Olet täällä

Outokumpu - 19.2.2019 08.36

Hyppäsin tänään Outokummun kyytiin perusteellisen viiden minuutin osaketutkimuksen perusteella :) Mutta kun nettovelat on viidessä vuodessa approx puolittuneet 45 % tuntumaan ja muutenkin yhtiön tilanne on stabiloitunut, niin 0,51x p/b:llä tuntui kohtuullisen järkevältä hankinnalta. Taloustilanteen jäähtyminen ei Outokumpua lähiaikoina auta, mutta uskon että 3-5 vuoden horisontilla tässä on positiivisella tavalla vino tuotto-odotusjakauma.

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 18.2.2019 05.36

Kävin osaria vielä arvonalennusten osalta läpi.

12,2Meur alaskirjauksesta ylivoimainen valtaosa on kohdistettu Muun toiminnan salkkuun eli myytäviin kiinteistöihin. Ydintoiminnan salkun bruttoarvoa on alaskirjattu -3,3 Meur (112,7 Meur 3Q18 vs 109,4 Meur FY18). Muun toiminnan bruttoarvoa kirjattiin alas 9,5 Meur, eli 11,9 %. Nettoarvolla laskettuna alaskirjaus on noin 19 %. 

Q4 aikana huoneistojen myynnit on bruttona olleet 3,7 Meur joista on syntynyt luovutustappiota 436 keur, eli puhutaan noin 11 % luovutustappiosta suhteessa vanhaan tasearvoon (jos nyt oikein tulkitsen lukuja), eli ollaan aivan samalla tontilla kuin Muun toiminnan salkun alaskirjaus.

Tästä itse tulen siihen johtopäätökseen, että jatkossa myytävien asuntojen hintojen pitäisi alkaa lähestyä tasearvoja huomattavasti aiempaa paremmin. Myös psykologisesti tämä olisi loogista - siivotaan vanhat sotkut kerralla pois ja mieluiten vähän pelivaraa päälle. Q1 osarissa kiinnostaa siis paitsi asuntomyyntien kokonaisvolyymi, myös luovutusvoittojen/tappioiden määrä.

Ovarolla on aika reippaasti riskejä, mutta aion pitää pienen positioni edelleen kiinni ja katsellaan, mitä tapahtuu. Uusi johto vaikuttaa CMD:n esitysten perusteella täyspäiseltä ja periaatteessa useista eri lähteistä olisi nipistettävissä pieniä lisätuottoja, jotka kokonaisuutena voivat sitten alkaa jo näkyä jossain.

Rahoituksen järjestämisen kriittisyydestä olen tietysti samaa mieltä kaikkien kanssa. Jos/kun vanhalla Kurrella ei ollut kunnon pankkisuhteita normipankkeihin, en näe sitä esteenä miksi uusi Ovaro ei niitä voisi rakentaa. Yhtiön strategia on varsin "no non-sense" -tyyppinen tällä hetkellä, ja jos H1 aikana pystytään osoittamaan onnistumisia asuntojen myynnissä sekä kassavirran/EPRA-tuloksen parantamisessa, en pitäisi ollenkaan mahdottomana, että 4/20 erääntyvä bondille löytyisi jälleenrahoitus siedettävin ehdoin.

Näytä koko viesti