Traveller

+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

Kun ensimmäisen kerran havahduin säästämiseen ja sijoittamiseen, oli lehdet tippuneet puista ja ankea syksy alkanut. Olin juuri palannut parin viikon lomalta Kreikan lämmöstä. Olisikohan vihdoin hyvä aika aloittaa tutustuminen sijoittamiseen?

Tutkiskelin aiheeseen liittyviä artikkeleita ja lueskelin ahkerasti eri foorumeita. Katselin asiantuntijoiden haastatteluja päivästä toiseen. Suurin osa näistä keskittyi kokeneiden konkareiden kokemuksiin markkinoiden tilanteesta, yhtiöanalyyseihin ja omiin sijoitusvalintoihin. Opiskelin keskusteluista nousseita termejä jotta ymmärtäisin edes hieman mistä puhutaan ja mitkä aiheet nostattivat keskustelua.

Aktiivi- ja indeksirahastot, ETF, P/E, EV/EBITDA, ROI ja osinkotuotto. Monenmoista termiä ja pää entistä enemmän pyörällä. Olisiko järkevä alkaa perehtymään näihin vai luovuttaa koko homma?

Tietoa on saatavilla monesta tuutista niin paljon kun vaan jaksaa netistä tai kirjoista kaivella. Lyhyttä ja ytimekästä kuvausta mistä esimerkiksi piensijoittajan olisi järkevä aloittaa, oli huomattavan paljon vähemmän. Muutama piensijoittajaksi itseään kutsuva bloggaaja saattoi kirjoittaa omia kokemuksia, mutta niistäkään ei kovin kattavaa kuvausta saanut. Ainakaan uusimmista artikkeleista. Pankit taas mainostavat kalliita rahastoja pienillä tuotoilla, näin ainakin päättelin lukemani perusteella.

Sijoituspäätös on jokaisen oma henkilökohtainen päätös. Lähes tulkoon jokaista tavalla tai toisella varmasti kiinnostaa vaurastua, varsinkin kun katselee korkoa korolle ilmiön käppyräkaavioita ja niiden vaikutuksia erityisesti loppuvaiheilla sijoitushorisonttia. Työeläkeotteen nähtyään ajattelee, minunkin olisi järkevä alkaa säästämään tänään eikä viikon päästä. 

Pienituloinen ei palkastaan paljoa säästöön saa, juuri siksi olisi erityisen tärkeää saada kattavat vinkit piensijoittajan näkökulmasta, kootusti yhdestä paikasta. Saada motivaatio aloittamiseen kannustuksen avulla. Aloittaminen on monesti pienestä kiinni ja usein toisen henkilön suositus auttaa. 

Kuinka olisi järkevää sijoittaa esim. 50-500€/kk, ottaen huomioon riskinsietokyky ja sijoituksista koituvat kulut? Mihin eri palveluntarjoajiin kannattaa tutustua? Foorumeilla vannotaan indeksisijoittamiseen. Kilpailun myötä osakkeiden ostokulut ovat pienentyneet, jolloin piensijoittajakin voi aivan hyvin tehdä suoria osakepoimintoja. Pysyy mielenkiinto markkinoihin, on mukava omistaa yhtiöitä joiden toiminnat tuntee ja uskoo pärjäävän tulevaisuudessa.

Iso osa ihmisistä on laiskoja etsimään tietoa, varsinkin kun ei ole koko päivää aikaa lueskella rivien välistä oleellisinta tietoa. Itse olen aika sinnikkäästi jaksanut aiheisiin perehtyä lyhyellä aikavälillä, mutta ymmärrän erittäin hyvin miksi piensijoittajat päätyvät kalliisiin rahastoihin ja huonojen kokemuksien perusteella jopa myyvät omistukset aivan liian aikaisin. Tappion jälkeen eivät suosittele sijoittamista kenellekkään. Varakkaamat ja iäkkäämmät eivät uskalla aloittaa huonojen suositusten jälkeen. Tässä kastissa olisi potentiaalia aloittaa pienellä summalla, siirtyen hiljalleen suurempiin.

Tälläistä arkista keskustelua ei niin hirveästi löydy liittyen sijoittamisen aloittamiseen ja siihen liittyviin kysymyksiin. Olisiko Sijoitustiedossa tilaa tällaiseen?

Ps. Kirovirheitä voi ja saa olla. Pääasia että pointti tulee esille. 

Joulunpyhiä toivotellen,
Matkailija

0
0
20.1.2019 - 18:23 #23575

Traveller

OP
+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

Säästämisen aloittamisen tärkeyttä ei turhaan korosteta. Aika tekee työn, mitä aiemmin aloitat sen isompi säästöpotti sinua odottaa.

Kun pääset alkuun, tulee säästämisestä mukava harrastus. Ideologia kulutukseen muuttuu myös.

Säästämisen aloittamista helpottaa tavoitteet. Alla mielestäni tärkeimmät ohjeet aloittamiseen ja vinkki säästöhaasteeseen.

1. Aloita tänään!

2. Karsi ylimääräisiä menoja, tutki tiliotteesi

3. Avaa pankkiisi säästötili, mikäli ei entuudestaan ole

4. Avaa arvo-osuustili haluamaltasi palveluntarjoajalta (Nordnet, OP, Nordea ym.)

5. Mikäli sinulla on kulutusluottoja, maksa ne pois mahdollisimman pian!

6. Laita automaattinen veloitus käyttötililtäsi 5% nettotuloistasi indeksi/ETF -rahastoihin. Voit nostaa summaa kun mahdolliset kulutusluotot maksettu pois

7. Mikäli sinulla on kiinnostusta ja aikaa tutkia yhtiöitä, suorat sijoitukset yhtiöiden osakkeisiin ovat hyvä valinta! Vaatii kylläkin kärsivällisyyttä ja hermoja erityisesti alkuaikoina, ettei tee tyypillisiä aloittelijoiden virheitä. Ostosumma voi olla alkuun pieni esim. 5% nettotuloista. Tärkeintä on aloittaminen ja tunnistaa oma riskinsietokyky. Pysy päätöksissäsi, älä hötkyile!

8. Jos sinulla on unelmia kuten ulkomaanmatka tai kauan haaveilemasi asia, aloita säästäminen heti!

Esimerkkinä 52 viikon säästöhaaste. Ensimmäisen viikon aikana siirretään 2€ säästötilille, seuraavalla viikolla 4€ jne. Tästä kertyy mukava summa haasteen lopuksi (2756€).

Säästäminen vaatii hieman kurinalaisuutta, mutta mikäli summat ovat kohtuullisen pienet eivät nämä vaikuta arkeen juuri ollenkaan.

Konkreettiset tavoitteet tekevät säästämisestä mielekkäämpää. Nämä vinkit on lähinnä suunnattu pitkäaikaiselle osakesäästäjälle, jonka sijoitushorisontti on todella kaukana. Myös liika jahkailu onko indeksisijoittaja vai osakepoimija voi kaataa päätöksen sijoittamisesta kokonaan. Mielestäni voi olla aivan hyvin molempia.

0
0
31.8.2019 - 12:38 #27710

Traveller

OP
+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

Aikaa on kulunut sitten viime kirjoituksen. Maailmalla maalaillaan tummia pilviä talouskasvun suhteen ja mediassa esiintyy jatkuvalla syötöllä kaikenlaista kriisiuhkaa. Ajattelin kirjoitella hieman omaa historiaa ja strategiaani sijoittamisen suhteen.

Ensimmäiset sijoitukseni oli noin vuosi sitten Lehto Groupin osakkeisiin ja muutamaan etf-indeksirahastoon. Avasin arvo-osuustilin pankkiini ja 1% välityspalkkion siivittämänä tapahtui ensimmäinen osakkeiden osto. Janosin tietoa sijoittamisesta, kuuntelin podcasteja ja luin aiheeseen liittyvää materiaalia. Säästöjä ei isoja summia ollut kertynyt, joten tavoitteena oli palkkatuloista kuukausittain säästää ja sijoittaa. 

Olihan se jännää. Vaikka summat oli suhteellisen pieniä, kun omat rahat on kyseessä kasvaa mielenkiinto sijoittamiseen ja säästämiseen aivan eri tavalla. Kuukausisäästöt rullasivat tasaiseen tahtiin indekseihin, muutamia osakeostoja tuli tehtyä eri yrityksiin ja yllättäen tulikin Lehto Groupilta tulosvaroitus. Osake kyykkäsi makiasti kymmeniä prosentteja. Ensimmäinen riskinsietokyvyn testi oli alkanut. 

Laitoin lopulta Lehdon osakkeet myyntiin 4,16€ tienoilla. Tästä ei kuitenkaan isoja oppirahoja kertynyt ja muut osakkeet nousi komeasti salkussa. Uskoa ei enään kyseiseen yritykseen riittänyt. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen aloitus. Tämä kuuluu sijoittamiseen ja riskiä onkin syytä hallita hajautuksella. Onneksi olin näin toiminutkin eikä Lehto ollut ainoa sijoitukseni.

Olen kyllä erityisen kiitollinen että kokeneet sijoittajat jakavat tietoa, osaamista sekä näkemyksiään foorumeilla ja mediassa. Näistä me uudet tulokkaat (tässä vaiheessa usein vielä piensijoittajia) voimme oppia ja toivon mukaan välttyä suurimmilta mokilta. Tärkeintä on oppia uutta, nauttia matkasta ja suunnata kohti tulevaa. Varallisuuden kasvattaminen lisää myös henkistä hyvinvointia.

Olen laatinut itselleni säästösuunnitelman, jossa pyrin pitäytymään niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Joskus voi tulla tilanne että kyseistä säästösummaa en saa kasaan syystä tai toisesta, tulevaisuutta kun ei voi ennustaa. Tällöin vaje paikataan sitten tarvittaessa myöhemmin.

Tavoitteeni on säästää osakkeisiin kuukausittain palkkatuloista porrastetusti. Ensimmäisenä vuotena 5%, seuraavana 10% jne. aina 30% saakka. Ohessa säästän myös ASP-tilille ensiasuntoa varten. Indekseihin rullaa tasaisesti kuukausittaiset säästösummat ja loput ylimääräiset sitten osakkeisiin. Onhan se vain niin paljon jännempää kuin pelkkä kuukausisäästäminen indekseihin.

Tulevaisuutta emme voi tietää, eteemme aukeaa useita polkuja. Me itse päätämme mitä kohti kuljemme.

- Traveller

0
0
27.10.2019 - 09:01 #28640

Traveller

OP
+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

Tuli ostettua lennot Lissaboniin tammikuulle. Jospa sieltä tulisi virtaa tähän vuodenaikaan. Oma työ kun on hyvin pitkälti näyttöpäätetyötä niin tällainen sateinen, tuulinen ja pimeä vuodenaika ei kauheana edesauta ulkoilua vapaa-aikana. Kun valoa ei tule muualta kuin digivempaimien näytöistä, huomaa tämän mielialassa. 

Laskeskelin juuri että Portugalin jälkeen on tullut käytyä 15 eri maassa. Tämähän ei ole kuin 7% maailmasta. Tätä on hauska seurata vaikka tavoitteeni ei ole kiertää kaikkia saati puoliakaan maailmasta. Oma mukavuusalueni vaatii länsimaalaisena tuttuun tapaan mukavan hotellin sekä mielellään suhteellisen lyhyen lentomatkan. Alkuun tulikin reissattua halvimmissa motelleissa, mutta iän myötä haluaa korottaa tasoa tämän suhteen. Lentoaikana sellainen 2-4 tuntia on aika ihanteellinen. Toki tarkoitus on tässä 5 vuoden sisällä käydä Amerikassa, johon onkin sitten 10 tunnin molemmin puolin lentoajat Helsingistä. 

Tällä hetkellä minulla on matkakassan lisäksi menossa käteisen kerääminen. Paikkaan hieman puskurikassaa ja tammikuussa taas aloitan osakkeiden ostot. Todennäköisesti lisäilen omistusten määrää nykyisiin (CapMan, Marimekko ja F-Secure) ellei uutta potentiaalista yritystä nouse ostolistoille. Näiden suorien osakeomistusten osuus koko portfoliosta on 10-15% luokkaa, jonka vuoksi näitä on vain kolme. Kuukausisäästöt rahastoihin rullaa tuttuun tapaan taustalla ASP-tilin lisäksi. Ei ole sopivaa kämppää tullut vielä vastaan niin jatketaan rauhassa säästämistä. Tavoitteena päästä muuttamaan viimeistään 2021-2022. 

Nyt kun on aikaa sisällä maleksia niin ostin rahapodin jaksosta 174 - EXITillä enkeliksi innostuneena Anssi Kivirannan ja Matias Mäenpään EXIT -kirjan. Kannattaa kuunnella kyseinen rahapodijakso. Vaikutti mielenkiintoiselta kirjalta. Saatan lyhyesti kirjoitella aiheesta seuraavalla kerralla.

- Reissumies

0
0
15.11.2019 - 19:51 #29108

Traveller

OP
+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

EXIT -kirja saatu päätökseen. Olin yllättynyt kuinka kansantajuisesti kirjassa kerrottiin yrittämisestä ja exit tilanteesta. Olin varautunut että en ymmärtäisi juurikaan yrityskauppoihin liittyviä asioita/termejä. Kirja oli myöskin sopivan lyhyt meikäläisen makuun. 

Omia henkilökohtaisia suosikkitarinoita oli Telkku.com, Onnibus, Remedy ja PPG. Erityisesti Matias Mäenpään yrittäjämäinen motivaatio tekemiseen nousi esille niin rahapodin jaksossa kuin kirjassa. Kirja on varmasti hyvä lahja niin yrittäjälle kuin tavalliselle tallaajalle. 

Osakestrategiaa olen viime aikoina pohtinut, mikä olisi minulle se sopivin koskien suoria osakesijoituksia. Oikeastaan kysymys kuuluu tarviiko sijoittajan pidättäytyä vain yhdessä strategiassa? Sitä kun jännästi haluaisi lokeroitua tiettyyn muottiin vähän kuin huomaamatta. Ollakko osinko, arvo, laatu, kasvu vai momenttiin perustuva sijoittaja? Johtuen pienistä summista otan mielelläni reippaasti riskiä. Siksi yritän tässä vaiheessa löytää väärinhinnoittelua ja poimia tällaiset tapaukset salkkuuni. Salkussa osakkeet ei välttämättä pysy edes kauhean kauaa, jos aliarvostus purkautuu ja ampuu vähän ylikin. Jos summat olisivat suurempia, olisin selvästi varovaisempi ja osinkotuottoon painottavampi. Matalakuluisiin rahastoihin kuukausisäästöt rullaa taustalla, joka on pääasiallinen säästömuotoni. Mielenkiintoa ylläpitäen pitää vähän yrittää muutakin tapaa saada voittoa. 

Tämän hetken spekuloinnit alla oleviin yrityksiin.

- Avensia Innovation Ab  

- Capacent Holding Ab

- G5 Entertainment Ab

- Netent Ab

- Rovio

- Tokmanni

 

Pikkujoulukauden kunniaksi kippis ja kulaus.

- Matkamies

 

0
0
10.1.2020 - 21:46 #30120

Traveller

OP
+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

Yllätyin Lissabonin mäkisestä maastosta vaikka etukäteen kuvia bongailinkin. Kai se on niin erilaista livenä sitten.

Päivän kävelyt ollut luokkaa 11km, nousua ja laskua kuten myös juominkien suhteen. Positiivisesti yllätti hyvä asiakaspalvelu ja hintataso. Täällä viihtyisi reilusti viikkoa pidempään ja nähtävää piisaisi, vaikka ei Eiffelin kaltaista turistimagneettia löydykkään. Toisaalta itse arvostan vähemmän turistirysä kohteita.

Näin tammikuussa sää täällä +14 asteen luokkaa, onneksi aurinkoakin näkee josta saa mukavasti elinvoimaa. Ollut melko alakuloista Suomessa kun ei päivänvaloa näy. Suomituristeja ei paljoa ole kuulunut/näkynyt täällä, taitaa johtua tästä vuodenajasta. Vielä olis tarkoitus käydä päiväreissu Sintrassa ja loppuaika kierrellä kuppiloita leivoksia nauttien.

Tuli ennen vuodenvaihdetta avattua OST Nordnettiin ja myytyä aiemmin mainitut osakespekuloinnit pois. Alla tämän hetken tilannekatsaus OST osakkeisiin.

- Fortum 26%

- Verkkokauppa 26%

- Nokian Tyres 25%

- UPM-Kymmene 22%

Tuntuu sopivalta tälle hetkelle kun ei ole liikaa seurattavaa. Kuukausisäästöjen (indeksirahastot) lisäksi vielä Saga Fursia pieni satsi AOT tilillä seurantapositiona.

Tuottoisaa vuotta 2020 toivottelee!

- Matkailija

 

0
0
23.2.2020 - 18:29 #32242

Traveller

OP
+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

Uutisissa koronavirus pauhaa, Italiassa 132 tartuntaa. Saadaanko virus kuriin kuinka pikaisesti? Aika näyttää tuleeko tästä miten vakavat vaikutukset eurooppaan.

Kävin viikko sitten pidennetyn viikonloppureissun Nizzassa ja viruksesta ei vielä näkynyt katukuvassa merkkejä. Satuin juuri Carnaval de Nice -karnevaalien aloitukseen paikan päälle, sakkia oli paljon liikkeellä. Kieltämättä isojen tapahtumien aikaan tulee myös kaikenlaiset kauhuskenaariot mieleen, mutta mieltä rauhoitti kun poliisejakin oli partioimassa joka nurkassa ja turvatarkastuspisteet pystytettynä sisäänkäynneille.

Aurinkoinen ja mukava reissu kaikenkaikkiaan. Monacossa tuli myös junalla käytyä satama-aluetta katsomassa. Siellä oli pystytetty luistelurata jossa lapset luisteli, musiikki pauhasi ja viereisellä terassilla drinkkejä siemaili todennäköisesti vanhemmat +15 asteen lämmössä. Casinon edusta oli pistetty kunnolla remppaan. Saapa nähdä minkälaista suihkulähde ja istutuksia siihen virittelevät.

Tuli kuunneltua Peter Lynchin äänikirja - One Up On Wall Street. Kirjan kuunteli aika nopeasti (2h 8min). Toivoisin että myös suomalaista sijoituskirjallisuutta tulisi enemmän äänikirjoiksi. Äänikirjoja tulee ajankäytön vuoksi kuunneltua enemmän kuin luettua kirjoja. Saa vinkata jos mielessä suosituksia!

Omaan ajankäyttöön liittyen otin itselleni tavoitteeksi vähemmän netissä surffailua, enemmän läsnäoloa, elokuvia ja kirjoja. Parannettavaa on vielä reippaasti. On tämä kännykkä koukuttava vempain.

 

0
0
30.1.2021 - 09:52 #64785

Traveller

OP
+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

Näköjään on vajaa vuosi kulunut edellisestä kirjoituksesta, niin se aika rientää. Ehkä nykyisen hämmentävän #WallStreetBets manian keskellä on hyvä purkaa ajatuksia ja oppeja vuoden varrelta.

Kun markkina käyttäytyy näinkin sekavasti, että yhteisön kohteeksi satunnaisesti valikoituneet osakkeet nousevat satoja prosentteja, on hyvä kerrata omaa sijoitusstrategiaa ja pysyä rauhallisena.

Ajatuksia markkinoista

Vuosi 2020 on opettanut minulle paljon markkinoista, yrityksistä ja sijoittamisesta yleensä, mutta vielä on parannettavaa laadukkaiden yritysten holdaamisesta, let the profits run. 

Viime vuosi oli muiden kasvuyrityksiin sijoittaneiden tapaan suosiollinen, salkun kehitys sen mukainen. Kuten konkareilta ja analyysitalo Inderesiltä on paljon saanut lukea sekä kuulla, jäitä on syytä laittaa hattuun. Tulevaisuuden tuotot eivät näytä hyvälle tätä menoa. 

Helsingin pörssissä pitkästä aikaa punoitti, jospa tästä pientä korjausta saataisiin korkeisiin arvostuksiin. Saa nähdä jääkö toiveeksi.

Millaisella salkulla liikkeelle?

Vuoden alussa keventelin korkean arvostuksen kasvuyrityksiä, siirsin rahaa matalampien arvostusten yrityksiin. Salkussa on vielä kuitenkin siivu Qt Grouppia, joka juuri julkaisi positiivisen tulosvaroituksen. Harvinainen yhtiö Helsingin pörssissä, josta tuntuu ettei uskalla luopua vaikka miten kuplahinnoissa olisikin.

Bittium

Bittiumin PE -huitelee 33 tienoilla, alaa hieman matalampi. Riski/tuottosuhteessa houkutteleva tapaus, ennustettu hyvää kasvua vuosille 2022-2023. Kasvuajureina erityisesti kiehtoo tuoteliiketoiminnan kasvu sekä Medical Technologies.

Marimekko

Brändi ollut voimakkaassa kasvussa viime vuosina ja yritys on tehnyt hyvää tulosta. Oman pääoman tuotto vahvaa. Seurailen kauanko Marimekko pysyy trendikkäänä ja vahvana. Salkussa hyvä olla muutakin kuin pelkkää reivausta teknolla.

Qt Group

Melkoinen kasvuraketti. Kurssi noussut vuodessa noin 250%. Itse en ole näin suuria tuottoja saanut, kun olen mennyt myymään välissä, joka on aina osoittautunut virheeksi. Kun katsoo yrityksen tarinaa, tuntuu että nyt aletaan keräilemään hedelmiä joiden eteen on uurastettu. Oman pääoman tuotto poikkeuksellisen vahvaa ja voittoakin alkanut jäämään. Mahtava yritys, josta oli Arvopaperissa viime vuoden puolella hyvä kirjoitus. Arvostukset on kaameat, jonka kanssa on vain elettävä. Milloinkohan ostetaan pois, aika näyttää.

Siili Solutions

Siilillä arvostukset huitelee alaa matalammalla, PE noin 16. Siilissä kiehtoo kasvu kohtuulliseen hintaan ja toimialan yleinen vahvuus. Lisämausteena vasta aloittanut Skaler robotiikkaosasto, josta olen erityisen kiinnostunut ja näen vahvaa kasvua myös tälle osastolle. Oman pääoman tuotto 20% tuntumassa.

Vincit

Vincit on minulle hieman uudempi tuttavuus, mutta uutisvirrasta päätellen tilauksia on tullut hyvin ja IT-palvelupuolella näkymä on suotuisa, jota nykyinen pandemia on boostannut muutamalla vuodella eteenpäin. Inderesin laajasta raportista päätellen kuitenkin vahvoilla omassa kilpailukentässä. Seuraillaan tarinan kehittymistä.

Tässä alkuvuoden mietteitä ja salkkukatsausta pintapuolisesti. Tärkein taito näyttäisi olevan vahva holdaaminen jos yrityksellä menee hyvin, eli tämän suhteen on parannettavaa. 

Hyvää alkanutta vuotta!

 

0
0