkeä, koska aika ja luonto tasaavat puntit.

Meinaatteko todella, että Ruotsissa hakeudutaan nyt hanakammin perusterveydenhuoltoon ja päivystykseen kuin Suomessa?

2
+1
0
-1
2
0
10.4.2020, 18:41
Liittynyt:
18.11.2014, 22:39
Viestejä:
27

stone kirjoitti:

 Teille, jotka ette ymmärrä testosteronin merkitystä miehelle, niin sanon, että se on kaikki kaikessa. -50% leikkaus tasoihin tekee nuorestakin miehessä hetkessä kyvyttömän ja käytännössä 100v tasolla olevan vanhuksen nuoressa ruumiissa. Se tuhoaa teidän terveyden ja elämänhalun  aikaa myöden 100%:sti.

 

Nyt täytyy antaa rauhassa ajan kulua ja tutkia näitä terveysvaikutuksia hyvin huolellisesti. Mieluummin niin kuin siten, että tartutetaan ensin tauti globaalisti kaikkiin ihmisiin ja sitten sen jälkeen tutkimuksissa todetaan, että tämä tauti teki meistä kaikista lisääntymiskyvyttömiä impotentteja.  Ei kovin fiksua, eihän.   Ottakaa selvää ja puhukaa vasta sitten.

Samaa mieltä tästä. Jos joku oli huolissaan tulevan konkurssiaallon tuomista itsemurhaluvuista niin tässä on kyllä potentiaalia yhteiskunnallisesti valtavasti isompiin ongelmiin ja itsemurhalukuihin. Yleisessä tiedossa hyvin on mitä ongelmia testosteronin puute miehillä aiheuttaa. Siinä voi monella lähtö tulla oman käden kautta kun hormonituotannon romahdus on aiheuttanut syvän masennuksen ja tyttöystäväkin lopulta pitkän mietinnän jälkeen haluaa lapsia ja päättää lähteä lisääntymiskykyisemmän miehen matkaan. 

Lähikuukausina varmasti saadaan lisätietoa tähänkin asiaan niin ei välttämättä ole tosiaan järkevintä nyt sairastuttaa mahdollisimman montaa yksilöä. 

Jos alustavat tutkimukset pitävät edes vähän paikkaansa, niin mitkäköhän lääkeyritykset olisivat ensimmäisiä hyötyjiä?

 

0
+1
1
-1
0
1
10.4.2020, 19:38
Liittynyt:
14.7.2016, 14:27
Viestejä:
504

petteri kirjoitti:

Tehdään sitten yhdenlainen arvotesti. Tämä kuvitteellinen tarkoitetusti kärjistetty valinta tehdään loppuelämäksi.

Lopetin lukemisen tähän. Uskon että ymmärrät miksi? Tämä tilanne ei kestä loppuelämää paitsi toki niille jotka tästä eivät selviä.

Ei tämmösessä arvotestissä ole mitään järkeä.

1
+1
2
-1
1
2
10.4.2020, 19:52
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141

Artsipappa kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

Tehdään sitten yhdenlainen arvotesti. Tämä kuvitteellinen tarkoitetusti kärjistetty valinta tehdään loppuelämäksi.

 

Lopetin lukemisen tähän. Uskon että ymmärrät miksi? Tämä tilanne ei kestä loppuelämää paitsi toki niille jotka tästä eivät selviä.

Ei tämmösessä arvotestissä ole mitään järkeä.

Oliko arvotesti vaikea? Eikö vastaus olekaan selvä? 

Tukahduttamisstrategiassa ei ole muuta exit-suunnitelmaa kuin epävarma rokote, joka voi joskus tulla tai sitten ei.

Kun lopputulos on epävarma kyllä tukahduttamisstrategian kannattamisessa kannattaa varautua siihen, että rokotetta odotellessa voi mennä loppuelämä tai ainakin hyvin suuri osa siitä.

Epidemia taas villiintyy nopeasti jos ei ylläpidetä talouden tai sosiaalisen elämän rajoitteita.

2
+1
1
-1
2
1
10.4.2020, 19:59
Liittynyt:
14.7.2016, 14:27
Viestejä:
504

En tiedä olisiko vastaus vaikea vai helppo, lopetin lukemisen. 

Katsotaan uudestaan sitten kun kehotukset sosiaalisesta eristäytymisestä ovat kestäneet sanotaan nyt vaikka 6kk. En usko että itsekään uskot tämän kestävän kymmeniä vuosia.

Ja haluan taas muistuttaa, ettei 70v+ ole kielletty tapaamasta sukulasiai tai kavereita. Kehoitettu, ei kielletty. 

1
+1
1
-1
1
1
10.4.2020, 20:06
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
419

Teoriassa neljä viikkoa ilman yhtään uutta tartuttamista päättää viruksen kulun, kun sen lisäksi aiemmin sairastuneiden ja sairaiden ei päästetä tartuttamaan ketään kolmen lisäviikon aikana.

1
+1
0
-1
1
0
10.4.2020, 20:32
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141

Marraskuu kirjoitti:

Teoriassa neljä viikkoa ilman yhtään uutta tartuttamista päättää viruksen kulun, kun sen lisäksi aiemmin sairastuneiden ja sairaiden ei päästetä tartuttamaan ketään kolmen lisäviikon aikana.

Teoriassa. MERSia, joka tarttuu Covid-19 heikommin, on jahdattu kohta kahdeksan vuotta eikä sitä ole vieläkään saatu hengiltä, vaikka oireet ovat voimakkaat eli torjunta helpompaa eikä se ole koskaan ollut kovin levinnyt. Vaikea uskoa, että  Covid-19 saadaan koko maailmasta kokonaan tapettua ilman rokotetta, tuskin Suomestakaan ja vaikka Suomesta saataisiinkin, viruksen poissapysyminen vaatinee Pohjois-Korea mallia rajoilla, muuten virus tulee nopeasti takaisin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome

3
+1
0
-1
3
0
10.4.2020, 20:42
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
419

petteri kirjoitti:

 

Marraskuu kirjoitti:

Teoriassa neljä viikkoa ilman yhtään uutta tartuttamista päättää viruksen kulun, kun sen lisäksi aiemmin sairastuneiden ja sairaiden ei päästetä tartuttamaan ketään kolmen lisäviikon aikana.

 

Teoriassa. MERSia, joka tarttuu Covid-19 heikommin, on jahdattu kohta kahdeksan vuotta eikä sitä ole vieläkään saatu hengiltä, vaikka oireet ovat voimakkaat eli torjunta helpompaa eikä se ole koskaan ollut kovin levinnyt. Vaikea uskoa, että  Covid-19 saadaan koko maailmasta kokonaan tapettua ilman rokotetta, tuskin Suomestakaan ja vaikka Suomesta saataisiinkin, viruksen poissapysyminen vaatinee Pohjois-Korea mallia rajoilla, muuten virus tulee nopeasti takaisin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome

Teoria ja käytäntö eroavat toisistaan isojen massojen kanssa aina ja siten teoria ei voi käytännössä toteutua.

1
+1
0
-1
1
0
10.4.2020, 20:45
Liittynyt:
23.12.2017, 14:13
Viestejä:
159

petteri kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

Tehdään sitten yhdenlainen arvotesti. Tämä kuvitteellinen tarkoitetusti kärjistetty valinta tehdään loppuelämäksi.

 

Lopetin lukemisen tähän. Uskon että ymmärrät miksi? Tämä tilanne ei kestä loppuelämää paitsi toki niille jotka tästä eivät selviä.

Ei tämmösessä arvotestissä ole mitään järkeä.

 

Oliko arvotesti vaikea? Eikö vastaus olekaan selvä? 

Tukahduttamisstrategiassa ei ole muuta exit-suunnitelmaa kuin epävarma rokote, joka voi joskus tulla tai sitten ei.

Kun lopputulos on epävarma kyllä tukahduttamisstrategian kannattamisessa kannattaa varautua siihen, että rokotetta odotellessa voi mennä loppuelämä tai ainakin hyvin suuri osa siitä.

Epidemia taas villiintyy nopeasti jos ei ylläpidetä talouden tai sosiaalisen elämän rajoitteet

Mä en ainakaan ymmärrä yhtään mitään tuosta "arvotestistä".  Mitä sillä haetaan? Kysymyksien vastaukset sulkevat ainakin toisiaan pois.

 

 

 

 

1
+1
2
-1
1
2
10.4.2020, 20:55
Liittynyt:
10.4.2020, 20:41
Viestejä:
2

pyoranorava kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

Suurissa kriiseissä on syytä laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen.

Minä lähden siitä, että ihmisten oikeus hankkia itse elantonsa ja toisaalta oikeus rakentaa ja pitää yllä sosiaalisia suhteita ovat hyvin tärkeitä arvoja, jotka pitää nyt nostaa päätöksenteon keskiöön. Nämä ovat tärkeämpiä arvoja kuin esimerkiksi ruuhkautumaton terveydenhuolto.

Tällä hetkellä Suomen valtiossa sen sijaan tärkein arvo näyttää olevan toisaalta teho-osastojen kuormitusluku ja toisaalta se, että kaikki pidetään elossa mahdollisimman pitkään, elämänlaadusta yhtään piittaamatta. Samalla kansa pakotetaan turvautumaan köyhäinapuun kun maan talous tuhotaan koronahysteerisillä päätöksillä.

 

 

Petterin kanssa vahvasti samaa mieltä tämän viestin osalta. Asia on kuitenkin juuri nyt tulenarka, ja siksi vallitsevaa yleistä mielipidettä harva uskaltaa kyseenalaistaa.

Laajemminkin kun tästä asiasta keskustelee ihmisten kanssa tai lukee mielipiteitä, niin tämä episodi jakaa voimakkaasti ihmisiä kahtia: osa kannattaa yksilönvapautta ja oikeutta elää rajoitteitta, toinen puoli taas asettaa heikoimpien edun yksilönvapauden edelle.

Olisikohan sellainen järjestely mahdollinen, että he ketkä priorisoivat yksilönvapauden allekirjoittaisivat sopimuksen, jossa he kieltävät itseltään sairaalahoidon koronaan sairastuessaan? Lisäksi he sitoutuisivat olemaan tekemisissä vain muiden samanhenkisten kanssa. Näin nämä henkilöt saisivat vapautensa eivätkä veisi sairaalapaikkoja niiltä, jotka pyrkivät estämään taudin leviämisen.

 

3
+1
0
-1
3
0
10.4.2020, 21:01
Liittynyt:
14.7.2016, 14:27
Viestejä:
504

Demiurgi kirjoitti:

 

pyoranorava kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

Suurissa kriiseissä on syytä laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen.

Minä lähden siitä, että ihmisten oikeus hankkia itse elantonsa ja toisaalta oikeus rakentaa ja pitää yllä sosiaalisia suhteita ovat hyvin tärkeitä arvoja, jotka pitää nyt nostaa päätöksenteon keskiöön. Nämä ovat tärkeämpiä arvoja kuin esimerkiksi ruuhkautumaton terveydenhuolto.

Tällä hetkellä Suomen valtiossa sen sijaan tärkein arvo näyttää olevan toisaalta teho-osastojen kuormitusluku ja toisaalta se, että kaikki pidetään elossa mahdollisimman pitkään, elämänlaadusta yhtään piittaamatta. Samalla kansa pakotetaan turvautumaan köyhäinapuun kun maan talous tuhotaan koronahysteerisillä päätöksillä.

 

 

Petterin kanssa vahvasti samaa mieltä tämän viestin osalta. Asia on kuitenkin juuri nyt tulenarka, ja siksi vallitsevaa yleistä mielipidettä harva uskaltaa kyseenalaistaa.

Laajemminkin kun tästä asiasta keskustelee ihmisten kanssa tai lukee mielipiteitä, niin tämä episodi jakaa voimakkaasti ihmisiä kahtia: osa kannattaa yksilönvapautta ja oikeutta elää rajoitteitta, toinen puoli taas asettaa heikoimpien edun yksilönvapauden edelle.

 

Olisikohan sellainen järjestely mahdollinen, että he ketkä priorisoivat yksilönvapauden allekirjoittaisivat sopimuksen, jossa he kieltävät itseltään sairaalahoidon koronaan sairastuessaan? Lisäksi he sitoutuisivat olemaan tekemisissä vain muiden samanhenkisten kanssa. Näin nämä henkilöt saisivat vapautensa eivätkä veisi sairaalapaikkoja niiltä, jotka pyrkivät estämään taudin leviämisen.

 

Näinhän se kai pitäisi mennä. Jos ei koe velvollisuudekseen suojella muita kansalaisia koronalta ei pitäisi olla myöskään oikeutta hoitoon (koska koko korona on suurella todennäköisyydellä saatu omaa tyhmyyttään). 

Toki oikeassa elämässä se ei varmaan olisi moraalisesti hyväksyttävää :/

0
+1
0
-1
0
0
10.4.2020, 21:16
Liittynyt:
23.12.2017, 14:13
Viestejä:
159

Asiasta seuraavaan. Näyttää siltä, että etelä-amerikassa possahtaa seuraavaksi. Intia, Pakistan luultavasti myös. Testit ja tulokset on varmaan aika arpomista mutta tullut isohkoja lukuja suhteessa tällä viikolla.

1
+1
0
-1
1
0
10.4.2020, 21:39
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
419

Mistä muuten tulee yleisesti puhuttu ajatus, että meistä n. 40 - 60% saa tartunnan? Kun tämä on näin herkästi tarttuva kuten kerrottu, niin miksei tämä tartu 80-99% kansasta?

0
+1
0
-1
0
0
10.4.2020, 21:43
Liittynyt:
30.1.2020, 19:23
Viestejä:
534

joni_k kirjoitti:

mun mielestä jos Suomen HALLITUS, tämän maan päättävä elin, määrää jotakin

Tässä on melkoinen virhe. Suomen lain mukaan HALLITUS ei ole päättävä elin vaan se on EDUSKUNTA.

Oikeastaan tässä on hyvin merkittävä ero. Eduskunta valitaan kansan mandaatilla, hallituksen muodotamisessa kansalla ei ole osaa eikä arpaa.

joni_k kirjoitti:

ja sitä ei noudata, joutaisi pari vuotta kuritushuoneeseen jospa sinne pääkoppaan jotaki alkais mennä perille ja loppuu tollanen "lakien" omiin käsiin ottaminen.

Maailmassa on joissakin banaanitasavalloissa kuolemanrangaistuksia. Silti lakeja ei noudateta. Joissain banaanitasavalloissa vankilat on täynnä, istuvat jotauin 200 vuoden tuomiota. Eli vaikka rangaistuksia väännetään tappiin, silti on aina joukko joka toimii jonkun muun antamia määräyksiä vastaan.

 

0
+1
0
-1
0
0
10.4.2020, 21:45
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
419

Näyttäisi tähänkin tulevan lisää vahvistusta eli ei tartu pinnoilta ihan siten kuin on peloteltu https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006471625.html

 

 

1
+1
0
-1
1
0
10.4.2020, 21:47
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141

Marraskuu kirjoitti:

Mistä muuten tulee yleisesti puhuttu ajatus, että meistä n. 40 - 60% saa tartunnan? Kun tämä on näin herkästi tarttuva kuten kerrottu, niin miksei tämä tartu 80-99% kansasta?

Laumasuojaan tarvittava osuus on teoreettisesti 1-(1/r0), kun r0 on 0% immuniteetilla.

https://www.quantamagazine.org/flu-vaccines-and-the-math-of-herd-immunity-20180205/

Tämä ei toki taida pitää ihan paikkansa pitkässä juoksussa paikkansa kun osalla immuniteetti heikkenee tai on heikko virukselle löytyy ehkä lisää leviämistilaa. Myös eri yksilöiden merkitys r0:lle lienee erilainen, kovat levittäjät saanevat viruksen herkemmin ja tipahtavat herkemmin pois epidemian alkuvaiheessa tartuttajien joukosta. Molempiin suuntiin on vaikuttavia tekijöitä.

Toki tämä ilmiö tarkoittaa, että epidemia hidastunee jo paljon ennen 1-(1/r0) lukua.

1
+1
0
-1
1
0
10.4.2020, 22:04
Liittynyt:
16.7.2019, 19:31
Viestejä:
14

Saksassa tehty Heinsbergin kaupungissa vasta-ainetutkimus, jonka tuloksena 15% kaupungin asukkaista omaa vasta-aineita virukselle, eli käytännössä vähintään tuon verran on jo sairastanut taudin ja parantunut siitä. Kuolleisuusprosentti oli 0.37%.

CNBC:n uutishaastattelu aiheesta:https://www.youtube.com/watch?v=rMWdPRhu_p8

 

0
+1
0
-1
0
0
10.4.2020, 22:08
Liittynyt:
23.12.2017, 14:13
Viestejä:
159

Niin hauska, että pakko laittaa tännekin. Äänet päälle.

https://twitter.com/armanalizad/status/1248681581662760960?s=20

3
+1
0
-1
3
0
10.4.2020, 22:27
Liittynyt:
25.5.2019, 08:24
Viestejä:
116

Suomessa kuolleiden mediaani 81 vuotta, Luxemburissa 87 vuotta. Eli hiukan jopa enemman kuin keskimaarainen elinika molemmissa maissa. 

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta

 

0
+1
0
-1
0
0
10.4.2020, 22:38
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141

Ylen artikkeli kuolemasta.

https://yle.fi/uutiset/3-11300375

2
+1
0
-1
2
0
10.4.2020, 23:07
Liittynyt:
13.2.2020, 08:34
Viestejä:
40

petteri kirjoitti:

Ylen artikkeli kuolemasta.

https://yle.fi/uutiset/3-11300375

Ehkäpä artikkelin luettuaan jokunen kommentoija tajuaa ottaa alapeukun sun aikaisemmista kommenteista pois. (Koskien siis ihmisarvoista elämää ja 100 vuotiaiden tehohoitamista.) 

Itseasiassa kannatan että tuon artikkelin lukeminen tulisi pakolliseksi kaikille ketjuun kommentoiville. Toivottavasti herättää ainakin jotain ajatuksia niissä joiden mielestä ihmisen kuuluu elää 140-vuotiaaksi letkuissa.

2
+1
1
-1
2
1
10.4.2020, 23:17
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
419

Heiska kirjoitti:

 

petteri kirjoitti:

Ylen artikkeli kuolemasta.

https://yle.fi/uutiset/3-11300375

 

Ehkäpä artikkelin luettuaan jokunen kommentoija tajuaa ottaa alapeukun sun aikaisemmista kommenteista pois. (Koskien siis ihmisarvoista elämää ja 100 vuotiaiden tehohoitamista.) 

Itseasiassa kannatan että tuon artikkelin lukeminen tulisi pakolliseksi kaikille ketjuun kommentoiville. Toivottavasti herättää ainakin jotain ajatuksia niissä joiden mielestä ihmisen kuuluu elää 140-vuotiaaksi letkuissa.

Palvelutaloon muuttavalla on keskimäärin 2,5 vuotta elinaikaa jäljellä

1
+1
0
-1
1
0

Sivut