Olet täällä

Koronavirus Covid-19

Sivu:

Sivut

29.2.2020, 12:01
Käyttäjän kahvi kuva
OP
Liittynyt:
21.7.2017, 13:47
Viestejä:
280
Pisteet:
+48

No niin. Coronaketjun täyttäessä reilun kuukauden iän ovat Coronadenialit alkaneet kirjoittaa uhkakuvista. On aika katsoa eteenpäin.

Vahva pelkoreaktio on lävistänyt globaalin osakemarkkinan. Markkinareaktion suuruuteen vaikutti markkinoiden korkea lähtötaso, kypsähkö osakemarkkina ja reaktion viivästetty laukaisu, "markkinan pidättely".

Coronasta: Kiina teki mahtavan urotyön rajatessaan voimakkaasti Coronan laajamittaista leviämistä. Corona kuitenkin tarttuvuutensa vuoksi tulee käymään läpi koko pallomme, kuten nyt on jo huomattu. MedCramin tietojen (jep - YouTube vid) mukaan noin alle 10v lasten kuolleisuus Coronaan on noin 0. Nuorten aikuisten kuolleisuus 20-40v on noin 0,2%. Meidän keski-ikäisten (40-60v) kuolleisuus on noin 0,4%. Yli 60-vuotiaiden kuolleisuus on jo kokonaisia prosentteja ja yli 80-vuotiaiden kuolleisuus on jo merkittäviä kokonaisia prosentteja sairastuneista. No Panic here!

Kuinka Corona-narratiivi jatkunee tästä? Hahmottelua: Nyt nähty terävä lasku riittänee (pääosin) tälläkertaa pääomamarkkinoille, nyt muistetaankin yht`äkkisesti osinkojen olevan edelleen pääosin kiinni osakkeissa. Maaliskuussa nähtäneen laskun tasaantuminen ja lievää kurssitasojen elpymistä osinkoja kohden. Vakaat ja defensiiviset Coronalle vähiten alttiit teknofirmat elpynevät parhaimmin. Osinkojen jälkeen normaalin kevätlaskun (osinkojen irtoaminen) lisäksi tulemme näkemään Coronalaskun toisen vaiheen, jossa Coronan aiheuttamat reaaliset vahingot businekseen diskontataan kursseihin ennen ja jälkeen Q1 julkistusten. Tämä lasku tapahtunee varmasti nyt nähtyä indeksilaskua yhtiökohtaisemmin, riippuen siitä kuinka yksittäinen yritys ottanee siipeensä Coronan vaikutuksista.

****

Sijoitustiedosta ja Coronaviruksesta: Toivoisin, että Sijoitustiedon "pokka" pitäisi. Ymmärrän, että oman possan vastainen kirjoittelu ja kurssien lasku vituttaa. Kurssien lasku vituttanee kaikkia paitsi superhönöjä ja supershorttareita. Ymmärrän, että negatiivisten aiheiden esiintuominen voidaan kokea pelottavana topikkina silloin kun (saitin) pitäisi markkinoida ipoja, luoda hyvää ja positiivista fiilistä mainostajille ja muille kaupallisille yhteistyökumppaneille. Toivoisin, että Sijoitustieto antaisi kaikkien kukkien kukkia laillisuuden rajoissa rajaamatta kuolleisuusennusteita, bannaamalla roimien ennusteiden kirjoittajia etc. Jos Sijoitustieto luisuu ex-pokerinpelaajien homogeeniseksi yksiääniseksi täysin samanmieliseksi (ennalta sovituksi ja käsinkirjoitetuksi) keskustelukerhoksi tarkoittanee se saitin valuen asymptoottista laskua kohden nollaa. Ja kyllä tämän kaupallinen yhteistyökumppani ennen pitkää huomaa / ymmärtää.

Free Xman! Xman on tuonut hyvää dataa tähän keskusteluketjuun ja varmasti avartanut monen lukijan käsityksiä Coronaviruksen mahdollisesta terveyden haittapotentiaalista. Emme tiedä vielä tämän uuden Coronaviruksen mahdollisia vaikutuksia elämään ja yhteiskuntiimme lyhyellä / pitkällä aikavälillä.

4
+1
5
-1
4
5
29.2.2020, 12:02
Liittynyt:
5.1.2015, 21:12
Viestejä:
338
Pisteet:
+125

Erik kirjoitti:

Kiitos. Tarkoitukseni ei ole nostattaa kierroksia, pahoittelut. Hyvää reissua ja ruokahalua, Erik!

0
+1
0
-1
0
0
29.2.2020, 13:11
Liittynyt:
4.2.2020, 12:30
Viestejä:
163
Pisteet:
+115

USAn koronatilanne on politisoitunut ja kauhulla odotan Trump&Pence taisteluparin toimia. Tosin nythän on jo päätetty että kyseessä demokraattien hoax ja virus vain haihtuu pois kevään tullessa.

https://www.youtube.com/watch?v=1_ZQ5uxG80M

https://www.youtube.com/watch?v=lKAlwCCd_hU

Kentältä alkaa tapauksia löytyä vaikka testaus ei ole kunnolla alkanut.

https://www.oregon.gov/oha/ERD/Pages/Oregon-First-Presumptive-Case-Novel...

"

The case was not a person under monitoring or a person under investigation. The individual had neither a history of travel to a country where the virus was circulating, nor is believed to have had a close contact with another confirmed case—the two most common sources of exposure. As such, public health officials are considering it a likely community-transmitted case, meaning that the origin of the infection is unknown.

“We are awaiting confirmation of the test results from the Centers for Disease Control and Prevention, but at this time we are considering this a presumptive case,” said Dean Sidelinger, MD, MSed. “The person in now appropriate isolation and appropriate care.”

The individual spent time in a school in the Lake Oswego school district and may have exposed students and staff there. Public health officials will investigate potential exposures there and contact employees and families of children to let them know next steps.

"

Aina kun tartunnan saanut on tuollaisessa toimessa jossa kontakteja muihin ihmisiin on paljon, niin ainakin itsellä tulee mieleen kysymys mistä tartunta on saatu ennenkuin potilas itse alkaa toimia levittäjänä. Tässä tapauksesa voi tämän potilaan tartuttaja löytyä koulusta jolloin tartunnan saaneita onkin jo aika liuta.

USAn testikapasiteetti ei ole missään voimissaan, parissa viikossa pitäisi testivalmius nousta uudelle tasolle. Moni on sitä mieltä että aivan liian myöhään kun potilaita löytyy jo sairaaloista asti.

0
+1
0
-1
0
0
29.2.2020, 13:07
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141
Pisteet:
+999

Iranilainen poliitikko Mohammad Ali Ramazani Dastak on epävirallisten lähteiden mukaan kuollut Covid-19 infektion seurauksena.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/coronavirus-iran-mp-death-toll-outbreak-mohammad-ali-ramazani-dastak-a9366121.html

 

 

1
+1
0
-1
1
0
4/29
29.2.2020, 14:00
Liittynyt:
28.6.2014, 19:37
Viestejä:
1251
Pisteet:
+1124

petteri kirjoitti:

Iranilainen poliitikko Mohammad Ali Ramazani Dastak on epävirallisten lähteiden mukaan kuollut Covid-19 infektion seurauksena.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/coronavirus-iran-mp-death-toll-outbreak-mohammad-ali-ramazani-dastak-a9366121.html

Jotain oytua kyllä Iranin maassa. Muualla ei ketään kermaukkoa kuollu eikä juuri sairastunu, tuolla vaikka ketä poliitikkoja ja uskonjohtajia. Iranissa tilastojen mukaan kuolleisuus ihan eri luokkaa kuin muualla, tyyliin kymmenen pinnaa.

Itse riidaan, että seulonta ja statsit erittäin epäluotettavat ja tartunnan saaneita siis monin verroin se, mitä ilmoitetaan. Selittäisi molemmat. Seminihkeetä sitten jo se, että huhutaan kuolleitakin olevan monin verroin ilmoitettu. Isossa kuvassa ei toki mitään väliä, korona tulee pyyhältämään pallon läpi ja aktiiviväestöä ei juuri delaa.

https://www.nytimes.com/2020/02/28/world/middleeast/coronavirus-iran-con...

1
+1
0
-1
1
0
29.2.2020, 14:51
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141
Pisteet:
+999

Nyt olen lopettanut USA:sta huolehtimisen, olen nimittäin nyt sitä mieltä, että Suomi on tällä hetkellä läntisen Euroopan korkeimman riskin alueita hallitsemattomaan epidemiaan, jossa koko Suomen epidemia on Wuhania pahempi.

Tähän on muutama eri syy.

1) Johtajuus- ja asennekriisi.

Sotaan valmistaessa ei laiteta iäkästä varuskuntasairaalan johtajaa mobilisoimaan ilman suunnitelmia kaikkien sodassa vammautuvien mahdollista hoitoa. Ei varsinkaan jos tuo lääkäri  on aivan vakuuttunut siitä, ettei sotaa tule ja toimii sen mukaisesti.

Tällä hetkellä Suomen Covid-19 operaatioita johdetaan THL:stä ja SMT:stä. Tämä ei  alkuunkaan riitä uhkaavan valtavan kriisin hallintaan. Se, että asenne on huoleton, ei tämä meitä koske, poistaa loputkin mahdollisuudet onnistua.

2) Operaatioiden johdossa puuttuu kokonaiskuva, strateginen kyvykkyys ja riittävä kyky varautua ja sopeutua erilaisiin tilanteisiin.

Tällä hetkellä Covid-19 operaatioita johdetaan peruutuspeiliin tiirailemalla ilman mitään suunnitelmaa. Johdossa ei näytä olevan ketään, jolla olisi kokonaiskuva. Kun kartta puuttuu toistellaan vanhoista kalvoista opittuja mantroja ja keskitytään niihin nippeleihin, jotka THL:ssä valmiiksi tunnetaan ja toimitaan hyvin hitaasti. Samalla epidemia voi päästä leviämään hallitsemattomasti.

3) Varaudutaan väärään kriisiin.

Suomessa kuoli viime vuonna 53500 henkeä jos Covid-19 pääsee irti ja on tosi ärhäkkä, tänä vuonna voi minusta kuolla jopa 100000 henkeä, jos kaikki menee päin honkia. Suurin osa tästä riskistä liittyy siihen, ettei vaan pystytä hoitamaan potilaita ja normaalisti hoidettavissa olevia potilaita kuolee massoittain sekä Covid-19 epidemiaan, että muihin tauteihin. Suomen ikärakenne vielä lisää riskiä.

Nyt kuitenkin vielä näperrellään. Mahdollisia paikallisia tartuntoja ei pyritä löytämään.

Toki vaikka kriisi tulisi, ei Suomessa välttämättä kuole vuonna 2020 100000 henkeä eli noin tuplasti normaalivuoteen verrattuna, edes lähellekään, jos asiaan varaudutaan hyvin. Nyt on kuitenkin syytä varautua pahimpaan, ollaan jälkikäteen iloisia jos ei käynytkään niin huonosti. Varaudutaan suurpaloon, kyllä sillä pienemmätkin roihut sammuu.

4) Suomen ilmasto on nyt mahdollisimman otollinen Covid-19 leviämiselle.

Covid-19 viihtyy pakkasessa, kylmässä ja kuivassa ilmastossa. Jos, korostan jos, epidemia on jo Suomessa pahasti irti, kevät ei auta meitä epidemiantorjunnassa ihan heti.

5) Sosiaalinen tarttuvuus on Suomessa nyt korkealla.

 Suomen nykyinen Covid-19 operointijärjestelmä ei pysty havaitsemaan paikallisia tartuntoja eikä myöskään rajaamaan sosiaalista tarttuvuutta millään riittävällä tasolla.

 

Tämä ei tarkoita, että Covid-19 epidemia Suomeen minusta varmasti tulee, mutta jos  tämän hetken sähläys ei nopeasti Suomessa lopu ja valmistauduta, katastrofi on minusta nyt huomattavan mahdollinen.

 

3
+1
6
-1
3
6
29.2.2020, 15:10
Liittynyt:
28.6.2014, 19:37
Viestejä:
1251
Pisteet:
+1124

Itse en noin paljon negaile, mutta hämmentää kyllä Suomen viranomaisten tiedotuslinja. On kuin lapsille puhuttaisiin/1970-Suomettumismeininkiä. "Kaikkeen on varauduttu, kaikki on kunnossa kaikissa oloissa". Ihme liirumlaarumia ilman mitään faktoja. Siellä on joku hiton "ei saa aiheuttaa paniikkia" taulu seinällä ja se kyllä vähän aiheuttaa paniikkia koska tiedottaminen on lähinnä sumuttamista. Edelleen musta ei tämä ole väestöllisesti mikään iso katastrofiriski (varmaan Trumpin totaalisekoaminen on isompi) mutta se kyllä huolestuttaa, miten pelleilyä tiedottaminen on ollut. Ei Suomen kansalla nyt ole kovia statseja paniikkisekoamiseen, ihan voisivat puhua kuin ihmisille.

Esimerkiksi "kaikkeen on varauduttu". Kun nyt muutenkin joka suuntaan kohkataan niin eikö tollasten 0-info latteuksien sijaan voisi laittaa jonkun A-studion jossa puhuvat päät kertoo MITEN on varauduttu. Miksi missään ei kerrota, MITEN viranomaiset valmistautuvat koronan tuloon. Ei kai se sotasalaisuuskaan ole.

7
+1
0
-1
7
0
29.2.2020, 15:22
Liittynyt:
17.2.2016, 21:52
Viestejä:
83
Pisteet:
+42

Petteri, kiitos. Purit itseäni paremmin sanoiksi sen mitä tämän päivän pyörittämisellä saatavilla olevasta datasta halusin sanoa. Ainoa poikkeama, että itse pidän Jenkkilää koko maailman mittakaavassa pahimpana riskialueena atm.

Mielestäni riski pandemiaan on lähellä 100%, riski tilanteen eskaloitumiseen Suomessa ennen kesää on _mielestäni_ yli 30%. Toivottavasti tehohoitopaikat (Suomi 228) riittävät tarvitseville, tai tehohoitoa tarvitsevien määrä osoittautuu nykydataa (>5%) pienemmäksi.

Arvaukseni talouteen : S&P500 käy jossain vaiheessa vuotta alta 2400. OMXH käy alta 8000. Ajankohdat riippuvat tapahtumien etenemisestä.

Pitää parin viikon päästä katsoa tilannetta uudestaan, vähintään siihen saakka pidän ostoammukset piipussa. 

0
+1
0
-1
0
0
8/29
29.2.2020, 15:27
Liittynyt:
17.2.2016, 21:52
Viestejä:
83
Pisteet:
+42

PikkuPro: Tämä on yksi lähde Suomen tehohoidon varautumisesta, tehty 2010 sikalenssun jälkeen.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://sshy.fi/data...

 

0
+1
0
-1
0
0
29.2.2020, 15:34
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141
Pisteet:
+999

Haddock kirjoitti:

Ainoa poikkeama, että itse pidän Jenkkilää koko maailman mittakaavassa pahimpana riskialueena atm.

Kyllä minäkin pidän USA:ta, erityisesti kylmempää aluetta, pahempana riskialueena kuin Suomea atm. Tällä hetkellä epidemia näyttää  ohittaneen rajat ja leviävän reippaasti paikallisessa populaatiossa. Missä kohdalla ollaan epidemia-asteessa on kuitenkin epäselvää.

USAssa on paljon riskitekijöitä, paljon kirkkoja, paljon sosiaalista kanssakäymistä, paljon vapaaehtoistyötä, terveydenhuoltojärjestelmä, jossa sairaalaan meno merkitsee köyhälle konkurssia. Muutenkin USAssa testaus ei vielä toimi, joten huomenna kansa menee taas ahkerasti kirkkoihin ja vapaaehtoistyöhön ilman Covid-19 huolia.

1
+1
0
-1
1
0
29.2.2020, 16:02
Liittynyt:
9.2.2019, 09:20
Viestejä:
325
Pisteet:
+422

Minä luotan  täydellisesti Suomen "tikkunekkuhallitukseen", jonka mainion nimikkeen joku erikoisasiantuntija  sille eilen TV:ssä juhlallisesti antoi. Asiat ovat täydellisesti hallituksen hallinnassa ihan kaikilta osin,   myös koronaviruksen. Voitte nukkua yönne  rauhassa! Tämä koko koronavirus on vain USA:n demokraattien uusi huijaus, kuten USA:n vakaa nero lausui. 

1
+1
0
-1
1
0
29.2.2020, 17:17
Liittynyt:
4.11.2015, 21:35
Viestejä:
34
Pisteet:
+31

Esimerkki tomerimmista toimista:

Singapore oli ensimmäisiä, missä Kiinan jälkeen merkittävämmin levisi, mutta nyt toistaiseksi kohtuu hyvin pysynyt aisoissa.

Reuters: Why Singapore's admired virus playbook can't be replicated

"Her experience exemplifies the fastidious approach taken to combat the outbreak in the city-state - which has included using police investigators and security cameras to help track and quarantine more than 2,500 people, and won international praise."

0
+1
0
-1
0
0
12/29
29.2.2020, 17:45
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141
Pisteet:
+999

Tässä Singaporen epidemiantorjunnan ylin johtaja, pääministeri Lee Hsien Loong. 

https://youtu.be/oNw1pyksKHo

Ja tässä koordinointiryhmän puheenjohtaja Kirsi Varhila:

http://areena.yle.fi/1-50460904

Toisessa maassa on epidemiantorjunnan johdossa Mensa-tason pääministeri, joka ymmärtää sekä politiikan että asian ja jolla on valta tehdä päätökset. 

Suomessa emme ole yhtä onnekkaita. Kirsi Varhila varmaan yrittää parhaansa, mutta on nyt hyvin vaikeassa paikassa sekä substanssiosaamisen että poliittisen toteutusvoiman tasolla. 

Onko sattumaa, ettei Singaporessa epidemia leviä? Onko syynä vain ilmasto ja hyvä tuuri?

(Kirsin mukana oleva Jussi Sane on yksi  Suomen parhaista Covid-19 perehtyneistä.)

 

2
+1
0
-1
2
0
29.2.2020, 18:47
Liittynyt:
5.1.2015, 21:12
Viestejä:
338
Pisteet:
+125

petteri kirjoitti:

Onko sattumaa, ettei Singaporessa epidemia leviä? Onko syynä vain ilmasto ja hyvä tuuri?

(Kirsin mukana oleva Jussi Sane on yksi  Suomen parhaista Covid-19 perehtyneistä.)

Singaporelaiset tekee kovasti hommia, kantavat vastuunsa ja ovat tuurinsa ansainneet. Kuten Lee tuossa kertoo, ovat ottaneet opiksi aiemmista vastaavankaltaisista tapauksista ja varautuvat. Suomalaiset menevät jälkijunassa EU:n ryhmiin hengaamaan ja toivovat parasta.

4
+1
0
-1
4
0
29.2.2020, 21:14
Liittynyt:
14.7.2016, 14:27
Viestejä:
624
Pisteet:
+122

Noniin, eka jenkki tsippas. Trump pitää kuitenkin demokraattien uutena huijauksena ja liberaalien salaliittona. Trumpin asenne voi mielestäni vielä maksaa isosti tulevaisuudessa jos (kun) tämä eskaloituu. Eikö fiksumpaa olisi myöntää että uhka on todellinen, mutta Trump tekee kaikkensa kansalaisten turvaamiseksi.. 

1
+1
1
-1
1
1
29.2.2020, 22:34
Käyttäjän PMA kuva
Liittynyt:
20.1.2020, 00:59
Viestejä:
18
Pisteet:
+4

En ole mikään Trump-fani - kaukana siitä, mutta kyseessä on huono viestintä ja tahallinen väärinymmärtäminen. Trump puolustautui median kritiikiltä sen osalta että hallinto ei olisi tehnyt tarpeeksi/suhtautunut vakavasti asiaan.

Hänen puolustukseksi todettakoon että kyllä sielä on otettu aika hyvin etukenoa tilanteeseen, vaikka ei se nyt tässä kohtaa hirmuisesti pelasta. Pandemia taitaa näillä tiedoilla olla väistämätön ja Manhattanillakin vedetään maski naamalla muutaman viikon aikajänteellä.

1
+1
0
-1
1
0
16/29
29.2.2020, 23:35
Liittynyt:
4.2.2020, 12:30
Viestejä:
163
Pisteet:
+115

Parasta viihdettä, popparit kippoon ja olut käteen vaikka asia onkin vakava.

Pellavapään tiedotustilaisuus,  nyt kehuu lähinnä omia tekemisiään eli pestään käsiä tulevasta pandemia-katastrofista.

https://www.youtube.com/watch?v=ICORn6bo3CY

Koronaan kuollut ei ollut matkustanut tai ollut tekemisissä ulkomaalaisten infektoalueilta peräisin olevien kanssa eli oli saanut tartunnan ns. kotoperäisenä. Asiaa tutkitaan mistä tartunta on saatu.

FEDiä arvostellaan ja pellavapää haluaa negatiiviset korot Usaankin.

 

Edit: Pikkaisen detaljit hukassa eli koronaan kuollut oli pellavapään mukaan  nainen kun nyt on käynyt ilmi että kyseessä olikin n. 50 vuotias mies......

https://www.npr.org/2020/02/29/810722517/seattle-area-patient-with-coron...

"Trump said the person who died in Washington state was a woman in her 50s; Washington state health officials later said the person was actually a man in his 50s. "

1
+1
0
-1
1
0
1.3.2020, 00:35
Liittynyt:
4.2.2020, 12:30
Viestejä:
163
Pisteet:
+115

Ilmankos pidetään tiedotustilaisuuksia....

https://www.statnews.com/2020/02/29/new-covid-19-death-raises-concerns-a...

"Washington state reported on Saturday the first death in the U.S. from the new coronavirus, the first health care worker to be infected with the disease, and most worrying, the first known outbreak in a long-term care facility.

At a nursing facility in Kirkland, Wash, approximately 27 of the 108 residents and 25 of the 180 staff have some symptoms, health officials said during a teleconference with the Centers for Disease Control and Prevention. Authorities report that some among them have pneumonia."

-------------------------------

https://www.livescience.com/coronavirus-spread-washington-nursing-home.html

The U.S. reported its first death from COVID-19, a man in his 50s with underlying health conditions in Washington state, officials said in a news conference today (Feb. 29).

The man was a patient at EvergreenHealth, a hospital in Kirkland, Washington, a suburb of Seattle.

In addition, a long-term care facility in the same city is facing a possible outbreak, with two presumptive positive cases, Dr. Jeffrey S. Duchin, the chief health officer for Seattle and King County, Washington, said in the news conference. One of those cases is a health care worker in her 40s, and the other is a woman in her 70s who is in serious condition. That facility, Life Care Center in Kirkland, has 180 staff and 108 residents. So far, 52 other people, including staff and patients, are reporting respiratory symptoms, but have not been tested yet, Duchin said. Health department officials have yet to find a link between the two cases, he added.

-----------------------------

Eli muhinut jo viikkoja kun keuhkokuumetapauksia löytyy ja yksi jo kuollut.

Käytännössä tämä hotspot on Seatlle:ssa eli näillä talvikeleillä ns. paska homma leviämisen suhteen. 3.6 miljoonaa ihmistä asuu Seatllen alueella.

2
+1
0
-1
2
0
1.3.2020, 04:01
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141
Pisteet:
+999

Nyt alkaa näyttää pahalta, poliitikot vielä uskovat että eihän tässä ole mitää hätää, aikaa on hyvin. Samoin THL, ei mitään hätää.

Paljoa aikaa ei kuitenkaan välttämättä ole, siis aikaa voi olla, muttei välttämättä ole.

Wuhanissa uusimman matemaattisen mallinnuksen perusteella kovimman kasvun vaiheessa epidemia  aina kaksinkertaistui noin 2,4 päivässä sen jälkeen kun epidemia oli saavuttanut riittävän tason. Tämä samantyyppinen äärimmäisen nopean epidemiakasvun ilmiö on toistunut Diamond Princessillä ja Daegun Shincheonji kirkossa. Kyse ei siis ole yksittäistapauksesta.

https://www.youtube.com/watch?v=dnE9O-vV-ws

Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa, että sopivissa oloissa virus voi ilman sosiaalisen tarttuvuuden rajoituksia levitä aivan sairaan nopeasti eli epidemia voi maksimissaan yli seitsemänkertaistua viikossa, jopa kokonaisessa suurkaupungissa. Covid-19 epidemia voi siis matemaattisen mallinnuksen mukaan kasvaa sopivissa oloissa 50-kertaiseksi kahdessa viikossa ja se on ilmeisesti tehnyt niin useamman kerran. 

Tämä ilmiö liittynee ehkä jotenkin epidemiatiheyteen, kun on vain yksittäisiä kantajia epidemia leviää hitaasti, mutta kun epidemiatiheys kasvaa joka paikassa alkaakin olla useampia kantajia, jokainen levittää tartuntaa kaikille pinnoille ja muutenkin ympärille. Kaikista tiloista, joissa on paljon kantajia tulee monilta pinnoiltaan melkeinpä viruksien kyllästämiä ja virusaltistusta tulee valtavasti joka puolelta.

Tuo yllämainittu hurja leviämispotentiaali ei tarkoita, että näin käy joka paikassa, mutta tämä on mahdollista. Toki todennäköisempi epidemian kaksinkertaistumisaika on paljon pidempi. Viime aikoina Kiinan ulkopuolella epidemia on näyttänyt kaksinkertaistuvan ehkä 5-7 päivässä ilman sosiaalisen tarttuvuuden vastatoimia.

0
+1
2
-1
0
2
1.3.2020, 09:36
Liittynyt:
17.2.2016, 21:52
Viestejä:
83
Pisteet:
+42

Tämä heittää hieman hiljaiseksi.

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/#case-tot-ou...

Lähinnä voi toivoa, että kehityssuunta muuttuu, tai johtuu siitä, että on ylipäätään alettu testaamaan.

0
+1
0
-1
0
0
20/29
1.3.2020, 10:39
Käyttäjän k70 kuva
Liittynyt:
8.2.2020, 07:00
Viestejä:
113
Pisteet:
+163

Eiköhän noi määrät tuosta vain jatka kasvuaan testimäärien lisääntyessä. Tämän hetken tietoihin pohjautuen en ole kovinkaan huolissani omasta terveydestä vaikka ajattelen että koronaviruksen uhka on aliarvioitu Suomessa. Ovatko sijoitustiedon jäsenet hankkineet ffp3 hengityssuojaimia?

0
+1
0
-1
0
0
1.3.2020, 10:51
Käyttäjän kahvi kuva
OP
Liittynyt:
21.7.2017, 13:47
Viestejä:
280
Pisteet:
+48

Peak Prosperityn tämänpäiväisessä videossa laskeskeltiin huimia kasvunopeuksia (R nolla) Italian outbreakissa. Italiassa ja etenkin Iranissa Coronan kuolleisuus on huomattavasti korkeampaa kuin esim. Etelä-Koreassa. Miksi? Mutatoitunut jo? Tätä Chris Martinnson veikkaa.

Iranin terveysministeri heitti jo lusikan nurkkaan hyssyteltyään vain kaksi päivää aikaisemmin kuumeisena ja hikoilevana telkkarissa, saa nähdä mikä on Iranin hallinnon inkubaatioaste ja hallinnon tilanteen lopputulema. Iranin outbreak on valtava murhenäytelmä. Iranin uutiset ovat todella huolestuttavat.

Maailmassa ollaan tehty valtava virhe hyssyttelyllä. Nyt kun Jenkkilän Outbreak kunnolla starttaa (on startannut jo) niin voi olla, että Trumpin hyssyttely tulee pahasti omaan nilkkaan.

Niin, Suomessakin infektoituneita on varmasti jo isosti, tulevalla viikolla Suomen sairastuneiden lukumäärän määrittää yksistään testaustiheys ja testien luotettavuus. Pidetään nyt tässä mielessä se japanilaisrouva, jonka testaustulos tuli positiiviseksi vasta kahdeksannella kerralla (7 negatiivista testiä ensin).

Monikohan noista Suomen 228 hengityskoneessa on oikeasti vapaana, esim. UKssa raportoidaan olevan vain noin 30 vapaata laitetta?

 

0
+1
1
-1
0
1
1.3.2020, 11:24
Liittynyt:
26.5.2017, 14:03
Viestejä:
179
Pisteet:
+43

kahvi kirjoitti:

Monikohan noista Suomen 228 hengityskoneessa on oikeasti vapaana, esim. UKssa raportoidaan olevan vain noin 30 vapaata laitetta?

Tuossa ylläolevassa linkissä oli tietoa tästä. Ylikapasiteettia on muutamia kymmeniä prosentteja, mutta jos leikkauksia viivästetään, niin saadaan enemmän laitteita käyttöön. Jossain tapauksissa leikkauksen viivästyminen voi tietenkin vaikuttaa leikkauksen kohteen ennusteeseen kielteisesti, joten joudutaan tekemään kipeitä valintoja. Kaikkia laitteita ei voida ottaa käyttöön, jos tulee se lapsi potilas, joka vaatii hoitoa jostain muusta syystä. Sikainfluenssa laittoi järjestelmän jo paikoittain erittäin äärirajoille. Järjestelmällä ei tietenkään ole resursseja tehohoitaa kaikkia, jos tulee paha pandemia. Vaikka keski-ikäisille riski kuolla olisi se vajaa prosentin, niin voitte olla varmoja, että 50% hoitajista jää kotiin. Sekin näkyy kielteisellä tavalla lopputuloksessa.

0
+1
0
-1
0
0
1.3.2020, 11:52
Liittynyt:
5.4.2018, 12:12
Viestejä:
48
Pisteet:
+10

Pakko tarkentaa kun huhut miehen kuolemasta ovat liioiteltuja. Iranin apulaisterveysministeri ei ainakaan lukemieni uutisten mukaan ole kuollut, mutta positiivinen corona kyllä. Vastavalittu parlamentin jäsen taas on kuollut, mutta onko corona vai sotavammat, vaiko molemmat. 

Iran on hieno ja tuttu maa, olen käynyt myös Qomissa. Tämä suojauksena sille, että joku on lukenut kuolemista twiitistä tms ja haluaa kertoa hallinnon luotettavuudesta, ei tarvetta, joku fiksu lähde riittää.

0
+1
0
-1
0
0
24/29
1.3.2020, 12:36
Liittynyt:
26.6.2014, 13:39
Viestejä:
1141
Pisteet:
+999

Afrikkalaisesta sikarutosta, joka on siis eläintauti, eri virussukua, mutta tarttuva epidemia kuitenkin löytyy mielenkiintoinen tutkimus, jossa on eläviä sikoja koeoloissa tartutettu.

Tässä on lähinnä TCID50 annoksen kehitys. TDID50 on se virusannos, joka tartuttaa 50% potilaista tai tässä tapauksessa sioista. Mielenkiintoista ovat oikeastaan nuo kuvien 1 ja 2 muodot eli lähinnä se, että virusannoksen kasvaessa tarttuvuusriski muistuttaa S-käyrää. Eri tartunnankantajilla tässä tapauksessa juoma ja ruoka on myös erilainen tartuttava annos.

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/25/5/18-1495_article

Nyt löytyi toki myös influenssatutkimus, jossa on tartutettu eläviä ihmisiä.

https://www.hindawi.com/journals/av/2014/859090/

Tämä tutkimus antaa selkeää vahvistusta silla, että olisi olemassa joku minimiannos virusta, jonka alapuolella paljon kukaan ihminen ei sairastu immuunisysteemin vuoksi ainakin influenssalla. Samantyyppistä sairastumisen kynnysarvoa löytyy kolerasta, joka sekin on eri tauti mutta epidemia silti.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842031/

Sinänsä näkisin, että Covid-19 tarttumisilmiöissä on todennäköisesti samanlaisia piirteitä kuin mitä näissä tutkimuksissa on havaittu. Eli jonkin kynnysarvoaltistuksen alapuolella ei paljon kukaan sairastu, sitten saadun virusannoksen lähdetään S-käyrällä jyrkkään nousuun kunnes kaikki, jotka ovat infektion saadakseen (ei immuniteettia, väliaikaista tai pysyvää) sairastuvat.

Ihmisen saama virusannoksen osalta taas olisi loogista, että jonkin aikavälin, oli se nyt tunteja tai vaikka vuorokausi, kokonaisannos virusta, olisi tekijä, joka määrittäisi yksilön tartuntariskin. Vähän kuin säteilyannoksessa, mikä annos aiheuttaa säteilysairautta tai jossain myrkyissä, mistä määrästä ihminen sairastuu.

Eri lähteistä tulevat virusvirrat ehkä ole tässä myöskään samanarvoisia, sairastuvathan siatkin sikaruttoon herkemmin juomasta kuin ruuasta, mutta toisaalta eri yksilöistä ja pinnoista tulevien virusannosten tartuntavirtalaatukertoimella  korjattu tartuntariskisumma tietyllä aikavälillä ratkaisisi.

Tämä nyt vaan siltä varalta, että joku kaipaisi tieteellisempää pohjaa teorioille. Nyt ei kyllä ole itsellä aikaa pistää eläinkokeita käyntiin, kun kai nyt hiiriinkin voisi jotain tauteja tartuttaa. Jos ei joku ole jo hiirillä asiaa testannut. Siat olisivat kyllä parempia koe-eläimiä, mutta isoja ja kalliita.

Nyt sitten kun joku humanisti tai muu luonnontieteitä ymmärtämätön väittää tartuntateorioitani huuhaaksi ainakin on vähän kättä pidempää. Ja kun joku oikeasti asiasta jotain ymmärtävä luonnontieteilijä korjaa tästä virheet, niin ehkä se sitten siitä.

Vaikka on tämä vähän sekava selitys, no eka versio on eka versio. Toki normaali-ihmiset pitävät entistä hullumpana, mutta nyt taidetaan olla ainakin kohtuu lähellä rakettitiedeosastoa uusien asioiden yhdistämisessä. Kylläkin tarttumistaudeissa ja epidemiologiassa, mutta kuitenkin. 

1
+1
0
-1
1
0
1.3.2020, 12:59
Liittynyt:
29.12.2018, 09:11
Viestejä:
2
Pisteet:
+1

kahvi kirjoitti:

Iranin terveysministeri heitti jo lusikan nurkkaan hyssyteltyään vain kaksi päivää aikaisemmin kuumeisena ja hikoilevana telkkarissa, saa nähdä mikä on Iranin hallinnon inkubaatioaste ja hallinnon tilanteen lopputulema. Iranin outbreak on valtava murhenäytelmä. Iranin uutiset ovat todella huolestuttavat.

Onko lähdettä tälle, itse en ainakaan ole törmännyt moiseen uutiseen.

1
+1
0
-1
1
0
1.3.2020, 14:23
Liittynyt:
4.2.2020, 12:30
Viestejä:
163
Pisteet:
+115

PikkuPro kirjoitti:

Jotain oytua kyllä Iranin maassa. Muualla ei ketään kermaukkoa kuollu eikä juuri sairastunu, tuolla vaikka ketä poliitikkoja ja uskonjohtajia. Iranissa tilastojen mukaan kuolleisuus ihan eri luokkaa kuin muualla, tyyliin kymmenen pinnaa.

Kyllä varmaan osansa siinä  on uskonnolla ja siihen liittyvillä maneereilla eli tartuntoja lienee aikamoinen määrä ilman diagnoosia liikenteessä. Tästäpä mallia, moskeijoiden sulkeminen lienee myös mahdoton tehtävä.

https://twitter.com/aliostad/status/1233695235399700481

0
+1
0
-1
0
0
1.3.2020, 14:39
Käyttäjän k70 kuva
Liittynyt:
8.2.2020, 07:00
Viestejä:
113
Pisteet:
+163

Eilen oli kuntosalille tullut desinfiointiainetta ja käsipyyhkeitä, joiden avulla halukkaat voivat desinfioida laitteita. Mielestäni tässä oli enemmän yritystä kuin toistaiseksi on päättäjien toimesta ollut koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. En lähtenyt vielä desinfioimaan, vaan luotan hyvään käsihygieniaan kuten on ohjeistettu tekemään.

0
+1
0
-1
0
0
1.3.2020, 15:01
Liittynyt:
7.7.2014, 03:48
Viestejä:
1024
Pisteet:
+1659

Mielenkiintoinen twiittiketju:

Eilen löydetty tapaus Snohomish Countyssa Washingtonin osavaltiossa näyttää olevan peräisin ensimmäisestä Yhdysvaltojen koronavirustapauksesta, joka löydettiin myös Snohomishin Countysta jo 19. tammikuuta. Tämä implikoi, että virus on suurella todennäköisyydellä levinnyt rauhassa Washingtonin osavaltiossa jo kuuden viikon ajan. Saattaa tulla ikävä yllätys kun aletaan kunnolla testaamaan.

Tässä twiittiketjussa on rajua tilannetietoa Iranista, jos pitää paikkansa:

En usko, että Iranin vanhanaikaisella hallituksella riittää kompetenssi koronaviruksen handlaamiseen. Iranilaiset ovat jo valmiiksi tyytymättömiä ja luottavat heikosti valtioon. Taloudelliset sanktiot tekevät tuhoaan eikä viimeisin lentokoneen alasampumistapaus auttanut. Kyllä riskit vallankumoukselle kasvavat.

Samaan aikaan on hyviäkin uutisia. Virus on pysynyt hyvin hanskassa Singaporessa, Hong Kongissa, Thaimaassa ja Vietnamissa, joissa näytti aluksi pahalta. Lämmin ja kostea keli on varmaan auttanut. Vaikka hieman epäilen, niin antaa ainakin toivoa, että kevään lähestyessä tämä voitaisiin järkevillä toimilla pitää jossain määrin kurissa kunnes saadaan rokote. Kurssit ovat jo tulleet niin paljon alas, että jos ensi viikolla nähdään paniikkimyyntiä vaikka sen takia, että tätä alkaa löytymään jenkeistä, niin näkisin sen jo ihan järkevänä ostotilaisuutena.

4
+1
0
-1
4
0
1.3.2020, 15:17
Liittynyt:
5.1.2015, 21:12
Viestejä:
338
Pisteet:
+125

Sivut