Olet täällä

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 28.10.2017 09.02

Kiitos paljon kaikille vastauksista, nyt homma avautui! En vain ymmärtänyt tuota taseeseen kirjaamista, että miten se tehdään. Myös kauppojen netottaminen avautui.

OmistajaVaurastu kirjoitti:

http://www.omistajavaurastu.com/2017/10/sijoitusyhtion-kirjanpito-ja-til...

Kertokaa ihmeessä, jos tuolla jokin asia on selitetty päin ...

Erittäin hyvää tekstiä! Kiitos.

Mahtavaa, kun on tällaisia yhteisöjä mistä saa näinkin harvinaisiin kysymyksiin apua. Toivottavasti voin myös joskus itse olla avuksi.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 27.10.2017 02.23

Moi,

Olen itse sijoitusyhtiötä tässä syksyn mittaan käynnistellyt ja pähkäilen nyt arvopaperikaupan kirjanpidon kanssa. Kauppoja tulee sen verran aktiivisesti (10-20 kuukaudessa) ja salkku kiertää suht nopeasti, että nuohan ovat selkeästi järkevin lukea vaihto-omaisuuteen. En kuitenkaan aivan ymmärtänyt Kaleerin viestissä seuraavaa kohtaa: 

"Yleensä kauppojen kirjaamiseen käytetään vaihto-omaisuusryhmän tilejä “Arvopapereiden ostot” ja “Arvopapereiden myynti”. Ostot pienentävät tulosta ja myynnit vastoin nostavat."

Voisiko joku avata tätä hieman. Siis jos ostot kerran pienentävät tulosta ja myynnit nostavat, niin miten menetellään niiden arvopapereiden kanssa, joita ei ole vielä ehtinyt myydä ennen tilikauden loppua? Jos esim. olen nettona ostanut vuoden aikana 100 k arvopapereita ja myynyt 60 k tehden realisoitua myyntivoittoa esim. 10k, niin miten tämä tulos saadaan kirjanpitoon? Liikevaihdon tavallaan ymmärrän, mutta pitääkö nämä myymättä jääneet osakkeet kirjata pois vaihto-omaisuuden "arvopapereiden ostot" tililtä jonnekin muualle? Kiinnostaisi myös, miten tämän homman netottaminen esimerkiksi kuukausittain kannattaisi tehdä.

Tähän mennessä olen pähkäillyt asiaa näin: Arvopapereiden osto ja myynti ei vaikuttaisi liikevaihtoon vaan ainoastaan myyntivoitto/tappio vaikuttaa (myyntitappiot pienentää liikevaihtoa, myyntivoitot kasvattaa). Aina kun arvopapereita myydään kirjaan myynnin tilille "arvopaperit" kredit puolelle ja summa on osakkeiden hankintahinta. Sitten jos on tehty myyntivoittoa, niin se kirjataan liikevaihdoksi vaihto-omaisuuden tilille "arvopapereiden myynti" (kredit) ja myyntitappio kirjataan saman tilin debit puolelle.

Mennäänkö tämmöisessä tilanteessa aivan metsään eli jos nettona on tehty myyntitappiota, niin liikevaihto on negatiivinen? Ainakin verotuksen kannalta tässä tulos tulee laskettua oikein ja mielestäni yksinkertaisesti, mutta jotenkin tuntui häritsevältä tuo, että liikevaihto voi teoriassa mennä negatiiviseksi. Onko edes mahdollisuuksia, että tämmöinen kirjaamistapa menee läpi?

Toinen vaihtoehto, mikä tulee mieleen, olisi sitten tehdä myyntivoiton kirjaaminen myyntivoittotililtä ja myyntitappioille oma tili joka menisi kulujen puolelle eikä näin myyntitappiot vaikuttaisi suoraan liikevaihtoon. Onko tämä parempi?

Näytä koko viesti