Olet täällä

KPY - 3.8.2020 03.38

KPY:ssä tapahtuu taas. Nyt vuorossa "historiallinen uudistus", joka sisältää mm. uuden strategian ja toimarin.

https://www.kpy.fi/3078-2/

Ainakin minulle jäi hieman epäselväksi mitä tämä uusi suunta tulee konkreettisesti tarkoittamaan.

Mielipiteitä?

Näytä koko viesti
Finda - 16.4.2020 01.11

Aki Pyysing kirjoitti:

 

Roquefort kirjoitti:

Tämä siitä huolimatta, että melkein koko salkku oli käsittääkseni kiinni osakemarkkinoilla. Itse olisin olettanut OPO:n olevan 55€ tienoilla (ilman osingon huomioimista).

 

Koko salkku ei kuitenkaan ole ollut kiinni pörssiosakkeissa. "Vuoden lopussa osakkeisiin ja osakerahastoihin oli sijoitettuna yhteensä noin 330 miljoonaa euroa." "OMA PÄÄOMA YHTEENSÄ 973.728.992,64"

Täytyy jatkossa lukea raportit tarkemmin ennen kommentointia. Kuvittelin, että lähes kaikki rahat olisivat pörssissä muodossa tai toisessa, koska muusta sijoitustoiminnasta ei ole ollut paljoa puhetta.

Missä siis loput varat ovat, jos vain n. 34% oli vuoden lopussa osakkeissa? Olettaisin todellisen osakepainon tällä hetkellä kuitenkin olevan jonkin verran korkeamman. Taseen perusteella käteistä ja lyhytaikaisia saamisia oli vuoden lopusa n. 550m€ eli n. 56% taseesta. On hyvin mahdollista, että alkuvuoden aikana likvideistä varoista on ohjattu osa markkinoille.

Jos vuoden lopussa osakemarkkinoilla oli varoista 34% ja käteisenä 56% jää selittämättä vain noin 10%. Tämä kohdistuu varmaankin osittain erilaisiin ristiinomistuksiin ja epämääräisiin tytäryhtiövirityksiin. Näissäkin saattaa kuitenkin olla osakemarkkinariskiä, joskin välillisesti.

Yhteenvetona näkisin, että on liian optimistista olettaa, että vain tuo 34% varoista olisi osakemarkkinoiden heilunnan armoilla. Veikkaisin todellisen luvun olevan 50% paremmalla puolella. Pahimmassa tapauksessa lähellä 70%:ia.

Lisähuomiona vielä, että tässä en siis ottanut osingonjakoa huomioon, enkä taseen osakkuus-/tytäryhtiöosakkeisiin kohdistuvia mahdollisia aliarvostuksia. 

Näytä koko viesti
Finda - 16.4.2020 09.13

Tyyne kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Vuosikertomus ei varsinaisesti halunnut tehdä analysointia helpoksi.

Suoraan jakamalla sain omaksi pääomaksi per osake 71,5 euroa. Varmaan pitäisi jotain oikaista, kuten alkuvuoden kurssilasku ja mahdollinen DNA-myyntivero miinusta ja ehkä jotain PHP- tai muita omistuksia plussaa.

Jaksaako kuuluisa joku avata enemmän? Privanetissä laidat 45,2 osto 46 myynti, joten jotain intressiä voisi osakkeettomallakin olla.

 

Nopeasti laskettuna OPO luokkaa 65 euroa osake (en ole vähentänyt osinkoa). Vähensin isoimmista omistuksista tulleet hitit ja heitin hihasta loppuportfoliolle 25 % tiputuksen 2019 vuoden lopun tasolta.

Laskemasi OPO kuulostaa erittäin korkealta. Jos OPO oli vuodenvaihteessa n. 71,50€, niin OPO olisi kriisin seurauksena laskenut vain n. 9%. Tämä siitä huolimatta, että melkein koko salkku oli käsittääkseni kiinni osakemarkkinoilla. Itse olisin olettanut OPO:n olevan 55€ tienoilla (ilman osingon huomioimista).

Tähän vielä kun lisää normaalin sijoitusyhtiö-/likviditeettialennuksen (esim. 20-30%), niin käyväksi arvoksi tulisi mielestäni n. 42€. Itse en siis näillä hinnoilla lähtisi mitään isompia tankkauksia tekemään.

Näytä koko viesti
Kehittyvien markkinoiden alhaiset arvostustasot - 5.4.2020 06.29

Itsekin harkitsen parhaillaan kehittyvien markkinoiden indeksirahastojen lisäämistä. Käytössä Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF, joka tullut tällä hetkellä noin 19 % alas koronakriisiä edeltävistä huipuistaan.

Perinteisillä arvostuskertoimilla kehittyvät markkinat vaikuttavat kohtuullisen edullisilta omaan historiaansa verrattuna. Myös länsimaisiin markkinoihin verrattuna arvostus on edullinen (mikä onkin luonnollista poliittiset riskit, korkeampi volatiliteetti, ym. huomioon ottaen).

Itse olisin kuitenkin odottanut koronan saavan aikaan suuremmankin laskun. Kehittyvien markkinoiden tämänhetkinen pudotus kalpenee monien länsimaisten pörssien pudotuksille. Niillä toisaalta arvostuskertoimet olikin venytetty ennen kriisiä paljon tiukemmalle.

Poliittista riskiä en näe indeksirahastoissa merkittävänä. Yksittäisiä kansallistamisia saattaa tietenkin aina ajoittain tapahtua, mutta en usko, että niillä olisi merkittävämpää vaikutusta indeksitasolla.

Minua kuitenkin pelottaa hieman rahoitussektorin suuri painoarvo kehittyvien markkinoiden indekseissä. Esimerkiksi mainitussa Vanguardin rahastossa rahoitussektorin osuus indeksistä on noin kolmannes.

 

 

Näytä koko viesti
Öljysota - 21.3.2020 01.50

jiikoo kirjoitti:
Roquefort kirjoitti:

Entä osaako kukaan vinkata hyviä ja tuoreita analyysejä yhtiöstä?

 

Morningstar Premium

Edit: ja tietenkin Seeking Alpha, erityisesti artikkelien kommentit

Kiitos. Seeking Alphaa olen jonkin verran käyttänyt, mutta artikkeleiden taso tuntuu vaihtelevan suuresti. Ehkä täytyy keskittyä enemmän noihin mainitsemiisi kommentteihin.

Näytä koko viesti
Öljysota - 21.3.2020 01.49

petteri kirjoitti:
Roquefort kirjoitti:

Kestääkö yhtiön tase kriisin ylitse? Onko konkurssi realistinen vaihtoehto? Entä osaako kukaan vinkata hyviä ja tuoreita analyysejä yhtiöstä?

 

Taseen pitäisi kestää. Ei Exxon konkkaehdokas ole, kannattava ja vakavarainen firmahan se on. Toki matala öljyn hinta kiusaa Exxonia, mutta suuri osa tuloista on kuitenkin öljyn hinnasta riippumattomia tai vain vähän riippuvia. Toki nyt näyttää, ettei Exxonilla ole lähiaikoina edessä kasvua, vaan supistumista. Osinkoon tulee leikkaus, mutta lienee se silti ihan ok tasolla.

Karkeasti tällainen käsitys itsellänikin firmasta oli. Ilmastonmuutos asettaa toki myös omat haasteensa yhtiölle.

Aloitan näillä näkymin ensi viikolla ensimmäiset kriisin jälkeiset ostokset pienissä erissä. 

Näytä koko viesti
Öljysota - 20.3.2020 11.11

Näkemyksiä Exxonin nykytilanteesta?

Osakkeen hinta oli samalla tasolla (n. $32-33) vuonna 1995. Osinko tällä hetkellä n. 10%, mutta kassavirta ei sitä kata, joten todennäköisesti leikkaus jossain vaiheessa edessä.

Kestääkö yhtiön tase kriisin ylitse? Onko konkurssi realistinen vaihtoehto? Entä osaako kukaan vinkata hyviä ja tuoreita analyysejä yhtiöstä?

Näytä koko viesti
Random Walkerin matka osakemarkkinoiden maailmassa - 20.3.2020 05.30

Jarkko Aho - Random Walker kirjoitti:

Kiitokset taas kaikille sijoittajakollegoille blogiin tulleista kommenteista ja kysymyksistä! Yritän seuraavassa tiivistää näkemykseni nykyisestä markkinatilanteesta ja avata hieman osto-ohjelmieni etenemistä. Uskoisin markkinanäkemykseni heijastelevan jonkinlaista konsensusta, joten se tuskin pitää sisällään mitään kovin yllättävää.

Pystytkö kertomaan kuinka pitkän osto-ohjelman olet itsellesi suunnitellut? Kuinka pitkään laskumarkkinaan olet siis varautunut ennen kuin käteisvarat on käytetty?

Näytä koko viesti
ST1 - Hinnoittelu kohdillaan? - 29.12.2019 07.49

Löytyykö keneltäkään minkäänlaisia näkemyksiä St1:n hinnoittelusta?

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 18.10.2019 11.59

Osakeyhtiön kirjanpito hoidetaan suoriteperusteisesti, joten nuo voitto-osuudet synnyttävät veronalaista tuloa lainoittajille joka vuosi siitä huolimatta, että varsinainen maksu tapahtuu myöhemmin. Tuotto jaksotetaan siis tasaisesti laina-ajalle.

Yksityishenkilön verotus puolestaan on maskuperusteinen, joten jos lainoittajina toimivat yksityishenkilöt, on yhtiön ja yksityishenkilön eri verotusperusteiden eron avulla mahdollista siirtää verotusta. Tässä on riskinä, että verottaja katsoo, että järjestelyllä ei ole liiketoiminnallista perustetta. Jos järjestely on tehty ainoastaan veronmaksun siirtämiseksi, voisi verottaja teoriassa ohittaa järjestelyn juridisen luonteen ja laittaa yksityishenkilönkin osalta verot maksuun vuosittain.

Näytä koko viesti