Olet täällä

 stdClass Object
(
  [vid] => 3139
  [uid] => 11552
  [title] => Koronavirus Covid-19
  [log] => 
  [status] => 1
  [comment] => 2
  [promote] => 0
  [sticky] => 0
  [vuuid] => 69e4e893-eabb-4984-87e6-6d168909e436
  [nid] => 3139
  [type] => forum
  [language] => fi
  [created] => 1579638788
  [changed] => 1586600790
  [tnid] => 0
  [translate] => 0
  [uuid] => dc102d33-a9a8-4404-9862-3c69bf58b3cf
  [revision_timestamp] => 1586600790
  [revision_uid] => 21
  [taxonomy_forums] => Array
    (
      [und] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [tid] => 20
              [taxonomy_term] => stdClass Object
                (
                  [tid] => 20
                  [vid] => 2
                  [name] => Osakkeet
                  [description] => Keskustelua Helsingin pörssin OMXH-osakkeista ja myös ulkomaisten pörssien osakkeista.
                  [format] => 
                  [weight] => 5
                  [uuid] => 1383e1a5-e34c-4b9f-9ce1-aba298c2bb17
                  [vocabulary_machine_name] => sijoituskeskustelu
                  [rdf_mapping] => Array
                    (
                      [rdftype] => Array
                        (
                          [0] => skos:Concept
                        )

                      [name] => Array
                        (
                          [predicates] => Array
                            (
                              [0] => rdfs:label
                              [1] => skos:prefLabel
                            )

                        )

                      [description] => Array
                        (
                          [predicates] => Array
                            (
                              [0] => skos:definition
                            )

                        )

                      [vid] => Array
                        (
                          [predicates] => Array
                            (
                              [0] => skos:inScheme
                            )

                          [type] => rel
                        )

                      [parent] => Array
                        (
                          [predicates] => Array
                            (
                              [0] => skos:broader
                            )

                          [type] => rel
                        )

                    )

                  [status] => 1
                )

            )

        )

    )

  [body] => Array
    (
      [und] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [value] => 

Sijoitustiedon koronavirusketjussa voi keskustella viruksen etenemisestä, toimenpiteistä viruksen estämiseksi ja viruksen vaikutuksista markkinoihin. Perustele mielipiteesi. -yp

-

If you panic, panic first!

Mitäs arvon raati tuumaa, tarttuuko yskä pörssiimme?

 

[summary] => [format] => basic_text [safe_value] =>

Sijoitustiedon koronavirusketjussa voi keskustella viruksen etenemisestä, toimenpiteistä viruksen estämiseksi ja viruksen vaikutuksista markkinoihin. Perustele mielipiteesi. -yp

-

If you panic, panic first!

Mitäs arvon raati tuumaa, tarttuuko yskä pörssiimme?

 

[safe_summary] => ) ) ) [field_kiinnit_listan_loppuun] => Array ( ) [field__l_n_yt_etusivulla] => Array ( ) [metatags] => Array ( [fi] => Array ( [title] => Array ( [value] => Koronavirus 2019-nCoV | Millainen uhka uusi virus on? | Keskustelu | Sijoitustieto.fi ) [description] => Array ( [value] => Sijoitustiedon koronavirusketjussa voi keskustella viruksen etenemisestä, toimenpiteistä viruksen estämiseksi ja viruksen vaikutuksista markkinoihin. Perustele mielipiteesi. ) [abstract] => Array ( [value] => Sijoitustiedon koronavirusketjussa voi keskustella viruksen etenemisestä, toimenpiteistä viruksen estämiseksi ja viruksen vaikutuksista markkinoihin. Perustele mielipiteesi. ) ) ) [rdf_mapping] => Array ( [rdftype] => Array ( [0] => sioc:Post [1] => sioct:BoardPost ) [taxonomy_forums] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => sioc:has_container ) [type] => rel ) [title] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => dc:title ) ) [created] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => dc:date [1] => dc:created ) [datatype] => xsd:dateTime [callback] => date_iso8601 ) [changed] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => dc:modified ) [datatype] => xsd:dateTime [callback] => date_iso8601 ) [body] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => content:encoded ) ) [uid] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => sioc:has_creator ) [type] => rel ) [name] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => foaf:name ) ) [comment_count] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => sioc:num_replies ) [datatype] => xsd:integer ) [last_activity] => Array ( [predicates] => Array ( [0] => sioc:last_activity_date ) [datatype] => xsd:dateTime [callback] => date_iso8601 ) ) [path] => Array ( [pathauto] => 1 ) [cid] => 46157 [last_comment_timestamp] => 1597476038 [last_comment_name] => [last_comment_uid] => 19104 [comment_count] => 4212 [name] => kahvi [picture] => 0 [data] => a:1:{s:7:"contact";i:1;} [forum_tid] => 20 [entity_view_prepared] => 1 [rate_thumbsup] => Array ( [#weight] => 50 [#markup] =>
Thumbsup
[#title] => Thumbsup [#type] => item ) [rate_numbersup] => Array ( [#weight] => 50 [#markup] =>
4
+1
0
-1
4
0
[#title] => numbersup [#type] => item ) [rate_bothnumbers] => Array ( [#weight] => 50 [#markup] =>
bothnumbers
 • ylös
  100%
 • down
  0%
[#title] => bothnumbers [#type] => item ) )

Koronavirus Covid-19

Sivu:

Sivut

6.4.2020, 03:21
Liittynyt:
10.3.2020, 19:38
Viestejä:
93

Onko sijoitustiedon veijareilla mitään haisua siitä, millä aikavälillä suojavälinepulan voisi saada ratkaistua? Mielestäni meillä on oikeastaan kaksi eri sotaa:

1. Koronaviruksen leviämisen estäminen
2. Koronavirustartuntojen aiheuttamaan kuolleisuuden minimoiminen (korreloi kohdan 1 kanssa).

Kakkoskohdan pääpointti luonnollisesti riskiryhmien suojeleminen - jos nyt leikitään, että testattaisiin koko Suomi ja meiltä sairastuisi koronaepidemian aikana yhteensä vaikka 100 000 ihmistä, niin olisi aika iso ero kuolleisuudessa ja sairaala/tehohoidon kuormittumisessa olisiko tämän ryhmän keski-ikä 40 vai 60.

Kohta 1 on ilmeisesti ainakin vielä suht hyvin hallussa. Kaikki mediahuomio tuntuu keskittyvän lähinnä tähän, mutta samalla kohta 2 prakaa todella pahasti ja pelkään pahoin, että tämä näkyy lukemissa tulevaisuudessa vielä rumasti ja kaataa lopulta jo hieman lupaavalta näyttäneen nousumme korona-ahdingosta.

Tällaisia uutisia tupsahtelee nyt vähän väliä:

https://yle.fi/uutiset/3-11293440
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hs-helsingissa-useita-koronatartunto...
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lasselehtonen/ei-suojavarusteita-ei-toi...

Itä-Suomessa oli jossain vanhain- tai hoivakodissa käsittääkseni iso rypäs myös, en löytänyt pikagooglella enää uutista kun unohdin kaupungin nimen. Näitä tulee aivan takuuvarmasti tulemaan lähipäivinä lisää.

Joka tapauksessa meillähän on Suomessa edelleen todella surkea tilanne ihan perustason suojamaskeissa. Tehohoitoon ilmeisesti jotenkuten riittää, mutta vanhustenhoito, terveyskeskukset jne ovat täysin vailla maskeja. En tiedä vanhustenhoidosta mitään, mutta olettaisin että nuo hoitsut tuskin ovat eristäneet itseään ulkomaailmasta vanhainkotien sisään, joten on kai aika väistämätöntä että vanhainkoteihin tautia leviää todella pahasti niin kauan kun hoitajat eivät saa suojamaskeja käyttää. Ja terveysministeriöhän on linjannut että hoitajat eivät saa käyttää yhtään mitään suojausta, koska maskeja ei riitä.

Ihmeen vähän näkee tästä mediassa keskustelua. Onko maskeja tilattu jostain lisää? Tekeekö niitä joku jossain? Ainoa kuulemani uutinen, jonka mukaan yhtään suomalaisyritystä olisi edes pyydetty tekemään hengityssuojaimia on tämä: https://yle.fi/uutiset/3-11290751 nuo tekevät 1000 maskia päivässä, kun tarve seuraavien 4-6 kuukauden ajaksi on HUS:n hallintoylilääkärin mukaan 120-180 miljoonaa maskia. Jos kerran joku paja Ylivieskassa saa noita valmistettua, miksei mistään löydy yhtään uutista, että jotain isoa valmistajaa olisi pyydetty tekemään? Ainoa valtion tilaus mistä ainakaan minä olen lukenut on se 10x hintaan maksettu setti Kiinasta, jotka ovat kaiketi kaikki noita erikoissairaanhoidolle meneviä hc-tason maskeja.

Sanokaa pessimistiksi, mutta en minä ainakaan näe miten rajoitukset voisivat olla menemättä edelleen tiukempaan eikä löysempään suuntaan niin kauan kun joka päivä käytännön 100% vanhustenhoidosta, kotihoidosta, terveyskeskuspalveluista, sairaaloista (pl. koronaosaasto) jne joutuu olemaan ilman minkäänlaisia hengityssuojaimia. Riskiryhmiä ei siten suojata käytännössä ollenkaan niiden kaikkein hauraimpien osalta, ja kun tehohoitopaikkojen määrä on mitä on, eivät ne voi minun matikallani olla mitenkään menemättä tukkoon todella nopeasti. Ja toki syö terveydenhuoltoakin kun henkilökuntaa lakoaa virukseen.

Täällä fiksut vaikuttavat lähinnä liputtavan kieltojen purkua, minä teen nyt oman maailmanlopun ennustukseni naurunalaiseksi joutumisen uhallakin ja veikkaan että meillä on 2 viikon päästä tehohoidossa enemmän ihmisiä kuin virallisen tiedon mukaan olisi edes paikkoja, ja se johtuu aivan täysin tästä maskittomuudesta. Ja kun tehohoito kuormittuu, rajoituksia ei voida avata vaan todennäköisemmin tänne puskee vielä tiukempaa kokoontumisrajoitusta sun muuta ennen kuin maskiongelma on saatu ratkaistua. Vuonna 2017 meillä oli 500 000 yli 74-vuotiasta. Ei hajuakaan, mikä osa näistä elää vanhainkodeissa, kotihoidon varassa, jne (kohtaa useamman kerran viikossa hoitajan). Leikitään, että lukema on vaikka 10%. Siinä on meillä 50 000 erittäin korkean riskin tapausta, jotka altistetaan koronalle joka päivä hoitajien toimesta, jotka tulevat ulkomaailmasta ja joutuvat työskentelemään ilman suojavarusteita. Samat hoitajat tapaavat useita potilaita ja saattavat tehdä vuoroa useammassa paikassa. Hoitajan syytä tämä ei tietenkään ole, mutta korona leviää tuolla metodilla kyllä kukasta kukkaan kuin siitepöly. Jos tehohoitopaikkoja on taikurinhatusta taiotun 100 prosentin lisäyksen jälkeenkin Suomessa vain 1000 ja noista vanhuksista sairastuu edes pieni prosentti, miten voisimme olla olematta täysin kusessa? Missä kohtaa oletukseni menevät pieleen?

Nähdäkseni jos terveydenhuollolle saataisiin maskit ja vanhukset ihan oikeasti suojattua niin, että heitä kohtaavat käyttäisivät edes jotain perustason suojatamineita ja samalla terveyskeskuksien ja sairaaloiden hoitajat ja lääkärit eivät tulisi koronan kaatamaksi koska ilman suojavarusteita joutuvat potilaita kohtaamaan, meillä olisi aika hyvin pullat uunissa. Nyt meillä on ihan hyvän oloinen vene, mutta pohjassa on helvetin iso reikä.
 

2
+1
1
-1
2
1
6.4.2020, 07:26
Liittynyt:
9.3.2020, 19:47
Viestejä:
129

puhut asiaa. hoivakoteihin ja vanhustenpalvelutaloihin sekä kotihoitoa on ohjeistettu pitämään aina maskia. kehitysvammaisten ryhmäkodit on jäänyt pimentoon tässä kohtaa käytännössä kokonaan, jossa asustaa yhtä herkkiä ja riskialttiita asiakaita kuin vanhukset, on myös kehitysvammaisia eläkeläisiäkin  ja seniorikoteja kehitysvammaisille. No, käytännössä maskeja ei ole, joten niitä ei voi pitääkään. kotihoidossa on neuvottu pitämään itse hankkimaasi huivia kasvojen edessä, joka nyt on ihan naurettavaa koska eihä se suojaa, päinvastoin samassa huivissa mitkä lie pöpöt tarttunu matkan varrella.

tässä näkee myös tämän karun maailman kun suojavarusteita ryöstetään välilaskun aikana. mikäs maa se lentokoneellisen suojia juuri varasti itselleen.

tästä ei vaan ole helppoa tapaa päästä pois. nyt puhutaan kännykkäseurannasta yms..miksi tätä pohditaan ja mietitään lainsäädäntöä. kaikki keinot vain käyttöön ihan sama mikä tietosuoja on, eiköhä poikkeustila ohi kaikki tämmöiset. Pääasia on se että tilanne saadaan nopeasti hallintaan ja sitä kautta pidettyä suomi jotenkin taloudellisesti pinnalla. 

ylä-savossa oli jossakin vanhustenkodissa korona epidemia tai useampia sairastuneita.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 07:47
Liittynyt:
26.11.2018, 18:55
Viestejä:
419

Italian eilisessä raportissa kuolleita enää 525. Edellinen kerran alle 600 kuolleen päivä on ollut 19.3.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 08:24
Liittynyt:
9.3.2020, 19:47
Viestejä:
129

https://www.maskssavelives.org/?fbclid=IwAR2D3O8KDGBRW0YZhzV8OPl_KUC1S0fFKAltOoLYYilkhcc8SPnuTC3W9EM

 

pitääkö tämä tilastointi paikkansa?maskilla on aika kova vaikutus jos pitää paikkansa ja meillä puhutaan vain käsienpesusta..

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 08:27
Käyttäjän ttr kuva
Liittynyt:
7.3.2019, 13:35
Viestejä:
22

alosuutos kirjoitti:

Erikoista miten ruotsin systeemiä puolustetaan. Tuossahan ajetaan täysiä päin seinään ja rajoitteet tulevat lultavasti olemaan jossain vaiheessa kovempia kuin suomessa nyt. Sairastuneita tulee niin paljon ja  nopeasti ettei terveydenhuolto kestä mitenkään ja talous sakkaa siinä sivussa itsekseen vaikka ei rajoitettaisi valtion toimesta . Eurooppa on täynnä esimerkkejä  mitä tapahtuu kun annetaan taudin levitä.

ei kai ruotsissa taudin anneta levitä aivan holtittomasti. ilta-sanomissa ihan hyvä juttu ruotsin valitusta suunnasta.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006465369.html

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 08:32
Käyttäjän ttr kuva
Liittynyt:
7.3.2019, 13:35
Viestejä:
22

joni_k kirjoitti:

jos tämä 8- vuotta vaatii niin sitten se vaatii sen. Siinä kohtaa lääketiede ei ole lääkettä/rokotetta tähän keksinyt joka on aika huolestuttavaa. Jos löytäisivät sopivan lääkkeen että kuolemia ei tulisi niin paljoa tai että sairaalahoitoon ei ylipäätänsä joutuisi, se olisi jo paljon ja rajoituksia voisi purkaa.

mielestäni toi on liioittelua. ei mikään demokraattinen maa kestä olla tässä tilassa kahdeksaa vuotta. kesään mennessä pitää jo ruveta avaamaan tilannetta, muuten ihmisillä hajoa pää ja sitä myöten alkaa tulemaan suurempia ongelmia yhteiskunnassa kuin koronavirus.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 08:41
Liittynyt:
9.3.2020, 19:47
Viestejä:
129

ttr kirjoitti:

 

joni_k kirjoitti:

jos tämä 8- vuotta vaatii niin sitten se vaatii sen. Siinä kohtaa lääketiede ei ole lääkettä/rokotetta tähän keksinyt joka on aika huolestuttavaa. Jos löytäisivät sopivan lääkkeen että kuolemia ei tulisi niin paljoa tai että sairaalahoitoon ei ylipäätänsä joutuisi, se olisi jo paljon ja rajoituksia voisi purkaa.

 

mielestäni toi on liioittelua. ei mikään demokraattinen maa kestä olla tässä tilassa kahdeksaa vuotta. kesään mennessä pitää jo ruveta avaamaan tilannetta, muuten ihmisillä hajoa pää ja sitä myöten alkaa tulemaan suurempia ongelmia yhteiskunnassa kuin koronavirus.

korona ei kysy onko mikä demokratia. oikeesti tän viruksen kanssa ei voi käydä keskustelua.  jos tilanne ei muutu tästä mihinkään ja virus jää näin jyllääväksi vaikka loppuiäksi ei maailma ennalleen tule palautumaan. kuten sanoin niin jos 8 vuoden sisällä ei lääketieteellistä parannusta ole keksitty niin heikoilla vesillä ollaan. Sanotaan että lääke pitäisi saada keksittyä mahdollisimman pian. 

0
+1
1
-1
0
1
6.4.2020, 08:55
Liittynyt:
25.6.2014, 10:25
Viestejä:
937

Ainahan voi valita Bolsonaro-strategian: jos virus tulee, kestä se kuin mies.

Ei kestä kahdeksaa vuotta.

Ääripäässähän on vaihtoehdot:

1. ei tehdä mitään, kuolee se määrä mikä kuolee.

2. tehdään kaikki voitava, maksoi mitä maksoi ja kesti miten kauan kesti.

Järkevin strategia on jossain tässä välissä ja siitähän tässä keskustellaan, että missä se on.

 

7
+1
0
-1
7
0
6.4.2020, 09:00
Käyttäjän ttr kuva
Liittynyt:
7.3.2019, 13:35
Viestejä:
22

joni_k kirjoitti:

 

ttr kirjoitti:

 

joni_k kirjoitti:

jos tämä 8- vuotta vaatii niin sitten se vaatii sen. Siinä kohtaa lääketiede ei ole lääkettä/rokotetta tähän keksinyt joka on aika huolestuttavaa. Jos löytäisivät sopivan lääkkeen että kuolemia ei tulisi niin paljoa tai että sairaalahoitoon ei ylipäätänsä joutuisi, se olisi jo paljon ja rajoituksia voisi purkaa.

 

mielestäni toi on liioittelua. ei mikään demokraattinen maa kestä olla tässä tilassa kahdeksaa vuotta. kesään mennessä pitää jo ruveta avaamaan tilannetta, muuten ihmisillä hajoa pää ja sitä myöten alkaa tulemaan suurempia ongelmia yhteiskunnassa kuin koronavirus.

 

korona ei kysy onko mikä demokratia. oikeesti tän viruksen kanssa ei voi käydä keskustelua.  jos tilanne ei muutu tästä mihinkään ja virus jää näin jyllääväksi vaikka loppuiäksi ei maailma ennalleen tule palautumaan. kuten sanoin niin jos 8 vuoden sisällä ei lääketieteellistä parannusta ole keksitty niin heikoilla vesillä ollaan. Sanotaan että lääke pitäisi saada keksittyä mahdollisimman pian. 

ei kai mikään virus ole jäänyt loppuiäksi (mitä se sitten tarkoittaakaan) jylläämään. joko lääke keksitään, tai sitten osa kuolee ja vastutskykyisimmät jää henkiin. 

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 09:11
Liittynyt:
31.3.2019, 16:16
Viestejä:
131

ttr kirjoitti:

ei kai mikään virus ole jäänyt loppuiäksi (mitä se sitten tarkoittaakaan) jylläämään. joko lääke keksitään, tai sitten osa kuolee ja vastutskykyisimmät jää henkiin. 

Eikös Espanjantautikin kierrä edelleen. Vai oliko niin, että sikainfluenssa oli Espanjantaudin mutaatio? Ts. olen ymmärtänyt, että käytännössä virukset mutatoituvat harmittomammiksi ja jäävät kiertämään. Johtuu siitä, että mitä pahempia oireita virus aiheuttaa, niin sen vähemmän se leviää. Jatkuvasti mutatoituvalla viruksella harmittomimmat leviävät tehokkaimmin.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 09:14
Käyttäjän ttr kuva
Liittynyt:
7.3.2019, 13:35
Viestejä:
22

mskomu kirjoitti:

 

ttr kirjoitti:

ei kai mikään virus ole jäänyt loppuiäksi (mitä se sitten tarkoittaakaan) jylläämään. joko lääke keksitään, tai sitten osa kuolee ja vastutskykyisimmät jää henkiin. 

 

Eikös Espanjantautikin kierrä edelleen. Vai oliko niin, että sikainfluenssa oli Espanjantaudin mutaatio? Ts. olen ymmärtänyt, että käytännössä virukset mutatoituvat harmittomammiksi ja jäävät kiertämään. Johtuu siitä, että mitä pahempia oireita virus aiheuttaa, niin sen vähemmän se leviää. Jatkuvasti mutatoituvalla viruksella harmittomimmat leviävät tehokkaimmin.

joku viisaampi osannee tähän vastata, mutta ymmärsin "jylläämisellä" tarkoitettavan jotain muuta kuin suhteellisen harmitonta kiertämistä.

1
+1
0
-1
1
0
6.4.2020, 09:19
Liittynyt:
30.1.2020, 19:23
Viestejä:
534

joni_k kirjoitti:

Kuten mainitsin niin tuntuu että tämä suomen byrokratia on tehty niin hitaaksi että pienikin asia pitää viedä monen eri kokouksen ja päätöksen läpi. Tuollainen hybridimalli vaatisi niin nopeita reaktioita että esim 24h sisällä pitäisi saada rajat kiinni tai joku muu rajoite käyttöön uudelleen, käytännössä mahdotonta jos ei tuota prosessia saada nopeutettua. kuten esim ravintoloiden ja baarien kiinni laitossa meni viikko! kun sitä vatvottiin ties missä kokouksessa ja hyväksyntää odoteltiin.

Tähän auttaisi malli, jossa hallitus hakee mandaatin rajuille toimille jo etukäteen. Kun mandaatti on eduskunnalta saatu, niin hallitus voi ottaa näitä toimia työkalupakista tarpeen mukaan. Ei niitä kaikkia tarvitse käyttää, vaan tilanteen mukaan. Nythän työkaluja rakennetaan tilanteen mukaan ja prosessi on vähän hidas.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 09:23
Liittynyt:
9.3.2020, 19:47
Viestejä:
129

ttr kirjoitti:

 

mskomu kirjoitti:

 

ttr kirjoitti:

ei kai mikään virus ole jäänyt loppuiäksi (mitä se sitten tarkoittaakaan) jylläämään. joko lääke keksitään, tai sitten osa kuolee ja vastutskykyisimmät jää henkiin. 

 

Eikös Espanjantautikin kierrä edelleen. Vai oliko niin, että sikainfluenssa oli Espanjantaudin mutaatio? Ts. olen ymmärtänyt, että käytännössä virukset mutatoituvat harmittomammiksi ja jäävät kiertämään. Johtuu siitä, että mitä pahempia oireita virus aiheuttaa, niin sen vähemmän se leviää. Jatkuvasti mutatoituvalla viruksella harmittomimmat leviävät tehokkaimmin.

 

joku viisaampi osannee tähän vastata, mutta ymmärsin "jylläämisellä" tarkoitettavan jotain muuta kuin suhteellisen harmitonta kiertämistä.

tätä tarkotin. puhutaan vähän eri taudista kuin influenssasta. kellään ei kristallipalloa ole, joten kukaan ei varmaksi voi sanoa miten tämä jää tänne jylläämään. Useimmiten virukset on laantuneet, joten jos tässäkin kohtaa kävisi niin. ainoa ero on se että espanjantaudin aikaan ei ihmiset matkustellu tällä tahdilla mitä nykyään harrastetaan.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 09:21
Käyttäjän ttr kuva
Liittynyt:
7.3.2019, 13:35
Viestejä:
22

Tinggeli kirjoitti:

 

joni_k kirjoitti:

Kuten mainitsin niin tuntuu että tämä suomen byrokratia on tehty niin hitaaksi että pienikin asia pitää viedä monen eri kokouksen ja päätöksen läpi. Tuollainen hybridimalli vaatisi niin nopeita reaktioita että esim 24h sisällä pitäisi saada rajat kiinni tai joku muu rajoite käyttöön uudelleen, käytännössä mahdotonta jos ei tuota prosessia saada nopeutettua. kuten esim ravintoloiden ja baarien kiinni laitossa meni viikko! kun sitä vatvottiin ties missä kokouksessa ja hyväksyntää odoteltiin.

 

Tähän auttaisi malli, jossa hallitus hakee mandaatin rajuille toimille jo etukäteen. Kun mandaatti on eduskunnalta saatu, niin hallitus voi ottaa näitä toimia työkalupakista tarpeen mukaan. Ei niitä kaikkia tarvitse käyttää, vaan tilanteen mukaan. Nythän työkaluja rakennetaan tilanteen mukaan ja prosessi on vähän hidas.

Käsittääkseni Ruotsissa tehtiin juurikin näin viime viikolla. Ja tavallaan myös Unkarissa :)

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 10:08
Liittynyt:
30.1.2020, 19:23
Viestejä:
534

joni_k kirjoitti:

uskoisin että uudellamaalla lisää rajoituksia vielä nähdään. veikkaan että tuo kaupassa käynnin rajoittaminen on se seuraava askelma. ulkonakäyminen on mielenterveydelle tärkeää ja kerrostalokopissa 24/7 voi pikku hiljaa tuntua jos ei rivarissa tai omakotitalossa asu jossa on tonttia.

Joltain TV kanavalta tuli viiko sitten dokkari koronan alkuvaiheilta Wuhanissa. Taisi päätttyä helmikuun alun tilanteeseen. Siinä dokkarissa näki, että valtaapitävien partiot kävivät hitsaamassa kerrostalokompleksien ulko-ovia kiinni, etteivät ihmiset pääse ulos talosta. Ja dokkarista selvisi, etteivät ihmiset tosiaankaan päässeet kodeistaan ulos kun ovet eivät auenneet. Kun vielä tietää millaisissa kani-kopeissa perus-Kiinalainen asuu, niin kyllä tuolla toimella on ollut melkoiset psygologiset vaikutukset. Negatiiviset sellaiset.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 09:38
Liittynyt:
13.2.2020, 08:34
Viestejä:
40

HHH 

Hitsataan Hesalaiset himaan

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 09:40
Liittynyt:
30.1.2020, 19:23
Viestejä:
534

shaksuka kirjoitti:

Vuonna 2017 meillä oli 500 000 yli 74-vuotiasta. Ei hajuakaan, mikä osa näistä elää vanhainkodeissa, kotihoidon varassa, jne (kohtaa useamman kerran viikossa hoitajan). Leikitään, että lukema on vaikka 10%. Siinä on meillä 50 000 erittäin korkean riskin tapausta, jotka altistetaan koronalle joka päivä hoitajien toimesta, jotka tulevat ulkomaailmasta ja joutuvat työskentelemään ilman suojavarusteita. Samat hoitajat tapaavat useita potilaita ja saattavat tehdä vuoroa useammassa paikassa.

Vaimon veljen vaimon isä kävi sairaalassa normaalissa leikkauksessa. Toipui hyvin ja kotiutettiin nopeasti kotiin, jossa tarvitsee kotihoidon tukea. Tätä ei kuitenkaan otettu vastaan, vaan tytär (siis vaimon veljen vaimo) käy viemässä ruuan yms. tekee tarvittavat hoidot jos on tarpeen. Osa ruokatoimituksista tehdään niin, että kassi laitetaan oven eteen. Perusteena oli juuri tämä, että kotihoidon väki mahdollisesti levittää koronaa tehokkaasti kun ne käy päivän aikana niin monen vanhuksen luona ja suojaustaso on huono. Riskin minimointia.

shaksuka kirjoitti:

Nähdäkseni jos terveydenhuollolle saataisiin maskit ja vanhukset ihan oikeasti suojattua niin, että heitä kohtaavat käyttäisivät edes jotain perustason suojatamineita ja samalla terveyskeskuksien ja sairaaloiden hoitajat ja lääkärit eivät tulisi koronan kaatamaksi koska ilman suojavarusteita joutuvat potilaita kohtaamaan, meillä olisi aika hyvin pullat uunissa. Nyt meillä on ihan hyvän oloinen vene, mutta pohjassa on helvetin iso reikä.

 

Näinpä. Tullut täällä ennenkin esiin, että Sairaanhoitopiirit ovat varauteneet etukäteen todella huonosti. Monet muut organisaatiot ovat varautuneet paremmin, esim. ensihoito (ambulanssit). Varmuusvarastoissa on toki suojaimia vielä paljon, mutta kun tämä on maratooni, niin ei niitä heti kaikkia jaeta. Pikkuhiljaa.

Kiinasta FFP2/3 hengityssuojaimia saa nyt jo tosi hyvin. Myös kertakäyttöhanskoja. Myös silmäsuojia.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 09:45
Liittynyt:
5.2.2020, 17:40
Viestejä:
55

joni_k kirjoitti:

korona ei kysy onko mikä demokratia. oikeesti tän viruksen kanssa ei voi käydä keskustelua.  jos tilanne ei muutu tästä mihinkään ja virus jää näin jyllääväksi vaikka loppuiäksi ei maailma ennalleen tule palautumaan. kuten sanoin niin jos 8 vuoden sisällä ei lääketieteellistä parannusta ole keksitty niin heikoilla vesillä ollaan. Sanotaan että lääke pitäisi saada keksittyä mahdollisimman pian. 

Ei, mutta ihmiset voivat päättä aikovatko elää eristyksissä edes vuotta saatika kahta. Väitän että sellaista länsimaata ei löydy missä ihmiset tähän ovat valmiita, vaan mielummin toteavat että tulkoot korona ja kuolema jos on tullakseen. Samaisissa maissa on onneksi se hyvä puoli, että jos haluaa mennä asumaan erämaahan tai metsään voi sen tehdä ja odottaa kunnes kaikki muut ovat joko kuolleet, saaneet vastustuskyvyn tai rokote on keksitty. Läheiset voi myös ottaa mukaan jos he ovat valmiita lähtemään. 

Tämä keskustelu nimenomaan pitää kohtuu piankin varmasti käydä miltei kaikissa länsimaissa. Aiotaanko elää vapaassa yhteiskunnassa vaiko Kiinan kaltaisessa. 

3
+1
0
-1
3
0
6.4.2020, 09:59
Liittynyt:
26.3.2020, 09:03
Viestejä:
29

Jotenkin ei kuulosta kovin herkulliselta tavalta talouden avaamiseen ja ihmisten luottamuksen lisäämiseen sekään, että hankittaisiin jotkin valtuudet mielivaltaisesti koska tahansa lyödä 24h sisällä ravintolat kiinni tms. Kyllä se tarvisi jotenkin saada selkeästi eroteltua ne toimet, joita saatetaan tehdä, ja ne toimet, joita ainakaan tehdä, ja sitten lyödä se lukkoon riittävän pitkäksi aikaa että ihmiset saavat vähän tulevaisuutta suunniteltua (nopeimmathan ovat jo aloittaneet kaikenlaisten uusien toimituspalveluiden yms kehittelyn ja markkinoinnin. Sellainen limbomalli olisi yhtä huono sekä niille perinteisille yrityksille että näille mahdollisille koronan mukanaan tuomille uusille innovaatioille kun kukaan tiedä enää mistään mitään). Mutta mitenkä senkin sitten päätät. Mitkä ihan konkreettiset toimet olisivat tätä yhteiskunnan "varovaista" avaamista, joka sinänsä jo sanana ihan hyvältä omaankin korvaan kuulostaa?

 

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 10:01
Liittynyt:
10.1.2015, 21:15
Viestejä:
268

wickerman kirjoitti:

Ei, mutta ihmiset voivat päättä aikovatko elää eristyksissä edes vuotta saatika kahta. Väitän että sellaista länsimaata ei löydy missä ihmiset tähän ovat valmiita, vaan mielummin toteavat että tulkoot korona ja kuolema jos on tullakseen. Samaisissa maissa on onneksi se hyvä puoli, että jos haluaa mennä asumaan erämaahan tai metsään voi sen tehdä ja odottaa kunnes kaikki muut ovat joko kuolleet, saaneet vastustuskyvyn tai rokote on keksitty. Läheiset voi myös ottaa mukaan jos he ovat valmiita lähtemään. 

Tämä keskustelu nimenomaan pitää kohtuu piankin varmasti käydä miltei kaikissa länsimaissa. Aiotaanko elää vapaassa yhteiskunnassa vaiko Kiinan kaltaisessa. 

Minä uskon, että puhutaan viikoista. Parin kuukauden eristäytymisen jälkeen suurin osa ihmisistä on enemmän kuin valmis ottamaan vastaan sen prosentuaalisesti mitättömän riskin, joka koronasta erityisryhmiin kuulumattomille on. Toukokuussa elämä jo normalisoituu.

2
+1
0
-1
2
0
6.4.2020, 10:01
Liittynyt:
30.1.2020, 19:23
Viestejä:
534

mskomu kirjoitti:

Eikös Espanjantautikin kierrä edelleen. Vai oliko niin, että sikainfluenssa oli Espanjantaudin mutaatio? Ts. olen ymmärtänyt, että käytännössä virukset mutatoituvat harmittomammiksi ja jäävät kiertämään. Johtuu siitä, että mitä pahempia oireita virus aiheuttaa, niin sen vähemmän se leviää. Jatkuvasti mutatoituvalla viruksella harmittomimmat leviävät tehokkaimmin.

Espanjantauti ehkä kiertää vieläkin (ehkä mutatoituna), mutta ei sitä ole länsimaissa näkynyt sataan vuoteen. Eli jos kiertää, niin heikkona. Eikä siihenkän ole rokotetta. Pari vuotta se kiersi mukaanlukien toisen aallon, kun sen aikaiset lockdownit poistettiin.

Wikipedia:
Vuonna 1918 otetusta ja jäädytetystä keuhkokudoksesta on tehty espanjantaudin analyysi.[9] Tutkimusten mukaan espanjantaudin aiheutti virus, joka muistutti perusrakenteeltaan lintuinfluenssavirusta. Lintuinfluenssa tarttuu harvoin ihmiseen, mutta tarttuessaan se voi olla hengenvaarallinen. Huhtikuussa 2009 Meksikosta maailmalle levinneen sikainfluenssan H1N1-virusrakenne on puolestaan sama kuin espanjantaudin aiheuttajaviruksella.

 

1
+1
0
-1
1
0
6.4.2020, 10:06
Liittynyt:
30.1.2020, 19:23
Viestejä:
534

joni_k kirjoitti:

Useimmiten virukset on laantuneet, joten jos tässäkin kohtaa kävisi niin. ainoa ero on se että espanjantaudin aikaan ei ihmiset matkustellu tällä tahdilla mitä nykyään harrastetaan.

Ei vaan matkustivat enemmän. Espanjantauti alkoi jylläämään WW1:n taisteluhaudoissa ja se levisi sotatilanteen muuttuessa kun sotilaita siirretiin eri taistelurintamille. Ja kun sota päättyi, miljoonat sotilaat palasivat kotiin levittäen tautia. Näinhän se tuli SUomeenkin Saksalaisten mukana.

 

Wikipedia:

Ensimmäiset espanjantautitapaukset havaittiin yhdysvaltalaisella sotilasleirillä 11. maaliskuuta 1918. Pandemian, maailmanlaajuisen epidemian, alkuperämaasta ei ole varmuutta. Koska sotivissa maissa sotasensuuri salasi tautiuutiset, pandemia tuli julkisuuteen vasta, kun tauti levisi sodan ulkopuolella olleeseen Espanjaan. Näin sen nimeksi vakiintui espanjantauti.

Heinäkuussa 1918 tauti oli levinnyt jo eri puolille maailmaa

Lisää tietoa:
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/espanjantauti-kylvi-kauhua-ja...

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 10:11
Liittynyt:
5.2.2020, 17:40
Viestejä:
55

Turms kirjoitti:

Minä uskon, että puhutaan viikoista. Parin kuukauden eristäytymisen jälkeen suurin osa ihmisistä on enemmän kuin valmis ottamaan vastaan sen prosentuaalisesti mitättömän riskin, joka koronasta erityisryhmiin kuulumattomille on. Toukokuussa elämä jo normalisoituu.

Samaa mieltä, muutamasta kuukaudesta maksimissaan. Tuskin isoja tapahtumia sallitaan euroopassa vielä pidempään aikaan, mutta kotilinnoittautuminen loppuu kyllä hyvinkin pian.

1
+1
0
-1
1
0
6.4.2020, 10:38
Liittynyt:
31.3.2020, 14:18
Viestejä:
288

Turms kirjoitti:

 

wickerman kirjoitti:

Ei, mutta ihmiset voivat päättä aikovatko elää eristyksissä edes vuotta saatika kahta. Väitän että sellaista länsimaata ei löydy missä ihmiset tähän ovat valmiita, vaan mielummin toteavat että tulkoot korona ja kuolema jos on tullakseen. Samaisissa maissa on onneksi se hyvä puoli, että jos haluaa mennä asumaan erämaahan tai metsään voi sen tehdä ja odottaa kunnes kaikki muut ovat joko kuolleet, saaneet vastustuskyvyn tai rokote on keksitty. Läheiset voi myös ottaa mukaan jos he ovat valmiita lähtemään. 

Tämä keskustelu nimenomaan pitää kohtuu piankin varmasti käydä miltei kaikissa länsimaissa. Aiotaanko elää vapaassa yhteiskunnassa vaiko Kiinan kaltaisessa. 

 

Minä uskon, että puhutaan viikoista. Parin kuukauden eristäytymisen jälkeen suurin osa ihmisistä on enemmän kuin valmis ottamaan vastaan sen prosentuaalisesti mitättömän riskin, joka koronasta erityisryhmiin kuulumattomille on. Toukokuussa elämä jo normalisoituu.

Oma arvaukseni on, että viralliset eristämistoimet tulevat jatkumaan 2-3 vuotta Suomessa. Niin kauan kestää laumaimmuniteetin tai rokotteen saaminen. Jos eristystoimia puretaan, niin 864 000 eläkeläistä on heti tulilinjalla.

Se on sitten aivan eri juttu, miten paljon virallisia rajoituksia tullaa noudattamaan. Ylipäätään suhtaudun suurella epäilyllä koronan jälkeiseen Suomeen. Kuka aikoo maksan laskun, kun vastineena ei paljoa saa? Viitteitä tähän näkyy jo liikenteessä pk-seudulla, jossa autoletkat ajavat iloisesti 10-20 km/h ylinopeutta nyt, kun tiedetään, ettei poliisi kuitenkaan pysäytä.

0
+1
6
-1
0
6
6.4.2020, 10:42
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141

Arto kirjoitti:

Oma arvaukseni on, että viralliset eristämistoimet tulevat jatkumaan 2-3 vuotta Suomessa. Niin kauan kestää laumaimmuniteetin tai rokotteen saaminen. Jos eristystoimia puretaan, niin 864 000 eläkeläistä on heti tulilinjalla.ä.

Minusta tuntuu, että monet eläkeläisetkään eivät halua elää loppuelämäänsä tai ainakin isoa osaa siitä sosiaalisessa eristyksessä yksin tai kaksin tapaamatta paljon ketään. Ei vaikka uhkana olisi korona.

5
+1
0
-1
5
0
6.4.2020, 10:56
Liittynyt:
18.11.2014, 22:39
Viestejä:
27

Arto kirjoitti:

Oma arvaukseni on, että viralliset eristämistoimet tulevat jatkumaan 2-3 vuotta Suomessa. Niin kauan kestää laumaimmuniteetin tai rokotteen saaminen. Jos eristystoimia puretaan, niin 864 000 eläkeläistä on heti tulilinjalla.

Se on sitten aivan eri juttu, miten paljon virallisia rajoituksia tullaa noudattamaan. Ylipäätään suhtaudun suurella epäilyllä koronan jälkeiseen Suomeen. Kuka aikoo maksan laskun, kun vastineena ei paljoa saa? Viitteitä tähän näkyy jo liikenteessä pk-seudulla, jossa autoletkat ajavat iloisesti 10-20 km/h ylinopeutta nyt, kun tiedetään, ettei poliisi kuitenkaan pysäytä.

Toisaalta innokkaita veronmaksajia ei välttämättä löydy myöskään yhteiskuntaan jossa olisi hylätty ja annettu kuolla omien vanhempien ja isovanhempien. 

Ihminen sopeutuu muutamassa viikossa vallitsevaan tilanteeseen. Päivä kerralla mennään eteenpäin. Riittävän isojen sakkojen uhalla kyllä suurinosa pysyy sielä missä pitääkin. Hyvin vankiloissakin ihmiset jatkavat elämää ilman mitään isompia sekoamisia ja sielä kuitenkin ollaan hivenen eri oloissa. Mielenterveysongelmat ja turhautuminen tietysti nousee, mutta mitään isompia levottomuuksia Suomessa tuskin nähdään. Rajoituksissakin mennään ihmisten mielenterveyden kannalta järkevästi aina kuukausi eteenpäin (eikä tietysti kukaan tulevaisuudesta kukaan osaa vielä sanoakaan) kuin että ilmotettaisiin että marraskuulle asti ainakin on tilanne tämä. 

2
+1
0
-1
2
0
6.4.2020, 11:20
Liittynyt:
14.7.2016, 14:27
Viestejä:
504

Tinggeli kirjoitti:

 

joni_k kirjoitti:

Useimmiten virukset on laantuneet, joten jos tässäkin kohtaa kävisi niin. ainoa ero on se että espanjantaudin aikaan ei ihmiset matkustellu tällä tahdilla mitä nykyään harrastetaan.

 

Ei vaan matkustivat enemmän. Espanjantauti alkoi jylläämään WW1:n taisteluhaudoissa ja se levisi sotatilanteen muuttuessa kun sotilaita siirretiin eri taistelurintamille. Ja kun sota päättyi, miljoonat sotilaat palasivat kotiin levittäen tautia. Näinhän se tuli SUomeenkin Saksalaisten mukana.

Siis väitätkö tosiaan että WW1 aikaan matkustettiin enemmän koska sota? Tiedätkö kuinka paljon silloin oli tursimia vs. nykyään? 

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 11:27
Käyttäjän kahvi kuva
OP
Liittynyt:
21.7.2017, 13:47
Viestejä:
275

shaksuka kirjoitti:

Itä-Suomessa oli jossain vanhain- tai hoivakodissa käsittääkseni iso rypäs myös, en löytänyt pikagooglella enää uutista kun unohdin kaupungin nimen. Näitä tulee aivan takuuvarmasti tulemaan lähipäivinä lisää.

Nähdäkseni jos terveydenhuollolle saataisiin maskit ja vanhukset ihan oikeasti suojattua niin, että heitä kohtaavat käyttäisivät edes jotain perustason suojatamineita ja samalla terveyskeskuksien ja sairaaloiden hoitajat ja lääkärit eivät tulisi koronan kaatamaksi koska ilman suojavarusteita joutuvat potilaita kohtaamaan, meillä olisi aika hyvin pullat uunissa. Nyt meillä on ihan hyvän oloinen vene, mutta pohjassa on helvetin iso reikä.

Hyvä kirjoitus.

Kiuruvedellä taisi olla tämä mainitsemasi tapaus. Myös Helsingissä on kerrottu koronan löytäneen ikäihmisten laitoksiin. Eilen kerrottiin, että Espoossa olisi kolme kuollut koronaan yhdessä hoitolaitoksessa.

Nämä laitosyksiköt ovat hankala tapaus. Vähäisillä resursseilla pyörinyt henkilökunta on jo ennen koronaa ollut osin väsähtänyttä ja monessa hoitotoimenpiteessä on oikaistu jo aiemminkin ennen koronaa. Nyt koronan tultua pelikentälle hoitajat ovat yhä tiukemmilla, uskoisin, että aluksi skarpataan, mutta muutaman viikon päästä väsy tulee ja ote herpaantuu. Erikoissairaanhoidossa suojat pysyvät paremmin henkilökunnan päällä ja suojainten käyttö on ohjeenmukaista. Ryhmäkontrolli auttanee tässä erikoissairaanhoidon puolella. Sitä vastoin laitosyksiköissä, hoitokodeissa tms. paikoissa missä lääkäreitä yms. korkeamman moraalin ihmisiä ei juurikaan pyöri tulee hyvien käytäntöjen hihna luistamaan varmasti.

2
+1
0
-1
2
0
6.4.2020, 11:32
Liittynyt:
31.3.2019, 16:16
Viestejä:
131

Rajoitteiden noudattaminen on tietty kiinni niiden sanktioista ja ennen kaikkea rajoitusten haitoista. En ihmettelisi, jos festarit ymv. massayleisötapahtumat voidaan kieltää vaikka koko vuodelta ja tämä saattaisi jopa onnistua. Ts., rajoitusta rikottaisiin vain siltä osin, että talkoovoimin järjestettäviä muutamien satojen ihmisten metsäfestareita olisi kielloista huolimatta ihan varmasti. Mutta kun osa tuntuu tarkoittavan rajoituksilla lähestulkoon ulkonaliikkumiskieltoa. Mitäpä veikkaatte vaikka wappuna tai toukokuussa, jos/kun on hyvä ilma, niin istuuko 18-40 vuotiaat kiltisti kotona nenä kiinni ruudussa, vai lähteekö sadat tuhannet ulos juomaan ja sosialisoimaan? Ja jos tuossa tilanteessa poliisi yrittää puuttua tilanteeseen väkivaltaisesti, niin siitä syntyy ihan täysi mellakka.

Poikkeustoimia siedetään tietyn aikaa riippuen niiden voimasta ja sietoaikana niitä noudatetaan tiettyyn pisteeseen riippuen sanktioista ja valvonnasta. Voi valtionjohto päättää, että huumeita ei saa enää käyttää tai ylinopeutta ajaa, mutta tuollaisten kieltojen noudattaminen on vähän niin ja näin.

0
+1
0
-1
0
0
6.4.2020, 11:37
Liittynyt:
9.3.2020, 19:47
Viestejä:
129

Artsipappa kirjoitti:

 

Tinggeli kirjoitti:

 

joni_k kirjoitti:

Useimmiten virukset on laantuneet, joten jos tässäkin kohtaa kävisi niin. ainoa ero on se että espanjantaudin aikaan ei ihmiset matkustellu tällä tahdilla mitä nykyään harrastetaan.

 

Ei vaan matkustivat enemmän. Espanjantauti alkoi jylläämään WW1:n taisteluhaudoissa ja se levisi sotatilanteen muuttuessa kun sotilaita siirretiin eri taistelurintamille. Ja kun sota päättyi, miljoonat sotilaat palasivat kotiin levittäen tautia. Näinhän se tuli SUomeenkin Saksalaisten mukana.

 

Siis väitätkö tosiaan että WW1 aikaan matkustettiin enemmän koska sota? Tiedätkö kuinka paljon silloin oli tursimia vs. nykyään? 

suu kyllä loksahti auki tässä kohtaa..laugh matkustajalentokoneita lentää nykypäivänä pikkusen enemmän mitä maailmansodan aikaan. eurooppaan lennot 30€. ainakin  ennen oli, tulevaisuudesta en tiedä.

0
+1
1
-1
0
1

Sivut