22.3.2020 - 08:27

Tinggeli

+3010
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1938
Tinggeli kirjoitti:

Pandemia uhkaa yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, kun sairastuneiden määrä on suuri ja monia kuolee. Haavoittuvia alueita ovat terveydenhuoltojärjestelmän toimivuuden lisäksi mm. johtaminen, puolustuslaitos, sisäinen turvallisuus, energiahuolto, kuljetukset ja elintarvikehuolto. Tämän vuoksi varautuminen on tärkeää kaikilla hallinnonaloilla - ja tasoilla. Varautuminen esimerkiksi influenssapandemiaan on kuvattu STM:n varautumissuunnitelmassa 2012 ja terveydenhuollon materiaalisesta varautumisesta, kuten virus-lääkkeistä ja henkilösuojaimista, on erillinen kansallinen ohje.

Näyttäisi siltä, että HUS:issä on varauduttu todella huonosti pandemiaan. Jos täällä kerrottu tieto että henkilösuojaimet on loppu pitää paikkansa (uskon että pitää), niin niiden lisäksi on myös analysaattoreiden ja pipettien kertakayttöiset muovi-osat (eivät kestä autoklaavia) on loppu. Huonosti hoidettu tämä varautuminen. Ja sitten sanotaan että Suomen terveysjärjestelmä on maailman parasta laatua? Ainakaan johdon osalta tämä ei toteudu.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006448342.html   (ei maksumuurin takaan)

"Testejä tekevästä Huslabista lähti äskettäin yliopistoille ja keskeisille yrityksille kiireellinen avunpyyntö, koska testeissä tarvittavat muovituotteet olivat loppumassa. HS on nähnyt pyynnön.

Hätäpyynnöksi otsikoidussa viestissä Husin lääkäri Eliisa Kekäläinen kertoo, että laboratorion tarvitsemat muovituotteet ovat loppumassa, eikä niiden valmistaja Roche pysty toimittamaan niitä korkean maailmanlaajuisen kysynnän vuoksi.

Viestin mukaan Hus tarvitsee etenkin pipettien kärkiä ja muita muoviosia. "

............................

”Yliopistoilta on toistuvasti tarjottu apua, niin tartuimme nyt tarjoukseen, että auttakaa nyt sitten. Olemassa olevan tavaran kanssa pärjäämme viikon tai pari. Nyt ei eletä enää ihan kädestä suuhun.” "

Kannataisiko nyt sijoittaa Biohittiin (Biohit Healthcare Oy)

0
0
22.3.2020 - 09:31

Heikin Ashi

+2421
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
843

Pidetään alla oleva  mielessä toimissamme.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että koronavirus voi säilyä ilmassa jopa kolme tuntia yskimisen jälkeen. Siis jossain sisätilassa.

This article is a US Government work. 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.09.20033217v1.full.pdf

Vuonna 1968 Suomessa koettiin "hongkongilainen" ja vuonna 1975 "moskovalainen". Muistaakseni niistä nyt oli joitain mainintoja  lehdissä silloin (normaalifontilla, että nyt saattaa tämmöistä olla liikkeeellä). mutta niitä nyt pidettiin  normaaleina "flunssina"  eikä asiaan kiinnitetty erityisempää huomiota. Edellinen tappoi Suomessa arvioiden mukaan noin  1000 henkeä ja jälkimmäinen noin 800.

Koko maailmassa hongkongilaiseen arvioitiin kuolleen noin miljoona ihmistä. Hongkongilainen pyöri Suomessa pari-kolme  vuotta.  En muista sairastinko sen itse. Näistä nyt ei silloin ollut niin tietoa, minkä flunssan nyt minäkin vuonna sairasteli. Tartunnat ja kuolematkaan eivät olleet mitään suuria "mediatapahtumia". Niitä pidettiin ihan normaaleina ilmiöinä. Poikkeuksena nykyaikaan oli se, että tuolloin ei juurikaan matkusteltu ulkomailla ja Suomen yhteiskunta oli  vielä "hajautettu". Myöskin tapahtumia oli vähän, samoin ravintoloita ja baareja ja niissä istuskelu oli hyvin vähäistä.

Tuolloin virukset siis levisivät pikku hiljaa ilman suurempaa haloota. Nyt tilanne on aivan toinen ja kuolemia maailmanlaajuisesti seurataan herkeämättä mediassa. Silloin näistä oli ehkä vain viranomaisilla jonkinlainen karkea käsitys.  Että näillä mentiin ennen.

Näistä huolimatta tai niiden vuoksi olen sitä mieltä, että Suomeen pitäisi pistää ulkonaliikkumiskielto välittömästi (ainakin suurimpiin kaupunkeihin) ja kovat rangaistukset sen rikkomisesta eli kuri ja järjestys taas  maahan (kuten Kiinassa).

 

 

0
0
22.3.2020 - 09:26

joni_k

+7
Liittynyt:
9.3.2020
Viestejä:
129

no ainakin siis noi kokoontumiset pois joka paikasta. siis baarit ja kuppilat kiinni. toi uudenmaan kiinni laittaminen on vähän mielenkiintoinen miten se käytännössä toteutetaan ja mistä kohtaa? itse olisin sitä mieltä että helsinki, espoo ja vantaa kehä 3 kohdalta rajan vienti.  toi suomen väestöntiheys on 16, mutta tästä näkee niin mm wikipedian mukaan helsingissä se on yli 2000! ihmiset kun ei ole hajaantuneet tasaisesti.. https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4est%C3%B6tiheys#/media/Tiedosto:Suomi.v%C3%A4est%C3%B6tiheys.2016.svg

 

tästä näkyy myös maakunnittain niin uudenmaan tiheys lähentelee italiaa https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4est%C3%B6tiheys Lombardian tiheys on 400.

0
0
22.3.2020 - 09:57

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Aloitetaan nyt ensin tarttuvuudesta ja viruksen havaittavuudesta. Viruksia pystytään havaitsemaan hyvin pieninä pitoisuuksina laboratoriossa, sekä pinnoilta että aerosoleista. Kuitenkin jokaisella viruksella on ominaisuutensa, joista määräytyy se millainen annos riittää tyypillisesti tartuttamaan ihmisen. Esimerkiksi Covid-19 viruksella tartunnan saaminen vaatii kohtuullista virusmäärää ja tuhkarokolla aika pientä. Kovin pienet Covid-19 annokset ihmisen immuniteettijärjestelmä tyypillisesti torjuu. Toki tartuntoja kannattaa välttää, mutta jokaisesta virusyksilöstä ei kannata vauhkoontua. Tartuntaan kuitenkin tarvitaan aikayksikössä esimerkiksi tunnissa tai päivässä kohtuullinen annos virusta. 

Tällä hetkellä vaikuttaa myös olevan käsitys, että epidemioiden torjunta vaatii kovia otteita, hirmuhallintoa ja ulkonaliikkumiskieltoja, tämä on yhtä loogista kuin se että lasta tai koiraa hakkaamalla saadaan parhaat koulutustulokset. Covid-19 on saatu Aasiassa pois geometrisesta kasvusta tyypillisesti ihan kohtuullisilla toimilla ja monet demokratiat ovat onnistuneet epidemiantorjunnassa ihan hyvin.

Haasteena toki on että ihmiset ja politikot ovat kovin kärsimättömiä. Epidemiantorjunnassa on aina viive toimenpiteiden ja varmistettujen tartuntojen lukujen reagoimisen välillä. Viime aikaisten empiiristen havaintojen mukaan monessa maassa Kiinassa, Koreassa, Japanissa, Singaporessa, sosiaalisen käyttäytymisen muutokset ovat taltuttaneet Covid-19 viruksen etenenemisen silloin kun epidemia ei ole ollut täysin villiintynyt. Siinä vaan kuluu aikaa useampi viikko siitä kun sosiaalinen käyttäytyminen muuttuu siihen, että varmistetut tartunnat taittuvat. Vaikka toimet olisi aloitettu vähän jälkijunassa itkupotkuraivarit ja ulkonaliikkumiskiellot eivät asiassa paljon auta. Aika, valistus ja harkitut kohdennetut epidemiologisesti vaikuttavat toimet sen sijaan tehoavat.

Nyt höyrypäiden olisi parempi lopettaa panikointi ja odottaa ihan kiltisti, että viime maanantain toimet vaikuttavat. Odottaminen kurjaa ja hermot voivat olla kireällä, mutta kun katsotaan kuinka paljon sosiaalisia kontakteja on Suomessa viimeisen viikon aikana saatu vähenemään, mikä on ylipäänsä ihmisten tiheys Suomessa ja toisaalta Suomalaista ydinperhekulttuuria, jossa elämänpiiri ei ole naapurit, kyllä ensimmäinen aallon nyt pitäisi näillä toimilla taittua, kuten monessa Aasian maassakin.

Toinen tartunta-aalto tulee olemaan Suomessa pahempi ongelma ja sen vaatimien sosiaalisen käyttäytymisen muutoksien sisäistämistä eivät kovat otteet auta, vaan huonontavat. Tämä ensimmäinen aalto on parempi nähdä kansan oppimisprosessina, jossa haetaan sellaista sosiaalista koodistoa, jolla epidemia ei räjähdä, mutta talous pysyy kuitenkin hengissä. Tälle oppimisprosessille ja kansan yhteisen tahtotilan vahvistamiselle on nyt syytä antaa aikaa.

0
0
22.3.2020 - 10:08

Marraskuu

+827
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
915
petteri kirjoitti:

Aloitetaan nyt ensin tarttuvuudesta ja viruksen havaittavuudesta. Viruksia pystytään havaitsemaan hyvin pieninä pitoisuuksina laboratoriossa, sekä pinnoilta että aerosoleista. Kuitenkin jokaisella viruksella on ominaisuutensa, joista määräytyy se millainen annos riittää tyypillisesti tartuttamaan ihmisen. Esimerkiksi Covid-19 viruksella tartunnan saaminen vaatii kohtuullista virusmäärää ja tuhkarokolla aika pientä. Kovin pienet Covid-19 annokset ihmisen immuniteettijärjestelmä tyypillisesti torjuu. Toki tartuntoja kannattaa välttää, mutta jokaisesta virusyksilöstä ei kannata vauhkoontua. Tartuntaan kuitenkin tarvitaan aikayksikössä esimerkiksi tunnissa tai päivässä kohtuullinen annos virusta. 

Voiko viruksen määrällä olla altistumistilanteessa vaikutusta taudin puhkeamisen nopeuteen ja sitten myös taudin voimakkuuteen?

Onko mahdollista, että oireettomissa tartunnoissa on ollut hyvin pieni altistuminen ja siksi tauti ei ole päässyt päälle vaan elimistön on hoidellut tunkeilijat kättelyssä?

0
0
22.3.2020 - 10:32

gonatsu

+248
Liittynyt:
29.6.2014
Viestejä:
113
petteri kirjoitti:

Bella Ciao on antifasistinen protestilaulu

...

Lähteekö kansa jossain vaiheessa kaduille laulamaan tätä, ulkonaliikkumiskiellosta välittämättä? Samalla nämä kuvat kertovat ehkä, miksi epidemia ei Italiassa näytä helposti talttuvan, sosiaalisuuden voima on valtava.

Asun Espanjassa, joten voin ehkä tarjota näkökulmaa oliiviöljymaiden tunnelmiin.

Oma tulkintani näistä videoista on se, että ihmiset hakevat turvaa musiikista ja tutuista lauluista. Tunne vapauden menetyksestä kotiarestissa on hyvin konkreettinen, ja ainakin täällä ihmiset syyttävät kriisistä omaa hallitustaan. Eli protesti hallitusta vastaan on varmasti tunnelmassa läsnä, mutta pelkästä laulamisesta ei vielä seuraa varsinaista toimintaa. 

Kotona pysymistä tukee sosiaalinen koodisto - nyt pidetään yleisesti paheksuttavana poiketa uudesta normaalista. Jengi esim. jonottaa kahden metrin välein ruokakauppoihin jne. Poliisin ja armeijan jakelemat sakot toimivat. Ihmisillä on laajempien sosiaalisten verkostojensa kautta tietoa siitä, millaisen kuorman alla terveydenhuolto tällä hetkellä on. Moni pelkää oman tai läheistensä hengen puolesta.

Etelässä on ylipäätään omaleimainen protestikulttuurinsa, ja siihen kuuluu aivan normaalina osana erilaiset parvekeprotestit, joista kärsivät lähinnä omat naapurit.

Nähdäkseni ihmiset lähtevät laajemmin tässä kohtaa kaduille, jos/kun rahat ruoan ostamiseen loppuu. Siinä kohtaa biisivalinta on varmaan jokin muu.

0
0
22.3.2020 - 10:37

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368

Iltalehti on haastatellut lääkäriä, joka toimi Sierra Leonessa ebolaepidemian aikana. Tämä on hänen mielipiteensä pakkokeinoista:

Pakkokeinot eivät myöskään ole hyvästä, jos hinta yhteiskunnalle on liian suuri.

– Usein ajatellaan, että parempi olla ylivarovainen. Sen perusteella mitä olen joissain epidemioissa nähnyt, niin tämä ei välttämättä pidä paikkansa.

Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa on määrätty ebolan hillitsemiseksi ihmisiä kotikaranteeniin, jos heillä on flunssaoireita. Todennäköisempää on, että oireet johtuvat jostain muusta kuin ebolasta.

– Kongossa sä kuolet nälkään, jos sä et voi käydä töissä. Ei siellä ole mitään sosiaaliturvaa.

Tilanteeseen nähden suhteettoman rajut pakkokeinot voivat kääntyä itseään vastaan.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8ef706a1-b3c8-4998-852b-d3db7fc86af3

0
0
22.3.2020 - 10:42

Haddock

+176
Liittynyt:
17.2.2016
Viestejä:
181

Petterin edelliseen lisäys. Etelä-Koreassa talttuminen on vaatinut lisäksi raskasta testaamista ja tapausketjujen jäljittämistä. Ja näin tulisi mielestäni toimia myös täällä. Halvemmaksi se tulisi kuin yhteiskunnan pysäyttäminen täysin viikkokausikksi, joka on väistämättä edessä näillä THL:n ja STM: puolivaloilla ajavilla hyppelipoppeleilla, jotka jälkijättöisesti reagoivat dataan joka muillla on ollut käytössä jo viikkoja.

Eipä siinä, nyt odotellaan ja ihmetellään sitä että saadaan kansakunnan shokki laantumaan kun vielä viikko pari kerrotusta tavallista flunssaa vaarattompi tarinasta on siirrytty poikkeustilaan ja vielä keksitty jäävuoriteoria kansaa muka rauhoittamaan (dataa tämän tueksi ei ole). Ihme viestintää :/ 

Toimenpiteet varmaan järkevällä tasolla. Terveydenhuollossa koulutetaan vaativampiin toimenpiteisiin mahdollisimman paljon, mahdollisimman pian. Enemmän ja vähemmän (varusmiehet ) vapaaehtoisten käyttöä valmistellaan tukitoimiin. Hirveästi paljoa enempää siihen mahdollisuuteen, että homma ryöpsähtää käsistä ei voida varautua. - Ja parin viikon päästä saadaan jo tuloksiakin siitä mihin nyt tehdyillä toimilla päästiin, ainakin ensimmäinen viikko on vielä vapaan liikkuvuuden tuloksia ja vasta aprillipäivänä voidaan jotain rehellistä arviota tehdä. Toki jos kapasiteetin loppuminen tapahtuu sitä ennen, on pakko vetää hätäjarrusta mallia Italia, Espanja. 

Odotellaan ja sijoitellaan lisää jos vielä tippuu :p 2/5 on sisällä. Loput vielä on käteisenä. Vaatisi sen -50% tästä hetkestä, että tultaisiin toinen kolmannes alas. Kovaa kyytiä jos näin tapahtuu.

0
0
22.3.2020 - 10:51

gonatsu

+248
Liittynyt:
29.6.2014
Viestejä:
113

Eri maiden COVID-19 responseja on mielenkiintoista mutta myös häkellyttävää seurata.

Tässä Nicaraguan resepti nopeaan coronaan.

  • Ei minkäänlaista karanteenia tai maahantulorajoituksia
  • Ei testejä
  • Lisää joukkotapahtumia nyt ja pääsiäisen paikkeille. Tykkään erityisesti "Rakkautta Coronan aikaan" marssista, joka on pakollinen kaikille valtion ja kuntien työntekijöille.
  • Hallitus jakaa virustietoutta face-to-face visiitein jokaisen kotiovelle

Asiantuntija ennakoi että kesäkuun loppuun mennessä 70% väestöstä on saanut taudin.

https://www.lamesaredonda.net/nacionales/especialistas-temen-explosion-…

0
0
22.3.2020 - 10:49

Salkku nimeltä Wanda

+10
Liittynyt:
28.9.2015
Viestejä:
85
Roope1248 kirjoitti:

Ratkaisuna lock down purkamiseen tutkija näkee laajamittaisen testaamisen, kontaktien metsästyksen ja eristämisen. 

Maallikkona tätä lueskeleenä Mutu sanoo, että 5 viikkoa ei riitä. Tuohon lockdown purkuun tolla metodilla en usko hetkeäkään, mutta samalla mutulla mennään. Ei millään voi siinä kohtaa löytää tautiketjuja paljoa sen paremmin kuin nytkään.

0
0
22.3.2020 - 11:17

Marraskuu

+827
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
915

Tämä olisi pitänyt tehdä siten, että kaikki yli 70 vuotiaat ja ne muut joilla useampia riskiä lisääviä sairauksia asetetaan karanteeniin. Samoin näitä hoitavat henkilöt hoivakodeissa jne. 

Tämän jälkeen muu porukka olisi pitänyt altistaa virukselle ja sairastaa tauti pois. Tämän jälkeen meillä olisi varsin vahva suoja kansana ja pandemiaa ei pääsisi syntymään meillä tästä viruksesta. Oletuksella, että immuniteetti sairastamisesta syntyy. Toki, jos immuniteettia ei edes joksikin aikaa synny, niin sitten meillä ei ole muutoinkaan mitään mahdollisuutta tässä.

0
0
22.3.2020 - 11:21

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
petteri kirjoitti:

Aloitetaan nyt ensin tarttuvuudesta ja viruksen havaittavuudesta. Viruksia pystytään havaitsemaan hyvin pieninä pitoisuuksina laboratoriossa, sekä pinnoilta että aerosoleista. Kuitenkin jokaisella viruksella on ominaisuutensa, joista määräytyy se millainen annos riittää tyypillisesti tartuttamaan ihmisen. Esimerkiksi Covid-19 viruksella tartunnan saaminen vaatii kohtuullista virusmäärää ja tuhkarokolla aika pientä. Kovin pienet Covid-19 annokset ihmisen immuniteettijärjestelmä tyypillisesti torjuu. Toki tartuntoja kannattaa välttää, mutta jokaisesta virusyksilöstä ei kannata vauhkoontua. Tartuntaan kuitenkin tarvitaan aikayksikössä esimerkiksi tunnissa tai päivässä kohtuullinen annos virusta. 

Jos on niin että virusta tarvitaan isompi annos, niin tekee taistelun tätä koronaa vastaan periaatteessa tosi helpoksi. Otetaan esimerkki. Lisätään käsienpesua saippualla intervallia. Jos kaikki Suomalaiset pesisivät kätensä tunnin välein saippualla, niin tämä olisi erittäin tehokas ja yhteiskunnallisesti halpa keino ehkäistä sitten myöhemmin toista aaltoa pääsemästä pahaksi.  Jos tauti tästä huolimatta meinaa levitä, niin tihennetään intervalli puoleen tuntiin. Lisäksi voitaisiin tehdä kohdennettuja toimenpiteitä julkisissa tiloissa. Kaikki hissinnapit, vessan vetimet, kauppojen ovet ja maksupäätteet desinfioitaisiin normaalia paljon tiheämmällä syklillä. Vaikka koskettelisit paljain käsin kaikkia julkisia riskipaikkoja et silti saisi riittävää annosta taudin saamiseksi. Tähän päälle jos otetaan vielä laajamittainen testaus, jolloin tiedetään missä mennään ja voidaan eristää taudin leviäminen. 

Kuinka moni on alkanut pesemään käsiään tiheämmin? Mikä on käsienpesuintervallisi tällä hetkellä verrattuna koronaa ennen tilanteeseen?

Jotta seuraavassa aallossa ei tarvitse turvautua paniikkiratkaisuihin ja ihmisiä rajoittaviin toimiin, niin täytyy hyvin saada ihmiset noudattamaan näitä "common sense" hygienia juttuja, etäisyyden pitoja, aivastuksia hihaan jne. 

Sen sijaan, että armeija laitettaisiin kadulle rajoittamaan ihmisten liikkumista heidät pitäisi valjastaa hygieniaoppaiksi. Käsienpesupaikkoja kaikkialle ja armeijan miehet ja naiset opastamaan ihmisiä käsien pesuun. Voisivat opastaa myös pitämään turvavälejä, aivastamaan oikeaoppisesti. Jos tilanne paha, niin voisivat jakaa kaikille maskeja, kertakäyttökäsineitä jne. 

 

0
0
22.3.2020 - 11:22

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1368
Haddock kirjoitti:

Toimenpiteet varmaan järkevällä tasolla. Terveydenhuollossa koulutetaan vaativampiin toimenpiteisiin mahdollisimman paljon, mahdollisimman pian. Enemmän ja vähemmän (varusmiehet ) vapaaehtoisten käyttöä valmistellaan tukitoimiin. Hirveästi paljoa enempää siihen mahdollisuuteen, että homma ryöpsähtää käsistä ei voida varautua. - Ja parin viikon päästä saadaan jo tuloksiakin siitä mihin nyt tehdyillä toimilla päästiin, ainakin ensimmäinen viikko on vielä vapaan liikkuvuuden tuloksia ja vasta aprillipäivänä voidaan jotain rehellistä arviota tehdä. Toki jos kapasiteetin loppuminen tapahtuu sitä ennen, on pakko vetää hätäjarrusta mallia Italia, Espanja. 

Tässäkin on hyvä vähän myös katsoa, mistä tartunnut liikkuvat.

Suurin hoitokuorma tulee kuitenkin ikäihmisten tartunnoista. Etelä-Euroopan maissa vanhustenhoito tapahtuu aika paljon samoissa pihapiireissä, joissa muutkin asuvat. Vanhukset, omat ja vieraat ovat osa arkipäivää ja naapurustoa. Tässä ympäristössä viruksella aika paljon sosiaalisia leviämisreittejä. Ihmiset on vielä pakotettu ulkonaliikkumiskiellolla pihapiiriin, eli aivan lähinaapurustossa on jopa enemmän ihmisiä.

Suomessa taas vanhukset asuvat aika paljon yksin tai pareittain omissa asunnoissa ja naapurit eivät yleensä ole hirveän tärkeitä. Tällaisessä asumisympäristössä viruksella on vähemmän reittejä levitä. Hoitolaitokset ja sairaalat toki ovat iso riski. Toisaalta vaikka Suomessa puhkeaisi kunnon sairaala- ja hoitolaitosepidemia, jossa sekä potilaat että hoitohenkilökunta sairastuu, esimerkiksi kaikkien ei-kriittisten työpaikkojen laitto kiinni ei paljon hillitse mahdollista sairaala- ja hoitolaitosepidemiaa.

0
0
22.3.2020 - 11:30

Marraskuu

+827
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
915

Tässä kun vouhkataan tämän pandemian ympärillä olisi hyvä katsoa myös isoa kuvaa:

Tänän vuonna maailmaan on syntynyt 31,3 miljoonaa lasta

Tänään on jo syntynyt 185 000 lasta

Väestömäärä on kasvanut tänä vuonna yli 18 miljoonalla hengellä

0
0
22.3.2020 - 11:33

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2313
Marraskuu kirjoitti:

Tämän jälkeen muu porukka olisi pitänyt altistaa virukselle ja sairastaa tauti pois. 

Valitettavasti tästäkin porukasta osa kumminkin kuolisi, ja se olisi poliittinen itsemurha.

0
0
22.3.2020 - 11:36

Marraskuu

+827
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
915
Marraskuu kirjoitti:

Tässä kun vouhkataan tämän pandemian ympärillä olisi hyvä katsoa myös isoa kuvaa:

Tänän vuonna maailmaan on syntynyt 31,3 miljoonaa lasta

Tänään on jo syntynyt 185 000 lasta

Väestömäärä on kasvanut tänä vuonna yli 18 miljoonalla hengellä

Maailman väestö ei siis pienene tämänkään pandemian vuoksi, joten maailma ei taida päästä ihmisestä eroon vaikka niin pelkäämmekin.

0
0
22.3.2020 - 11:36

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2313
Roope1248 kirjoitti:

Kuinka moni on alkanut pesemään käsiään tiheämmin? Mikä on käsienpesuintervallisi tällä hetkellä verrattuna koronaa ennen tilanteeseen?

Ainakin minä. Ehkä suurin ero ei kuitenkaan ole intervallissa, vaan siinä, että pesen useammin saippualla (ennen pääasiassa pelkällä vedellä), huolellisemmin ja minulla on autossa käsidesiä, jota käytän aina kun tulen kaupasta autoon (muualla kuin kaupassa en oikein käykään, toki jos käyn jossain muualla niin sama pätee siihenkin)

0
0
22.3.2020 - 11:40

Marraskuu

+827
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
915
hauturi kirjoitti:

 

Marraskuu kirjoitti:

Tämän jälkeen muu porukka olisi pitänyt altistaa virukselle ja sairastaa tauti pois. 

 

Valitettavasti tästäkin porukasta osa kumminkin kuolisi, ja se olisi poliittinen itsemurha.

Me kuollaan kaikki joskus ja se pitäisi muistaa. Oleellista on se, että oletko elänyt ennen kuolemaa.

0
0
22.3.2020 - 11:50

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2313

Iltapäivälehdessä THL:n johtaja huuteli sen perään, että tarvittaisiin yksinkertainen kännykkäsovellus, jolla voisi raportoida oireita ja nähdä kartasta jos rupeaa tulemaan keskittymiä (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006448242.html). 

<poistettu osa tarpeettomana>

E: vissiin noita on jo riittävästi tulossa, joten poistettu loppuosa viestistä.

 

0
0
22.3.2020 - 13:05

mongeron

+365
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
131
hauturi kirjoitti:

Iltapäivälehdessä THL:n johtaja huuteli sen perään, että tarvittaisiin yksinkertainen kännykkäsovellus, jolla voisi raportoida oireita ja nähdä kartasta jos rupeaa tulemaan keskittymiä (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006448242.html). 

<poistettu osa tarpeettomana>

E: vissiin noita on jo riittävästi tulossa, joten poistettu loppuosa viestistä.

Toivottavasti ei tule kovin montaa ja jos tulee niin käyttävät yhteistä tietokantaa. Muuten järkevän kokonaiskuvan koostaminen tulee työlääksi.

0
0
22.3.2020 - 13:07

Roope1248

+136
Liittynyt:
11.1.2020
Viestejä:
207
Karhula58 kirjoitti:

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be93...

Kiitos jaosta, olipas mielenkiintoinen kirjoitus, joka auttaa hahmottamaan kokonaiskuvaa ja vertailemaan eri maita (USA:lla ja UK:lla näyttää olevan edessä iso Hammer). Tämän kirjoituksen perusteella suomessa on edessä Tanssi, Hammeria on käytetty jo ja sen pitäisi alkaa puremaan (näyttää vain viiveellä, kun kestää että oireet ilmenee). Pitäisi hyvin selvitä rokotteeseen asti, kunhan otetaan kokonaisvaltaisesti keinoja käyttöön, ettei pääse leviämään taas uudelleen hallitsemattomasti.

Tämäkin kirjoittaja suosittelee laajamittaisen testauskapasiteetin nostoa. Kun lähdetään purkamaan lock downia, niin tulee vastaavasti sitten alkaa testaamaan ja eristämään tarpeen tullen paljon enemmän. Koko kansan hygieniakoulutus myös käyttöön. Jotenkin vieläkin häiritsee tosin, kun Salminen siinä hesarissa sanoi ettei ymmärrä testauksen tarvetta, kun pandemialle ei voi mitään. Toivottavasti hän muuttaa mieltään tai oli oikeassa. Joka tapauksessa Suomessa ollaan ilmeisesti nostamassa testauskapasiteettia.

 

0
0
22.3.2020 - 13:10

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2313
mongeron kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

Iltapäivälehdessä THL:n johtaja huuteli sen perään, että tarvittaisiin yksinkertainen kännykkäsovellus, jolla voisi raportoida oireita ja nähdä kartasta jos rupeaa tulemaan keskittymiä (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006448242.html). 

<poistettu osa tarpeettomana>

E: vissiin noita on jo riittävästi tulossa, joten poistettu loppuosa viestistä.

 

Toivottavasti ei tule kovin montaa ja jos tulee niin käyttävät yhteistä tietokantaa. Muuten järkevän kokonaiskuvan koostaminen tulee työlääksi.

Oletan (tai ainakin toivon), että homma menee niin, että halukkaat tarjoavat jotain THL:lle ja se sitten valitsee ja julkaisee niistä yhden.

Jos jokainen julkaisee omansa, niin siitä ei tietysti paljon iloa ole. Minullakin oli oma ajatukseni, mutta pyyhin sen pois katsottuani viimeisimmät twitter-päivitykset.

e: sinänsä jännä nähdä missä aikataulussa tuo realisoituu, se mitä minulla oli mielessä oli sellainen päivän rypistys parille osaavalle tyypille.

e2: toki on toivottavaa, että jos on yhteinen kanta, siihen olisi myös avoin rajapinta, niin halukkaat voisivat toki tehdä omia visualisointejaan

0
0
22.3.2020 - 13:38

starsailor

-154
Liittynyt:
26.5.2017
Viestejä:
220

Hauska sivuhuomio liittyen tulevaan Afrikan maiden kohtaloon, että NHL joukkoissa on sairastunut vain muutamia, kun taas NBA joukkueissa useita pelaajia ja henkilökuntaa. Sama näkyy siinä, että Yhdysvaltojen etelä-osavaltioissa hiv-tilastot mustien keskuudessa ovat lähes Afrikan maiden veroisia. Käytöstavat liittyen ohjeiden noudattamiseen ja hygieniaan, sekä seksuaaliseen käyttäytymiseen tulevat aika paljolti geneeistä, joka ohjaa luonnetta jne. Afrikassa on odottavisssa pahin tilanne viruksen osalta. Koko hiv-virus ei olisi todennäköisesti mutatoitunut nykyisiksi kahdeksi? haaraksi, jotka ovat tappavia, ellei ne olisi päässeet leviämään tiiviissä kaupungiyhteisöissä Afrikassa. Siellä käytännössä kaikki naiset oli prostituoituja ja miehet siirtotyöläisiä, jotka käyttivät heidän palveluksia. Siinä tapahtui nopeassa tahdissa viruksen leviäminen kehosta toiseen, joka mahdollisti harmittoman viruksen mutatoitumisen tappavaksi.

0
0
22.3.2020 - 13:59

Marraskuu

+827
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
915
starsailor kirjoitti:

Hauska sivuhuomio liittyen tulevaan Afrikan maiden kohtaloon, että NHL joukkoissa on sairastunut vain muutamia, kun taas NBA joukkueissa useita pelaajia ja henkilökuntaa. Sama näkyy siinä, että Yhdysvaltojen etelä-osavaltioissa hiv-tilastot mustien keskuudessa ovat lähes Afrikan maiden veroisia. Käytöstavat liittyen ohjeiden noudattamiseen ja hygieniaan, sekä seksuaaliseen käyttäytymiseen tulevat aika paljolti geneeistä, joka ohjaa luonnetta jne. Afrikassa on odottavisssa pahin tilanne viruksen osalta. Koko hiv-virus ei olisi todennäköisesti mutatoitunut nykyisiksi kahdeksi? haaraksi, jotka ovat tappavia, ellei ne olisi päässeet leviämään tiiviissä kaupungiyhteisöissä Afrikassa. Siellä käytännössä kaikki naiset oli prostituoituja ja miehet siirtotyöläisiä, jotka käyttivät heidän palveluksia. Siinä tapahtui nopeassa tahdissa viruksen leviäminen kehosta toiseen, joka mahdollisti harmittoman viruksen mutatoitumisen tappavaksi.

Eiköhän tuohon ole ihan luonnollinen selitys pelissä käytettävien suojavarustusten tähden.

0
0
22.3.2020 - 15:05

Marraskuu

+827
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
915

Aika isoja eroja kuolleisuusluvuissa Italialla ja Espanjalla esim. Saksaan verrattuna. 

Saksassa ja Espanjassa lähes yhtä paljon tartunnan saaneita, mutta Espanjassa 20 kertainen määrä kuolleita.

0
0
22.3.2020 - 15:11

starsailor

-154
Liittynyt:
26.5.2017
Viestejä:
220
Marraskuu kirjoitti:

 

starsailor kirjoitti:

Hauska sivuhuomio liittyen tulevaan Afrikan maiden kohtaloon, että NHL joukkoissa on sairastunut vain muutamia, kun taas NBA joukkueissa useita pelaajia ja henkilökuntaa.

Eiköhän tuohon ole ihan luonnollinen selitys pelissä käytettävien suojavarustusten tähden.

Joo, sama pallo kiertää pelaajalta toiselle ja infektio etenee voi olla yksi hyvä selittäjä. Tosin sen yhden tähtipelaajan vitsaileva suhtautuminen ja myöhemmin positiivinen virustutkimus antaa kuvan myös huolettomasta käytösmallista asioiden suhteen. Tarkemmin mietittyäni Afrikassa on itseasiassa vähemmän >60 vuotiaita, joten vaikutukset voivat kuolemien suhteen jäädä pieniksi. Jää nähtäväksi miten nuorten sairastaminen ja kuolleisuus kasvaa ympäristössä, jossa hygienia ja terveydenhuolto on heikkoa. Viruksen todellinen teho tulee näkyviksi siellä.

0
0
22.3.2020 - 15:49

Artsipappa

+2052
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1905

Hiv ei muuttunut tappavaksi afrikan kaupungeissa, se hyppäsi ihmiseen 1920 luvulla mitä ilmeisemmin nykyisessä Kongossa. Ainakin jos radiolabin podcast on todenperäinen. Yleensä ovat. 

0
0
22.3.2020 - 15:58

Saraswati

+1
Liittynyt:
20.3.2020
Viestejä:
3

Laskin eilen TOP 15 Euroopan maiden kuolleisuusprosentit ja 1-3,5% välillä oli yksi maa. Muut yli tai alle. Mun silmään tää näyttää, että tilastointia tehtäisiin ihan eri kriteerein eri paikoissa? Vai onko jotain muita selityksiä? Vaikea uskoa, että Euroopassa olisi vain loistavaa ja surkeaa terveydenhuoltoa, eikä mitään siltä väliltä?

0
0